mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label Isu Semasa. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Isu Semasa. Papar semua catatan

Selasa, 5 Julai 2016

Madinah digegar letupan bom


Madinah digegar letupan bom. 4 pegawai keselamatan meninggal dan 5 lagi cedera selepas satu letupan berlaku berdekatan Masjid Nabawi selepas seorang pengebom berani mati meletupkan dirinya. Berita penuh layari pautan berikut : http://www.aljazeera.com/news/2016/07/saudi-arabia-qatif-explosion-160704165007140.html

Rabu, 11 Jun 2014

JAKIM sahkan Bihun Masjid tidak mempunyai sijil halal

JAKIM sahkan Bihun Masjid tidak mempunyai sijil halal. Satu-satu terbongkar. Apa nak jadi sekarang ni?


Petikan dari Berita Harian : http://www.bharian.com.my/bharian/articles/2014061106430320140611064303/Article

‘Bihun masjid’ tiada sijil halal JAKIM
Oleh Petah Wazzan Iskandar dan Syed Azwan Syed Ali
Kilang didakwa kotor menjijikkan
Kuala Lumpur: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mengesahkan produk ‘Bihun Istimewa’ yang menggunakan lambang masjid tidak mempunyai sijil halal.
Pengarah Bahagian Hab Halal JAKIM, Hakimah Mohd Yusoff, berkata pemeriksaan dibuat selepas pihaknya menerima aduan orang awam mengenai isu kilang bihun kotor dan jijik guna logo halal yang tersebar di laman sosial.
“Produk ini didapati menggunakan logo halal sendiri pada pembungkusan yang bertentangan dengan Akta Perihal Dagangan 2011, Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Halal) 2011.
“Syarikat terbabit bukanlah pemegang sijil pengesahan halal Malaysia dan tidak pernah mempunyai sijil halal,” katanya dalam kenyataan disiarkan di laman sosial Facebook milik JAKIM, semalam.
Sementara itu, Ketua Pengarah Penguat Kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Mohd Roslan Mahayuddin, berkata syarikat yang menggunakan logo halal palsu boleh dikenakan tindakan mengikut Akta Perihal Dagangan kerana mengelirukan pengguna Islam.
Denda maksimum RM5j
Ini termasuk denda maksimum RM5 juta ke atas syarikat terbabit, atau denda maksimum RM1 juta atau hukuman penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya sekali bagi individu jika terbukti menggunakan logo halal tanpa kelulusan JAKIM.
Katanya, siasatan dilakukan sebaik pihaknya menerima maklumat mengenai penyebaran beberapa keping gambar pemprosesan bihun itu kotor di laman sosial semalam.
Katanya, siasatan KPDNKK tertumpu kepada aspek memberi kenyataan palsu mengenai status halal dan penggunaan logo halal yang tidak dikeluarkan oleh JAKIM.
“Undang-undang tidak membenarkan mana-mana pihak mengeluarkan kelulusan halal kecuali JAKIM. Kita juga lihat dari aspek syarikat terbabit beri gambaran palsu bahawa produknya adalah halal.
“Saya masih tunggu laporan penuh pegawai penyiasat yang dihantar ke kilang itu petang tadi (semalam), jika ada kesalahan tindakan tegas akan diambil,” katanya.


Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Sabtu, 18 April 2009

Rehearsal at Dewan Jabatan Laut Wilayah Selatan

Photobucket

Sebelah petangnya sekali lagi kami pergi ke Dewan Jabatan Laut
Pagi tadi dah pergi
Tapi tak siap pasang lagi

So petang ni kitaorang baru boleh full test
Sekali cik Jamal kata aturan penerima berubah
Adoii
Terpaksa aku ubah script on the dot

Photobucket

Lepak minum jap kat simpang luar sebelum balik
Apsal aku rasa panas semacam hari ni

Jumaat, 17 April 2009

Pelancaran Kota Iskandar


Foto dipetik dari Bernama.com

Kota Iskandar tleh dirasmikan pada hari ini oleh Sultan Johor. Kota Iskandar akan menjadi pusat pentadbiran baru Johor di Nusajaya
Rugi tul tak dapat pergi
Terpaksa kopi pes dari bernama
huhuhuhu


Khamis, 16 April 2009

Proton Exora dilancarkan


Foto dipetik dari Bernama.com

Proton Exora telah dilancarkan hari ini oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak. Turut serta dalam majlis tersebut Penasihat Proton, Tun Dr Mahathir Mohamad.


