mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label tahun baru cina. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label tahun baru cina. Papar semua catatan

Isnin, 14 Januari 2013

Pindaan cuti berganti sekolah sempena Tahun Baru Cina


Foto shared from http://scaniaz.blogspot.com

Berikut merupakan surat siaran berkaitan tarikh pindaan cuti berganti sekolah sempena Tahun Baru Cina. Nampaknya cuti tahun baru cina tahun ni berjumlah 9 hari dengan menggantikan 2 Sabtu. Pindaan telah dibuat menjadikan 9 Mac 2013 sebagai hari sekolah ganti baru menggantikan 26 Januari sebelum ini.

Cuti Berganti sempena Deepavali pula berjumlah 4 hari dengan menggantikan 1 Sabtu iaitu pada 20 Julai 2013.

Surat Siaran

Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Khamis, 3 Februari 2011

Bunga api CNY 2011

Klik untuk gambar yang lebih besar
Start maghrib lagi dah berdentum, apatah lagi sebelah malam
Seawal 7.00 malam lagi dah kedengaran bunyi mercun dan bunga api dilancarkan. Perghh.. leh tahan tahun arnab ni. Banyak ong katanya. Start 11.30 malam, pekan gelang patah dah berdentam dentum ngan bunyi mercun dan bunga api. Tak berenti renti tu. Lam kul 12.30 baru aku kuar ngan kamera aku.. Hehehe.. tu pun pasal aku baru je setel layan movie Red Cliff non stop tu la.. Ni biasa ja. Dari depan rumah aku. Nanti nanti aku masukkan la bunga api yang iqa gi amik bideo dia tuh. Siap kuar reramai tu layan bunga api.. Rasa lam kul 1.30 pagi pun masih ada lagi bunga api.. tapi dah seketui seketui la, kalau nak banding ngan yang pukui 12.00 tengah malam kan.. Layannn>>>>



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
ni la bunga api pertama layan aku memula aku kuar.. kalau ikut yang ke berapa ratus dah ntah

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
ni yang percik percik tuh

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Lagi dan lagi dan lagi..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
rugi tak kuar awal.. kalau tak dapat amik gambo langit penuh bunga api

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
takpa la.. ni pun jadi la.. nanti aku masukkan bideo iqa amik

Enjoice...Sharing is power!!!

Isnin, 22 Februari 2010

Ada apa dengan letupan bunga api ni?

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besarMalam tadi memang terkejut gak memulanya. Sapa tak terkejut dengar bunyi letupan kan. Memula sekali dua. Sapa lak tembak menembak ni. Pastu berlanjutan lagi. Jam masa tu kul 9 malam. Ish.. ni mesti ada orang main bunga api ni. Terus aku buka pintu. Betul. Kat luar langit Gelang Patah memang dah cerah dengan letupan bunga api. Pergghhh.. Iqa lari keluar. Nenek dia lari keluar. Cantik la nek.. Tapi iqa takut. Macam perang dah bunyinya. Geak gempita bunyi dia. Sian kat adik sebenarnya. Baru dapat tido kejap.

Bunga api ni berterusan sampai dah dekat dekat jam 12 malam. Ingatkan dah berenti la. Sekali... seiringan dengan mulanya nightline kat TV3, bunyi yang lagi menggila kedengaran. Peerrgghhh.. Ada apa ni..

Borak nyer borak dengan rakan-rakan maya, rupanya malam ni malam kesembilan. Hari penting jugak yang dinamakan Hari menyembah Maharaja Jed. Wow.. kira sembah maharaja syurga la ni. Kalau baca citer journey to the west mesti tahu maharaja jed ni.

Selain dari itu, hari ni jugak hari tahun baru untuk orang cina berbangsa Hokkien. Diaorang akan menyembah maharaja jed ni sebab dia dah melindungi diaorang dari ancaman penghapusan masa zaman dahulu kala. Tebu antara benda penting sebab menurut ceritanya nenek moyang mereka dulu selamat setelah bersembunyi di ladang tebu. Tu la antara cerita dia.

Apa pun jangan lupa, masih ada hari ke-15 lagi ni, Hari Chap Goh Mei yang juga merupakan penutup perayaan. Kalau kat JB ni ada sambutan kat Danga Bay. Bersedialaaahhh...

ps : sori pasal guna gambo lama jer. Tak larat aku nak amik gambo, inaz pun merengek jer semalam..