mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label 2015. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label 2015. Papar semua catatan

Khamis, 31 Disember 2015

Bengkel Kerja Pengurusan Maklumat Negeri

Bengkel Kerja Pengurusan Maklumat Negeri

Bengkel Kerja Pengurusan Maklumat Negeri. Buat di SK Temenggong Ibrahim siang tadi. Susun semula kekuatan di peringkat daerah. Hala tuju. Cara kerja. TQ so much for all they had done.

Isnin, 28 Disember 2015

Klinik Kesihatan Gelang Patah 20151228

Klinik Kesihatan Gelang Patah 20151228

Klinik Kesihatan Gelang Patah 20151228. Kalau ikut biasanya entry camni aku fokus pada Fiqri. Cuma kali ni sebab ngan aku sekali pun dah dua hari teruk dengan selsema. Cerita dia lebih pada aku ler kot. Bawak Fiqri. Daftar dua orang. Tunggu nyer tunggu. Habisnya sama. Alhamdulillah.

Bengkel Penyelarasan Maklumat Jabatan Pendidikan Negeri Johor

Bengkel Penyelarasan Maklumat Jabatan Pendidikan Negeri Johor

Bengkel Penyelarasan Maklumat Jabatan Pendidikan Negeri Johor. Lokasi di Bilik Mesyuarat Kesumba SPA melibatkan pegawai dari SPS, SPK, SPMICT dan SPA. Persetujuan flow kerja pengurusan maklumat untuk 2016 khususnya.

Ahad, 27 Disember 2015

Upcoming Event : Majlis Tahlil, Ceramah Perdana & Malam Cinta Allah dan Rasul

Upcoming Event : Majlis Tahlil, Ceramah Perdana & Malam Cinta Allah dan Rasul

Upcoming Event : Majlis Tahlil, Ceramah Perdana & Malam Cinta Allah dan Rasul

Majlis Tahlil Sempena Kemangkatan ALMARHUM YAM TUNKU ABDUL JALIL IBNI SULTAN IBRAHIM & Ceramah Perdana Sempena Perisytiharan Bandaraya Johor Bahru.
Tarikh : 31 Disember 2015
Masa : Bermula jam 6.30 petang
Tempat : DATARAN BANDARAYA

Malam Cinta Allah dan Rasul : JB Berselawat Sempena Sambutan Maulidur Rasul SAW 1437H/2015M
Tarikh : 1 Januari 2016
Masa : Bermula jam 8.00 malam
Tempat : DATARAN BANDARAYA

ORANG RAMAI DIJEMPUT HADIR.

Muhammad Haziq Fiqri turns one

Muhammad Haziq Fiqri turns one. Selamat Hari Jadi! Semoga menjadi anak yang soleh dan berjaya.

Muhammad Haziq Fiqri turns one

Sabtu, 26 Disember 2015

Bazar Sabtu Pekan Nenas First Encounter

Bazar Sabtu Pekan Nenas First Encounter

Bazar Sabtu Pekan Nenas First Encounter. hari ni pergi jap. nak tengok apa yang ada. orang tak seramai selasa. macamtu jugak dengan penjual. yang pasti. sabtu tak sama dengan selasa. baik peniaga. baik pengunjung. tapi ok lah. cuma tak tahan bab panas tu la.

Sarapan @ Kafeteria Anjung Dful

Sarapan @ Kafeteria Anjung Dful

Sarapan @ Kafeteria Anjung Dful. Kafeteria ni terletak dalam kawasan Masjid Jamek Pekan Nenas. Selama ni asyik lalu aje. Orang sentiasa penuh. Pagi ni try makan sini pulak. Boleh tahan. Makan lempeng ngan kuah pilih sendiri. Nak rendang, gulai asam pedas. Pilih aje. Makanan sentiasa ditambah. Dan kejap aje licinnya. Harga pun boleh tahan. RM12 untuk 5 orang makan.

The Balqis : 4 years later

The Balqis : 4 years later

The Balqis : 4 years later. Sekejap ja masa berlalu. Kebetulan. Bulan yang sama. Ni la jadi bila Facebook dah mula gunapakai Memories nih. Nampak ja gambar-gambar sebelum pada tarikh yang sama. Dah mama soh gandingkan gambar yang hampir sama. Maka. Jadilah entry kali ni.

