mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label sistem. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label sistem. Papar semua catatan

Jumaat, 28 Ogos 2015

Kerja-kerja penyelenggaraan sistem bagi Kementerian Pendidikan Malaysia bermula

Kerja-kerja penyelenggaraan sistem bagi Kementerian Pendidikan Malaysia bermula


NOTIS PEMBERITAHUAN
Adalah dimaklumkan bahawa kerja-kerja penyelenggaraan sistem bagi tujuan menaiktaraf sistem sedia ada dan penyelenggaraan secara berjadual di Pusat Data Enstek (PDE).
Sehubungan itu, akan terdapat gangguan terhadap capaian portal dan sistem di KPM bermula pada

28 Ogos 2015    8:00 malam
hingga
31 Ogos 2015   11:30 malam.
Segala kesulitan yang dialami amatlah dikesali.

Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Isnin, 23 Disember 2013

Maklumat terkini SPS - Sistem Makluman

Maklumat terkini SPS - Sistem Makluman

Mulai 23/12/2013, semua makluman berkaitan pengurusan dan pentadbiran SPS serta tatacara penggunaan SPS akan dibuat melalui ruangan ini.

Makluman:

1.Mulai 23/12/2013 guru boleh melaksanakan LANGKAH MENGUBAH TAHAP PERSEKOLAHAN (TAHUN/TINGKATAN SEMASA) DALAM SPS dan MENEMPATKAN MURID SECARA MANUAL SETELAH DIUBAH TAHAP PERSEKOLAHAN (TAHUN/TINGKATAN SEMASA)

Tatacara proses ini boleh diperoleh dari pautan ini : http://freepdfhosting.com/ba3b06f13e.pdf

Mulai hari ini, bila anda online ke portal SPS, anda akan dapati satu perkara baru telah ditambah dibahagian tepi kanan ruangan login. Ni lah dia sistem makluman baru yang diperkenalkan. Melalui kaedah ini diharapkan kecairan maklumat yang diterima oleh sekolah akan dapat dikurangkan dan sekolah akan dapat menjalankan proses yang sepatutnya seperti yang telah ditetapkan oleh KPM.

Ahad, 28 Julai 2013

Bengkel "Hands-On" Aplikasi Sistem Pengurusan Sekolah (SPS) Negeri Johor untuk Penyelaras Sistem


Bengkel "Hands-On" Aplikasi Sistem Pengurusan Sekolah (SPS) Negeri Johor untuk Penyelaras Sistem. 8 dan 9 Julai, juga bertempat di PKG Majidee; bengkel pemantapan untuk Penyelaras Sistem SPS telah dijalankan kepada sekolah-sekolah daerah Johor Bahru. Kami datang sebagai pemerhati sahaja. Just melihat sejauh mana keberkesanan kursus bagi memastikan sekolah yang akan dilatih dapat menggunakan SPS dengan baik terutama dari segi kesahan data. Read on

Sabtu, 27 Julai 2013

BENGKEL "HANDS-ON" APLIKASI SISTEM PENGURUSAN SEKOLAH (SPS) NEGERI JOHOR


Bengkel "Hands-On" Aplikasi Sistem Pengurusan Sekolah (SPS) Negeri Johor. 4 dan 5 Julai, bertempat di PKG Majidee; bengkel pemantapan untuk Jurulatih Utama SPS telah dijalankan kepada seluruh JU SPS negeri Johor. Kami datang sebagai pemerhati sahaja. Just bagi beberapa input supaya JU ni sedar tanggungjawab mereka dalam memastikan sekolah yang akan dilatih dapat menggunakan SPS dengan baik terutama dari segi kesahan data. Read on

Rabu, 30 Mei 2012

Logo latest SPPJ

Ni yang paling latest aku godak. Hehehe. Just update sikit dari dulu. Tetiba nak buat bulan tu gaya belang tarung. Gantikan titik j dengan bintang. Sebenarnya logo ni sekadar font singkatan nama sistem dengan berlatar belakang bendera johor. Kali ni tetiba aku rasa nak boldkan bulan dan bintang. Tu yang terus keluarkan dari just latar pada logo sebelum ini kepada ditonjolkan dalam logo terkini. Ada pandangan???

ps : si firdaus a kata logo no cam logo kapten amerika. Chaittt... Mu ni Amààreekààà tul bak kata johan.. Kuikuikui...

via tab7jer

Jumaat, 23 Disember 2011

Last day di Muo



Hujan nampaknya pagi ni. Drag sepanjang hari. Tak macam hari sebelumnya.

