Edisi purba lagi terlepas | Telur Pindang untuk Nasuha
Edisi purba lagi terlepas | Telur Pindang untuk Nasuha. Majlis si nasuha dibuat pada 23 Mac 2013 kek melako. Mama buat telur pindang ni sepeselly untuk adik kesayangan dia nih. Telur pindang memang amik masa. Bukan rebuih pakai ayaq biasa. Rebusan telur pindang penuh dengan ramuan-ramuan khas macam daun senduduk, daun jambu batu, serai, lengkuas, garam, kicap, Jintan Putih, Jintan Manis, Ketumbar,dan banyak lagi la sampai aku sendiri tak reti nak nulih. Rasa dan warna dia yang unik ini datangnya daripada serapan ayaq rebusan yang penuh dengan campuran bahan-bahan ini. Bahan-bahan tersebut akan dimasukkan berlapis-lapis di antara lapisan telur ayam. Pastu rebusan tu bukan sehari dua bang, lebih tu... Read on...
teloq dah sampai nooo...
sama dengan burger sepesel aku.. hahaha
jom kita mulakan... tanda hari mula nih... 17 Mac 2013
basuh semua bahan bahan naaa...
segala jenih daun yang nak dipakai
masukkan lapisan pertama
susun rapat rapat lapisan pertama teloq ataih lapisan pertama daun daun tuh
masukkan lapisan kedua daun daun
taboq rempah rempah naaa...
susun lagi teloq
ulang sampai penuh
last sekali adalah lapisan daun daun
masukkan rempah
last noo... garam, kicap
masukkan ayaq
sambung gas
dan mula rebuih
ni hasil masa nak angkat... tarikh 19 Mac 2013
angkat keluaq seketoi seketoi
toskan
susun balik ke rak teloq tu. ready untuk dibagi pada adik penguin.. yeaaahhh!!!!
malam tu jugak pi bagi dan masa balik singgah makan beger bako
bestnya...
terbaeekkk!!!!
kad dia
Via Blogger PC Edisen
Enjoice...Sharing is power!!!
Ulasan