mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label 2016. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label 2016. Papar semua catatan

Sabtu, 21 Januari 2017

Girl's Day Out


Girl's Day Out. Ni cerita bulan lepas. Pakat nak main bowling. Sekali. Lepak kat Jusco Bukit Indah. Layan Ballerina. Tak kisah la. Esoknya keluar lagi. Angsana. Gi Bowl. Main sampai lebam jari. Dua round non-stop. Setel aje. Merayap ke Selera Johor. Makan.

Masjid Jamek Gelang Patah : 20161223


Masjid Jamek Gelang Patah : 20161223. Foto 23 Disember 2016.

Jenjalan Gelang Patah Disember 2016


Jenjalan Gelang Patah Disember 2016. Ni kisah lama. Kisah sebelum sekolah bukak untuk 2017. Balik aje dari Kedah. Esoknya gi sekolah adik inaz dan iqi. Nak beli barang keperluan. Setel aje. Sambung ke Mydin. Cari lagi apa yang kurang. Balik singgah gelang patah. Baru reti nak sarap. Pastu mama pulak ajak keluar. Layan aje la.

Sabtu, 14 Januari 2017

Jenjalan Santai : R&R Tapah Arah Selatan


Jenjalan Santai : R&R Tapah Arah Selatan. Singgah solat, makan dan berehat seketika. Baru tahu ada pizza kat Dunkin Donut. Order 2 untuk Iqi. Masa balik. Singgah beli buah. Adik Inaz sibuk nak berselfie katanya. Layan aje la.

Selasa, 10 Januari 2017

Family Gathering Group Photo


Family Gathering Group Photo. Malamnya. Makan Pizza reramai. Sempat wat group photo. Bukan senang nak dapat peluang bersama. Tu pun mak yang and family takde. Pak ngah takde.

Jenjalan Santai : Pengkalan Hulu Superbowl


Jenjalan Santai : Pengkalan Hulu Superbowl. Pakat pi penuhkan kroh jap masa kat baling tu. Jangan ingat tadak bowling kat sini. Gi sebelah stadium dan masjid kroh tu. Nampak la bowling ni. Boleh tahan tempatnya. Cuma bola untuk kebudaks ada satu ja. Pakat gilir la walaupun kami pakai dua lane.

Isnin, 9 Januari 2017

Foto terlepas SJCAM : Pemantauan Thai Hong


Foto terlepas SJCAM : Pemantauan Thai Hong. Tadi tetiba semangat guna SJ4k. Lama tak pakai. Ayik dok godak switch je. Terutama lepas terbengong upgrade ke 10 ituhari. Ehh.. Ada gambo lama lupa nak transfer la. Kisah pemantauan oleh EPRD tahun lepas. Tu pun dua keping je. Yang lain banyak aku pakai galaxy camera aku. Tu yang lupa tu.

Jumaat, 6 Januari 2017

Jenjalan Santai : Masjid Andalusia, Bandar Laguna, Merbok


Jenjalan Santai : Masjid Andalusia, Bandar Laguna, Merbok. Singgah sat kat sini. Maghrib + Isyak. Kawasan luas. Terjaga. Sistematik.

Jenjalan Santai : Jeti Tanjung Dawai


Jenjalan Santai : Jeti Tanjung Dawai. Singgah jap ke jeti. Saja nak window shopping. Harga a bit high then Kampung Huma. Kebudaks pakat nak naik bot ke Pantai Merdeka. Lain kali aje lah ye. Tak larat dah ni. Hahahaha. Lagipun ramai yang dewasa tak nak naik. Termasuk aku. On the way back singgah sekali lagi kat kampung huma topup sikit sikit lagi.