^_^ Terbaeekkk!!!!
by mknace
Posted via Blogaway

Muo



Hari kedua aku merayap di awal pagi. Penuh dengan bangunan warisan. Kat muar ni dah nampak jadi perkara biasa menanda tahun bangunan siap. Walau 1997 pun ditanda. Bagus untuk generasi masa depan.

^_^ Terbaeekkk!!!!
by mknace
Posted via Blogaway

Isnin, 14 Februari 2011

Bengkel Aplikasi Prestasi Presmark

Klik untuk gambar yang lebih besar
Penggabungan data dari daerah untuk jabatan
Bermula pagi tadi, satu bengkel untuk aplikasi Presmark telah dijalankan untuk semua daerah. Tempatnya makmal ict jabatan. Pergi PPD dulu. Setelkan kerja-kerja yang masih ada. Pastu baru gerak gi jabatan. Tu pun masih awal lagi. Sempat duduk ngan boss sambil share program penyata emis.

Lam kul 8.30, kebanyakan pegawai-pegawai maklumat lain dah sampai. Turun sarapan dulu sebelum bengkel bermula. Dan macam biasa, en. halil yang bagi briefing tentang software presmark ni. Dan of coz, ada perisian baru lagi. Kena pecahkan dulu kepada lima jenis perjawatan dulu, JB ja pun yang tak pecahkan lagi. Kerja semua kena wat ngan pantas. TQ en. fauzi pasal bagi tip backdoor tuh. Juga pada en. shamsul dan en. halil.

Apa pun lepas ni kena wat bengkel untuk semua sekolah di jb untuk patch yang paling baru nih. Kena jugak buat, kalau serah kat sekolah bulat-bulat macam macam masalah lain boleh timbul nih. Selesai ja bengkel, en misnan take over jap sebelum en. firdaus bagi briefing sikit pasal penghapgredan kpmnet yang bakal berlangsung kelak>>>>



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
PC yang bakal aku gunakan, sistem oleh en. halil

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
en halil yang ensem memulakan taklimat

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
en fauzi juga turut membantu

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
en hasni yang aku tak leh kata apa, pasal dia kata tak best amik gambo cam biasa

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
tekun nampaknya en. fauzi

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
en. halil sesekali gi nengok progress ppd lain

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
kena semak bebetul nih, ni melibatkan markah orang ni tau

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
semak jangan tak semak

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
en azhar bukan sekali semak, sampai dah tahap juta kali dah nih..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
tenang ja en halil nengokkan kami semua nih

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
rasa macam dah ok nih

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
semakan kali keberapa bilion oleh en. azhar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
ni memang bebetul pikir nih..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
banyak betul permintaan jabatan yang nak kena cater

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
semakan hasil cetakan

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
ni sapa tak anto lagi nih.. baca jangan tak baca

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
jam pc ku yang bengong, baru ku sedo jam dah 10 malam tuh.. padahal baru tengahari

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
psair gudang ni banyak betul permintaan sampingan dia. jenuh en. halil nak layan selain aku

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
ada lagi tu

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
en azhar dah cam tak menang tangan dah.. ye lah.. orang lain semua dah pakat anto

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
relek beb.. relek.. dunia semua nih hehehehe

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
ok.. semua dah setel.. termasukla jb.. siap semua digabung

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
en. misnan takeover sesi petang

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
perkongsian maklumat terutama bab perjawatan

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
the all of us..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
cam biasa.. aku memang out of the picas la kan

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
penutup

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
waaaa 11 malam tu kata jam pc yang ku gunakan.. gasak la

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
en firdaus pulak takeover khusus dengan pegawai maklumat

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
surat jemputan untuk kursus 20 haribulan nih.. ahad tuh

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
pasal tensen sangat, encik shamsul pun bermain main dengan pen dia depan lens aku.. kalau tak nampak pen en shamsul, tu tandanya dah pendek umuurr...

Enjoice...Sharing is power!!!

