mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label kerja. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label kerja. Papar semua catatan

Rabu, 15 Oktober 2014

Pengalaman pertama terasa penat buat kerja


Pengalaman pertama terasa penat buat kerja. Memang tak pernah lagi alami perasaan sebegini. Hari ini baru diizinkan Tuhan untuk aku terasa. Dah makan ubat. Badan mula terasa berat. Mata pun leh tahan nak pejam ja. Tapi, tangan masih kat keyboard. Lawan lagi tu kesan ubat. Sentiasa berkira ja. Lagi 6, lagi 5, lagi 3. Masa ni aku dah terasa tak terdaya lagi dah nak angkat tangan tu. Sengal sengal dah rasa. Lawan lagi. Setel. Terus emel. Terus tertidur. Bangun. Check semula. Rupanya masih draf. Adoiiilaaa.. Terus send semula. Dan pastikan semua OK. Memang pengalaman terbaeekkk!!!! Tapi aku tahu. Badan aku akan dapat melawan efek tu bila dia dah semakin OK. Kira OK dah la sikit kan aku ni.

Khamis, 26 Disember 2013

Jarak paling singkat ke tempat kerja

Jarak paling singkat ke tempat kerja. Setakat ini, inilah jarak terdekat aku dapat, dari rumah ke tempat kerja. Tapi bila sekolah dah buka, for sure dah tak boleh guna jalan ni sebab lalu 3 sekolah.


Sent from Samsung Mobile

Sabtu, 17 November 2012

Kerja diteruskan

Jahit langsir, naik pondok. Kenduri dah dekat. Memacam kena setelkan.






Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Isnin, 24 Januari 2011

Isn't this Monday's Blues

Klik untuk gambar yang lebih besar
Sempat design lagi tuh. Kikiki
Selalu kita dengar pasal Monday's Blues. Bebudak selalu cakap, orang tua lagi la; terutama yang dah bekerja. Apasal boleh timbul perkataan nih. Pasalnya dah dua hari lepak. Bila tiba hari pertama untuk kerja atau gi sekolah balik, mula la badan ni jadi malas kan.

Aku tak tau la camner rasa sebenar monday's blues nih. Ntah ekkk.. Dari dulu cenggitu jer. Dah jadi macam rutin dah kot. So takde istilah monday's blues lam kamus aku, kot? Tapi hari ni memang tak tau la kan. Penat semacam. Tanya mat nor. Dia pun sama. Apasal ntah? Ni ker yang orang kata monday's blues? Tapi apasal lepas rehat tadi baru rasa? Pelik tul. Tapi aku rasa lebih ke cuaca kot. Pagi panas, pastu hujan. Petang hujan lagi pastu panas terik.. Maybe kot..

Enjoice...Sharing is power!!!

Selasa, 14 September 2010

Pejabatku nan sunyi

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Tarikh : 14 September 2010
Masa : 6.45 pagi
Tempat : Jalan Gladening
Mood : Semangat sehh..

Pepagi, keluar cam biasa. Pelik.. Apasal hari ni jalan lengang giler. Boleh wat drift lagi ni. Betulla orang cakap, jalan kat JB ni jem masa hari sekolah jer. Kalau tak.. Hmmm.. Boleh tido tu atas jalan. Biasa aku sampai paling awal mesti 6.55 pagi. Pagi ni aku sampai 6.45 pagi.. Tu pun pasal aku kuar lewat hari ni. Hahahaha.. Sib baik posa, kalau tak; nyinggah dulu makan kat hutan bandar. Tapi hutan bandar pun tak bukak walau satu pun gerai dia..

Sampai jer, memang dah expect. Meja penuh surat nak kena cater. Sekali usha ada satu surat dari kusess.. Alhamdulillah.. dah setel dah kes aku. Sempat la gaduh jap ngan orang kementerian tuh. Ada nak suruh bayar pakai air liur jer.. Sampai dia keluarkan hitam putih baru aku baya. Jangan main-main dengan duit sekarang ni. Tak kena cara ada yang mati kena bakar..

Klik untuk cerita penuh



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Cam biasa.. keter aku sebijik jer yang ada.. Dah biasa dah pun. Lagipun aku masuk kije ikut time 1 : 7.30-4.30.. malas nak bersesak lam jem

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Kan banyak surat nak kena setel.. aku dah agak

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Haaa.. baru nampak sikit timbunan kan.. tu baru cuti seminggu tu

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Yang ni yang aku dok nunggu

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Dah setel dah pun kes nih..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Lam 7.30 mat nor datang carik aku.. ala.. boring la, pejabat kosong katanya.. dah la nak sarap gerai banyak tak bukak..