Rabu, 4 Januari 2017

Jenjalan Santai : Pusat Jualan Hasil Laut Kampung Huma, Tanjung Dawai


Jenjalan Santai : Pusat Jualan Hasil Laut Kampung Huma, Tanjung Dawai. Hmmm. Tempat biasa haiza nih. Memang lebih mudah dan selesa berbanding kat pekan Tanjung Dawai. Terletak sebelum sampai Tanjung Dawai kalau ikut jalan raya dari Merbok. Kalau ikut laut. Memang terus pekan Tanjung Dawailah jawabnya. Apa yang best? Semua aku dah tak boleh sentuh dah. Huhuhu.

Jenjalan Santai : Muzium Arkeologi Lembah Bujang


Jenjalan Santai : Muzium Arkeologi Lembah Bujang. Ni la destinasi sebenar kami. Saja nak memperkenalkan pada the kebudaks tamadun lama kat Malaysia ni. Lebih menarik bila deme dapat nengok sendiri daripada dok dengar aje. Saja posing kat air terjun dia. Dulu masa kecik kecik, memang ni ler tempat berkubang. Lepas berkubang baru gi meronda candi. Kekeke. Tu kisah aku ngan adik adik masa kecik la. Hahaha. Tapi. Semua yang kami lalui. Sampai ke la aku ingat. Tu yang aku nak anak-anak aku jugak rasa. Pengalaman adalah guru terbaik!

Selasa, 3 Januari 2017

Jenjalan Santai di Kompleks Pelancongan Jeti Semeling


Jenjalan Santai di Kompleks Pelancongan Jeti Semeling. Haa.. Ni baru lah sambung semula episod terlepas tu. Kisahnya. Kami secara tak sengaja terpaksa singgah di sini. Dah lapo sangat dah. Tambah pulak jalan jem teruk kat jambatan merbok tu. Terus atuk ajak lencong ke sini. So. Kami lepak la kat sini makan makan. jalan jalan. Sambil tengok trafik. Just dari jeti tu aje. Dah clear baru kami nak jalan semula.

Boleh tahan jugak tempat ni. Ada river cruise. Ada kompleks paya bakau. Ada jeti. Cuma. Tempatnya agak terpencil sikit ke dalam. Ramai yang tak tau. Aku pun. Kalau atuk kedah tak ajak berenti. Memang sampai ke sudah tak tau adanya tempat ni. Kalau kompleks paya bakau tu dah beroperasi mesti lagi best tempat ni. Bagi aku la.

Sabtu, 31 Disember 2016

PRIME MINISTER’S NEW YEAR MESSAGE 2017


PRIME MINISTER’S NEW YEAR MESSAGE 2017

1. As we begin 2017, first let me express my deepest gratitude to Tuanku Abdul Halim ibni Almarhum Sultan Badlishah for his service to Malaysia. His Majesty has a deep and personal interest in all matters concerning the rakyat, and his advice and wisdom have been of incalculable value to our country as the 14th Yang di-Pertuan Agong. Indeed, Tuanku Abdul Halim will have a unique place in the annals of Malaysian history having served twice as the Yang di-Pertuan Agong.

2. I join all Malaysians in welcoming Sultan Muhammad V as our nation’s 15th Yang di-Pertuan Agong. I look forward to serving His Majesty and am sure that his energy and guidance will prove invaluable in the years ahead.

3. 2016 was a year of great change across the world, and the uncertainties these changes have provoked affected us all. The currencies of emerging markets, including Malaysia, have not escaped the consequences of the recent rise in the US dollar.

4. But here the Government has remained steadfast in our commitment to building a safer, more prosperous, and more equitable society. We have seen the results. We have kept the budget deficit, inflation and unemployment low, and the resilience we have been building in our economy has seen us through times of global turbulence. Our economic plan is working.

5. Our estimated growth rate of 4.3-4.5 percent for this year is one that developed countries in Europe and North America can only dream of.

6. Malaysians should be proud of the growth we are achieving. Just as they should be proud that the latest IMF report concludes that, “Despite headwinds, the Malaysian economy continues to perform well.”