Jumaat, 17 Disember 2010

Sistem semakan online Penempatan Kluster Kecemerlangan Pendidikan/Sekolah Kawalan/KRK/KAA sekolah menengah daerah Johor Bahru 2011

Klik untuk gambar yang lebih besar
Dah setel jugak akhirnya sistem ni.. yihuuu
Perghhh!!! Memang berasap tul buat sistem nih. Satunya pasal tempoh masa yang sangat singkat, bagi aku la. Aku buat enjin nih satu hari, yakni semalam. Hani ni nunggukan data raw dari unit sekolah untuk diimport masuk ke table yang dah sedia aku buat. Yang berasap pasal semua dah menuding ke aku.. Hahahaha.. tak pernah lagi dapat perasaan cenggini. Ye lah kan. Ibu bapa mana yang tak eager nak tau pasal penempatan anak depa untuk tahun depan kan. Masalah aku, data perlu dimurnikan dulu berkali-kali, bukannya apa; nanti dah naik ada data bengong la pulak. haaa.. sapa nak menjawab kan. Tu yang berasap tu. Tengah dok teliti data satu satu, ada ajer parent yang call tanya pasal semak online. Tak kisah la, yang penting dah setel kan. Harap-harap sistem ok hendaknya.

Yang tambah berasap lagi, masa dah setel murnikan data dah jam 4.30 petang. Walau aku memang berhasrat nak balik lambat hari ni; tapi line internet lak bengong kat opis. Bengkerk tul. Dari nak balik lambat terus aku punch out, terus penut sampai rumah. Sampai mama pun tanya, ni balik pukul baper nih? Dah aku pecut. Memang la sampai awal. Biasanya memang aku bawak dengan lemah gemalai, mengharung jem kat jb untuk pulang. Hahaha.. Alhamdulillah. Semua jalan lancar. Walau ada sikit masalah pada awalnya masa import data tu. Lam kul 6 aku dah setel bab data. Pastu nengok part berjaya tu cam tak best. Ubah sikit design. Setel. Terus haplod ke internet. Semoga sistem ini akan dapat membantu ibu bapa menyemak keputusan dengan cepat. InsyaAllah.

url sistem --> http://jbdat.ppdjb.edu.my/semakrk

Kepada ibu bapa di daerah JB atau yang memohon sekolah-sekolah khas ni.. Anda dah pun boleh menyemak keputusan penempatan bila-bila masa sahaja..


Enjoice...Sharing is power!!!

Mato den sakit bonar nih

Klik untuk gambar yang lebih besar
Hahaha.. Dah bengkak ada sikit busar + sikit nanah dah kelopak mata aku nih.. Tengok tangan kanan aku pegang apa.. Haaa.. Tu la kamera yang selalu aku pakai kalau jengjalan biasa. Cap ayam ajer..
Pagi ni bangun.. Sakit lagi. ye la kan. Ingat makan ubat tu terus baik ka. Mana ada. Tapi sekurang-kurangnya aku dah usaha sesuatu kan. Harap nanah kat mata aku nanti cepat masak pastu leh ler aku gumbira tanpa perlu pergi jumpa doktor tu lagi kan. Ingat lagi apa yang doktor tu cakap.. potong sikit saja tau.. Aku tak nak kena potong walau sikit kalau boleh la.

Sebelum kerja belasah pisang dua bijik dulu. Kasi kejap sikit perut. Tapi tu orang lain punya perut la. Kalau perut aku terbalik. Lagi makan, lagi cepat lapar. Tu yang aku tak suka makan pagi. Nanti tak lama lagi aku mesti kena makan lagi kan.

Drive pagi ni macam biasa. Tensen lagi pasal kena drive dengan mata kanan separuh tertutup. Sampai ppd aku amik gambo ni kat cermin pandang belakang tu. Pergghhh.. lagi besar dari semalam. Nampak merah lak tu. Tak puas hati amik lagi sekali lam opis aku.

Perasan tak gambo kat atas tu. Haa.. tu la kamera yang selalu aku pakai kalau setakat jengjalan nih. Bukan apa.. Ramai sangat yang tanya beli kamera apa sampai gambar cantik. Ni ler kamera aku.. Kamera free yang majalah Click! bagi kat aku dulu tuh. Sejak tak pakai henpon SE yang aku sedekahkan kat bini aku tuh, ni ler kamera wajib aku, Aku nyer nikon duduk kat lam dry box ja menanti hari yang aku ada function atau aku nak amik gambar potrait famili aku.