Kalau nak ikut. Banyak lagi gambo pada tempat yang sama. Terutama. Di Putrajaya. Nanti lah aku wat. Bila senang sikit nanti. Tunggu...

Jumaat, 25 Disember 2015

Illustrator Problem Crash on save : Solved

Illustrator Problem Crash on save : Solved
Illustrator Problem Crash on save : Solved

Dah setel artwork, asal nak save jer mesti crash. Asal nak save crash. Sampai seketika, aku sendiri dah tensen. Memang bebetul tensen. Hangin satu badan. Dahlah nak kena submit artwork urgent. Seharian buat. Nak save crash. Seharian bengong. Mr.F kata maybe tak cukup memory. RAM kena tambah. Aku rasa tak kot. Sebab aku pulun pakai Photoshop OK jer.

Dua hari kebelakangan ni aku pulun lagi. Simple artwork jer. Tetap crash, Pusing kepala nak cari solution. Ubah scratch disk. Tetap jadi. google nyer google. Gigih baca forum. Akhirnya. Masalah PRINTER! Cam tak logik kan. Tapi itu lah solutionnya.

Illustrator jadi bengong bila dia tak jumpa valid printer. Dan memang aku pakai network printer. So. Solution dia. Tukar Adobe PDF sebagai Default Printer. Just open printer nyer list. Select dan tukar printer tu. Setel. Alhamdulillah. Baru clear sikit kepala aku.

PS : Gambo tu takdo kono mengeno. Just sesaja pakai sebagai bukti aku dah setel problem. Wakakaka.

AEON Bukit Indah Shopping Spree

AEON Bukit Indah Shopping Spree

AEON Bukit Indah Shopping Spree. Nak cari seluar slack hitam dan sport shoe hitam atau putih untuk Iqa. Alhamdulillah. Dapat. Sambung belanja bulan di Mydin after that.

RAM for the laptop

RAM for the laptop

RAM for the laptop. Sekali tokleh la pulops. Ish ish ish. Pakai lagi la yang asal.

New accessories for the gadgets

New accessories for the gadgets

New accessories for the gadgets. Masa lepak kat DIY tadi terperasan dua menderuntuk smartphone lam keter. Dedua holder cumanya... satu untuk lekat kat aircond satu lagi kat stereng. Terus capai. Masa balik ngetest yang air cond tu. Cantikkk!!!. Kat rumah baru ngetest yang stereng. Agak risky sebab terus terhalang dashboard.

Mr. DIY Mutiara Rini outing

Mr. DIY Mutiara Rini outing

Mr. DIY Mutiara Rini outing. Cari barang lagi. Kali ni berkaitan tools untuk Iqa nanti. Lampu suluh la, mangga la, engsel la, dan all sort of thing yang diperlukan nanti. Aku. Tak lama sangat. Gi lepak luar ngan fiqri yang dah lolap lam stroller. Pastu baru gi makan yee mee kat medan selera.

Selamat menyambut Hari Krismas

Selamat menyambut Hari Krismas pada semua rakan dan pelayar blog yang beragama Kristian.

Selamat menyambut Hari Krismas


Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

Khamis, 24 Disember 2015

Cadangan semakan harga runcit petrol RON95, RON97 dan diesel secara mingguan

Cadangan semakan harga runcit petrol RON95, RON97 dan diesel secara mingguan

Cadangan semakan harga runcit petrol RON95, RON97 dan diesel secara mingguan

KUALA LUMPUR: Cadangan semakan harga runcit petrol RON95, RON97 dan diesel secara mingguan dikatakan dapat mengelak lebih 3,200 pengusaha stesen-stesen minyak di seluruh negara dari mengalami kerugian.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Johari Abdul Ghani berkata, ia sekali gus memberi manfaat kepada pengguna, pengusaha stesen serta syarikat-syarikat minyak sendiri sama ada dalam keadaan harga naik atau sebaliknya.

"Persatuan pengusaha-pengusaha stesen minyak telah datang berjumpa saya membuat aduan mengenai masalah yang mereka hadapi mengenai sistem pengapungan harga minyak yang ditetapkan sekarang ini mengikut harga pasaran dengan perubahan harga dibuat setiap sebulan sekali.

