mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label template. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label template. Papar semua catatan

Isnin, 6 Oktober 2014

Template Flash Actionscript2.0 Dashboard for One Stop Centre completed


Template Flash Actionscript2.0 Dashboard for One Stop Centre completed. Alhamdulillah. Setel jugak templet ni petang tadi. So. Esok dah boleh mula tumpu pada design interface pulak lah kan lepas ni. Apa yang menarik. Memang cabaran bagi aku yang last godak flash zaman macromedia. Of coz la AS2.0. Sekali buka Flash CS6 dah pakai AS3.0. Memula cabar diri jugak untuk AS3 tapi... masa tak mengizinkan untuk aku teruskan.

Projek dimulakan pada 25 Sept yang lepas. Dekat dua minggu jugak la scratch, design, applied, sampai dapat yang latest ni. So. Kalau tengok sekarang ni, data just baca dari txt file ajer. So. Mudah untuk update data yang sentiasa berubah ikut kala yang berbeza tu. Last file aku ni tertulis 3av25, means... Versi 3a dah boleh masuk versi 4 dah pun dengan perubahan ke 5. Belasah ajer la.. Bukan mudah nak hasilkan konsep. Satu gagal buat yang lain, sampai dapat cenggini. Nak nengok hasil akhir. Just tengok yang kat bawah ni.

Isnin, 2 November 2009

Tutorial - Wordpress | Registration & Template



WORDPRESS
Pendaftaran & Template
Tutorial by : mknace | Pix credited to : EdwardKhoo.com

Warning
This tutorial are fully written in Malay for the Malaysian user.






Pendaftaran

1.
Log masuk ke laman web Wordpress. Anda cuma perlu menaip http://wordpress.com atau klik di sini.

2.
Paparan berikut akan keluar. Klik butang sign up now.



3.
Paparan berikut akan keluar.



4.
Isikan maklumat seperti yang tertera dibawah.



5.
Selepas anda mengklik butang next, paparan berikut akan keluar.



6.
Anda boleh menukar nilai default tadi kepada nilai seperti dibawah.



7.
Selepas anda mengklik butang sign up, akaun anda telah siap didaftarkan. Anda seterusnya perlu membuka akaun e-mail anda untuk proses pengaktifan.



8.
Sementara menunggu emel pengaktifan sampai, anda boleh melengkapkan borang profail anda. Klik butang save profile setelah anda selesai mengisi data yang dikehendaki.



9.
Buka emel anda. Emel pengaktifan sepatutnya telah pun dihantar. Klik pautan yang disediakan.



10.
Selepas pautan diklik, laman wordpress anda akan diaktifkan.



11.
Klik butang login. Paparan berikut akan terpapar.



12.
Isikan username dan password.



13.
Muka pertama yang anda akan temui adalah laman pemuka. Laman ini merupakan laman utama yang menyediakan maklumat dan setting bagi akaun wordpress anda. Tahniah!!! Blog anda telah berjaya disediakan.




REKA BENTUK BLOG | Template

1.
Klik lihat blog untuk melihat reka bentuk blog anda



2.
Blog anda akan dipaparkan.



3.
Klik My Dashboard untuk kembali ke laman pemuka anda



4.
Klik butang Reka bentuk untuk menukar reka bentuk laman anda



5.
Paparan template yang disediakan akan terpapar



6.
Selepas anda mengaktifkan template yang dikehendaki, paparan seperti di bawah akan muncul.



7.
Lihat blog baru anda. Kini anda telahpun tahu dimana tempat untuk anda menukar reka bentuk laman anda.