mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label jabatan pelajaran johor. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label jabatan pelajaran johor. Papar semua catatan

Selasa, 20 Ogos 2013

Edisi merayap sebelum pulang


Edisi merayap sebelum pulang. Petang ni, dah kuar bangunan jabatan baru perasan. Hujan daa... Nampak sangat gap antara dunia luar ngan bilik aku nih. Tapi, petang ni; sebenornyer, kepala aku tak fokus. Banyak perkara perlu disetel dalam masa yang sangat singkat. Tapi alhamdulillah. Selesai semuanya.

Sekali mama call, masa baru ja nak gerak. Bang, beli tomyam; nak wat berbuka. Ehem. OK gak tu kan. So, off me go to gelang patah la... Read on...

Khamis, 15 Ogos 2013

Bengkel Kumpulan Inovatif dan Kreatif (KIK) Jabatan Pelajaran Johor


Bengkel Kumpulan Inovatif dan Kreatif (KIK) Jabatan Pelajaran Johor. 25 Julai yang lepas kami adakan sekali lagi pemurnian buku projek untuk KIK tahun ni. Tempat biasa, PKG Uda. Read on..

Ahad, 16 Jun 2013

And the rest of the week


And the rest of the week, packed dengan pelbagai aktiviti. Dari ldp, mesyuarat sampai lah taklimat aku yang terakhir untuk sistem pengurusan sekolah di pontian. Memang pack tul minggu ni. Tapi yang pelik, hari-hari yang dilalui terasa panjang sangat. OK jugak tu kan. Read on...

Sabtu, 15 Jun 2013

Aktiviti awal minggu naik sekolah



Aktiviti awal minggu naik sekolah. Actually, agak sibuk sikit minggu ni. So, akan masuk entry by part. Maybe banyak yang gabung abis abisan. So, mula dengan taklimat perluasan sps. Dua daerah lagi, pasir gudang hari isnin dan mersing hari selasa. Read on...

Khamis, 30 Mei 2013

Majlis Perasmian Penutup Program Gaya Hidup Sihat Jabatan Pelajaran Johor 2013


Majlis Perasmian Penutup Program Gaya Hidup Sihat Jabatan Pelajaran Johor 2013 berlangsung pada petang tadi di Dewan Seminar JPN Johor. Peserta yang terdiri daripada barisan pengurusan di Jabatan Pelajaran dan Pejabat Pelajaran Daerah turut hadir untuk mendengar satu taklimat berkaitan Gaya Hidup Bahagia yang disampaikan oleh KS SPsK. Seterusnya Pengarah merasmikan penutup program dan sijil disampaikan mengikut sektor yang terlibat. Read on...

Perhimpunan Bulanan Bil.5/2013 Jabatan Pelajaran Johor


Perhimpunan Bulanan Bil.5/2013 Jabatan Pelajaran Johor diadakan pada hari ini bersama dengan sambutan hari guru peringkat JPN Johor bertempat di Dewan Seminar, JPN Johor. Selain dari itu, penyerahan sumbangan untuk Tabung Lahad Datu turut dilaksanakan, diserahkan pada wakil Media Prima berjumlah lebih RM70k. Legoland juga berbesar hati untuk menyumbang tiket percuma ke Legoland kepada semua guru yang bertugas di JPN Johor. TQ Legoland... Read on

Rabu, 29 Mei 2013

Program Gaya Hidup Sihat Jabatan Pelajaran Johor 2013


Program Gaya Hidup Sihat Jabatan Pelajaran Johor 2013 telah dijalankan bermula pada pagi ni di Pusat Kokurikulum JPN Johor. Alaaa... kat tempat perasmian GM1M zon selatan tu dibuat. Untuk hari ini, yang terlibat lebih kurang 40 orang peserta dahulu; yang melibatkan Pengarah, Timbalan, Ketua Sektor, Timbalan Ketua Sektor, dan Ketua Unit; yang umurnya 40 dan ke atas. Ahahaha. Tapi sebab petang semalam Puan Suria dah call cakap yang mana free boleh jugak join, dialu-alukan. So, pagi ni; aku pun join jugak la. Objektif sebenar, hehehe... nak amik gambo, dan nak tengok aku ni fit lagi ke tak.

OK. Ada tiga bahagian sebenarnya untuk keseluruhan program gaya hidup sihat ni. Bahagian pertama adalah pemeriksaan kesihatan. Yang ni memang aku takmo masuk pun. Hish... Amik gambo sesikit pun dah mula mual. Of coz ada check darah. So, tak lama sangat kat sini. Snap snap terus cabut tenangkan diri kat luar.

