mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label Bridge of Rainbow. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Bridge of Rainbow. Papar semua catatan

Ahad, 29 April 2012

Seediq Bale : Part 1 Flag of the sun & Part 2 Bridge of Rainbow


Picas shared from wikipedia

Why oh why. Movie ni memang so cool. Aku rasa dia punya kehangatan.. Sama cam debaran masa aku nengok tom cruise berperang lam The Last Samurai, atau pun cam masa nengok Mel Gibson lam Braveheart. Tak citer lagi pasal The Last Mohicans lagi tu. Tapi, apa yang pasti citer ni memang ada kelas dia yang tersendiri.

Movie ni ada dua part. Setiap satu 2 jam setengah lebih. Part satu bertajuk Flag of the sun, part dua pulak Bridge of rainbow. Citer dia pasal Mona Rudao. Sorang ketua kaum asli Seediq Bale yang menentang penjajah Jepun di Taiwan. Memang cerita betul. Dengan 300 orang pahlawan kaumnya, dia berjaya melawan beribu askar Jepun yang lengkap bersenjata. Memang terbaeekkk!!!! Tapi memang last dia tewas jugak. Membohong benar la kalau kata dia menang kan. Apa yang aku nampak, terer mana pun orang tu, biasanya yang akan sabotaj tetap kaum dia sendiri. Aku rasa kalau musuh ketat dia dari kecik, Temu Walis tak bantu jepun, sahih lagi ramai jepun yang tewas di tangan dia.. Hmmm...

Apa pun.. aku kasi citer ni 4 bintang pasal berjaya kasik aku layan dari part 1 sampai part 2 selama 5 jam lebih... Cuma part tang bunuh diri tu jer yang aku tak suka. Tak seronok bila nak jawab kat kebudak yang bertanya apasal diaorang buat cenggitu.. Gantung diri beb..