Enjoice...Sharing is power!!!

Isnin, 13 September 2010

Ready for tomorrow

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Tarikh : 13 September 2010
Masa : 4.25 petang
Tempat : Rumah eden la
Mood : Dah habis dah cuti aku.. hmmm..

Petang ni banyak yang aku dah setelkan, tinggal nak seterika baju jer lagi.. Huhuhu.. dah tak sama cam dulu. Kengkawan yang lain masih enak berehat dirumah. Ye la.. cuti sekolah katakan. Pastu siap extend lagi sampai Khamis. Sib baik tak extend terus. Terima kasih pada UPSR yang akan berlangsung pada minggu depan. Aku akan mula bekerja cam biasa esok hari. Tu pun hari ni dah berdering dah henpon aku. Tak leh la nak cuti lelama cam dulu lagi. Zaman dah berubah kan. Petang ni sambung baca sikit-sikit emel dan komen berkaitan. Perbetul, perhaluskan apa yang kena dibuat tindakan. Lam kepala pun dah plan apa yang aku kena setelkan esok. Hope for the best esok. Aku jangka memang banyak lagi kerja nak kena setel nih. Minggu depan pun ada meeting la pulak kat Kluang. Huhuhu.. Takpa..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

Enjoice...Sharing is power!!!

Selasa, 7 September 2010

Kembali ke Opis

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Tarikh : 6 September 2010
Masa : 6.45 pagi
Tempat : PPD Johor Bahru

Akhirnya.. kembali aku ke opis selepas outstation ke Batu Pahat seminggu.. Hehehe.. Cam biasa.. Masuk opis semula hari ni. Yang paling aku suka adalah jalan yang lengang.. Betul la kata pengkaji dari Jepun dulu. Jem kat Malaysia nih memang disebabkan sekolah.. Time hari sekolah takyah citer.. Memang teruk.. Cuti sekolah.. Enjoy..

Sampai jer kat ppd nengok cik osman dah ada kat lam bilik kebal.. Huhuhu.. memang paling terbaik la.. bukak jer sekolah nanti terus upsr.. pastu berleretan ke pmr, spm segala.. Masuk jer opis, punya banyak surat atas meja.. Banyak la nak kena setel cenggini. Esok aku dah start cuti. Sampai la ke hari senin depan. Dan ada la pulak kerepek atas meja aku nih.. Thanks..

Klik untuk cerita penuh



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ada kerepek dan surat yang nak kena setel atas meja aku nih..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Thanks.. SK Bandar Uda 2

Enjoice...Sharing is power!!!

Ahad, 31 Januari 2010

Enjoying the Thaipussam's Holiday

©2010mknaceunlimitedHari ini hari cuti. Hari cuti Thaipussam. Tapi, aku tak jugak bercuti. Banyak mender nak buat. Memacam bender yang masih tertunggak. Sekarang ni bukan cam dulu lagi. Kalau dulu, asai cuti jer memang pukoi cuti bebetul. Cuti adalah absolute cuti. Tapi zaman la ni bukan zaman macam tu lagi. Kerja, kerja, kerja. Apa yang penting, kerja. Sampaikan nak amik cuti pun pikir dua tiga kali. Sibuk nak bekerja sahaja. Tak tau apa nak jadi. Sampai nak pi spital pun bila dah kronik. Preventive dah tak heran lagi. Selagi sampai dah tak leh bergerak langsung, selagi tu la tak reti nak bazir masa nak gi spital.

©2010mknaceunlimitedPagi ni lepas jer bangunkan Iqa, terus bersiap dan bergerak ke sekolah. Pagi ni aku wat training takraw. Minggu lepas dah memang tak leh buat. Minggu depan pun tak leh buat lagi. Nak tak nak. Masa-masa camni ler yang aku leh jalankan training kebudak ni. Cam biasa start kul 8 pagi. Kalau dah lam kul 10 ke 11 tu matahari pun dah tak naik. Sakit mata main, kalau dah dok melangut ke ataih jer nak tengok bola kan. Cikgu Faris pun turun sekali. Layan gak dioarang. Aku suruh diaorang main sepak bulat dulu. Bior biasakan timbang bola dulu.

