mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label Jelajah Lungsuri Akar. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Jelajah Lungsuri Akar. Papar semua catatan

Ahad, 20 Julai 2014

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - Finale : ninth day full report


Jelajah Lungsuri Akar 2014 - Finale : ninth day full report. Last. 6.6.2014. Pergghhh... Lama tul baru naik ini report. Kurang kurang ada jugak kan. Last day kami lepak kat bangi ajer. sebelum balik ke JB. Beli sarap. Mandi manda lam kolam angin. Masa nak balik sempat bawak ikhwan seround. Tak nak keluar dia. hehehe.

Sabtu, 12 Julai 2014

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - From Baling to Bangi : eighth day full report


Jelajah Lungsuri Akar 2014 - From Baling to Bangi : eighth day full report. Punya la lama, baru sambung balik. OK lah kan dari tak sambung langsung kan. So. Hari ke lapan dah tiba masa untuk kami pulang semula ke Johor. Sesambil tu singgah singgah la ke merata tempat sebelum balik. Putrajaya, Bangi. Lepak kat rumah Mak Yang jap.

Jumaat, 20 Jun 2014

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - Pasar Tani Baling : seventh day full report

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - Pasar Tani Baling : seventh day full report. Hari wajib jelajah pasar. Hari Rabu. Segala orang turun ke pasar. Masa ni la boleh cari semua benda kelengkapan yang dikehendaki. Dan yang paling best pada hari Rabu adalah lebih banyak kedai tudung dari hari hari lain. So...

saja lepak kat brader ni jap. seronok tengok dia menyiang ikan

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - Boating at Tasek Takong, Pengkalan Hulu : sixth day full report

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - Boating at Tasek Takong, Pengkalan Hulu : sixth day full report. Ini memang tempat legend. Dari aku kecik main kat sini. Asal nak bermain. Sini ler tempatnya. Tengok. Boating pun dah ada semula. Borak-borak. Memang tokey yang sama. Cool. Dia caj RM10 untuk setengah jam. Sampai boring dah atas boat tuh. Hahahaha.

all of us di hadapan pokok legend dan tanda baru tasek takong

Sabtu, 14 Jun 2014

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - Jalan tar baru : fifth day full report

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - Jalan tar baru : fifth day full report. Pagi ni banyak tempat nak gi nih. Atuknya nak gi check darah. Akunyer nak gi alor setar. Apa pun. Pagi ni kerja kerja turap jalan ke rumah mak ngah haiza dah berlangsung. Apa lagi. Terus gi nengok jap.

geng geng pemantau bebas dah sampai...

Rabu, 11 Jun 2014

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - Homestay Abah rebranding : fourth day full report

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - Homestay Abah rebranding : fourth day full report. Memandangkan hari keempat ni lebih kepada hari melepak aku, aku habiskan masa untuk rebranding balik Homestay Abah. Bukannya dari segi fizikal la. Lebih kepada bidang aku, yakni maya lah kan. Dari segi logo, web dan fb pages. Korang leh check webnya di http://homestayabah.wordpress.com. Kalau nak fi FB pages dia just gi ke https://www.facebook.com/HomestayAbahBaling. Train big bos camner nak handle dedua nih. Logo. Cam biasa lah. Dah terdemam kufi, kufilah jadinya logonya. Browse through for the imej of the two Homestay. Apa pun. Dalam ni aku taburkan ajer. Nak tengok yang tersusun cantik korang gi ler ke dedua link yang aku bagi. Tapi... dalam sikit masa lagi lah yer...

new angle dan terus big bos approve the picas to be the new imej for the homestay. hehehe

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - Enjoying the nature : fourth day full report

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - Enjoying the nature : fourth day full report. Penuh jadual berjalan aje tiga hari, so; hari keempat kita enjoy kat kampung aje terlebih dahulu. Lepak lepak layan bendang, layan rambutan, layan mempelam, layan berbasikal keliling kampung, layan segala layan lah. Read on...

suka la kat kampung nih. bebas segala!

Sabtu, 7 Jun 2014

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - Baling through Kuala Selangor : third day full report

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - Baling through Kuala Selangor : third day full report. Actually. Banyak yang tak menjadi kenyataan masa balik through Kuala Selangor ni. Kalau ikut. Memang banyak perkara nak buat. Tapiii... First of all. Nak jumpa pengasuh iqa dulu. A bit late. Dia dah keluar. Nombor telefon pun dah bertukar. Kemudian nak naik bukit malawati. Hari cuti. Tak dapat nak naik ngan kereta. So. Off untuk lunch la kan. Dapat makan kat gelas beso. Memang terbaeekkk!!!!. Masa balik ikut teluk intan. Tak nampak meriah sangat cam Kajang. Pastu ingat nak singgah mak jah. Sekali hujan lebat. So. Makan ajer la kat R&R Bukit Merah. Balik ja. Meriah dengan mempelam. Apa lagi... Siap atuk kedah kuarkan derian lagi lak tu. Huiyooo...

posing jap depan tempat kerja pertama dulu...

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - D'Village Ayer Keroh Pool swimaway : second day full report

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - D'Village Ayer Keroh Pool swimaway : second day full report. Apa lagi kan. Memang target kolam ja pun selama ni. So. Dua hari full. Berendam ja. Terbaeekkk!!!! Apa yang best. Ramai orang. Kebetulan. Masa kami kat sini. Sama ngan English in Camp kebangsaan. Gamat la. Sebelah petangnya. Cam biasa. Makan malam di Medan Selera Ayer Keroh. Jauh sikit. Tapi. Memang best kat situ. After that. Gi Mydin MITC. Cari barang sikit. untuk esok. Setel.

dengan pelbagai pesen. si iqi selamba rock ja mandi

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - The Mini Malaysia & Mini Asean getaway : second day full report

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - The Mini Malaysia & Mini Asean getaway : second day full report. Penat. Penat nunggu haplod. Boleh tahan banyaknya picas. 170 pieces jugak. Mini Malaysia ni antara tempat wajib dilawati. Sayangnya. Masa pergi sini, mini asean tutup. Kalau tak. Mesti lebih lagi picas. picas kami ni. Apa saja yang ada. Semua kami join. Memang best. Dari gasing, joget, batik. Sampai ke makan makan. Layan ajer lah yer...

foto kenangan setelah berjaya membatik

Rabu, 4 Jun 2014

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - The journey begins : first day full report

Jelajah Lungsuri Akar 2014 - The journey begins : first day full report. Dah dapat tenet. Baru la boleh menulis cam biasa. So. Jelajah Lungsuri Akar 2014 bermula. Target. Sesaja nak gi tempat-tempat biasa yang pernah ada kenangan kami di situ. Slow slow ja bawak. Take our time. Releks. Habiskan seminggu ni dengan melalui semua tempat-tempat nostalgia dulu. So. The first one is Melaka. Read on...

Amik gambo semua peserta (ehems) jelajah kali ni. Kekeke. Kami ja pun. Dah setel semua. Posing dulu reramai sebelum bergerak menuju ke destinasi pertama. Melaka.