7. It praised the Government for implementing policies of diversification, exchange rate flexibility and deepened financial markets, and for our reforms to encourage female labour participation, to improve the quality of education, enhance productivity, invest in infrastructure, and promote research and development.

8. Assessments such as these are independent and conducted by the world’s top experts. They reflect the true picture of Malaysia – contrary to the smear campaigns of those who have been trying to commit economic sabotage against their own country just for their own selfish political objectives. We will not allow it, because it is the people and country who would suffer.

9. The IMF commends us for having made “significant progress toward achieving high-income status”. That is the reality, and I urge all Malaysians not to fall for lies that are spread. Fake news and the proliferation of false stories has become a worldwide phenomenon, and is a grave problem in our country as well.

10. At the same time, we know that the conclusions of IMF experts and GDP growth figures may seem remote to many Malaysians. The Government is deeply committed to easing the burden of those who sometimes struggle to afford a decent life for their families.

11. This is why in Budget 2017 we paid particular attention to the needs of the Bottom 40 and Middle 40, and announced a huge range of measures to ensure that no one is left behind – from new affordable housing, to tax relief and nutritional food packages for hundreds of thousands of schoolchildren.

12. Our efforts, to improve the well being of the Malaysian people, are underlined by a commitment to good governance. I thank the numerous individuals within our civil service for the work they have done, and continue to do, to improve efficiency and ensure that government allocations are used in the most meaningful manner.

13. In the longer term, our growth must be sustainable and we want it to be shared equitably. The large-scale infrastructure projects we are driving across the country will help us achieve this aim.

14. Just a few weeks ago, we launched phase one of the Kuala Lumpur MRT – on time and below budget – and work on phase three of the LRT has already commenced. Malaysia desperately needs this new infrastructure, and it should have been built long ago.

15. Furthermore, the implementation and delivery of projects such as Rapid Pengerang in Johor, Malaysia Vision Valley (MVV), Bandar Malaysia, Tun Razak Exchange (TRX), the Pan Borneo Highway and Rail project, East Coast Rail Link (ECRL) and the High Speed Rail (HSR) will bring employment, stimulate local economies, and make a tangible improvement in the lives of our citizens.

16. The Pan Borneo Highway, for instance, will not only connect Serundong in Sabah to Semantan in Sarawak, it will also help re-energise numerous towns along the way. I am determined to see this project through as I know the sheer number of communities, many of whom I have visited, that will benefit from it.

17. On the international stage, Malaysia continues to play a leading role in the region and beyond. We will not shy away from speaking out on, and playing an active role in bringing attention to, the global issues that matter.

18. In response to the tragic events involving the Rohingya population in Myanmar, we successfully requested a gathering of ASEAN Foreign Ministers to discuss possible solutions to what is an increasingly concerning situation.

19. Further afield, we remain committed to supporting the quest for peace in the Middle East, as reflected by the adoption of our resolution against illegal settlement building in the Palestinian territories by the United Nations Security Council last week.

20. At home and abroad, we continue to be at the forefront of the fight against extremism and radicalisation. We suffered our first Daesh-linked attack in June, and only the tireless dedication of our brave police and armed services have prevented there being more. The Government and security forces will continue to protecting Sabah, especially the Eastern Sabah Security Zone, from the threats posed by terrorists and kidnappers.

21. I would like to thank all our police and armed forces for their huge efforts, and to assure the Malaysian people that the Government will always be vigilant. We will always place the security and welfare of the rakyat first.

22. This year was, of course, also one in which we were uplifted by the unforgettable performances delivered by Team Malaysia at the summer Olympic and Paralympic Games. While all of our athletes are worthy of mention, to have won our first two gold medals was a truly historic achievement, and one which swelled the hearts of all Malaysians.

23. The sporting heroics may have been achieved in Rio de Janeiro, but I took an equal amount of pride in the way that all Malaysians – in cities and kampungs across this great land of ours – came together in support of the national team. It truly was a reflection of 1Malaysia.