Lam kul 9.30 pagi, iqa lak ada training taekwando dia. Biar jer ler dia ngan training dia kat dewan tu. Aku terus ajer la dengan kebudak takraw ni. Layan jangan tak layan.

©2010mknaceunlimitedPastu cikgu Maarof lak sampai, nak betulkan pagar sekolah katanya. Sebelum tu beborak la dulu sambil dok nengok bebudak tu main. Cikgu Maarof sesekali masuk gelanggang perbetul budak.

Pastu dia ajak beberapa kebudak gi tolong dia perbetul pagar sekolah. Aku soh bebudak simpanan gi tolong. Dari dok melangut kat tepi dok menonton jer, baik dia gi nolong. Ada gak paedahnyer kan. Pastu teruskan lagi training. Buat balik bulat. Suh diaorang timbang sampai 10. Tak dapat tu. Setakat pagi ni paling banyak sampai 5 jer. Huhuhu.. Tak biasa lagi bebudak ni. Takpa.. kita polish diaorang nyer bakat.

©2010mknaceunlimitedLam kul 11 Che Li sampai. Aku nak bincang pasal T-shirt bebudak takraw ni. Nak buat something la untuk depa ni. Sian kan. Asik dok pakai jersi sekolah pastu pulang balik. Kalini aku memang nak buat something untuk depa ni.

Che Li Nengok-nengok saiz badan bebudak ni. Borak-borak. Tapi tak best la pulak borak kering jer kan. Ajak kuar minum-minum kat luar la. Nisak pun ada sekali. Semua kuar, ngan Iqa-iqa pun aku angkut sesama gi minum kat luar.

Memula dok pikir gak, kat mana la best nak minum. Last-last minum depan trafik tun aminah jer ler. Apa yang ada jer la. Lagi pun aku nak borak-borak ajer kan. Sekali masa nak bayor, Che Li kata dia settle semua. TQ bebanyak..

©2010mknaceunlimitedBalik jer rumah, nenek tengah dok buat pulut kuning. Iqa dah naik Quran, jadi buat la pulut kuning. Bagi-bagi kat jiran-jiran sebelah. Ustaz ngajar Iqa pun dah pindah. Dia dah dapat duduk kuarters. Maknanya, Iqa memang kena ngaji ngan mama ajela lepas ni.

Semua pakat makan pulut. Adik dok sibuk patah-patahkan polisterin. Aku marah dia. Sekali melalak la pulak. Mama cakap adik cengeng hari ni. Sikit-sikit melalak. Masa aku posingkan untuk amik gambo ni pun dok terisak-isak lagi tu. Apa la adik ni. Kalau buat salah mesti dia cakap bukan dia yang buat, mesti dia kata musang jantan la, semut beso la yang buat. Adik, adik...

©2010mknaceunlimitedPas makan boleh pulak semua pakat tido. Ye la.. Makan pulut pastu tak wat apa-apa. Dijamin oleh lever brothers, mesti tidor punya.. Hahahaha. Memang tak ingat dunia punya. Habis terbengkalai semua benda yang nak dibuat.

Sekali bangun tah dah pukul baper ntah. Tengok citer hindustan. Citer askar ntah apa ntah. Punya la membohong tak bertempat. Layan la kejap. Sekali tidor lagi. Astargfirullah.. Hahahahaha.. Bengong tul. Maybe penat jugak training pagi tadi. Hari pun memang panas hari ni. Sekali bangun lagi, nenek ajak jengjalan nak kasi pulut kat rumah nenek yang. Jalan ajer la. Lagi pun kesian kat mama. Semua dia buat serba tak kena. Nak jugak ambik angin kat luar kan.

Masa nak kuar boleh lak kucin-kucin ni main kat luar ni. Iqa siap dah namakan sekor-sekor. Yang kelako nama Comel mesti ada nyer...

©2010mknaceunlimitedKat rumah nenek memacam bebudak ni main, dari buai, sampai la main panjat ke keter. Aku?? Aku tengah dok borak. Memang borak habis la pasai kamera dengan Brader Don. Best gak. Siap balik ambik kamera dia. Abisla.. Mama ngan nenek lak saja bagi peluang kat aku.

Sedar-sedar dah maghrib.. Jom balik... Len kali kita datang lagi.


Tengok la.. sampai nak balik pun pakat posing atas keter.


Lepas maghrib cam biasa baca quran sama mama.