Bahagian kedua adalah senamrobik. Best jugak. Lenguh lenguh habis satu badan. Nampak no tak fit dah. Ye lah. Asyik beraircond ja memanjang, sapo suruh kan. And lastly, ujian kecergasan. Yang ni best. Aku pun hancur bersama ujian ini. Ahahaha.. Cerita panjang bersama gambo ya...

Isnin, 18 Jun 2012

Mesyuarat JK Kerja Laman Web/Portal Bil.2/2012

mknace unlimited™ | Ahli Jawatankuasa Kerja Laman Web / Portal JPN Johor 2012
Belum mula mesyuarat lagi ni, masing-masing sibuk mentelaah.
Pagi ni Mesyuarat JK Kerja Laman Web/Portal Bil.2/2012 untuk Jabatan Pelajaran Negeri Johor telah dijalankan bertempat di Bilik Gerakan JPN Johor. Mesyuarat yang dipengerusikan oleh Ketua Sektor SPMICT ini telah membincangkan banyak perkara penting supaya keseragaman di antara setiap sektor akan wujud pada portal rasmi Jabatan. Alhamdulillah. Banyak perkara dapat diselaraskan dan diharapkan selepas ini portal Jabatan akan lebih mantap. InsyaAllah.




Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!


mknace unlimited™ | Ahli Jawatankuasa Kerja Laman Web / Portal JPN Johor 2012
ustaz zamri dah tak sabar nak meeting tu

mknace unlimited™ | Ketua Sektor selaku pengerusi mesyuarat
Pengerusi mesyuarat, Ketua Sektor SPMICT

mknace unlimited™ | Perkara berbangkit dibincangkan
Tekun mendengar isu perkara berbangkit

mknace unlimited™ | Perkara berbangkit dibincangkan
Ada lagi hal-hal lain nak dibincangkan??

Khamis, 14 Jun 2012

Kursus Asas PHP

Penceramah PHP berposing sakan
Penceramah PHP berposing sakan
Kursus semalam. Saja masuk nak refresh balik ilmu aku yang tak seberapa. Lagi satu, bila lagi nak belajar ngan orang yang menaip program macam dia bercakap sahaja kan...
ps : apasal la aku nyer Blogger App masih problem nih... Susah aku cenggini, dengan ziqri yang demam; nak dipeluk ajer ni..

Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Rabu, 30 Mei 2012

Kursus Latihan Dalam Perkhidmatan Warga Jabatan Pelajaran Johor

Petang tadi ada ldp kat dewan auditorium. Cerita berkisar tentang keselamatan berkaitan api. Ni aku nak share serba sedikit berkenaan apa yang aku dapat tadi.

Api ada dua jenis.
Jenis pertama Api terang.
Ni jenis biasa, bakar kayu n what so ever. Senang dipadam - kaedah kasi lapar, kasi lemas, kasi pisah
Jenis kedua Api elektrik
Ni bahaya, sebab 3 kaedah di atas tak leh guna; kena guna pemadam api. Selalu disebabkan litar pintas.
So, diterangkan.. Kalau nak tutup elektrik pastikan pakai sandal dan pakai kayu untuk tutup main switch. Pastikan benda ni sentiasa ada berdekatan main switch.

Untuk call bomba Pakai handphone dail 112 lebih cepat dari 999.

Seterusnya diceritakan pasal kereta mudah terbakar. Ada 2 sebab utama...
1. Bateri - pastikan skru besi yang tak kasi bateri bergerak tu ketat, kalau tak takut takut bergoncang terkena besi bonet dan hasilkan percikan api /plastik cover terminal pastikan ada
2. Minyak - paling mudah terbakar ron 95/97
So pastikan sekiranya ada pemadam api lam keter, simpan bawah seat sebelah copilot. Kalau simpan kat bonet tak guna. Beli pemadam api yang ada ventilation hole untuk memastikan ianya sukar panas, sebab kita simpan lam keter maaa...

Antara api ngan asap, Asap lagi bahaya
Kelajuan asap tinggi, lebih awal tiba berbanding api - highly toxic. 3 min akan pengsan, 5 min kemudian mati sesak nafas
Keracunan - sumber dari plastik & getah lebih beracun
Suhu asap - 350 celcius
jadi... Pastikan Kaca mata/contact lens kena keluarkan dulu.
Sebelum keluar rasa tombol. Pastu rasa celahan
Tombol sejuk, celahan panas ... Asap dah merebak, guna kain yang dibasahkan sekat celahan bahagian bawah.

