mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label pertandingan. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label pertandingan. Papar semua catatan

Jumaat, 17 Mac 2017

PERTANDINGAN DALAM TALIAN "SHOP, SNAP & WIN" MISS SHOPHIA


PERTANDINGAN DALAM TALIAN "SHOP, SNAP & WIN" MISS SHOPHIA. Alang alang layan cuti. Pakata try join sekali pertandingan ni kan. Tourism Malaysia melalui Sekretariat Shopping Malaysia sedang menganjurkan Pertandingan dalam talian “Shop, Snap & Win” Miss SHOPhia yang berlangsung sehingga 31 Mac 2017.

Pertandingan dalam talian “SHOP, SNAP & WIN!” ini menawarkan percutian menarik dan hadiah-hadiah yang lumayan tajaan Suria KLCC, Starhill Gallery, Pavilion KL, Fahrenheit88, IOI City Mall Putrajaya dan IBC Tours Sdn Bhd. Untuk menyertainya, setiap peserta dikehendaki untuk:-

  • Berbelanja di pusat beli-belah kegemaran atau membeli barangan berjenama yang diminati.
  • Ambil gambar anda seorang ataupun bersama keluarga dan teman-teman berserta dengan barangan yang dibeli di hadapan tempat anda berbelanja.
  • Lengkapkan kapsyen gambar “Saya suka membeli-belah di Malaysia kerana…” (tidak lebih daripada 20 patah perkataan).
  • Muat naik gambar tersebut berserta kapsyen yang lengkap ke Facebook Miss SHOPhia dan tag #MalaysiaSuperSale2017, #MissShophia dan lokasi pusat beli-belah tersebut.
  • Gambar dengan jumlah “Like” terbanyak dan kapsyen yang paling kreatif berpeluang untuk memenangi hadiah-hadiah yang ditawarkan.

Untuk maklumat lanjut, tuan/puan boleh layari laman berikut :-

Laman Web  : www.missshophia.com
Facebook      : www.facebook.com/missshophia
Instagram      : @miss_shophia  

---
#terbaeekkk ‎#kipidap #‎mknaceunlimited‬ #‎mknace‬ ‎#blogger‬ #‎photography‬ #‎photoblog‬ ‎#‎SJCAM‬ ‎#SJ4000‬ #J3‬ ‎#Samsung‬ ‎#GalaxyCamera ‎#altek ‬#‎cubic‬ #love‬ ‎#followme‬ #‎beautiful‬ #‎blogoftheday‬ #fun‬ #like‬‎ #life‬ #colorful‬‎ #photooftheday‬ #‎MyExperience #‎mknaceunlimited,‬ #‎mknace‬, ‎#blogger,‬ #‎photography,‬ #‎photoblog,‬ #‎MyExperience‬,

Ahad, 26 Jun 2016

Pertandingan Lampu 7 Likur 3 Kampung


Pertandingan Lampu 7 Likur 3 Kampung. Meriah la suasana kat sini malam malam akhir ni. Adik inaz asyik dok suruh atuk masuk je. Tengok le. Bukan senang nak menang. Sekadar suka suka ok ler.
Pertandingan ni melibatkan 3 kampung, kg melayu, kg jawa dan kg melayu baru wawasan. Pengadilan bermula dari 28 jun hingga 4 julai.
Penyertaan percuma. Just perlu whatsapp nama, ic dan alamat pada en firdaus di talian 0177553734 sebelum jam 6, 28 jun ni.
Kriteria meliputi kreativiti, inovasi, kekemasan, efisien, keceriaan, kemeriahan dan konsisten.
Pertandingan anjuran Belia 4B Gelang Patah ni menawarkan hadiah wang tunai RM300 bagi juara, RM200 bagi naib juara, RM100 bagi tempat ketiga dan RM50 untuk 10 pemenang saguhati.

Selasa, 17 November 2015

Pertandingan Inovasi Sains & Kejuruteraan Peringkat Kebangsaan 2015 - Day 3

Pertandingan Inovasi Sains & Kejuruteraan Peringkat Kebangsaan 2015 - Day 3

Pertandingan Inovasi Sains & Kejuruteraan Peringkat Kebangsaan 2015 - Day 3. Finale. Lepak dalam debar. Lebih debar pasal UPSR si Iqa. Tepat jam 10, terus SMS. Alhamdulillah. Dah tahu tenang sikit. Layan dulu majlis ni. Hari ni kami kerja lam eco green. Ramai pulops yang datang ngendeng ke meja kami nih. Ish ish ish. Kalau pow sorang RM2 dah kaya ni. Setel sampai montaj, terus gerak ke sekolah. Alhamdulillah dapat mesej dari Dila, semua lancar sampai ke akhir.

Isnin, 16 November 2015

Pertandingan Inovasi Sains & Kejuruteraan Peringkat Kebangsaan 2015 - The Contestants

Pertandingan Inovasi Sains & Kejuruteraan Peringkat Kebangsaan 2015 - The Contestants

Pertandingan Inovasi Sains & Kejuruteraan Peringkat Kebangsaan 2015 - The Contestants. Foto diambil dari dua team. Satunya team dokumentasi, dari SMK Taman Sutera dan satu lagi dari Team Montaj, dari BTPNJ. Semak satu persatu. Mana yang masih tak berapa nak comel kita gi follow up semula. Layan lah ye. Habit tetap habit lah.

