mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label Sampah. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Sampah. Papar semua catatan

Jumaat, 10 Julai 2015

Malaysian Mentality


Malaysian Mentality. Kekadang aku pelik. Buat peraturan, tapi langgar. Lagi dilarang, lagi dibuat. Adakah kadar buta huruf masih tinggi di kawasan ini? Adakah papan tanda disalahtafsir? Adakah sebab kawasan ini pada dua bulan lalu adalah kawasan pembuangan sampah tapi kini dah ditarik balik; pasal dah bawak sampah, taruk ajelah kat tepi tu? Dua bulan punya cerita, tapi hari hari buang jugak kat situ? Entahlah. Tepuk dada tanya selera. Apa yang orang lain nampak, hanyalah betapa tingginya sikap langgar peraturan orang kita. Maybe, kita memang hebat dalam membuat peraturan; tapi lemah dalam penguatkuasaan. Namun, walau apapun; semuanya sebenarnya datangnya daripada diri kita sendiri.

Khamis, 22 November 2012

Sampah yang menyampah

Ada majlis, ada la sampah. Tak kira la, majlis kecik ka, majlis beso ka, majlis tupperware pun ada. So, sampah sampah ni mesti la dibersihkan. Dan yang paling best, biasanya aku jadi tukang clearing sampah la. Pastinya sampah ni perlu dibuang di tong besar majlis punya la. Kat baling pun ya, kat gelang patah pun ya.

Cuma yang aku tak gemo bila tiba ke tong beso nih... perrggghhhh... punya la banyak yang bertaburan di luar kotak tu. Salah sapa ni. Bagi aku, diri sendiri dulu. Pastikan sampah tu dimasukkan lam tong tu. Penat orang cipta tong, tabur sesuki ja kat luar. Bukan jauh nor pun dalam tong sampah tu. Yang kedua, maybe majlis patut fikirkan tong yang lebih sesuai kot. Tong ni bagi aku sangat tinggi. Aku baling sampah aku pun macam aku baling tukul besi lam olimpik tau. Sebab apa. Aku kena buat apa yang sepatutnya. Aku tak suka komen, pastu aku sendiri pun buat yang sama. Kan bangang namanya tu. Kira hari ni sampai hampir 12 kali aku ulang alik ke sini. Buat training baling tukul besi. Perrgghhh... Kalau masuk olimpik aku rasa cam leh menang ja. Cam dah cukup dah training tu. Yang last tu baru aku bawak ziqri, pasal sampah yang last tu paing ringan. Kekeke...

Apa pun. Tepuk dada tanya selera. Kalau anda nak benda tu jadi, anda yang harus mulakan dulu. Jangan jadi bangang mengomen tapi anda sendiri tak buat. Tak nak cenggini, tapi anda sendiri pun buang cenggitu jer..

menarik tak...

snap masa nak balik untuk training seterusnya

suka la ziqri dapat ngikut akhirnya

syok ler tu

jom jengjalan lagi bah

amik sekali lagi tanda tak puas hati


Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free