"Apa yang berlaku sekarang ini, banyak syarikat-syarikat minyak telah menggunakan kesempatan ini dengan menghantar bekalan minyak kepada pengusaha-pengusaha stesen minyak dengan kuantiti yang banyak setiap hujung bulan jika mereka jangkakan bahawa harga runcit minyak akan jatuh untuk bulan hadapan.

"Sebaliknya jika harga runcit minyak dijangkakan naik pada bulan seterusnya, mereka akan mengurangkan penghantaran bekalan minyak kepada pengusaha stesen minyak pada setiap hujung bulan berikutnya," katanya kepada Astro AWANI di sini hari ini.

Johari mengulas pertemuannya dengan Presiden Persatuan Pengusaha Stesen Minyak Petronas Malaysia, Khairul Annuar Abdul Aziz yang diadakan beberapa kali sebelum ini.

Dalam pada itu kata Johari, antara keluhan yang diterima adalah kerugian lebih 70 peratus pengusaha stesen minyak bumiputera yang dilantik oleh sarikat-syarikat minyak seperti Petronas, Shell, Caltex, Petron dan BHP.

"Kerana itu pengusaha stesen minyak telah mencadangkan supaya harga minyak ini 'disemak' mengikut harga pasaran seminggu sekali dengan perbezaan harga maksima  lima sen supaya perubahan harga ini tidak menjadi terlalu ketara berbanding jika ianya dilakukan setiap bulan," jelasnya.

Sementara itu, Khairul Annuar menjelaskan, permintaan semakan secara mingguan itu akan menyenangkan pengusaha minyak selain mengurangkan risiko kerugian yang terpaksa dihadapi.
"Kami minta kekerapan semakan harga, ia sebenarnya lebih memudahkan semua pihak. Semakan sebulan sekali hanya akan mengakibatkan pengusaha stesen mengalami kerugian yang lebih besar," katanya.

Pada 2014, kerajaan mengumumkan penetapan harga runcit untuk petrol RON95 dan diesel adalah mengikut kaedah Pengapungan Terkawal dan kaedah itu menggunakan formula Mekanisme Harga Automatik (APM), yang diguna pakai kerajaan sejak 1983 bagi penetapan harga runcit bahan api negara.

Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


The new MyTouchnGo Portal

The new MyTouchnGo Portal

The new MyTouchnGo Portal. sebenarnya nak cari benda lain. Lain pulak yang jumpa. Tapi ok la jugak. Baru tau yang TnG dah update dia punya portal. Senang sikit yang ni. Daftar pakai IC. Semua kad berkaitan keluar. Tak macam sebelum ni. Bengong sikit. Ntah sapa nyer IC, ntah sapa punya alamat. Kipidap. Dan akhirnya nampak jugak la aku nyer Zing card yang tak pernah sampai ke tangan aku. Kalau ada orang guna memang sure kena report punya la. Yok daftar @ http://www.touchngo.com.my/

Salam Maulidur Rasul 1437H 2015M

Salam Maulidur Rasul 1437H 2015M
“Perpaduan Nadi Transformasi Negara”
Sabtu, 12 Rabiulawal 1436H / 24 Disember 2015M

Salam Maulidur Rasul 1437H 2015M


Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Selasa, 22 Disember 2015

Kedai Buku SK Taman Nusa Perintis

Kedai Buku SK Taman Nusa Perintis

Kedai Buku SK Taman Nusa Perintis. Hari ni mula buka untuk persediaan 2016. Aku target tak ramai. Tapi. Adoihhhh. Kremmm kaki aku. Sambil sambil nengok kelas baru adik inaz tahun depan. Sebelum cuti hari tu Kelas 4A. Penstrukturan baru jadi 4D. Tabur rata. Dah takde streaming lagi. Do your best yer dik Inaz.

Pasar Selasa Pekan Nenas

Pasar Selasa Pekan Nenas

Pasar Selasa Pekan Nenas. Wajib sampai. Cari semua pakaian untuk Iqa kat SBP nanti. Alhamdulillah. Dapat. Cuma seluar slack ja tak dapat. Saiz iqa rata-rata dah abis.

Medan Selera Pekan Nenas 20151222 Sarap

Medan Selera Pekan Nenas 20151222 Sarap

Medan Selera Pekan Nenas 20151222 Sarap. Singgah sarap jap. Mihun soto, roti tampal sama roti bom. memang selalu pun lepak gerai ni kalau ke Pekan Nenas.