Pertandingan Inovasi Sains & Kejuruteraan Peringkat Kebangsaan 2015 - Day 2

Pertandingan Inovasi Sains & Kejuruteraan Peringkat Kebangsaan 2015 - Day 2

Pertandingan Inovasi Sains & Kejuruteraan Peringkat Kebangsaan 2015 - Day 2. Hari kedua. More job to be settled. Banyak menunggu sambil merangka. Kerjasama ngan team BTPN dan team dokumentasi amat memberansangkan. Siap rehearsal dalam dua kali petang tu.

Jumaat, 13 November 2015

AppgeNation - Pertandingan 24 jam Membangun Aplikasi Mudah Alih Kerajaan 2015

AppgeNation - Pertandingan 24 jam Membangun Aplikasi Mudah Alih Kerajaan 2015

AppgeNation - Pertandingan 24 jam Membangun Aplikasi Mudah Alih Kerajaan 2015

Pendaftaran : https://docs.google.com/forms/d/1JV5VggmpV_GB2F9ZPfht3h-HqOvLOvFKyfZQHIGAdZ0/viewform

Keterangan Lanjut : http://gamma.malaysia.gov.my/appgenation/

MATLAMAT PERTANDINGAN

  • Menyediakan platform untuk perkongsian pengetahuan dan kemahiran ke arah meningkatkan kualiti dan mempelbagaikan saluran penyampaian perkhidmatan agensi-agensi kerajaan. 
  • Mempromosikan produk/inisiatif MAMPU dalam merealisasikan visi kerajaan ke arah penggunaan aplikasi mudah alih untuk penyampaian perkhidmatan agensi-agensi kerajaan Malaysia kepada masyarakat umum. 
  • Menggalakkan penglibatan agensi-agensi kerajaan untuk membangunkan aplikasi mudah alih menggunakan AppGen. 
MASA PERTANDINGAN

  • Tempoh Pertandingan: 24 jam
  • Tarikh Mula dan Masa: 1 Disember 2015 (Selasa), 12:00 tengahari 
  • Tarikh Tamat dan Masa: 2 Disember 2015 (Rabu), 12:00 tengahari

LOKASI PERTANDINGAN

  • Bebas atau di agensi masing-masing.

TERMA DAN SYARAT

A) PASUKAN BERTANDING

  • Terbuka kepada semua penjawat awam Malaysia; 
  • Setiap agensi dibenarkan mendaftarkan lebih daripada satu pasukan dan setiap pasukan tidak melebihi dari empat (4) orang; dan
  • Pasukan yang kekurangan ahli semasa pertandingan berlangsung boleh meneruskan penyertaan atau menarik diri daripada pertandingan.

B) PENDAFTARAN PENYERTAAN


C) AKTIVITI PERTANDINGAN

  • Membangunkan aplikasi mudah alih menggunakan sistem AppGen yang boleh diakses melalui URL: appgen.gamma.malaysia.gov.my
  • Bagi agensi-agensi yang tidak dijemput menjalani kursus AppGen, manual pengguna akan dibekalkan oleh pihak penganjur pertandingan untuk membantu peserta memahami dan menguasai kemahiran menggunakan sistem tersebut. 
  • Aplikasi mudah alih dibangunkan dalam tempoh masa yang telah ditetapkan. Penyerahan yang dibuat selepas daripada itu tidak akan dinilai oleh panel juri. 
  • Aplikasi mudah alih yang dibangunkan adalah asli dan tidak terikat dengan mana-mana Harta Intelek (Intellectual Property) 
  • Produk yang memenuhi kriteria, berpotensi dan mempunyai impak kepada masyarakat umum akan dimuatnaik ke portal GAMMA dan didedahkan kepada orang awam. 
  • Sebelum memulakan proses pembangunan aplikasi mudah alih, agensi/pasukan atau wakilnya perlu menghadiri satu sesi taklimat yang akan diadakan selepas majlis pembukaan pertandingan. 
  • Semasa sesi taklimat, setiap agensi/pasukan akan menerima akaun pengguna AppGen yang baru (beserta kata laluan). 
  • Setiap agensi/pasukan yang telah menyerahkan aplikasi mudah alih akan diberi masa selama 20 minit bagi mempersembahkan hasil kerja masing- masing kepada panel juri. 
  • Makan malam hanya disediakan sekiranya aktiviti pembentangan berlarutan sehingga waktu malam. Penganjur pertandingan (MAMPU) tidak akan menyediakan perkakasan untuk agensi/pasukan membangunkan aplikasi mudah alih.

D) PENILAIAN

  • Setiap aplikasi mudah alih yang dibangunkan akan dinilai oleh panel juri profesional yang dilantik oleh pihak penganjur pertandingan. Keputusan panel juri adalah muktamad. Sebarang bantahan atau surat-menyurat tidak akan dilayan.

