mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label Jabatan Pendaftaran Negara. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Jabatan Pendaftaran Negara. Papar semua catatan

Jumaat, 28 Ogos 2015

Jabatan Pendaftaran Negara @UTC Johor


Jabatan Pendaftaran Negara @UTC Johor. Bagus la gi sini. Semuanya ada. Bukan JPN ja, malah hampir kebanyakannya ada kat sini. Tempatnya kat aras paling atas kat kotaraya yang kini dikenali sebagai Galeria @Kotaraya. A very good job from the government. Dibuka setiap hari dari jam 8.30 pagi sampai la ke jam 10.00 malam.

Sampai ja dapat tempat parking berdepan ngan pintu masuk. Terus park. Suruh mama masuk dulu. Amik nombor. Terus kena panggil. Cuma ada masalah sikit pasal cap jari, so; dalam 30 hari baru setel, kalau tak... 2 jam jer dah siap. Tak pe lah.

Selesai urusan lam jam 9 pagi. Terus merayau jap ke opis opis yang lain. Tapi pasal tak menjangka keadaan ini memang tak prepare apa apa. A bit of rugi masa kami la pagi ni. Kalau tau, banyak lagi mender kami nak bawak. Ehehehe. Dan sempat lagi menapau pappa roti kat aras LG. Chaiyokk..

Sabtu, 4 September 2010

JPN Pontian

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Tarikh : 1 September 2010
Masa : 11.30 pagi
Tempat : JPN Pontian
Mood : Cepat laa..

Lam kul 10.00 aku dah gerak dari PPD, pasal aku memang bawak keter slow. Balik rumah dulu untuk amik beg baju, laptop segala; baru gerak ke Pontian. Target : Hotel Katerina untuk bengkel verifikasi data EMiS Johor, aktiviti rutin aku hampir setiap bulan. On the way singgah la dulu JPN Pontian, amik IC aku, inaz dan Ziqri yang dah siap.. hehehe.. Dah lambat pun, especially Inaz punya, tahun 2006 dah siap.

Sampai jer terus masuk, amik nombor. Aku harap cepat; sekali drag sampai setengah jam. Sudah.. Aku memang tak letak pun tiket parking. Alang-alang, registerkan sekali mykid untuk iqa, sebab masa iqa mykid memang takde lagi. Masa aku nak buat dulu dia kata tak leh, yang akak ni lak baik hati la pulak, TQ akak; lam sebulan lagi siap mykid untuk iqa. Yang lain semua nengok aku.. Pasal aku paling lama kat kaunter tu. Sekeping-sekeping dia cari; sampai tiga keping, dah tu; siap buat kad untuk sorang lagi lak tu..

Klik untuk cerita penuh



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni ler mykid inaz ngan ziqri yang dah siap, iqa punya on the way..

Enjoice...Sharing is power!!!

Rabu, 17 Mac 2010

Jabatan Pendaftaran Negara cawangan Pontian

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besarPagi ni baru dapat gi daftarkan Ziqri ke JPN. Cam biasa la.. aku suka kat tempat-tempat ala kampung sikit cam pontian nih.. Lagipun lagi tenang untuk aku ke situ dari gelang patah. Aku ingat-ingat lupa jer tempatnya. Tapi alhamdulillah.. senang jer nak cari. Cari majlis daerah sure jumpa punya. Kalau susah nak jumpa, ikut jer jalan pantai. Tu semua kawasan bangunan kerajaan tu. Tempatnya kecik jer, tapi memang mantap dan teratur..

Urusan pendaftaran pun dah bertambah senang, borang kebanyakan semua hospital yang kasi. Aku nyer pun dah siap diisi nurse.. tinggal masuk nama baby jer lagi. Pastu semua dokumen memang dah ditulis apa yang kena submit. So, bila dah sampai JPN, tinggal nak submit jer. Lam 10 minit.. setel semua urusan ziqri. Pastu aku lak gi wat ic baru. Bayo RM10. Borak-borak. Scan ibu jari, Ambik gambo, dah setel.. pergghhh.. terel aaa..

Memula daftarkan ziqri, langsung tak perasan, ic dia memang 3 nombor jer 0,1 dan 3.. Terel aaaa.. sib baik johor ni 01.. kalau 10 cam selangor.. mesti dapat nombor berulang.. Pastu aku lak buat ic baru.. pasal ic aku dah takleh baca cip lagi dah.. banyak benda tak leh buat kalau tak leh baca cip tu.. Setel semua.. ic aku lagi 3 minggu siap, ziqri lagi 3 bulan siap.. Jom jengjalan pontian...

::Klik untuk cerita penuh::





©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Dah sampai dah bah.. parking dulu.. masalah dia mana aku nak beli tiket parking ni.. dulu ada kedai buku mamak depan nih.. sib baik ada brader juai tiket parking depan JPN.. TQ bro..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Nampak tak bangunan majlis pontian tu.. jumpa majlis, jumpala JPN nih..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Haaa.. ni ler bangunan JPN pontian nih..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Jom kita masukk...



Enjoice...Sharing is power!!!