Isnin, 13 April 2009

Majlis Pelancaran Kota Iskandar

Photobucket

Akhirnya
Setelah sekian lama
Seolah menjadi Kota Larangan
Kota Iskandar akan dibuka

Jangan lupa 16 April ini
Kerana anda akan mula
Menyaksikan
Saat-saat kelahiran
Sebuah kota yang akan menjadi
Peneraju negeri Johor Darul Takzim

Sempat lagi aku berhenti
Di kawasan lampu isyarat ni untuk
Mengambil foto poster yang paling berbeza

Photobucket

Kepada yang masih tidak berpeluang
Menyaksikan keindahan Kota Iskandar
Saksikan sekeping foto
Daripada kunjungan terakhir aku dahulu
Bersama orang-orang yang bertuah
Dapat membuat kunjungan awal ke sini dulu

Photobucket

Jangan lupa 16 April

Sabtu, 11 April 2009

Kejohanan Bola Sepak Bawah 12 Zon Skudai 2009 - Hari Kedua

Photobucket

Hari ni pengurus dah takde
So Maarof suruh aku n izzuddin take over
Aku memula masih biasa amik gambo je

Sekali dah sampai kena 4-0
Mula la angin shelaka kuar
Main cam aper jer
Kan dah cam-cam kuar dari mulut aku ni
Ishhh
Yang bebudak ni pun satu
Malas nak lari
Malas nak kejo bola
Pastu leh pulak dok kata
Ref makan rasuah la
Team lawan main jahat la
Cam haram mulut sorang-sorang
Pe lagi
Kan dah kuar ayat-ayat kotor dari aku
Pebetul diri dulu
Tau nak salahkan orang jer
Apa-apa pun
Sekolah aku kalah dengan cemerlang
Seperti biasa
First game 0-4
Seken game 1-2
Bola kan bulattt

Rabu, 8 April 2009

Hari Keputeraan Sultan Johor



Hari Keputeraan Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Almutawakkil Alallah, Sultan Iskandar Ibni Al-Marhum Sultan Ismail

Daulat Tuanku.
Semoga Allah merahmati dan memanjangkan usia Tuanku.

Diputerakan pada 8 April 1932 di Istana Semayam, Johor Bahru

Baginda menerima pendidikan awal di Sekolah Rendah Ngee Heng, Johor Bahru sebelum melanjutkan pelajarannya di English College (sekarang Sekolah Sultan Abu Bakar) di Johor Bahru.

Baginda seterusnya melanjutkan pelajarannya di Trinity Grammer School Australia dan selepas itu ke United Kingdom.

Setelah menamatkan pengajiannya, baginda berangkat pulang ke Johor pada tahun 1956 dan terus berkhidmat sebagai Pegawai Kadet Johor Civil Service.

Baginda telah dilantik sebagai Tengku Mahkota pada 29 April 1981.

Pada 11 Mei 1981 baginda telah dimasyhurkan sebagai Sultan Johor yang keempat

Baginda telah dilantik sebagai Canselor Universiti Teknologi Malaysia pada 5 April 1982

Baginda ditabalkan sebagai Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong VIII pada 15 November 1984

Baginda pernah mendapat latihan asas ketenteraan dalam Pasukan Askar Timbalan Setia Negeri Johor (Johore Military Forces) yang diasas dan ditubuhkan oleh Almarhum Sultan Abu Bakar

Pada masa lapang baginda gemar bermain polo, papan layar, memburu dan bermain golf.
Baginda Sultan telah bernikah dengan Sultanah Hajah Zanariah binti Tengku Ahmad dan telah dikurniakan 10 orang anakanda - dua orang putera dan lapan orang puteri.

Isnin, 6 April 2009

Settlekan semua

Photobucket

Memandangkan mulai esok
aku dah mula sibuk ngan Hari Q
So, semua benda aku kena settlekan hari ni

Memula
Yang paling penting
Kejohanan Bola Sepak Zon Skudai
Settlekan buku program
Dah settle
Pastu wat banner letak kat web
Pastu...
Pastu..
Huaaahhh
Janji semua kena settle

Ahad, 22 Mac 2009

Setting D-Link DSL-2640T Wireless G ADSL Router for Streamyx

Photobucket

Pagi ni cha baru balik dari KL
Semalam dia lepak-lepak kat Low Yat
So aku suruh beli AP baru