E) HADIAH/CENDERAHATI PERTANDINGAN

  • Pertama: RM5,000.00 + Trofi + Sijil 
  • Kedua: RM3,000.00 + Trofi + Sijil 
  • Ketiga: RM1,000.00 + Trofi + Sijil 
  • Sijil penyertaan (akan diberikan kepada setiap peserta)

F) PERUBAHAN

  • Penganjur pertandingan berhak untuk menukar, meminda, memotong atau menambah terma dan syarat pertandingan ini tanpa memberi sebarang notis terlebih dahulu pada bila-bila masa dan semua peserta akan terikat dengan perubahan tersebut.

G) LIABILITI
Penganjur pertandingan tidak akan bertanggungjawab ke atas perkara-perkara berikut:

  • Sebarang masalah, kehilangan atau kerosakan hasil daripada sebarang sebab yang dialami oleh mana-mana pihak yang disebabkan oleh kelewatan atau kegagalan dalam menerima dan menghantar Borang Penyertaan
  • Sebarang masalah, kerosakan atau kerugian dalam apa jua bentuk kepada kesihatan fizikal dan mental daripada mana-mana peserta yang tidak terhad untuk tempoh masa. 
  • Sebarang masalah, kerosakan atau kerugian dalam apa jua bentuk kepada mana-mana peserta dan barang-barang mereka kerana mengambil bahagian dalam pertandingan ini. 
  • Sebarang kesilapan (termasuk kesilapan dalam pemberitahuan pemenang), gangguan, pemotongan, kecacatan, kelewatan dalam operasi atau transmisi, kegagalan talian Internet, kecurian, kemusnahan, atau kemasukan penyertaan tanpa kebenaran, kegagalan fungsi perkasasan atau perisian yang timbul semasa pertandingan.

Peserta bertanggungjawab terhadap:

  • Apa-apa kemudahan dan peralatan yang disediakan oleh pihak penganjur kepada mereka bagi tujuan pertandingan ini. 
  • Memastikan kebersihan kawasan persekitaran yang digunakan semasa sesi taklimat dan pembentangan. 

H) KEHILANGAN KELAYAKAN

  • Penganjur pertandingan (MAMPU) berhak untuk membatalkan penyertaan agensi/pasukan didapati melanggar atau tidak mematuhi mana-mana terma dan syarat yang telah ditetapkan.

I) PERTANYAAN


Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Ahad, 30 Ogos 2015

#UlangSejarah Bersama 1Malaysia

#UlangSejarah Bersama 1Malaysia


Malaysia kita penuh dengan detik dan sejarah bermakna dari zaman sebelum merdeka sehingga hari ini. Sempena 58 tahun merdeka serta sambutan Hari Malaysia, 1Malaysia mengajak anda mengulang semula sejarah kita melalui foto dan dengan interpretasi anda sendiri. Reka semula detik-detik bersejarah dari katalog foto di bawah dan kongsikan bersama kami menggunakan hashtag #UlangSejarah.

Layari laman sesawang http://1malaysia.com.my/special/ulangsejarah untuk keterangan lanjut.

Cara penyertaan amat mudah:
  1. Kunjungi 1malaysia.com.my/special/ulangsejarah
  2. Pilih foto dari katalog #UlangSejarah yang anda gemari.
  3. Reka semula foto tersebut dengan kreativiti dan imaginasi anda.
  4. Muat naik ke Instagram, Twitter atau Facebook anda dengan menggunakan hashtag #UlangSejarah (sila tetapkan privasi foto anda kepada "Public")

Anda boleh memuat naik seberapa banyak gambar berdasarkan 25 foto di dalam katalog #UlangSejarah tanpa had! Kami mengalu-alukan penyertaan dari anda, tentu amat menarik dan kreatif!

Jangan lupa kunjungi #UlangSejarah! 1malaysia.com.my/special/ulangsejarah

Terima kasih

Admin



Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Isnin, 17 Ogos 2015

PELANJUTAN PERTANDINGAN PEMBANGUNAN APLIKASI SEMPENA HACKATHON DATA TERBUKA SEKTOR AWAM

PELANJUTAN PERTANDINGAN PEMBANGUNAN APLIKASI SEMPENA HACKATHON DATA TERBUKA SEKTOR AWAM

PENYERTAAN PERTANDINGAN
Tarikh tutup penghantaran borang penyertaan dilanjutkan pada 25 Ogos 2015. Pasukan yang bertanding perlu menghantar borang penyertaan secara dalam talian sebelum atau pada jam 12.00 tengah malam Selasa 25 Ogos 2015 (www.data.gov.my/hackathon)



Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Sabtu, 15 Ogos 2015

Pertandingan Rekaan Grafik Muafakat Johor Masih Terbuka

Pertandingan Rekaan Grafik Muafakat Johor Masih Terbuka


Unit Media dan Komunikasi, Pejabat Menteri Besar Johor menjemput semua rakyat negeri Johor dan seluruh rakyat Malaysia untuk menyertai Pertandingan Rekaan Grafik Muafakat Johor.