24. That is who we are when we are at our best. That is who we must be as we look to the future, to our 2050 National Transformation policy (TN50) and the nation we aspire to be by the middle of this century. A nation confident in ourselves, celebrating our diversity, proud of our successes, and always looking to ensure that all our brothers and sisters are fully part of this great journey that Malaysia is on.

25. I ask all Malaysians to be united in this spirit, and I wish you a happy, safe and prosperous New Year.

---
#terbaeekkk ‎#kipidap #‎mknaceunlimited‬ #‎mknace‬ ‎#blogger‬ #‎photography‬ #‎photoblog‬ ‎#‎SJCAM‬ ‎#SJ4000‬ #‎Asus‬ #‎Zen4‬ ‎#Samsung‬ ‎#GalaxyCamera ‎#altek ‬#‎cubic‬ #love‬ ‎#followme‬ #‎beautiful‬ #‎blogoftheday‬ #fun‬ #like‬‎ #life‬ #colorful‬‎ #photooftheday‬ #‎MyExperience #‎mknaceunlimited,‬ #‎mknace‬, ‎#blogger,‬ #‎photography,‬ #‎photoblog,‬ #‎MyExperience‬,

Jenjalan santai : Brunch @ Selera Johor 20161231


Jenjalan santai : Brunch @ Selera Johor 20161231. Selesai semua kat STF, perut dah mula keroncong. Manakan tidak. Memang kami target terus ke sekolah. Memang tak sarap pun. Setel semua terus gerak. Singgah jaga. Langsung gerak ke Plaza Larkin. Leh tahan sesak Larkin Sentral hari ni. Lupa aku yang hari ni hari last untuk tahun ni. Gasak. Balik ikut jalan lain lah. Hehehe. Park. Terus gerak ke selera johor. Mama dan iqa makan asam pedas. Aku makan nasi ayam hainan panggang aje. Selesai je. Terus hantar iqa semula dan kami pun pulang. 11 pagi. Setel semua urusan. Alhamdulillah. Siap beli usb charger gitu. Ish ish ish.

Sekolah Tun Fatimah 20161231 : Pendaftaran 2017


Sekolah Tun Fatimah 20161231 : Pendaftaran 2017. Tapi. Awal pagi lagi kami dah sampai ke STF. Surat dah tulis 8 pagi sampai 5 petang. So. Kita rebut yang first. Kekeke. Dah biasa kot. Sampai STF around 8.07 pagi. Slow ja aku naik dan pusing. Eh. Bonda pun ada depan pejabat warden. Konon nak singgah koperasi dulu. Tapi. Sebab masih tutup. So. Naik la ke Zeti. Nak daftar. Sekali. Pun takde orang lagi. Parent dah ramai. Takpe. Pusing sekali lagi. Turun ke asrama iqa. Ngantor beg beg dia yang selori tu dulu. Kita buat mana yang boleh dulu. Siap punggah segala kargo. Yok naik semula. Ehh.. Takde orang lagi. Park depan zeti. Lepak kat situ dengan beberapa orang parent. Memasing dah mula mengeluh. Jaga bertugas pun lalu. Alamak. Dia kata dia pun lum dapat info. Tapi dia gi cari katanya. Beberapa detik kemudian dia datang semula. Kat dewan cik. OK. TQVM. Menapak aje ler ke dewan. Sesambil tu apa lagi. Snap snap. Ekekeke.

Sampai dewan. Masih tutup. Alamek. Gi dataran dulu. Ada kaunter. PIBG. Bayar aje dulu. Tak nak aku pening pening macam tahun lepas. Yang pening nak bayar ke bank lah. Nak send resit lah. Sudahnya. Sampai ke hujung tahun baru setel. Sib baik aku snap resit tu. Whatsapp je ke cikgu iqa. Kali ni bayar aje ler dulu. Pasal aku pun dah masuk lam bajet tu. Pastu ada satu lagi yang parent ngeluh sini. Dobi pulak. Ish ish ish. Aku KIV dulu. Yang tahun lepas pun langsung tak guna. Lagi pun memang setiap minggu aku sampai sini. Sesambil tanya pasal baju korporat design baharu yang tergantung kat belakang tu.

