mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label nature. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label nature. Papar semua catatan

Khamis, 16 Julai 2015

Back to nature 2015 : This is Baling

Back to nature 2015 : This is Baling.  Marbeles.

Selasa, 7 Oktober 2014

Projek skodeng ayam bermula kembali


Projek skodeng ayam bermula kembali. Lama aku tak ngambik gambo ayam. Sejak model kesayangan aku mati masa kes selsema burung ituhari, langsung hilang mood aku nak ngambik gambo derang ni. Tadi tengok ramai la pulak melepak kat luar tu. Langsung aku keluarkan kamera. acu. Terus pakat lari. Aiyooo.. ni yang rindu abis ngan model kesayangan dulu tu. Takpa. Slow slow kita bina hubungan balik. Layan la dulu gambo lari lari ayam ni semua. i'll be back

Sabtu, 13 September 2014

Layan kucen gaduh


Layan kucen gaduh. Hehehe. Takde kije tul petang tu kan. Sesambil dok tukau booking, pendekkan dan tukau lokasi. Pastu kuar nengok ngembang si kucen ni. Buat suara gaduh, kasi dia pandang aku. snap. kekeke. pastu layan pasar tani. besh...

Isnin, 12 Ogos 2013

Back to nature 2013 - Day 3 : Pasar Tani Baling


Back to nature 2013 - Day 3 : Pasar Tani Baling. Hari Rabu, hari last sebelum raya. Penuh orang kat baling. Beli persiapan terakhir. Kami pun turut sama. Biasa la. Hari Rabu memang hari ke pekan baling. Read on...

Rabu, 7 Ogos 2013

Back to nature 2013 - Day 2 : Billion Baling


Back to nature 2013 - Day 2 : Billion Baling. Sebelah petang keluar ke pekan. Ingatkan nak merayap ke banyak tempat, termasuk la Param kan. Tapi disebabkan hujan yang agak lebat dan jem yang leh tahan turuk... gi billion ajer la kan... tu pun nak parking.. ya rabbi... Read on

Back to nature 2013 - Day 2 : Adik Inaz dan kuciang gumuk


Back to nature 2013 - Day 2 : Adik Inaz dan kuciang gumuk. Malamnya, adik inaz bawak balik sekor kucen. Mana adik amik ni? Adik jumpa katanya. Ish ish ish. Jumpa kat mana. Tu, depan rumah orang tu. Pi hantaq balik. OK.

Dah hantaq balik pun dia dok lari mai kejaq adik. Bela ja la adik oiii.. Tapi tokleh bawak balik Johor. OK. Kita tengok la nanti... opppsss.. aku terus taruk nama untuk dia... Kuciang Gumuk, pasal kaki dia pendek dan memang dia agak gumuk.. wakakaka.. Read on...

Back to nature 2013 - Day 1


Back to nature 2013 - Day 1. Hari senin 5 Ogos, kami pakat mula gerak balik ke baling dari johor. Kalau ikut nak gerak lepaih subuh, tapi memacam cerita la pulak. Sampai tinggal bateri bagai kat opis. kena balik opis dulu amik bateri, baru gerak balik ke baling. teruih gerak non stop sampai la ke tapah. Read on...

Ahad, 10 April 2011

Hutan Kita@school Johor Bahru

Klik untuk gambar yang lebih besar
Program dirasmikan oleh Tun Jeanne Abdullah..
Pagi Sabtu semalam, kuar ngan mat nor gi SIGS. ada perasmian program hutan kita@schools jb. Yang datang Tun Jeanne sendiri. Cool. Sampai ja orang dah penuh dewan, tapi perasmi lum sampai lagi. Kira ok la. Borak borak jap dah dengar bunyi siren polis. Dah sampai dah tu.

Pastu pengisian program dimulakan dengan ucapan ketua pelajar sebelum tun jeanne sampaikan amanat beliau. Seterusnya siap ada forum berkaitan kesedaran pentingnya alam ini. Semua sekolah dan jabatan terpilih diberikan pokok untuk ditanam di kawasan premis masing masing nanti. Lepas tu semua pakat kuar untuk upacara menanam pokok kat tepi padang sigs. Bukan setakat vip tanam, semua pelajar pun ada bahagian masing masing.