MAKLUMAT PERTANDINGAN: 

  1. Penyertaan terbuka kepada semua rakyat Malaysia.
  2. Objektif: Menyemai semangat permuafakatan di kalangan rakyat Johor. 
  3. Pertandingan ini dibuka, mulai 6 Ogos 2015 hingga 19 Ogos 2015.
  4. FORMAT rekaan grafik adalah POSTER.
  5. Semua keputusan pihak penganjur adalah MUKTAMAD dan sebarang perbincangan ATAU surat-menyurat tidak akan dilayan.
  6. Semua penyertaan yang diterima oleh pihak penganjur menjadi HAK MILIK penganjur dan penganjur boleh menggunakan rekaan grafik tersebut untuk apa-apa tujuan, termasuk paparan di tempat awam.

TERMA DAN SYARAT PERTANDINGAN:

  1. Setiap peserta dibenarkan untuk menghantar lebih daripada satu penyertaan. Walau bagaimanapun, setiap peserta HANYA layak memenangi satu hadiah SAHAJA.
  2. Penyertaan mestilah sampai selewat-lewatnya pada 19 Ogos 2015 kepada Urus setia pertandingan.
  3. Maklumat peribadi peserta, termasuk NAMA PENUH, NOMBOR KAD PENGENALAN, ALAMAT SURAT-MENYURAT LENGKAP, NOMBOR TELEFON dan ALAMAT E-MEL peserta perlu disertakan bersama penyertaan.
  4. Segala kos untuk menyertai pertandingan ini adalah atas tanggungan peserta sendiri.
  5. Tema penyertaan adalah “ Muafakat Johor” berserta tagline Muafakat Johor: Identiti Bangsa Johor.
  6. Logo Muafakat perlu dikekalkan.
  7. Ukuran rekaan grafik adalah bersaiz A4 (8.27inx11.7in) dengan resolusi 300dpi dan menggunakan orientasi landskap atau potrait. 
  8. Hasil rekaan poster hendaklah dihantar menerusi e-mel di alamat johorjauhar@gmail.com dalam bentuk softcopy dengan menggunakan format Ai, PSD atau JPEG.
  9. Semua penerangan berkaitan warna dan bentuk rekaan grafik poster berkenaan mestilah ditulis di dalam Bahasa Melayu sahaja. 
  10. Rekaan grafik poster tidak boleh sama sekali mengandungi unsur-unsur yang menyentuh sensitiviti perkauman, kebudayaan dan keagamaan setiap bangsa di negara ini. 
  11. Rekaan yang di CIPLAK adalah tidak dibenarkan. Sekiranya didapati rekaan grafik bukan karya asli, maka penyertaan akan dibatalkan serta-merta. PIHAK PENGANJUR TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB terhadap sebarang tuntutan pencerobohan intelektual atau pelanggaran hak cipta sekiranya peserta melanggar peraturan berkenaan.
  12. Pemenang akan dihubungi menerusi panggilan telefon atau e-mel. Walau bagaimanapun, pihak penganjur mempunyai hak untuk tidak memilih pemenang di kalangan peserta yang bertanding, sekiranya panel pengadil memutuskan bahawa tiada peserta yang layak dipilih sebagai pemenang. 
  13. Keputusan panel pengadil adalah MUKTAMAD. Sebarang rayuan tidak akan dilayan. 


SENARAI HADIAH PEMENANG:

  • TEMPAT PERTAMA:
    • WANG TUNAI RM3,000 BERSERTA SIJIL.
  • TEMPAT KEDUA:    
    • WANG TUNAI RM2,000 BERSERTA SIJIL.
  • TEMPAT KETIGA:     
    • WANG TUNAI RM1,000 BERSERTA SIJIL.

Hadiah pemenang akan disampaikan oleh Menteri Besar Johor, Dato’ Mohamed Khaled Nordin.

UNTUK SEBARANG PERTANYAAN, SILA HUBUNGI:
Urus setia dia talian: 017-799 6169
ATAU
layari laman sesawang www.jauhar.my 



Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Jumaat, 20 Jun 2014

PERTANDINGAN VIDEO KORPORAT SEKTOR PENGAJIAN TINGGI, KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA


PERTANDINGAN VIDEO KORPORAT SEKTOR PENGAJIAN TINGGI,
KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA

OBJEKTIF PERTANDINGAN
1. Objektif pertandingan video korporat SPT ini adalah:
1.1. Mencungkil bakat dalam kalangan pelajar serta melahirkan pelajar yang kreatif dan
inovatif.
1.2. Mendapatkan intrepetasi ataupun perspektif berbeza dalam kalangan mahasiswa.
 1.3. Membentuk jaringan hubungan dan membina kepercayaan pelajar terhadap Sektor
Pengajian Tinggi.

PENYERTAAN
2. Mahasiswa IPT (IPTA/IPTS) dan semua warga KPM secara individu atau berkumpulan.

Selasa, 17 Jun 2014

PERTANDINGAN MENCIPTA VIDEO PENDEK PROGRAM MYBRAIN 15 - updated 17 Jun 2014


PERTANDINGAN MENCIPTA VIDEO PENDEK PROGRAM MYBRAIN 15 - updated 17 Jun 2014. MAKLUMAT LANJUT SILA LAYARI; https://biasiswa.moe.gov.my/.

Follow up terkini 17 Jun 2014

Tarikh tutup penyertaan dilanjutkan kepada 30 Jun 2014.