Pemadam api ada 4 tempat yang perlu dilihat sebelum beli
1. Ada lubang ventilation sebelah kanan
2. Fire test rating 8a 34b / a tu area dia cover, b liter yang diguna
    X 0.65
3. Working preasure 14 bar
4. tahap kemurnian 70%

Penggera api
Paling tinggi rm70 10 tahun jangka hayat
Paling tinggi rm139 30 tahun jangka hayat
Pastikan beli yang pakai bateri, bukan pakai letrik

kalau area jb, boleh check syarikat Universal fpo, 073595229
Dia memang pakai British standard

Tu antara isi dia. Hmmm... Aku agak berminat ngan penggera api tu, pasni nak survey pasal tu. Aku tertarik debgan ayat terakhir dia...
Walaupun bezamasa yang kita ada hanya 2 minit, tapi 2 minit tu lah yang menentukan hidup atau matinya kita. Cegah sebelum parah.

Via tab7jer

Sabtu, 19 Februari 2011

Bengkel Kutipan Data EMiS Johor Januari

Klik untuk gambar yang lebih besar
Paling berasap pernah aku kena, kalau kat kusess dah kira paku 5 inci dah ni
Lama tul aku tak guna ayat nih.. kena paku 5 inci tu. Kalau zaman ngan pak pin dulu selalu la kena cenggini. Tapi tu sekolah kicik ja.. ni kali daerah punya data. Aiyoo.. manayak pinin loo.. Itu hari aku dah clearkan hampir 40 ja tinggal ralat. Sekali dah masuk bulan baru, apalagi.. melonjak la balik kan. Banyak guru baru posting yang lum dimasukkan data dia lagi dan banyak lagi la masalah. Kena tiaww abis abis. Kuar bilik meeting berasap ja.. Apa yang penting, kena kasik clear macam line clear. So, infoblast ja la ke GDM berkaitan.

Apa yang paling best.. Lepas satu satu. Dah jadi berganda ganda aku blast sms nih.. Mana taknya lepas satu sektor, sektor lain pulak buat verifikasi. Manyak mau setel. Nak tengok gambo penuh klik sini.

ps : Paling suka nengok carpet lam lif.. tiap hari tukar tuh

Enjoice...Sharing is power!!!

Isnin, 14 Februari 2011

Bengkel Aplikasi Prestasi Presmark

Klik untuk gambar yang lebih besar
Penggabungan data dari daerah untuk jabatan
Bermula pagi tadi, satu bengkel untuk aplikasi Presmark telah dijalankan untuk semua daerah. Tempatnya makmal ict jabatan. Pergi PPD dulu. Setelkan kerja-kerja yang masih ada. Pastu baru gerak gi jabatan. Tu pun masih awal lagi. Sempat duduk ngan boss sambil share program penyata emis.

Lam kul 8.30, kebanyakan pegawai-pegawai maklumat lain dah sampai. Turun sarapan dulu sebelum bengkel bermula. Dan macam biasa, en. halil yang bagi briefing tentang software presmark ni. Dan of coz, ada perisian baru lagi. Kena pecahkan dulu kepada lima jenis perjawatan dulu, JB ja pun yang tak pecahkan lagi. Kerja semua kena wat ngan pantas. TQ en. fauzi pasal bagi tip backdoor tuh. Juga pada en. shamsul dan en. halil.

Apa pun lepas ni kena wat bengkel untuk semua sekolah di jb untuk patch yang paling baru nih. Kena jugak buat, kalau serah kat sekolah bulat-bulat macam macam masalah lain boleh timbul nih. Selesai ja bengkel, en misnan take over jap sebelum en. firdaus bagi briefing sikit pasal penghapgredan kpmnet yang bakal berlangsung kelak>>>>



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
PC yang bakal aku gunakan, sistem oleh en. halil

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
en halil yang ensem memulakan taklimat

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
en fauzi juga turut membantu

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
en hasni yang aku tak leh kata apa, pasal dia kata tak best amik gambo cam biasa

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
tekun nampaknya en. fauzi

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
en. halil sesekali gi nengok progress ppd lain

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
kena semak bebetul nih, ni melibatkan markah orang ni tau

