mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label Hari Q PPDJB. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Hari Q PPDJB. Papar semua catatan

Rabu, 6 Oktober 2010

Benchmarking Ganu - Timeout #3

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Tarikh : 5 Oktober 2010
Masa : 6.45 pagi
Tempat : Kuala Terengganu
Mood : Habis aku pagi nih..

Aku bangun jer dah rasa melayang-layang. Sahih la pasal makan semalam. Gagahkan diri jugak. Tapi buat kerja memang slow abis. Kepala dah pening sesangat. Kena kemas barang lagi, nak bersiap lagi. Dalam kul 7.35, En. Amizan call. Dah lewat ni. Kat mana. I'm on my way. Turun jer bawah, semua dah ada; tinggal aku ngan lutfi ja lagi.. Pastu gi sarapan pagi.. Pantai Batu Buruk lagi.. OMG.. Lantak ajer la..

Klik untuk cerita penuh



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Dah kena checkout dah hari ni

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Gila aku dok melantak benda ni jer sepanjang perjalanan balik dari syahbandar sampai ke wakaf tapai semalam.. bayang la harga dia RM2 jer sampai penuh gelas tu

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
sini lagi..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Apa apa aje la yang ada

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Leh tahan nasi lemak dia

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Aku order tambahan.. roti sardin bakar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Tapi tak suka sangat pasal banyak kacang peas

Enjoice...Sharing is power!!!

Sabtu, 21 Ogos 2010

Sesi penggambaran - Impak & personel

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Pagi ni ada sesi penggambaran, satunya untuk ambik semula gambo personel kat PPDJB. Pasal dah banyak pegawai baru dan gambar di carta organisasi pun dah nampak cam tak selaras. Ada cenggini, ada cenggitu. Kebetulan si shamsul bawak kamera dia; so bermula la sesi ambik gambo.

Kebetulan dengan peristiwa ini, kumpulan impak pun turut sama la ambik gambo. Pasalnya, memang kena hantar gambar kumpulan ni khusus untuk penyertaan dalam KIK. ©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besarTahun ni kena wakil Johor untuk program pendaftaran tahun 1 online yang kumpulan kitaorang buat ni.

Ni gambo personal aku, kalau banding dengan gambo-gambo lama, ternyata memang ada naik sikit.. (ker banyak, aku pun tak tau) Yang pasti memang dah tambah chubby.. Mana taknya.. Asyik duduk jer memanjang. Bergerak pun dah kurang..

Enjoice...Sharing is power!!!

Sabtu, 10 Julai 2010

Audit MS ISO PPD Johor Bahru

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Hari Khamis lepas, sekumpulan auditor telah turun ke PPD Johor Bahru untuk audit MS ISO. Pepagi lagi dah masuk bilik mesyuarat untuk taklimat umum dari ketua auditor. Pastu unit demi unit mula masuk untuk diaudit. Dalam pukul 4 petang semua masuk balik ke bilik mesyuarat untuk rumusan dari ketua auditor. Alhamdulillah.. semuanya bagus. JB berjaya mengekalkan kecemerlangannya. Lepas ni bersedia untuk audit dari SIRIM la pulak..

Klik untuk cerita penuh



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

Enjoice...Sharing is power!!!

Sabtu, 6 Mac 2010

Last before the storm...

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besarNi merupakan pagi yang terakhir untuk memastikan semua yang sepatutnya ada, siap. Sekali jalan...nampak cam OK.Tapi aku rasa cam lama sangat montaj dia. So kekalkan hanya untuk anugerah yang pertama sahaja.. Button juga kena kemaskan supaya si hakim senang nak tekan nanti. Tajul n Azhar terpaksa keluar lagi untuk menyetelkan gambar beberapa sekolah yang masih belum ada gambarnya.. Rasa-rasa macam dah ok kot untuk full rehearsal petang ni.. insyaAllah...





::Klik untuk cerita penuh::


©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Tatkala dok wat final prep ni dengor kompang kat sebelah.. sesaja jengok ikut tingkap.. apa la yang dibuat bebudak nih...

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Hunaidi menyetelkan beberapa grafik yang masih perlu dimasukkan..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Hakim dah start gabra dia dah..pastu semua pakat keluar untuk jemaat..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Sesampai kat sekolah nengok penuh jer dewan.. ooo.. wat rehearsal anugerah ropernyer..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Setiap aliran nomor 1 sampei 5 dapat hadiah...