Setel situ kami gerak ke dewan semula. Adess.. Tutup lagi. Aku ajak mama gi koperasi. Tak nak katanya. Dia nak tunggu jugak kat situ. OK. Aku jalan aje ke koperasi. Beratur jap. Pastu panggil iqa suruh setelkan. Beli yang wajib aje. Naik semula. Mama dah beratur dah. Dah sampai giliran pun. Bila aku sampai ke kaunter. Rupanya cikgu sarina yang jaga. Tak nak panjang lebar negur. Bising pulak yang beratur panjang kat belakang. Tanya sikit ja pasal iPad. Tu jer. Setel. Terus turun semula ke asrama untuk sesi mengemas. Around 10 pagi, selesai semua urusan kami. Next! Mau makan.

Jenjalan santai : TESCO Taman Bukit Indah


Jenjalan santai : TESCO Taman Bukit Indah. Jenjalan santai terakhir bagi tahun 2016. Beli beberapa kelengkapan yang masih lum cukup (??!!?). Poning den hahaha. Tapi takpe la. Dapat la gi cuci mata. Beli food dan sebagainya. Masa nak balik singgah medan selera dia. Dan tak lupa. Gajah purple untuk ici. Layannn...

Masjid Jamek Gelang Patah 20161230 : Intisari khutbah Jumaat


Masjid Jamek Gelang Patah 20161230 : Intisari khutbah Jumaat. Dah makin pesat membangun bangunan tambahan luar masjid. Intisari khutbah Jumaat 30 Disember 2016 : Azab Allah Subhanahu Wata'alaa
           
1) Azab Allah SWT- sangat dahsyat; tidak mampu dihadapi; balasan berpandu kpd amalan di dunia.

2) Firman Allah surah Al- zalzalah/6-8 bermaksud: "pada hari itu .........maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarrah, nescaya akan dilihatnya dlm surat amalnya dan sesiapa berbuat kejahatan seberat zarrah, nescaya akan dilihatnya dlm surat amalnya".

3) Di hari akhirat- manusia dikumpul ikut tahap keimanan dn ketaatan kpd Allah; ada puak pihak kanan; puak pihak kiri; ada puak yg mendahului dlm mengerjakan kebaikan di dunia spt firman Allah surah Al-waqi'ah/7-11.

4) golongan kanan- terima buku catatan dgn tangan kanan; golongan beriman dan taat perintah Allah.

5) golongan kiri- terima buku catatan amal dgn tangan kiri; golongan ingkar perintah dn dosa2 dilakukan semasa di dunia

6) Azab Allah yg diperlihatkan di dunia- gempa bumi; taufan; puting beliung; banjir besar; kemarau panjang dll.

7) Dalam neraka- air tanah yg busuk; makanan dari buah zaqum dari pokok berduri; bila dimakan terasa panas spt bara api.

8) Firman Allah surah Al-waqi'ah/54-55 bermaksud: "selepas itu kamu akn minum pula dari air panas yg menggelegak iaitu kamu akn minum sebagaimana minuman unta yg berpenyakit dahaga dn tidak puas puas".

9) Firman Allah surah Al-haffah/30-32 bermaksud: "lalu perintahkan Malaikat penjaga neraka: tangkaplah orang yg berdosa itu serta belenggulah dia. Kemudian bakarlah dia dlm neraka jahanam.......".

10) Sabda Nabi SAW bermaksud: "sesungguhnya ada antara mereka dimakan oleh api hingga sampai ke buku lalinya.....sampai ke lututnya.....sampai ke pinggang.....sampai ke tulang dadanya" -HR: Imam muslim.