A. Maklumat Peraduan:

  1. Pertandingan Mencipta Video Pendek Program MyBrain15 adalah inisiatif dari Kementerian Pendidikan Malaysia. 
  2. Pertandingan ini dibuka dari 08 Mei 2014 hingga 09 Jun 2014. 
  3. Video-video yang terpilih pada peringkat saringan akan dimuatnaik di Youtube MyBrain15. 
  4. Video akan diadili oleh juri professional dan juri awam (yang mendapat paling banyak view) 

B. Tema Pertandingan

  1. Tema bagi Pertandingan Mencipta Video pendek Program MyBrain15 adalah “Program MyBrain15 Menjana Modal Insan Berpengetahuan Tinggi” dan mestilah berbahasa Melayu atau Inggeris sahaja. 


C. Kelayakan Pertandingan

  1. Pertandingan Mencipta Video Pendek Program MyBrain15 ini terbuka kepada semua Warganegara Malaysia. 

Keterangan penuh boleh diperolehi di url berikut :
http://www.moe.gov.my/cms/upload_files/articlefile/2014/articlefile_file_003415.pdf



Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Selasa, 10 Jun 2014

Liga Remaja Kreatif 2014 - Pertandingan Rekacipta Kandungan Kreatif


Liga Remaja Kreatif 2014 - Pertandingan Rekacipta Kandungan Kreatif. Pertandingan Liga Remaja Kreatif 2014 merupakan satu pertandingan kandungan terbitan tempatan terbaik. Kandungan yang disertakan untuk pertandingan ini adalah dalam bentuk VIDEO, PORTAL INTERNET ataupun APLIKASI MUDAH ALIH. Tema bagi pertandingan ini adalah “Jalur Lebar Untuk Pendidikan”

Tarikh Tutup Penyertaan : 4 Julai 2014


Syarat Penyertaan

A. Maklumat Peraduan

  1. Pertandingan Liga Remaja Kreatif 2014 adalah anjuran bersama oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC), Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), Radio Televisyen Malaysia (RTM), Telekom Malaysia dan Media Prima Digital.
  2. Tema bagi pertandingan ini adalah Jalur Lebar Untuk Pendidikan dan mestilah berbahasa Malaysia.


B. Kelayakan Pertandingan
  1. Pertandingan Liga Remaja Kreatif 2014 terbuka kepada para pelajar sekolah menengah di seluruh Malaysia.
  2. Pelajar yang ingin menyertai mestilah warganegara Malaysia.


C. Terma dan syarat pertandingan
  1. Penyertaan adalah secara berkumpulan dan setiap kumpulan hendaklah terdiri daripada empat (4) orang pelajar.
  2. Video penyertaan hendaklah dimuatnaik ke laman http://lrk.mcmc.gov.my selewat-lewatnya pada 4 Julai 2014. Penyertaan yang tiba lewat dari tarikh tutup tidak akan diterima.
  3. Penyertaan bagi kategori VIDEO hendaklah di antara 2-5 minit dan video keterangan projek bagi kategori PORTAL INTERNET dan APLIKASI MUDAH ALIH hendaklah tidak lebih dari 1 minit.
  4. Penyertaan bagi kategori VIDEO boleh dihantar dalam bentuk dokumentari, sketsa pendek, iklan atau mesej khidmat awam.
  5. Penyertaan hendaklah memaparkan nilai-nilai murni masyarakat Malaysia dan tidak menyinggung mana-mana pihak.
  6. Produksi mestilah karya asal pemohon dan tidak pernah menyertai di dalam mana-mana pertandingan peringkat kebangsaan atau antarabangsa.
  7. Setiap kumpulan boleh menghantar seberapa banyak penyertaan.
  8. Penyertaan adalah percuma.
  9. Bukti penghantaran tidak dianggap bukti penerimaan. Surat pengesahan rasmi penerimaan akan dikeluarkan oleh Sekretariat Pertandingan Liga Remaja Kreatif 2014 kepada pihak Sekolah.
  10. Sekretariat berhak menolak penyertaan yang tidak lengkap.
  11. Salinan DVD dan bahan-bahan lain yang diterima tidak akan dikembalikan.
  12. Penyertaan akan dibatalkan sekiranya didapati hasil karya yang dikemukakan tidak asli/diciplak.
  13. Kemenangan peserta akan dibatalkan dan hadiah-hadiah yang diterima akan ditarik balik sekiranya hasil karya tidak asli/diciplak.
  14. Keputusan Panel Juri adalah muktamad. Sebarang surat menyurat tidak akan dilayan.
  15. Hak cipta produksi adalah hak milik peserta. Peserta mestilah membenarkan Sekretariat Pertandingan Liga Remaja Kreatif menggunakan produksi tersebut bagi tujuan promosi dan siaran sebelum, semasa dan selepas pertandingan.
  16. Peserta juga mestilah membenarkan suntingan dibuat terhadap penyertaan bagi tujuan penyiaran.
  17. Penganjur tidak akan bertanggungjawab terhadap apa jua bentuk tuntutan berkaitan dengan produksi terhadap peserta oleh mana-mana pihak yang berkenaan.
  18. Peserta dikehendaki mengisi borang penyertaan atas talian yang telah disediakan di http://lrk.mcmc.gov.my
  19. Peserta dikehendaki menyimpan video penyertaan asli sekiranya diperlukan.
  20. Borang Penyertaan lengkap hendaklah disertakan dengan:
    1. Biodata peserta;
    2. Perakuan daripada pihak sekolah; dan
    3. Perakuan penyertaan adalah kerja asli.

