mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label kota tinggi. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label kota tinggi. Papar semua catatan

Khamis, 27 Ogos 2015

Restoren Baser Nasi Ayam Kota Tinggi - brunch with En. Firdaus


Restoren Baser Nasi Ayam Kota Tinggi - brunch with En. Firdaus. Setel kat Hotel Heritage baru reti nak cari makan. Of coz sebab kami dedua tak sarap pun lagi, dan dah masuk waktu lunch dah pun, maka terus cari yang best la sikit kan kat KT ni. Memula, kengkonon nak ke belangkas mahkota; sebelah hotel je pun. Tapi last last; pasal dedua tak makan belangkas; baik la kami cari nasi ayam yang gah diperkata orang kat kot. Maka bermula la episod cari nasi ayam baser ni.

Letaknya kat sebelah stesen bas kota. Leh tahan. Aku amik nasi ayam sambal. terasa tul rempah dia. en. Firdaus makan nasi ayam biasa pasal dia kata dia tak tahan pedas. Tapi. kira ok la juga nasi ayam baser ni. Nasi ayam sambal a must try ye...

Rabu, 1 Julai 2015

Majlis Tadarus, Khatam Al-Quran, Berbuka Puasa dan Solat Terawih Asrama Negeri Johor peringkat daerah Kota Tinggi 2015


Majlis Tadarus, Khatam Al-Quran, Berbuka Puasa dan Solat Terawih Asrama Negeri Johor peringkat daerah Kota Tinggi 2015. Semalam berkesempatan ke SMK Tanjung Datuk, Pengerang, Kota Tinggi untuk majlis ini. Sempat berjalan meninjau keadaan Pengerang yang dalam proses naik taraf.

Sampai aje majlis tadarus sedang berjalan. Terus join bersama. Majlis berjalan lancar mengikut jadual yang telah ditetapkan. Cuma tak tahan sikit berjalan dari surau ke dewan makan asrama yang memang tak dijangka agak jauh ke belakang. Sekali pandang dari jalan besar tak nampak betapa besarnya sekolah ni. Selesai solat terawih sekali lagi kena bergerak ke dewan makan dan masa ni aku memang dah mula tak tahan.

Balik. Sampai rumah sama cam semalam. Around 12.30 am. Sakit terasa tapi abaikan dulu. Sengal kaki dah mula terasa masa sahur. Nak tak nak kena la makan ubat, kalau dah bengkak tak guna.

Khamis, 29 Ogos 2013

Kembara Mahkota Johor 2013 - Day 4


Kembara Mahkota Johor 2013 - Day 3
27 Ogos 2013 (Selasa)

8.00 pagi
SEBANA COVE

9.00 pagi
KAMPUNG JOHOR LAMA, KOTA TINGGI
Pertandingan memancing (kategori pantai)
Demonstrasi masakan belangkas, ikan asam pedas, siput gonggong, karipap gergasi dan air sakar (welcome drink)
Sejarah Kota Tinggi disampaikan oleh pihak Muzium Kota Tinggi dan Yayasan Warisan Johor
Pertandingan memanah, cap teh, Klereng dan Boling Padang
Cabutan bertuah 3 kaum disempurnakan oleh DYMM Sultan Johor


10.45 pagi
DATARAN KOTA TINGGI, KOTA TINGGI

12.00 tengahari
DEWAN SERBAGUNA KAMPUNG RAHMAT, KULAIJAYA
Pertandingan sukan rakyat
Pameran dan jualan oleh jabatan-jabatan dan masyarakat setempat
Pertandingan dan pertunjukan gasing
Pertandingan mewarna
Penyampaian sumbangan bantuan kepada ibu tunggal
Pertandingan memasak, gubahan, demonstrasi IKS dan pameran produk IKS
Penyampaian bantuan MAIJ dan JKM kepada penduduk miskin dan anak-anak yatim
Cabutan bertuah 3 kaum disempurnakan oleh DYMM Sultan Johor


3.15 petang
DEWAN RAYA MPJBT, GELANG PATAH
Lawatan ruang pameran di luar dan di dalam Dewan MPJBT Gelang Patah
Program bersama Jabatan Kesihatan Negeri Johor


