mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label Bengkel Jurulatih Utama 1BestariNet Fasa 2 KPM 2016 Zon Selatan. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Bengkel Jurulatih Utama 1BestariNet Fasa 2 KPM 2016 Zon Selatan. Papar semua catatan

Khamis, 29 Disember 2016

Bengkel Jurulatih Utama 1BestariNet Fasa 2 KPM 2016 Zon Selatan : Day 3


Bengkel Jurulatih Utama 1BestariNet Fasa 2 KPM 2016 Zon Selatan : Day 3. Hari ni hari last untuk kami. Bengkel pun bengkel yang terakhir untuk 2016. Yang paling takbest adalah banyak sangat benda aku tinggal kat rumah on the way ke bengkel. Bila dah sampai baru sedar kamera tinggal, switch tinggal, bekas air tinggal. Segala-galanya. Yang ada dengan aku hanyalah laptop kerja acer aku tu. Ni semua gara-gara mindset tak fokus. Dapat task adhoc. Mindset tertumpu ke situ aje. Memang celaru sikit la hari ni. Jap nengok laptop, jap tumpu pada trainer. Sib baik hari ni banyak simulasi daripada apa yang kita dapat dari kedua-dua hari sebelum. Cuma dua simulasi terakhir aku tinggalkan kerja sebab kena terlibat secara aktif dalam simulasi tersebut. Untuk trainer. Sori pasal tak berapa nak tumpu macam dua hari sebelum :P.

Hari ni memang menarik sebenarnya. Sebab kami involve secara terus, walaupun sebenarnya masih belum tercabar sebab masih belum berlari di padang berbeza. Cheewah! Tapi quite ok la. Cuma part jadi coachee dan coach tu agak funny sikit la pasal yang kita berinteraksi tu memang dah kita kenal. Tapi aku try la untuk jadi pelakon yang menghayati watak seperti yang diarahkan dalam kad simulasi tu. The best la team ngan zamzure. Kekeke. Yang kedua. Kami kena rancang untuk setup coach komuniti. Yang ni kelakar. At last aku rasa minda kami semua hampir sama. Hehehe. Cara penyampaian aje yang membezakan antara kumpulan.

Sebelum balik. Kami buat sesi group photo. Alang alang Amran bawak drone aku cadang pakai drone. Barulah vogue sikit kan. Kekeke. Dapat foto nanti aku share. Tungguuu... Aku amik gambo pun dah mula masuk aktiviti terakhir. Pakai Zen2 aje. Huhuhu.

Rabu, 28 Disember 2016

Bengkel Jurulatih Utama 1BestariNet Fasa 2 KPM 2016 Zon Selatan : Day 1


Bengkel Jurulatih Utama 1BestariNet Fasa 2 KPM 2016 Zon Selatan. OK. Kita kembali ke sela masa terkini. Lama sangat dah aku dok update cerita lama ni. Tu pun tak habih habih lagi. Nanti sambung semula lepas ni. Tungguuu.. Semalam aku mula terlibat dengan bengkel JU 1BN Fasa 2 ni di BTPN. Mulanya perasaan dalam hati tu macam berat tul nak gi. Tetambah hujung hujung tahun ni. Banyak benda yang perlu diselesaikan di peringkat JPN. Tapi. Tolak tepi dulu lah yang lain. Program KPM ni semestinya sesuatu yang lebih penting kan. Buat jugak yang JPN punya. Tapi bagi kat orang lain untuk jadi wakil la. Bila dah habis slot hari pertama. Betul. Memang rugi aku kalau tak datang sini. Satu ilmu baharu yang memang sangat sesuai untuk dipraktikkan dengan bidang tugas aku. Kejurulatihan. Coach. Selama ni memang diakui, aku lebih kepada trainer. Ajo je.

So. Berbalik pada bengkel. Trainer kami dari FrogAsia, En Fitri dan En Yuvaraj. Sorry kalau salah sebab setakat tu kemampuan telinga aku menterjermah sebutan. Kekeke. Duduk lagi kat belakang. Pasal... Di mana ada power plug, di situ ada aku. Kekeke. Matlamat kami adalah untuk membimbing sekolah untuk menggunakan VLE Frog secara rela hati. Hari pertama ni memang tak sentuk langsung pasal frog tapi lebih kepada seni kejurulatihan. Best. Memula diterangkan pasal elemen perubahan perkaitan dengan roger innovation curve. Ada sesi  kumpulan selesaikan misi berdasarkan arahan berbeza yang diberikan. Ini berkait rapat dengan 4 elemen utama yang perlu ada bagi memastikan kejayaan iaitu - motivasi, visi yang jelas, keupayaan dan langkah pertama. Kebetulan kumpulan aku kena yang part keupayaan. Satu benda dihilangkan dan kami tak dapat setelkan. Best jugak cara dia nak tunjukkan perkaitan melalui simulasi tu. Ini supaya coach sedar adanya unsur yang dapat menghalang kejayaan.

Sesi kedua pula berkaitan rapport. Hubungan baik yang perlu dibina dengan orang yang bakal dilatih kelak. Perkaitan Attitude Triangle diperkenalkan dan sekali lagi simulasi dibuat. Kali ni dua kali aktiviti dijalankan. Sebelah petang kami diperkenalkan dengan seni kejurulatihan. Kami guna model Driscoll. Yang ni best. Memang sangat sangat menarik. Selesai teori, kami kena buat aktiviti coaching ni. 3 pusingan. Memula aku sebagai coachee, pastu coach and lastly sebagai pemerhati. Memang lepas ni leh ler aku apply. Hehehe. Apa yang aku dapat simpulkan. Coach ni bukan trainer tetapi dah hampir sama tak serupa dengan kaunselor. Bezanya kaunselor cari punca dan selesai masalah, coach cari punca dan cari jalan/kaedah lain yang ada untuk capai matlamat.