mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label pokok. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label pokok. Papar semua catatan

Ahad, 24 Jun 2012

Ops : CocoBash | Done

mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Dah clear dah pun.
Alhamdulillah... Pagi ni dapat jugak diclearkan pokok kelapa yang dah lama nak diclearkan nih. Let's the picture does the talking coz' a picture tell a thousand word. OK. Enjoiceee...





Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Gambaran awal Jalan Wawasan 2
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Perbincangan atuk semalam berlatarbelakangkan pokok yang akan ditumbangkan
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Taruk tali dulu, untuk ditarik ke arah yang clear.
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Senjata utama
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Kasi angkat itu tali
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Tali akan diletakkan kalau boleh setinggi yang dapat la kan
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Susah jugak nak dinaikkan
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Encik is pun sudah datang
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Setinggi yang dapat
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Dah setel
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Clear dulu bahagian yang akan ditumbangkan
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Yang dah tumbang pun diclearkan jugak
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Dah clear dah landasan tumbangnya
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Setelkan bahagian penarik pulak
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Ikat kasi mantopppss
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Nanti semua tarik cenggini tau
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Getting ready
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Kasi tarikkkkk!!!!
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Dah tumbang
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Operasi potong kecik kecik
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Baru nampak bendera johor tu
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Pangkal dah..
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Pucuk pulak
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Posing jangan tak posing
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Posing lagi
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Satu satu dicantas
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Pergghhh...
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
dah nak setel pucuk
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Setel
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Sekarang baru kita setel batang dia
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Dah datang dah penonton tambahan
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Dah setel kat atas
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Haaa... ni apa agaknya murid murid
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Nak umbut
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Kena belah sendiri kalau nak
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Pucuk muda
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Kasi bersih bebetul
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Setel
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Batang pulak dipotong kecik kecik
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Dah selesai
mknace unlimited | Tebang pokok kelapa
Dari hujung ke pangkal

Isnin, 18 Jun 2012

Foto yang paling aku minat

mknace unlimited™ | Pokok stea berlatarbelakang gunung baling in early 90
Pokok stea berlatarbelakang gunung baling in early 90
Ni la foto yang paling aku minat. Foto yang simple sahaja. Gambar sepohon pokok di tengah sawah, berlatar belakangkan sebuah gunung. Apa yang spesel sangat sampai aku minat tahap gaban tu.

Simple jer. Ni pokok sebelah rumah aku di Baling, Kedah. Pokok ni dah takde dah sejak tengah 90an lagi. Yang uniknya, sepohon pokok ni sebenarnya gabungan dua pokok, pokok kelapa laut yang orang kampung aku panggil stea, dan lagi satu aku tak tahu. Best pasal kita boleh panjat terus sampai ke buah kelapa laut tu.

Aku memang tak sangka aku boleh tengok dan jumpa gambar pokok ni. Masa tu aku dah kat universiti. Tak silap aku, kalau gini keadaan suasananya, maka gambar ni diambil sekitar hujung 80an atau awal 90an. Foto ni aku jumpa dalam sebuah buku perjalanan seorang jurugambar dari Thailand sampai ke Singapura, dan diabadikan setiap tempat yang disinggahinya melalui gambar. Tu yang adanya gambar pokok ni tu. Dan tu jugak sebabnya aku suka ambik gambar dimana aku selalu singgah. Gambar panorama yea, bukannya gambar aku. Kerana, aku pasti, gambar tu akan jadi nostalgia pada suatu masa dimana tiada lagi keadaan yang serupa dengannya pada masa kelak. Contoh paling nyata. Foto ni la. Camner aku dapat gambar ni?? Biarlah rahsia...



Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ahad, 22 Januari 2012

Hasil tuaian



Ni ler hasil tebas pucuk tadi. Bertimbun. Pasni tunggu sampai kering sikit sebelum... Kita bako je...



^_^ Terbaeekkk!!!!
by mknace
Posted via Blogaway
mknace xperia

Target ini petang



Petang ni kita kasi clear ini dahan. Dah jadi jambatan utama cik cik cemut masuk umah. Ayuh!!!!



^_^ Terbaeekkk!!!!
by mknace
Posted via Blogaway
mknace xperia

Ahad, 21 November 2010

Mari clearkan pokok tumbang

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Tarikh : 16 November 2010
Masa : 6.14 petang
Tempat : Belakang rumah den
Mood : Aiiyooo.. tumbang la pulak

Balik ja rumah tadi dah dengar mak bising-bising. Pokok jambu yang kat belakang rumah tu tumbang la pulak. Nak lagi best, siap timpa ke bilik air rumah la pulak. Sib baik sikit ja. So, sekarang ni nak kena setelkan la pokok tumbang nih. Kang jadi jambatan emas la pulak untuk makhluk-makhluk berkaki empat tuh. Almaklum la, kawasan ni kawasan paya. So memang makhluk ni banyak.

Klik untuk cerita penuh



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Aksi ucu setelah selesai mengambil parang dari bonet keter. Ala ala viking wira golok la tu.

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Tu dia pokok jambu yang tumbang menghempap bilik air belakang umah

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Cemana nak clearkan nih.. Mari berpikir sambil membuka kitab strategi perang

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Nampaknya kena takik kat sini, pastu kita tarik dia turun

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Alamak.. apasal hari ni planet mushtari bergerak dari landasan dia sebanyak 0.05%. Kan dah tak leh kuar power tahap dewa nih

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Masih cuba nak kuar power.. alamak.. setakat daya tolakan elektron ja kuar.. bila nak putus nih

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Tak kira.. cuba gunakan parang gergaji tahap 5 petala langit.. Sib baik ingat kuasa dari planet pluto yang masih ok

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Dah setel pun.. sib baik ingat power tuh tadi

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Tarikkk!!!

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Cuba pulak kuasa dari planet marikh.. Kuasa tarik menarik tahap dewa

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Hahahahaha.. dah setel dah pun

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Hapeceit.. ada lak sekor anak makhluk berkaki empat ni.. sempat lagi tu meniti.. Haiyeee...


Enjoice...Sharing is power!!!