4.15 petang
MAJLIS PERASMIAN PENUTUP KEMBARA MAHKOTA JOHOR 2013
Persembahan pancaragam oleh Polis Diraja Malaysia
Sembah ucapan oleh YAB Dato’ Seri Mohamed Khaled bin Nordin Menteri Besar Johor
Cabutan bertuah 3 kaum disempurnakan oleh DYMM Sultan Johor
Bacaan doa penutup Kembara Mahkota Johor 2013
Sesi bergambar bersama rombongan KMJ
Keberangkatan balik DYMM Sultan Johor

Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Selasa, 27 Ogos 2013

Kembara Mahkota Johor 2013 - Day 3


Kembara Mahkota Johor 2013 - Day 3
26 Ogos 2013 (Isnin)

8.00 pagi
DATARAN TASIK PUTIH, KLUANG

8.45 pagi
PADANG KAMPUNG SRI LUKUT, KAHANG
Lawatan pameran
Demonstrasi kraftangan Orang Asli
Sukan rakyat


10.45 pagi
PUSAT PENYELIDIKAN EKOSISTEM MARIN (EKOMAR) TG RESANG, MERSING
Taklimat EKOMAR

12.00 tengahari
PANTAI AIR PAPAN, MERSING
Majlis Pengisytiharan Taman Laut Sultan Iskandar
Majlis Perasmian Pusat Penetasan Penyu Kampung Air Papan, Mersing Johor
Sukaneka Pantai
Pertandingan Permainan Tradisional
Penyampaian bantuan MAIJ dan JKM kepada penerima bantuan
Cabutan bertuah 3 kaum disempurnakan oleh DYMM Sultan Johor



3.00 petang
FELCRA SUNGAI ARA, KOTA TINGGI
Hidangan minuman cendol dan air kelapa

4.00 petang
PANTAI TELUK MAHKOTA TANJUNG SEDILI, KOTA TINGGI
Demonstrasi menyiang belangkas
Demonstrasi mengopek kelapa
Pameran Wetland
Program Ramah Mesra bersama kaum Kanaq
Penyampaian sumbangan duit raya kepada kaum kanaq
Pertandingan membina replika pasir (5kumpulan)
Pertandingan futsal pantai
Pertandingan bola tampar pantai
Pertandingan Mr. dan Mrs. Kota Tinggi (5 kumpulan)
Penyampaian bantuan sumbangan MAIJ (30 buah basikal) dan penyerahan kunci Rumah Bina Baru seramai 6 orang penerima


6.00 petang
SEBANA COVE, KOTA TINGGI
Bermalam

Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Isnin, 27 Mei 2013

Taklimat Perluasan SPS negeri Johor 2013 : Kota Tinggi


Taklimat Perluasan SPS negeri Johor 2013 : Kota Tinggi. Alhamdulillah. Setakat hari ni 7 daerah di negeri Johor dah selesai taklimat perluasan SPS. Hari ni taklimat untuk daerah Kota Tinggi mengambil tempat. Setakat ini semuanya berjalan lancar. Kami bahagikan kepada 3 slot, BTP bentang SPS secara kasar, Sekolah Bestari Perdana bentang penggunaan SPS di sekolah mereka dan aku, of course yang paling penting iaitu Struktur Tadbir Urus pengurusan SPS. Korang boleh amik dokumen tu di sini.

ps : hari ni sempat lagi gi Tun Habab. Kebetulan depan PPD bebetul. Ish ish ish. Seronok dapat jumpa rakan rakan lama ni sebenarnya.

Sabtu, 23 Mac 2013

My journey : Mesyuarat Verifikasi Data Emis Johor Mac 2013 - Part Tres

My journey : Mesyuarat Verifikasi Data Emis Johor Mac 2013 - Part Tres.
Dah tiba hari terakhir di sini. Alhamdulillah. Semua berjalan lancar. Ralat di hari akhir semuanya dibawah 20. Terbaeekkk!!!! setakat ini. Semakan ralat dan verifikasi dijalankan pada semua sektor yang terlibat sebelumnya. Semakan akhir bersama rendah. Tahniah pada semua yang terlibat, dari pegawai sektor yang datang bersama-sama kami, pegawai maklumat yang tak jemu-jemu menelefon sekolah, guru-guru data, pentadbir sekolah dan semua yang terlibat secara tidak langsung. Tanpa anda, kesahan data tidak akan dapat ditentusahkan oleh kami. Terima kasih atas bantuan dan kerjasama.