Photobucket
Photobucket

Lepas AP Level One aku kena kilat itu hari
memang tak pernah berganti
So alang-alang dah gi kl pergi ler lowyat sekali
Router Dlink ni agak menarik sikit
cuit punya cuit
masih tak leh nak sambung ngan isp

So untuk setting router ni
apa yang perlu korang tukar adalah value vpi dia
korang link dia ngan laptop @ pc korang
pastu bukak ie @ firefox @ apa-apa browser
taip 192.168.1.1
tekan enter
bila kuar window user
taip admin pada username
taip admin pada password
dia akan masuk ke menu utama
dah tu klik pada button wizard
ikutjer on-screen instruction
klik next jer
pastu connection pilih PPPoE
masukkan user dan password streamyx korang
then masukkan value VPI seperti dibawah

Photobucket

dah siap
yang lain semua default jer
lepas dah restart semua jalan ok
selamat mencuba

Photobucket
Photobucket Photobucket
Photobucket

Dah siap.. jom main Counter strike!!!

Sabtu, 14 Mac 2009

Zaman ekonomi meleset

Photobucket

Best lak baca satu artikel yang dihantar ke satu forum
Saya paste kat sini untuk tatapan bersama..

--Dipetik dari forum--

Dilema orang biasa-biasa bila semua harga barang naik. Saya tahu kerajaan membentangkan bajet mini. Tapi saya tidak tahu apa kesan langsungnya kepada saya. Saya cuma orang biasa dan juga dikelilingi oleh orang biasa yang mempunyai beberapa orang anak yang masih bersekolah dan tinggal di ibu kota.

Bagi yang tinggal di kampung-kampung, mereka ada tanah boleh tanam sayur, ternak ayam, itik, kambing sekurang-kurangnya dapat menampung keperluan bila masa duit terputus untuk membeli barang keperluan.


Bagi saya dan rakan-rakan yang tinggal di kawasan-kawasan perumahan terutama di rumah-rumah pangsa, mana ada tanah mahu bercucuk tanam. Paling tidak pun bolehlah tanam dua tiga pasu sayur.

Dalam keadaan sekarang, kami sudah tidak terfikir untuk membeli kereta baru, sebab tidak mampu menanggung bayaran ansuran. Kami buat bajet sendiri di rumah. Makanan kami dicatu. Makanan tidak boleh mewah. Yang pastinya, harga telur ayam dan ikan bilis yang merupakan makanan ruji kami juga kini sudah naik.

Harga keperluan asas lain seperti beras, bawang, minyak masak, gula, garam, ikan sardin turut naik. Telur ayam sepapan sekarang sudah dekat RM10, yang dulunya boleh dapat dua papan.Untuk anak-anak kadang-kadang terpaksa bagi makan telur dan kicap saja. Ayam bagi kami sudah menjadi makanan separa mewah. Ikan sekarang sudah dikategorikan makanan mewah.

Saya bukan pakar ekonomi, jarang baca surat khabar, tengok TV pun tak faham apa yang diterangkan. Rasanya kami lebih dapat banyak maklumat dari mulut ke mulut. Golongan kami ada yang prokerajaan dan ada yang propembangkang, ada juga yang berkecuali. Tapi kami mengalami masalah yang sama, tak ada Yang Berhormat yang datang menjelaskan kepada kami mengenai keadaan ekonomi sekarang.

Banyak perkara yang saya tidak faham:
- Kenapa kerajaan perlu beri subsidi RM480 juta kepada syarikat tol.
- Kerajaan sudah menolong pengguna dengan tidak menaikkan kadar tol, saya ucapkan terima kasih. Tapi mengapa syarikat tol tidak boleh berkorban dengan tidak mengambil RM480 juta itu?
- Kereta rakyat Malaysia semakin banyak menggunakan laluan tol. Mesti untung syarikat tol sudah banyak.
- Mahu balik kampung kerajaan galakkan naik kenderaan awam. Paling murah pun kami mampu naik bas. Harga tiket bas sekarang kalau balik Kelantan sudah lebih RM40 seorang. Bagaimana pula kami yang ramai anak ini? Kurang-kurang hampir RM200 untuk tambang sahaja.