11) Firman Allah surah Al-maidah/98 bermaksud: "ketahuilah oleh kamu bahawasanya Allah amat berat azab siksanya kpd orang yg kufur dan derhaka dan bahawasanya Allah maha pengampun lagi maha mengasihani bagi orng yg mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya".

Barakallahuliwalakum...

Jumaat, 30 Disember 2016

Gunung Baling 20161218


Gunung Baling 20161218. Snap snap jap. Pastu merayap ke Pekan Ahad. Nak cari tudung. Snap snap lagi on the way ke pocips juai tudung. Malang. Hampa lagi. Pocips tetap takde. Tinggal Rabu aje la sebagai penentu. Sempat beli barang lain. Sesambil tu dok nengok ja kedai tembakau yang memang glamer untuk penduduk Baling khususnya.

Syafinaz dan Zulaikha


Syafinaz dan Zulaikha. Kalau balik kampung bersama. Memasing kebudaks ni akan ada pasangan masing-masing. Kena pulak aku dua pasang, haiza dua pasang. Elok aje susun dia. Iqa ngan Rabiatun. Inaz ngan Zulaikha. Iqi ngan Adam. Ici ngan Iman. Yang geng kebudaks lelaki pun dah bertambah matang sikit. Kalau tak. Bercakar aje kerjanya. Tapi kali ni lain pulak kerja deme. Clash Royale katanya. Adoi la. K. Berbalik pada dua kebudaks ni. Ni pasangan paling fotogenik. Pantang sungguh. Siap cari aksesori. Pantang hala kamera. Siap amik wefie sendiri guna Switch. Ish ish ish. Elok pulak tu. Dedeua dengan gelaran yang sama lam famili. Adik.

Khamis, 29 Disember 2016

Bengkel Jurulatih Utama 1BestariNet Fasa 2 KPM 2016 Zon Selatan : Day 3


Bengkel Jurulatih Utama 1BestariNet Fasa 2 KPM 2016 Zon Selatan : Day 3. Hari ni hari last untuk kami. Bengkel pun bengkel yang terakhir untuk 2016. Yang paling takbest adalah banyak sangat benda aku tinggal kat rumah on the way ke bengkel. Bila dah sampai baru sedar kamera tinggal, switch tinggal, bekas air tinggal. Segala-galanya. Yang ada dengan aku hanyalah laptop kerja acer aku tu. Ni semua gara-gara mindset tak fokus. Dapat task adhoc. Mindset tertumpu ke situ aje. Memang celaru sikit la hari ni. Jap nengok laptop, jap tumpu pada trainer. Sib baik hari ni banyak simulasi daripada apa yang kita dapat dari kedua-dua hari sebelum. Cuma dua simulasi terakhir aku tinggalkan kerja sebab kena terlibat secara aktif dalam simulasi tersebut. Untuk trainer. Sori pasal tak berapa nak tumpu macam dua hari sebelum :P.

Hari ni memang menarik sebenarnya. Sebab kami involve secara terus, walaupun sebenarnya masih belum tercabar sebab masih belum berlari di padang berbeza. Cheewah! Tapi quite ok la. Cuma part jadi coachee dan coach tu agak funny sikit la pasal yang kita berinteraksi tu memang dah kita kenal. Tapi aku try la untuk jadi pelakon yang menghayati watak seperti yang diarahkan dalam kad simulasi tu. The best la team ngan zamzure. Kekeke. Yang kedua. Kami kena rancang untuk setup coach komuniti. Yang ni kelakar. At last aku rasa minda kami semua hampir sama. Hehehe. Cara penyampaian aje yang membezakan antara kumpulan.

Sebelum balik. Kami buat sesi group photo. Alang alang Amran bawak drone aku cadang pakai drone. Barulah vogue sikit kan. Kekeke. Dapat foto nanti aku share. Tungguuu... Aku amik gambo pun dah mula masuk aktiviti terakhir. Pakai Zen2 aje. Huhuhu.