Hadiah

Peringkat Negeri

Hadiah tempat pertama : RM5,000 berserta 4 x kamera digital
Hadiah tempat kedua : RM3,000 berserta 4 x kamera digital
Hadiah tempat ketiga : RM2,000 berserta 4 x kamera digital
Hadiah saguhati : RM500 x 7

Peringkat Kebangsaan

Hadiah tempat pertama : RM10,000 berserta 4 x iPhone
Hadiah tempat kedua : RM7,500 berserta 4 x iPhone
Hadiah tempat ketiga : RM5,000 berserta 4 x iPhone
Portal Internet Terbaik : RM5,000 berserta 4 x iPhone
Aplikasi Mudah Alih Terbaik : RM5,000 berserta 4 x iPhone
Video Paling Popular : RM2,500


Pertanyaan

Untuk pertanyaan / keterangan lanjut, sila hubungi

SEKRETARIAT
PERTANDINGAN LIGA REMAJA KREATIF 2014
SURUHANJAYA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA MALAYSIA
PRIMA AVENUE 1
BLOK 3507, JALAN TEKNOKRAT 5
63000 CYBERJAYA

No Telefon : 03 8688 8424 / 03 8688 8475
No Faks : 03 8688 8469
Emel : ligaremajakreatif@cmc.gov.my
Web : http://lrk.mcmc.gov.my
Waktu Operasi: 8:30 pagi – 5:30 petang

Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Isnin, 9 Jun 2014

Pertandingan Blog & Kurasi Kandungan Pendidikan Peringkat Kebangsaan 2014

Pertandingan Blog & Kurasi Kandungan Pendidikan Peringkat Kebangsaan 2014


Bermula dari tahun 2008, Pusat ICT UPSI telah menganjurkan  pertandingan educational blogging yang telah menjadi acara tahunan bagi menggalakkan perkembangan blogging di Malaysia dalam konteks pendidikan. Pada tahun ini, Pusat ICT UPSI dengan sukacitanya ingin memaklumkan satu nafas baharu dalam pertandingan ini yang sekarang di jenamakan sebagai EDU2014.

EDU2014 adalah satu platform untuk menggalakkan perkongsian kandungan dan maklumat yang berkaitan dengan pendidikan. EDU2014 pada tahun ini adalah anjuran bersama UPSI, Digital Malaysia dan Joota.  Secara khusus, ia adalah anjuran Pertandingan Blog dan Kurasi Kandungan Peringkat Kebangsaan. Sila layari http://ict.upsi.edu.my/index.php/edu2014 untuk keterangan lanjut dan pendaftaran.

Dengan penjenamaan baru EDU2014, pertandingan tahun ini akan dibahagikan kepada 2 kategori iaitu, Kategori Blog dan Kategori Joota Edu(Kurasi Kandungan).  Kami amat berbangga kerana ini adalah kali pertama di Malaysia satu pertandingan Kurasi Kandungan di adakan. Konsep Kurasi kandungan adalah satu konsep yang menjadi topik hangat di Amerika Syarikat dan kita mahu rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam gelombang ini, terutama sekali aplikasinya dalam pendidikan. Untuk maklumat lanjut mengenai Kurasi Kandungan sila ke http://www.joota.com/jootaedu


Tarikh Tutup Pertandingan

Skop Pertandingan

  • Pertandingan ini terbuka kepada semua warganegara Malaysia berdasarkan kategori pertandingan.
  • Blog/ deck yang dipertandingkan perlu mempunyai kandungan berbentuk ilmiah dan berasaskan pendidikan.


Syarat-syarat penyertaan
  1. Blog/laman Joota yang hendak dipertandingkan mestilah boleh dicapai melalui Internet pada bila-bila masa.
  2. Para peserta adalah bebas untuk menggunakan kreativiti sendiri termasuklah mendapatkan khidmat nasihat daripada para pakar di seluruh dunia.
  3. Kandungan dalam blog/laman Joota mestilah bebas daripada malicious code, virus, pornografi, perkauman, kebencian, bahan yang diharamkan, politik atau isi kandungan yang menyalahi undang-undang Malaysia.
  4. Sebarang plagiarism yang terlibat dalam pembangunan blog/laman Joota adalah tanggungjawab peserta.
  5. Pihak penganjur tidak akan bertanggungjawab terhadap   sebarang pencerobohan intelektual atau hak cipta   sekiranya peserta melanggar peraturan di atas.
  6. Pihak penganjur berhak menolak mana-mana penyertaan tanpa memberi sebarang sebab.
  7. Keputusan pengadil adalah muktamad dan sebarang bantahan tidak akan dilayan.
  8. Pihak penganjur berhak meminda mana-mana syarat dan peraturan sekiranya perlu tanpa memaklumkannya kepada para peserta.
  9. Pihak penganjur berhak meminda hadiah kepada nilai yang setara tanpa perlu mendapat persetujuan para peserta.
  10. Pemenang atau wakil dimestikan hadir untuk mengambil hadiah pada hari penyampaian   hadiah, jika tidak secara automatik hadiah tersebut akan dibatalkan.