Oleh itu lebih senang kalau balik dengan kenderaan sendiri lebih selesa. Di bandar kereta sudah menjadi keperluan asas terutama bagi mereka yang tempat kerja jauh dari rumah serta mereka yang yang mempunyai anak yang ramai.
- Tapi duit gaji habis untuk bayar minyak dan tol selain bayar ansuran kereta.
- Syarikat insurans pula tidak bolehkah bertolak ansur membantu kerajaan dan pengguna. Tidak bolehkah kurangkan bayaran insurans kereta ataupun lanjutkan tempoh insurans itu dari setahun ke dua tahun?

- Pasal hingar bingar soal pembelajaran Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris pun memeningkan saya juga. Saya pasti yang menyokong dan menentang sama banyak.
- Buat saja dua aliran, siapa yang mahu belajar dalam bahasa Inggeris masuk kelas A dan sebaliknya masuk dalam kelas satu lagi. Sesiapa yang mengambil Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris berikan keistimewaan apabila memohon ke sekolah asrama penuh, universiti atau hendak buat pinjaman atau biasiswa, kerana mereka lulus walaupun susah.
- Atau buat satu subjek khas digabungkan Matematik dan Sains Intermediate macam kertas peperiksaan Bahasa Inggeris 1119.

Kami bukan nak mengeluh, tapi menceritakan keadaan sebenar. Sebahagian daripada kami bukan pakar politik, mahupun pakar ekonomi. Kami bukanlah orang penting tapi undi kami dapat menentukan kerajaan yang memerintah.
Bagi pihak berkenaan, tolonglah pantau harga keperluan terutama makanan yang tidak turun-turun.
Jangan pantau harga barang orang kaya saja. Buatlah senarai barang-barang yang diperlukan oleh orang biasa macam kami dan orang miskin di luar bandar. Barang-barang itulah yang perlu diturunkan harga dan diberi lebih banyak subsidi.

ORANG BIASA-BIASA
Kak Yah, Kak Jah, Kak Dah,
Mak Cik Milah, Mak Jenab,
Kuala Selangor

Khamis, 12 Mac 2009

Bengkel Support Ticketing System (STS)

Photobucket

Bertempat di Bilik Gemilang, BTPN Johor satu taklimat 3 dalam 1 telah dijalankan. Bengkel ini merangkumi Support Ticketing System (STS), Pemantauan Penggunaan ICT Sekolah dan laman web rasmi PPD JB



Pemantauan Penggunaan ICT Sekolah

Laman web  :  http://ssqs.moe.edu.my

SSQS untuk tahun lepas 364 buah sekolah dari 400 sekolah telah mendapat 3 bintang ke atas. Tahniah. Menteri pun nak kalau boleh tahun 2010 semua sekolah dah dapat 3 bintang ke atas. SSQS dengan Pemantauan Penggunaan ICT Sekolah adalah dua benda yang berbeza walaupun ianya pakai tapak yang sama.

Pemantauan Penggunaan ICT Sekolah akan dijalankan 3 kali setahun

1. 22 Februari - 13 Mac
2. 15 Jun - 3 Julai
3. 14 Sept - 2 Oktober

Skop data
PAK, Makmal Komputer, Schoolnet, Perisian kursus dan PPSMI.

Laporan dicetak dan disahkan oleh guru besar dan hantar 1 salinan ke PKG, 1 salinan sekolah dan 1 lagi salinan di makmal komputer.

Bermula bulan April, 728 orang akan terlibat dalam program kursus pembestarian. Setiap sekolah akan hantar 2 wakil.


Support Ticketing System (STS)

Bermula 2009, kita akan mula menggunakan sepenuhnya sistem STS. Ticketing sistem cam smart school dedulu.
PKG tidak akan menyelenggara peralatan yang tiada borang harta modal.
PKG juga hanya akan selenggara peralatan tahun 2005 ke bawah.
Yang selainnya masih di dalam jaminan, panggil vendor untuk selengara.

Jenis peralatan yang diselenggara

1. Server
2. PC
3. Notebook
4. Printer laser
5. Printer dot matrik - CM sahaja
6. Projektor - CM sahaja

Melibatkan peralatan yang tidak tersenarai contohnya switch. Ini semua atas budi bicara PKG. Hanya perlu call PKG sahaja, jangan masukkan ke dalam sistem
kalau tak nanti kena reject jer

Untuk tahun 2009, penyelenggaraan ini hanya untuk sekolah harian biasa sahaja
2010 barulah semua sekolah terlibat

Vendor - central kontrak - dijangka bermula Mac 2009

Keutamaan mengikut program makmal komputer, ppsmi dan pusat akses terlebih dahulu.