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Sukanya korang...

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni apasai sedih jer tak tau la...

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni aku amik masa lelepak ngan en.maarop.. dah ke 22 dah..fuhhh...

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Dulu masa aku kat kusess dulu aku selalu cakap aku teringin sangat nak buat something untuk majlis yang dah lama, kat sini aku dapat...



Enjoice...Sharing is power!!!

Khamis, 4 Mac 2010

Rehearsal @ Dewan SMK Bandar Baru Uda

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besarPetang ni ada full rehearsal kat Dewan SMK Bandar Baru Uda ni. Lam kepala aku, memang aku rasa sangat tak selesa pasal dulu aku pernah praktikum kat sini. Dengan jalan sempit nak ke situ, dengan 800 orang lebih kurang la yang akan kesitu sabtu ni.. Perggghhh.. nasib la..

Sesampai jer pak guard jamin tak kasi masuk. Aku cakap banyak bawak barang ni. Memang la. Setiap orang bawak satu set laptop dan kamera. Kira la kalau dah ada lima orang. Lima set tu. Sapa nak menapak dari luar, hujung dunia lak tu; masuk ke dewan dia. Last-last dia kasi. Tapi aku parking hujung sana dekat surau dia. Janji dapat masuk. Aku parking sebelah dewan. Turunkan memember dengan segala mak nenek laptop, pastu baru aku parking.

Masuk jer dalam dah start dah program. Tapi lebih ke tauliah krs jer.. Apa nii.. Borak ngan mc jer la hari ni. MC sapa lagi kalau bukan en.aziz. Tunjuk segala presentation. Terang lebih kurang. Settle. Pastu che din tepon. Sumer kumpul kat luar. Ada briefing baru lak. So, esok kita wat presentation kita + mc sahaja; test bunyi ngan lcd sekali. OK ler cenggitu.. Apa yang nyata, aku dah nampak anugerah q cam dah hilang jer..

::Klik untuk cerita penuh::


©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Semua pentadbir daerah jb sedang mendengar taklimat berkenaan pentauliahan krs sabtu ni..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Buat betul-betul haaa.. silap sikit aku siku tali perut ko.. Ba..ba..baik cikk..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Alamak.. brader tu asik dok fokus sini jerkk.. apa aku nak buat nihh..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Aku baru dok citer pasal aku cheat peksa gamelan dulu ngan wak kalkulator.. sekarang diaorang dapat nengok sendiri pasal apa.. hahaha.. not lagu dia 1,2,3.. guna kalkulator simpan memori maa.. soalan wajib..tulis satu lagu penuh.. apa lagi..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Penyusunan semula tempat duduk.. pengetua guru besar kena dok kusi merah pasal diaorang ambik dulu.. pangkat major tu.. bukan meja ya..walau sebutan sama..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Taklimat penuh disampaikan. Siap wat praktikal lagi tuh..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Kena salin nih.. nanti lupa..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Masa nak gi keluar ke keter, jumpa lak gadis-gadis ni sedang berkawad.. apa lagi.. snap snap snap.. hehehe

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Kucin tuan kedai yang kena sna oleh hunaidi.. sebab tensen lambat sangat amik order.. kitaorang jual gamba kucin dia.. hahahaha



Enjoice...Sharing is power!!!

Rabu, 3 Mac 2010

60% dah settle... yihuuu..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besarNampaknya 60% dari projek ni dah settle. Alhamdulillahhh.. Main kerangka pun aku dah siap coding dan kerangka dia. Tinggal nak masukkan wallpaper jer. Video baru aku masukkan tadi dari Che Din. Hakim nyer part pun dah siap kerangka dan coding. Tinggal nak masuk nama, gambar dan lencana sekolah. InsyaAllah esok leh full preview masa rehearsal penuh sebelah petang. Mana yang slack aku suruh Hakim tengok dulu sebelum diperbanyakkan template dia jadi 16 copy. Fuhhh.. Harap-harap esok pagi dapat settlekan 90%. Lagi 10% tu maybe ada cacat cela sesikit @ ada perubahan yang akan mula keluar masa full preview nanti.. Hopefully takde la..