Kriteria Penilaian

Kandungan
  • Perkongsian ilmu / maklumat mengikut kategori berunsurkan pendidikan
  • Kesahihan maklumat

Rekabentuk
  • Kreatif
  • Penggunaan elemen Multimedia (Video, Animasi, Audio)
  • Interaktif/dinamik
  • Mesra Pengguna
  • Rangkaian Sosial

Nilai Tambah
  • Fungsi/aplikasi tambahan yang berfaedah kepada pengguna.
  • Maklumat tambahan yang berfaedah kepada pengguna
  • Pautan ke laman web yang berkaitan
  • Kolaborasi dengan komuniti
  • Joota adalah platform pengurusan kandungan di dalam Awan Internet. Ia membolehkan pengguna untuk menyusun kandungan, berkongsi dan   membina kumpulan sosial berteraskan pelbagai jenis kandungan dan maklumat.

Hadiah Pertandingan 'Educational Blogging'


Hadiah 'Tablet' dan Sijil Penyertaan disediakan untuk tempat PERTAMA sehingga tempat KETIGA bagi setiap kategori.


Kategori Pertandingan

Kategori : Blog Pendidikan
  1. Sekolah  : blog mestilah mengenai subjek yang diajar atau dipelajari di peringkat sekolah rendah atau menengah
  2. Terbuka  : blog mestilah mempunyai nilai ilmiah yang mengandungi unsur pengajian sepanjang hayat (life-long-learning)
Kategori : Joota Edu
  1. Institusi Pengajian Tinggi : Deck mestilah mengenai subjek yang diajar atau dipelajari di peringkat pengajian tinggi.
  2. Sekolah  : Deck mestilah mengenai subjek yang diajar atau dipelajari di peringkat sekolah rendah atau menengah.

Pertanyaan

Pertanyaan mengenai pertandingan ini boleh dikemukakan kepada pihak Urusetia Pertandingan Educational Blogging iaitu:-

- Siti Munirah | 015-4811 7556 (8 pagi - 5 petang) | siti.munirah@ict.upsi.edu.my
- Norashikin | 015-4811 7917 (8 pagi - 5 petang) | norashikin@ict.upsi.edu.my

* Sebarang pertanyaan berkaitan Joota, boleh menghubungi pegawai di talian 013 397 9651 atau email: hello@joota.com



Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Khamis, 8 Mei 2014

PERTANDINGAN MENCIPTA VIDEO PENDEK PROGRAM MYBRAIN 15 - updated 8 Mei 2014


PERTANDINGAN MENCIPTA VIDEO PENDEK PROGRAM MYBRAIN 15 - updated 8 Mei 2014. MAKLUMAT LANJUT SILA LAYARI; https://biasiswa.moe.gov.my/. Tapi... setakat ni, Aku pun tak dapat tengok detail lagi berkaitan pertandingan ni kecuali apa yang tertulis seperti di bawah ini. Kita nantikan bersama sekiranya ada follow up.

Follow up terkini 8 Mei 2014

A. Maklumat Peraduan:

  1. Pertandingan Mencipta Video Pendek Program MyBrain15 adalah inisiatif dari Kementerian Pendidikan Malaysia. 
  2. Pertandingan ini dibuka dari 08 Mei 2014 hingga 09 Jun 2014. 
  3. Video-video yang terpilih pada peringkat saringan akan dimuatnaik di Youtube MyBrain15. 
  4. Video akan diadili oleh juri professional dan juri awam (yang mendapat paling banyak view) 

B. Tema Pertandingan

  1. Tema bagi Pertandingan Mencipta Video pendek Program MyBrain15 adalah “Program MyBrain15 Menjana Modal Insan Berpengetahuan Tinggi” dan mestilah berbahasa Melayu atau Inggeris sahaja. 


C. Kelayakan Pertandingan

  1. Pertandingan Mencipta Video Pendek Program MyBrain15 ini terbuka kepada semua Warganegara Malaysia. 

Keterangan penuh boleh diperolehi di url berikut :
http://www.moe.gov.my/cms/upload_files/articlefile/2014/articlefile_file_003415.pdf



Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Isnin, 5 Mei 2014

PERTANDINGAN MENULIS ESEI KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA SEMPENA HARI GURU 2014


PERTANDINGAN MENULIS ESEI KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA SEMPENA HARI GURU 2014

Pertandingan ini terbuka kepada 4 kategori. Read on...