Penggunaan STS

Laman web  :  http://sts.moe.edu.my

Log masuk sistem menggunakan user dan password yang telah diberikan oleh PKG
Kalau lupa rujuk PKG
Untuk membuat log ticketing
Pilih services --> ticketing

Photobucket

biar priority pada medium sahaja
Pilih category
Title masukkan yang paling senang difahami contohnya Monitor terbakar, Motherboard PC Makmal rosak

Photobucket

Pada bahagian Problem description masukkan 5 perkara wajib seperti pada gambar di atas

cth
1. Bil/perkakasan : 1 laptop
2. Jenama/Model : Lenovo
3. Nombor Daftar Harta Modal : DHM/2002/PPSMI/02
4. Lokasi : Bilik PPSMI
5. Masalah : Karang dengan terperinci la apa yang berlaku

1 item sahaja untuk satu ticket

File tu boleh la haplod gambo bender bermasalah tu
dah siap post

Sebelum tu pastikan
borang kutipan data kewpa 2 untuk setiap peralatan diisi
borang harta modal semua lengkap


Cartaaliran kerja

1. Personal sekolah masukkan ticket
Log ke sistem untuk memasukkan ticket
Selepas itu fotostat sekali borang harta modal dan hantar ke PKG

2. Follow-up dari PKG
Melalui STS

3. Pengesahan dari BTPN

4. Urusan pembetulan oleh Vendor

5. Siap repair
Test run, tunggu lam 2-3 hari, kalau ok baru close

Bulan April akan digunapakai sepenuhnya


Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket Photobucket
Photobucket Photobucket
Photobucket

Ahad, 8 Mac 2009

Hjh J dengan set kelengkapan warden sekolah

Photobucket
Taken at SKTTA Using D70s Focal length 17mm | f18 | 1/500s Sculptured using Lucis

Hari ni ada Seminar Warden Sekolah
Patutnya PK Koko yang pergi
Memandangkan beliau uzur pada pagi ni
Maka Hjh J akan take over seminar ni



Memula GB suruh aku pergi
Memandangkan aku paling smart
tapi bila aku bangun
baru nampak aku pakai jean
ni masalah besau ni
so, Hjh J kenalah pergi jugak

Dalam kul 2 Hjh J balik
Siap melaram lagi dengan peralatan yang baru dapat tadi
Minggu depan bolehla pak guard pakai mender nih

Photobucket
Photobucket Photobucket
Photobucket
PhotobucketPhotobucket Photobucket
Photobucket
Photobucket



Jumaat, 6 Mac 2009

Mari re'wired' switch baru

Photobucket
Taken at Bilik Server SKTTA Using Sony Ericson K750i f2.8 | 1/20s

Dah la sampai sekolah lambat
Networking aku totally out
Banyak betul dosa aku ni rasanya
Sabar jer ler



Aku test ping laptop ke router direct.
OK
Aku test ping laptop ke AP
OK
Aku test ping laptop ke router melalui switch.
Hampes!
Aku test ping PC ke router.
Hampes!!
Aku test ping PC ke PC lain.
Hampes!!!
Aku tarik semua cable kat switch

Photobucket
Photobucket

Aku sambung dua cable jer
Laptop + Router
Tiap-tiap port aku test
Siap lampu nombor 23 menyala tak padam lagi
Sahih la ni.
Aku mintak dila ambik switch pusat akses yang tak pakai dah
(Sib baik hari tu pau switch baru kat YB)
Aku sambung laptop + router jer
OK.
Dah..
Aku bukak switch server tu, terus aku ganti jer
Aku tepon cik mail
Dia cakap memang teruk semalam
Area ni blackout lagi
OK ler tu
Lam 10.50 telekom sampai
Check + dia cakap ibu sawat yang out
Dia gi settlekan
Pas tu sumer dah OK
Ni aku settekan port 1 - 6 dulu
Pas semayang nanti aku settlekan yang lain

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Pas semayang aku sambung sumer port 1 - 22
Check semua PC
Just nice
Semua OK
Kecuali PC Guru
Ni pun ari tu bengong pas kilat
kena network card dia

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

GITN datang
Dia tanya dah OK ker
Haah
Dia contact ibu pejabat test line
Semua dah OK
Sebelum balik dia kali satu AVR
Ambik jer ler
Aku mintak lightning arrester
aku tak kira la
line lembab ker aper pas ni
akunak sambung gak line tepon tu kat lightning arrester

Photobucket