Pastu cam biasa, bincang balik pasal sistem semakan online tuh. Parent pulak dah bertalu talu call bila boleh check. Aduiihh!! Pening paler aku. Yang list ni pun masih dok murnikan lagi nih. Kalau masuk yang salah nanti lagi bising. Dari nak semayang jemaat kat Larkin.. terus aku semayang jemaat kat sebelah saujana ajer.. Apa apa aje lah.. Pasal lepas semayang nak sambung pemurnian list ni lagi ni.. Klik cerita penuh untuk detail>>>


©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Dua bijik pisang jadi alas perut pemangkin kelaparan aku. Lam kul 10.00 aku dah lapo balik. Sib baik hari ni meeting pagi, en. Tn.Hj. Hashim sponsor. Kenyang balik. Tu yang semua heran. Biasanya aku makan sikit ja.. Pagi ni terbalik terbaeekkk.

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Adooiii.. Patutla aku lagi selesa pejam mata.. Dah la bengkak.. merah pulak tu.. Dah cam apa dah muka.. Sepet semacam dah..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Semayang sebelah saujana pun saujana la.. Habis tu dah lambat kan.. Kang langsung tak semayang lagi naya kan.. Habis ja semayang terus aku kuarkan kamera.. Hahahaha.. Semua pakat tengok aku..

Enjoice...Sharing is power!!!

Khamis, 16 Disember 2010

Sistem baru lagi..!

Klik untuk gambar yang lebih besar
Sistem semakan penempatan la pulak naik
Hari ni naik lagi satu sistem. Kali ni sistem semakan penempatan pelajar ke sekolah kluster / kawalan segala tu la, secara online jugak. Tapi masih belum ada isi lagi ya. Kang ada pulak yang duk menerai key-in data kat sini. Ni enjin dulu aku siapkan dan dah up pun. Yang ada cuma dua data testing. Esok insyaAllah semua data sebenar akan naik. Tungguuuu..

Sistem ni boleh dicapai di url http://jbdat.ppdjb.edu.my/semakrk khusus dibangunkan untuk menyemak penempatan ke sekolah sekolah Kluster Kecemerlangan Pendidikan, Sekolah Kawalan, KRK dan KAA di daerah Johor Bahru sahaja noo.. Lain daerah, lain negeri.. kena tanya PPD masing masing lah ye.. Semoga dengan adanya sistem ni, penyemakan penempatan menjadi semakin mudah. Enjoice...Sharing is power!!!

Rabu, 15 Disember 2010

Piala Suzuki : Semi Final Malaysia Vietnam

Klik untuk gambar yang lebih besar
Sumber pencilokan gambar: Pen Merah Pen Biru
Malam ni memang team malaysia main dengan bagus. Puas hati gak nengok. Separuh masa pertama memang banyak asakan ja dari kedua-dua pihak. Tapi nampak permainan vietnam lebih bahaya dari malaysia.

Separuh masa kedua, memang dah mula malaysia bermain garang. Gol pertama dalam minit ke 60++ oleh Safee. Aku pun tak tengok sangat masa dia. Yang aku tau. Gol. Minit keberapa apa nak kisah kan. Pastu mula la sesi main gaduh gaduh. Biasa la.. Dah start stress kan. Lam minit 75++ sebijik lagi gol malaysia dapat. Safee lagi yang boh. Memang terer la hang..

Tengah dok layan syok syok mak pulak call pasal masalah sistem. Layan.. Sambil nengok bola, sambil nengok sistem.. Dah setel dah pun.. Tak kisah.. Bola tetap bola, sistem tetap sistem.. dedua boleh jalan sekali nyer.. Dari dulu orang selalu gelar aku multitasking.. boleh buat banyak kije serentak..

Key sambung balik pasal bola.. Malaysia kena terus bertahan dan score lagi.. Pasai nak bawak ke vietnam pulak nanti. Kang sampai sana kampung sudah kena tinggal, jaguh sudah terbang sapa yang susah kan..

Dah tambah lagi 3 minit la pulak.. Bertahan dan terus bertahan. Apapun tahniah pada Malaysia atas kemenangan 2-0 malam ni. Tambah lagi score masa kat vietnam nanti. Baru la malaysia boleh!!! Ke final kita nanti hendaknya..

Enjoice...Sharing is power!!!