SYARAT-SYARAT PERTANDINGAN

1. Pertandingan terbuka kepada :

  • Kategori murid sekolah rendah ( 7 – 12 Tahun)
  • Kategori murid sekolah menengah (13 – 17 Tahun)
  • Kategori Guru  
  • Kategori Terbuka


2. Panjang Esei  :

  • Kategori murid sekolah rendah : 150 patah perkataan
  • Kategori murid sekolah menengah : 400 patah perkataan
  • Kategori Guru  : 800 patah perkataan
  • Kategori Terbuka : 800 patah perkataan


3. Jumlah perkataan mestilah dicatatkan dengan tepat pada penghujung bawah sebelah kanan esei.

4. Esei adalah karya asal menggunakan Bahasa Malaysia dan tidak pernah diterbitkan dalam mana-mana penerbitan.

5. Tajuk Esei:
“Profesion Perguruan  Kerjaya  Mulia”

6. Format esei :

  • Ditaip atas kertas A4 menggunakan perisian Office Word.
  • Jenis aksara : Arial
  • Saiz aksara : 12 pt.
  • Langkauan baris : 1.5


7. Maklumat penyertaan hendaklah dilengkapkan pada Borang Penyertaan yang sediakan dengan menyertakan salinan kad pengenalan/sijil lahir yang telah disahkan oleh Guru Besar/Pengetua/Ketua Jabatan.

8. Keputusan panel hakim adalah muktamad. Sebarang surat-menyurat berkaitan dengan peraduan tidak akan dilayan.

9. Keputusan akan diumumkan di laman sesawang Kementerian Pendidikan Malaysia (www.moe.gov.my), melalui emel dan telefon.

10. Hadiah disediakan untuk pemenang tempat pertama, kedua dan ketiga serta lima (5) sagu hati mengikut kategori yang dipertandingkan serta sijil penghargaan.

11. Esei adalah hak milik Kementerian Pendidikan Malaysia dan urus setia berhak  untuk menggunakannya, menyunting dan menyiarkan dalam mana-mana penerbitan.

12. Pegawai dan petugas yang terlibat sebagai urus setia pertandingan menulis esei Hari Guru 2014  tidak dibenarkan menyertai pertandingan ini.

13. Urus setia berhak untuk meminda syarat-syarat pertandingan tanpa  memaklumkan kepada peserta terlebih dahulu.

14. Bukti penghantaran tidak boleh dianggap sebagai bukti penerimaan. Pihak urus  setia tidak akan bertanggungjawab terhadap kiriman yang tidak sampai atau rosak dalam perjalanan

15. Semua pertanyaan boleh menghubungi urus setia pertandingan (Pn. Norita binti Hamzah di talian 03-88846504/03-88846489 atau emel : norita.hamzah@moe.gov.my.

16.    Semua penyertaan hendaklah sampai kepada urus setia pada atau  sebelum 15 Mei 2014. Penghantaran boleh dilakukan melalui emel kepada urusetiapertandinganesei.kpm@gmail.com, melalui pos atau menghantar sendiri kepada:

Pejabat Menteri Pendidikan II
Kementerian Pendidikan Malaysia
Aras 18, No. 2, Menara 2,
Jalan P5/6, Presint 5
62200 Wilayah Persekutuan Putrajaya
(u.p. Urus Setia Pertandingan Menulis Esei Hari Guru 2014)

Klik url untuk Borang Penyertaan :
http://www.moe.gov.my/cms/upload_files/articlefile/2014/articlefile_file_003412.docx

Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Khamis, 23 Mei 2013

IPCC2013 MSC Malaysia


IPCC2013 MSC Malaysia
MSC sedang menjalankan pertandingan IPCC untuk tahun 2013. Melalui bahagian Multimedia Kreatif, MDeC, 3 pertandingan kandungan kreatif telah dijalankan sejak 2006 lagi. Pada tahun ini pertandingan ini diteruskan lagi melalui 3 kategori iaitu :


  • Animasi
  • Permainan Kasual
  • Komik Interaktif Digital

Pertandingan ini terbuka pada semua; amatur dan professional. Apa lagi, moh la kita tonjolkan bakat sedia ada tu. Join them at  http://www.mscmalaysia.my/ipcc_2013. Read more for details.

Ahad, 29 Julai 2012

Pertandingan cipta jersi anjuran petrosains

mknace unlimited™ | hadiah tempat pertama pertandingan cipta jersi anjuran petrosains
Dapat tempat pertama untuk pertandingan cipta jersi anjuran Petrosains tadi. Yippa yippa..

Berbaloi gak penantian aku tadi, disamping dapat baca tin tin. kuikuikui..



Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Selasa, 15 Mei 2012

Pertandingan Bahas Guru Ala Parlimen Peringkat Kebangsaan 2012 KPM : Keputusan Rasmi

Kategori Bahasa Malaysia

Johan : Pulau Pinang
Naib Johan : Johor
Pembahas terbaik : Nurun Najah Ellias (PP)

Kategori Bahasa Inggeris

Champion : Pahang
1st Runner Up : Pulau Pinang
Best Speaker : Michelle Koh Moh Cheng

Ps : Nak buat camner. Takde rezeki ini tahun. Better luck next year...






Pertandingan Bahas Guru Ala Parlimen Peringkat Kebangsaan 2012 KPM

Pagi ni kami ke Malay College untuk pertandingan bahas guru ala parlimen peringkat kebangsaan 2012. Johor layak ke akhir menentang Penang untuk bahasa melayu. Untuk english penang menentang pahang. Hope the best for johor...