mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label jahit kasut. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label jahit kasut. Papar semua catatan

Rabu, 26 Ogos 2009

Mari menjahit langsir



Banyak gak yang tanya, apasal cepat sangat mengecat rumah? Ni tambah satu lagi. Meh kita jahir langsir raya la pulak. Mama dari pagi sibuk dok menjahit langsir. Mana leh jadi kan. Asik dok ngecat dinding jer. Langsir pun kena la jugak jalan kan. Kenapa cepat sangat kitaorang buat preparation raya ni. Sapa leh jawab. Cepat, cepat... Jawapan simple jer..

Sebab sekarang ni cuti sekolah la. Pas ni mana ada masa dah nak wat preparation. Kalau boleh pun lepas balik sekolah jer ler kan. Tengok bahagian sisi ni dah siap dah. Tinggal nak tarik masking tape jer. Kengkonon semua blok angin tu nak cat putih. Last-last, dalam jer warna putih. OK gak kan.



Adik sibuk gak ngan Iqa. Ke hulu ke hilir. Tapi yang diaorang buat adalah, selain dok memantau progress; mereka juga berjaya menambahkan kerja-kerja pembersihan selepas itu. Betul tak dik?



ps : Bila masa aku nak baca untuk PTK esok ni, LOL?


Foto Montaj


Ahad, 5 Julai 2009

To do list : Membaiki kasut



Masa sebelum koir lagi aku dah perasan ada sikit crack kat kasut ni. Masa kat Tanjung Puteri dia dah makin teruk, cam nak terkopak pun ada. So, hari ni bender ni memang kena masuk lam to do list aku untuk hari ni; perki kedai baiki kasut.

Target asal aku nak anto kat kedai baiki kasut kat Gelang Patah jer, kebetulan mama nak potostat kerja untuk murid-murid dia kat Taman U. Aku memang ingat ada kedai baiki kasut sebelah kedai buku ni, lagi satu ada kat sebelah Maybank sana nun.

Boleh baiki kasut ni tak?
Boleh, abang nak wat camner. Kalau gam jer tak kuat ni. Jap aje terbuka balik.
Kalau camtu jahit jer ler. Brape?
RM 15 sepasang.
OK ler.

Terus aje aku bukak kasut bagi kat dia. Pastu layan jer nengok dia wat kerja. Ni la kali pertama aku jahit kasut aku semasa aku dah kerja. Sebelum ni takde lagi kasut aku yang tercabut tapak camni. Semua terkopak terus jer. Hehehe. Kalau dulu masa dok kat Beseri leh kata 3 bulan sekali mesti aku gi jahit tapak balik. Lasak tul aku masa tu. Kira RM15 sepasang tu agak murah la kot. Dulu pun aku kena RM 13. Tapi tu aku soh jahit double la. Ha'ah. Kenapa aku tak suruh dia jahit double cam dedulu ekk.. Maybe dah lama sangat kot. Kepala aku pun dah tak baper ingat sangat dah. Tahun 1993 .. emm.. baper lama aaa.. puhhh.. dekat2 15 taun yang lampau tu...




Memula dia taruk gam dulu. Lepas dah kering baru dia mula kerja menjahit. Layan jer ler.. Pastu dia tarah satu longkang kat tapak bawah. Longkang ni bertujuan untuk dijadikan tempat letak benang baru tu. Pastu baru dia jahit. Pas siap semua dia siap kiwikan lagi kasut aku. OK ler kot. Apa yang penting... kasut aku dah comeii semula.. Hehehe



Next to do list...

Ganti bateri jam aku .. kat mana pun tak tahu lagi ni..