My journey : Mesyuarat Verifikasi Data Emis Johor Mac 2013 - Part Tres

My journey : Mesyuarat Verifikasi Data Emis Johor Mac 2013 - Part Deux

My journey : Mesyuarat Verifikasi Data Emis Johor Mac 2013 - Part Deux

Sambung hari kedua la pulak ya. Sesi dimulakan dengan verifikasi data spi, btp dan akp. Seterusnya disambung dengan data menengah. Sebelah petangnya diteruskan dengan verifikasi data rendah. Malam, kita sambung garis panduan jpms dan pk16. Yang penting, malam ini hamper separuh pm dah pakai windows 8 tuh...

 
sesi pagi : spi, btp dan akp

My journey : Mesyuarat Verifikasi Data Emis Johor Mac 2013

Hari rabu lepas, kena gi mersing untuk verifikasi data emis mac 2013. Gi ngan lan dan ayathul. Apa pun sebelah pagi tu setelkan kije kat pejabat dulu terutama bab pendidikan khas inklusif dalam apdm. kira ok ler. habis semua aku call pagi tu. hehehe... dah setel, lepak jap nunggukan kenderaan...

My journey : Mesyuarat Verifikasi Data Emis Johor Mac 2013
 
Sementara menunggukan lan dan ayathul, layan view jb dari tingkap utama bangunan jpn

My journey : Mesyuarat Verifikasi Data Emis Johor Mac 2013
 
Pastu, turun, dan lepak kat perpustakaan jap. Baca paper. Blackout. tukar baca e-paper

Sabtu, 12 Mei 2012

Bangunan Sultan Iskandar, Kota Tinggi

Ni ler target petang semalam sebenarnya. Bangunan Sultan Iskandar. Mesyuarat induk hari guru peringkat negeri. Mesyuarat terakhir sebelum majlis berlangsung.



Sampai awal la pulak. Ingatkan jauh lagi. Kekeke. Kalau semayang kat jb pun sempat lagi sebenonyer, kot.



Aku dok kat sini ajer la.. Hahaha.



Posted via Blogger PC edisen


Masjid Al Mujahadah, Pulada

On the way ke kota untuk mesyuarat petang semalam, singgah la di masjid ni. Masjid Pulada. Parking kat tepi jalan besar tu ja. Masjid ni lengkap air cond, khutbah beserta paparan LCD. Semalam khutbah menjurus kepada sambutan hari ibu.



Terpaksa menapak lalu pintu beso, pasal aku tak tau mana jalan potong masuk ke semejid ni.



Jauh gak menapak kalau tak tau jalan potong ke masjid ni.



Ni la jalan potong dia. Kekekeke.. tertutup pasal semua kereta pakat parking rerapat kat sini.



Nampak paparan LCD tu. Tahniah pada pengurusan masjid. Dapat tengok paparan berkaitan semasa khutbah dibaca..



Posted via Blogger PC edisen


Jumaat, 11 Mei 2012

Banner Sambutan Hari Guru Peringkat Negeri Johor 2012

Tahun ini, 2012; perayaan hari guru untuk peringkat negeri Johorakan diadakan di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim, Kota Tinggi, Johor. Hari ni last mesyuarat induk bertempat di Kota Tinggi. Banner ni pun masih ada pemurnian lagi yang perlu dibuat. Apa pun, Selamat Hari Guru.





Posted via Blogger PC edisen


Selasa, 8 Mei 2012

Mesyuarat Pegawai Meja dan Setiausaha Hari Guru Peringkat Negeri Johor 2012

Semalamnya ada meeting kat Kota Tinggi. SMK Taman Kota Jaya. Mesyuarat ni agak terkejut jugak. Sepatutnya hari ni, tapi diawalkan. Takpe. Benda pun semua dah prepare. So, around 1 bertolak dari pejabat.



Nak tayang pen ngan henpon sebenornyer tu.. Hehehe



Alhamdulillah, semua dah beres sebenarnya. Tinggal nak tunggu hari, dan kita sambung meeting induk pulak hari Jemaat ni.



Seronok encik suliman gelakkan saya yer.. Saya tau saya dah lama tak exercise naik tangga. Tu pasal bertambah bulat bagai dipam pam. Nak buat camner.. Hehari naik lif ajer..



Besar leh tahan gak sekolah ni..



Makan tengahari kat uda sebenornya. Takut tak jumpa.. Kekeke

Posted via Blogger PC edisen