Edisi purba lagi terlepas | Telur Pindang untuk Nasuha


Edisi purba lagi terlepas | Telur Pindang untuk Nasuha. Majlis si nasuha dibuat pada 23 Mac 2013 kek melako. Mama buat telur pindang ni sepeselly untuk adik kesayangan dia nih. Telur pindang memang amik masa. Bukan rebuih pakai ayaq biasa. Rebusan telur pindang penuh dengan ramuan-ramuan khas macam daun senduduk, daun jambu batu, serai, lengkuas, garam, kicap, Jintan Putih, Jintan Manis, Ketumbar,dan banyak lagi la sampai aku sendiri tak reti nak nulih. Rasa dan warna dia yang unik ini datangnya daripada serapan ayaq rebusan yang penuh dengan campuran bahan-bahan ini. Bahan-bahan tersebut akan dimasukkan berlapis-lapis di antara lapisan telur ayam. Pastu rebusan tu bukan sehari dua bang, lebih tu... Read on...


teloq dah sampai nooo...

sama dengan burger sepesel aku.. hahaha



jom kita mulakan... tanda hari mula nih... 17 Mac 2013


basuh semua bahan bahan naaa...

segala jenih daun yang nak dipakai


masukkan lapisan pertama


susun rapat rapat lapisan pertama teloq ataih lapisan pertama daun daun tuh



masukkan lapisan kedua daun daun


taboq rempah rempah naaa...

susun lagi teloq

ulang sampai penuh



last sekali adalah lapisan daun daun

masukkan rempah



last noo... garam, kicap

masukkan ayaq


sambung gas

dan mula rebuih

ni hasil masa nak angkat... tarikh 19 Mac 2013

angkat keluaq seketoi seketoi




toskan





susun balik ke rak teloq tu. ready untuk dibagi pada adik penguin.. yeaaahhh!!!!

malam tu jugak pi bagi dan masa balik singgah makan beger bako




bestnya...



terbaeekkk!!!!

kad dia


Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kitab Digital Sekolah Agama Kerajaan Negeri Johor

PERMOHONAN ONLINE KE PROGRAM KOLEJ VOKASIONAL (MENJURUS KEPADA DIPLOMA VOKASIONAL MALAYSIA) AMBILAN JUN 2016

PERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS : Memakan Daging Saudara SeIslam