Browse lagi untuk tengok 17 picas seterusnya ATAU
Klik sini untuk melihat seluruh picas



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
the MPPs

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
barisan guru SIGS

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
ketibaan VIP

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
dah mula dah program

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
MC pagi tu

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
bacaan doa

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
ucapan ketua pelajar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
ucapan perasmi

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
forum

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
semua dah pakat pakai riben kat kepala

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
penyampaian sijil dan sepohon kayu daunnya rimbun ♪♫

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
cenderahati kepada tun jeanne

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
signing plag

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
upacara menanam pokok

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
dah siap dah pun

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
pelajar pun ada part memasing

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
lawatan sekitar kawasan


Enjoice...Sharing is power!!!

Ahad, 28 Mac 2010

Earthhour 2010

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besarMalam ni, tepat jam 8.30; sekali lagi aku sambut Earthhour, buat kali keduanya. Cuma pada kali ni agak kureng best sikit. Banyak pihak yang tak peka sangat. Kalau tahun lepas, leh kata satu kampung aku bergelap. Malam ni aku rasa tak banyak sangat yang bergelap. Apa ni. Tak kisah la.

Tapi yang bestnya, walaupun tutup lampu tapi cahaya bulan malam ni sangat terang. Langit terang dengan bintang-bintang bergemerlapan. Aku ngan ucu nak wat pojek shoot langit dan bulan malam ni. Dari berdiri memula, sampai aku amik tikar kat dalam umah dan tido kat laman rumah. Mama dah menjerit-jerit, pasal dua anaknya melompat-lompat nak ikut bapak dia yang selamba dog baring atas tanah kat laman tu. Last-last iqa ngan inaz masuk gak. Siann.. Aku ngan ucu masih ngan kerja menembak bulan lagi. Sekali mama dah pasang lampu. Dah cukup-cukup la tu.. Nak sambung moonhour lak ke.. Dah 9.30 lebih dah rupernyer.. Masuk dan mandi.. hahaha...

::Klik untuk cerita penuh::





©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ucu tak over tempak lepak aku jap. Dia sibuk nak amik gambo bulan dulu. Aku lebih dok tumpu bintang di langit dulu.

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Aku in action.. tengah dok setting apature ngan shutter kamera ucu.. aku pakai 2 wb.. ev -5.. satu bulan oren, satu lagi bulan biru..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Sebab nak amik mood langit.. bulan tak jelas kelihatan permukaan dia.. takpa.. ni amik panorama dulu..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Bulan nun jauh di atas..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni aku amik bintang apa ntah.. bintang yang tunjuk arah kiblat tu.. tak ingat nama.. cuma aku amik wide.. cam best lak..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Bulan.. apasal gambo bulan jer nih.. kata earthhour hahaha...

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni pakai wb tungsten.. terus membiru bulannya.. hahaha.. once in the blue moon..


Enjoice...Sharing is power!!!

Sabtu, 13 Jun 2009

Back to Nature - Day 4

Hari ni adalah hari yang paling ditunggu-tunggu oleh adik. Adik memang nak sesangat nengok zirafah. Kat zoo johor memang takde zirafah. Tu yang dok ajak aku gi nengok zirafah kat mana-mana tempat yang ada zirafah.

Mulanya ingatkan nak kuar kul 9. Sekali kuar dah lam kul 11 pagi. Gasak jer le. Ngan jalan pun jem tak hingat. Ntah bila ntah nak sampai ni. Pastu memasing tak ingat tak ingat jalan ke zoo. Yang aku ingat last kali mesti wat U-turn. Tu jer yang ingat. Last-last nampak gak zoo kat sebelah kanan. Kan betul kena wat u-turn.

Pas parking terus jalan ke kaunter tiket. Makaih.. memang dah naik giler tiket ke zoo. Bayar lam RM66 untuk semua. Masuk lam, adik dah sibuk mintak topi. Gi la cari dulu. Pastu aku cari map lak. Map pun kena beli. Tak kisah la. Baru RM2. Pastu terus jalan-jalan cari zirafah. Yang aku ingat zirafah memang dia letak kat hujung sekali.