Pasti untuk hilangkan stress pagi tadi, sesaja jengjalan nengok kursus Joomla kat bilik sebelah, untuk guru media daerah jb. Pasni leh ler pusat media handle laman web sendiri kan. Sesambil tu snap ler beberapa kepin buat stok hilang stress kan. En. Kadir pulak suruh masukkan lagu gamelan kat awal-awal, untuk upacara pengarah masuk nanti. Sib baik dia bagi fail dia. Terus settle..Alhamdulillah.. Kerja kali ni lancar sekali..

::Klik untuk cerita penuh::


©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni la apa yang aku wat untuk hilangkan stress.. Habis kelas sebelah aku ronda.. hahaha.. Sampai habis bateri kamera aku..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni semua tensen pasal wallpaper hunaidi lum sampai lagi.. ada 9 keping yang berbeza yang aku nak kena animatedkan.. mana la si hunaidi ni...

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Hari ni giliran guru media zon tasek dan gelang patah.. semalam zon skudai, esok turn majidee..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Tu dia tenaga pengajar dia.. yang paling ganaih jam tangan dia wooo...

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Cam kenal jer.. haa.. tu la cikgu media aku..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Leh tahan gak cikgu-cikgu hari ni.. terer terer belaka..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni ler wallpaper yang encik hunaidi wat.. kena tambah lagi ni rasanya..




Enjoice...Sharing is power!!!

Selasa, 2 Mac 2010

Bermula semula kesibukan...

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besarHari ni bermula balik episod penyambungan kerja-kerja yang terhenti lepas Maulud itu hari. Yang spesel pasal dah dapat list penerima anugerah. So, lebih terarah sikit dah. Murnikan balik flowchart, settlekan template, button dan sebagainya. Terus agih-agihkan tugas. Print senarai penerima dari En. Is. Azhar dan Tajul keluar untuk sesi photoshoot. Cam tahun lepas jugak. Sekolah terpilih sahaja yang diambil gambo walaupun hadiah untuk individu. Aku settlekan programming untuk flash, hakim settlekan presentation flash, hunaidi cam biasa; grafiks.. Video untuk flash pun aku dah settle, tinggal nak masukkan videoclip sebenar jer lagi.. Ingatkan pada hunaidi supaya settle 5 wallpaper, sebab esok aku dah nak buat fail main dia..

Apa yang best.. aku terlalu sibuk sampai nak tulih blog pun dah takde masa.. Yang ni kira spesel sikit, pasal dapat gak aku luangkan masa.. mana taknya.. video flash aku dah settle.. yihuuu..

::Klik untuk cerita penuh::


©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Flowchart yang dah final... pergghh.. penamaan semua aku wat balik.. satu kensel..


Piala final yang akan dipakai untuk presentation..



Enjoice...Sharing is power!!!

Khamis, 25 Februari 2010

Bengkel Pemurnian Multimedia Hari Q PPDJB - Day 1

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besarPagi ni sekali lagi mengharungi jem giler babas kat depan angsana tu. Semata-mata nak gi bengkel ni dekat PKG Uda. Jem tetap jem, tapi aku rasa masa yang olahraga itu hari lagi tak terkata.

Sampai jer PKG tengok keter punyala banyak. Lupa lak hari ni ada bengkel laman web technician jb. Perrgghh.. Aku parking aje dekat kantin sana tu. Hakim parking belakang aku. Lantak la. Terus masuk meeting. So, mula ngan briefing. bla.. bla.. lebih kurang sama la ngan tahun-tahun terdahulu. Cuma kali ni buat kat Dewan SMK BBU jer. So, senang sikit kot.. Agaknya la kan.

Pastu terus agih tugas. Tahun ni nampak smooth sikit pasal team member pun dah tambah. Tahun lepas la paling azab pasal tinggal kami bertiga jer. Tahun ni ada 6 orang. So pengagihan tu meringankan banyak la. Aku, hakim stended la wat multimedia. Iddy cam biasa graphic, tajul wat montaj, azhar ngan man bahagian gambor/video. Aku target tahun ni aku nak tukar piala jadi piala kaca lak.

::Klik untuk cerita penuh::


Tadi dah try sikit. Memang coool.. esok nak tengok sample piala yang ada, aku akan settlekan dan terus masuk ke dalam multimedia. Balik umah mula la wat flowchart ngan bilangan dan penamaan fail terlibat. Malam ni leh sambung tidur dulu. Esok baru buat buttons.. boleh tahan gak banyaknya nih..


Slideshow penuh




Enjoice... Sharing is power!!!