Memula adik gi nengok kuda padi. Best nyer. Iqa takut-takut nak gi dekat. Adik selamba jer. Pastu nengok lembu sama kambing. Siap nyanyi-nyanyi lagi. Lepas nengok lebah-lebah, iqa lapar nak makan. Makan la dulu kat The Wild. Kalau dulu sini adalah restoren Merry Brown. Sekarang dah tukar jadi The Wild. Makanan sama.

Pastu baru gi nengok Zirafah. Adik suka hati betul pasal dapat gak dia nengok zirafah secara live. Suka hati betul. Masa berjalan balik ke tempat show binatang, sempat nengok harimau sama gajah. Dan yang paling best sekali, ada zirafah gak kat depan ni. Penat jalan sampai belakang; rupanya ada zirafah kat depan. Hehehehe.




Pertunjukan binatang bermula jam 3.30 petang. Adik suka hati tul nengok terutama bab anjing laut tu. Sukanya dia. Pas habis semua, kitaorang kuar dan akan bertemu ngan Pak Yang kat KLCC.

Sampai jer kat KLCC hujan turun lebat giler. Pasal takde tempat yang nak pergi, abis la satu KLCC kitaorang ronda. Pastu Pak Yang ajak makan kat Chakri Palace. Belasah aje la. Tapi tak berapa kena sangat ngan selera aku, ditambah dengan sakit lagi. Memang tak makan banyak pun. Apapun terima kasih Pak Yang pasal belanja kitaorang kat sini.

Photobucket Photobucket

Kuar jer dari situ, hujan dah berenti. So pergi la amik gambo sikit kat luau. Pastu aku amik gambo iqa sama adik depan keter alfa romeo kat ruang legar. Sesaje.

Photobucket Photobucket



Chiaoooo...
_________________________________________________________________________
Mohamad Khairul Nizam | 07-5101621 | 0163176350 | 0136042404 | mknace@gmail.com

Jumaat, 12 Jun 2009

Back to Nature - Day 3

Dari pagi lagi orang dah ramai kat rumah atuk kedah. Ada yang potong bawang, masak nasi, dan memacam lagi la. Suhu agak dah agak stabil. Suam-suam kuku sikit la. Tak kisah la. Bawa iqa ngan adik gi ninjau dan tolong-tolong apa yang patut.

Pakcik dok sibuk kat kawasan belakang ni. Kawasan mari memasak nasi. Iqa ngan adik pun join sekaki gak. Walaupun lepak kat dangau jer kan. Kira boleh la. Pastu bawak diaorang gi belakang pulak. Kawasan goreng-goreng.

Photobucket Photobucket Photobucket
Photobucket Photobucket
Photobucket Photobucket

Lam kul 11, semua dah siap. Kenduri mula jam 12 tengahari. So sekarang kita prepare untuk serve la pulak. Pastu kenduri kesyukuran pun bermula. Memula baca yasin, pastu diikuti dengan bacaan doa selamat. Boleh tahan gak ramainya tetamu yang hadir.

Photobucket Photobucket
Photobucket Photobucket

Iqa sibuk ngan kengkawan masa ni. Memacam dia ajak diaorang main, dari uno sampaila ke saidina. Main la iqa. Yang adik lak sibuk tido..

Photobucket
Photobucket Photobucket Photobucket

Kini tiba la saat aku bertolak ke Bangi, rumah Mak Yang. Nenek kedah risau gak ngan keadaan aku ni, masih suam-suam kuku. Tak kisah la. Boleh jalan slow-slow. Alhamdulillah.

Photobucket Photobucket
Photobucket Photobucket

Aku berenti rehat kat R&R ulu bernam. Belasah mihun sup. Aku rasa tu jer yang sesuai ngan keadaan aku sekarang ni. Pastu jalan lagi. Sekali aku masuk KL aku sendiri dah tersesat la pulak. Bila masa lak ada DUKE lak ni. Abis. Kuar kat Ampang. Masuk balik, gi KLCC, masuk tun razak, terus ke bangi. Alhamdulillah. Sampai jugak. Makan ubat. Tidoo..

Photobucket Photobucket



Chiaoooo...
_________________________________________________________________________
Mohamad Khairul Nizam | 07-5101621 | 0163176350 | 0136042404 | mknace@gmail.com