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
semak jangan tak semak

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
en azhar bukan sekali semak, sampai dah tahap juta kali dah nih..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
tenang ja en halil nengokkan kami semua nih

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
rasa macam dah ok nih

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
semakan kali keberapa bilion oleh en. azhar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
ni memang bebetul pikir nih..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
banyak betul permintaan jabatan yang nak kena cater

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
semakan hasil cetakan

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
ni sapa tak anto lagi nih.. baca jangan tak baca

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
jam pc ku yang bengong, baru ku sedo jam dah 10 malam tuh.. padahal baru tengahari

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
psair gudang ni banyak betul permintaan sampingan dia. jenuh en. halil nak layan selain aku

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
ada lagi tu

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
en azhar dah cam tak menang tangan dah.. ye lah.. orang lain semua dah pakat anto

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
relek beb.. relek.. dunia semua nih hehehehe

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
ok.. semua dah setel.. termasukla jb.. siap semua digabung

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
en. misnan takeover sesi petang

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
perkongsian maklumat terutama bab perjawatan

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
the all of us..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
cam biasa.. aku memang out of the picas la kan

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
penutup

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
waaaa 11 malam tu kata jam pc yang ku gunakan.. gasak la

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
en firdaus pulak takeover khusus dengan pegawai maklumat

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
surat jemputan untuk kursus 20 haribulan nih.. ahad tuh

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
pasal tensen sangat, encik shamsul pun bermain main dengan pen dia depan lens aku.. kalau tak nampak pen en shamsul, tu tandanya dah pendek umuurr...

Enjoice...Sharing is power!!!

Sabtu, 25 Disember 2010

Hari Kualiti Jabatan Pelajaran Negeri Johor 2010

Klik untuk gambar yang lebih besar
Barisan pentadbir tertinggi pendidikan negeri Johor
Semalam, bertempat di Dewan Seri Gemilang, SM Teknik Johor Bahru, berlangsung majlis anugerah hari kualiti JPN Johor 2010. Anugerah dibahagi kepada 3 kategori, Anugerah Kualiti, Anugerah Inovasi dan Anugerah Kecemerlangan. Aku datang untuk check kehadiran penerima dari JB. Dan yang paling best tak sangka ada banyak lagi penerima yang tak maklum. Walau bukan dari ICT, aku setelkan ajer la. Sib baik jugak aku ada kat situ pagi tu. Siap buat telekonferen dengan bro suliman. Kasi setel, penuhkan balik bab kehadiran penerima anugerah ni. Tak tau la kat mana berlakunya miskomunikasi nih, yang penting pagi ni mesti setel jugak. Tunggu jugak sampai pengarah dah selesai memberi ucapan. Dah setel bab tu, bergerak balik ke pejabat. Banyak lagi kije nak kena setel nih>>>>



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Pagi ni last aku dok kat New York, bukannya New York kat amerika tu, hotel new york kat JB; setelah berkampung kat sini ngan Encik Fadhullah dan Encik Arbain nengokkan sistem DOS SBP tuh. Sempat amik gambo sekeliling tempat parking tuh sementara nunggu enjin aku panas. Balik ke pejabat dulu. Pastu baru ke teknik JB.

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Makin kelas la lani sektor maklumat. Jangan tak caya dah ada team multimedia tau. Ni ler bos team multimedia la ni, encik fadzli. Siap dah ada videocam 3CCD tuh. Katanya sampai bila kita asik nak dok berharap kat BTP, sedangkan kita pun ada kemahiran. Salute bro. Walau ada sikit lagging lam bideo montaj tu, tapi memang best la korang nih. Idup team multimedia. Leh pinjam bideo :) :) :)

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
BTP pun turun jugak. Dan aku dah dapat nampak kehebatan diaorang sejak kebelakangan nih. Memang power sebenarnya mereka nih. Cuma depa kena tonjolkan lebih hasil karya depa nih dengan lebih kerap.

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Pendaftaran awal penerima. Aku pelik apasal Impak tak tersenarai. Memang sesangat mushkil..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Kehadiran pengarah terus ke booth pameran hasil inovasi penerima anugerah inovasi pagi tu.

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Diana, bekas rakan setugas kat SMKTBI; booth dia la yang paling lama pengarah singgah. Pengarah nampak berminat dengan hasil inovasi berasaskan web ni. Aku perasan sangat terutama lepas dia puji melambung SiSP1 dulu kat Pu Sze.

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Satu satu blog cikgu cikgu pengarah belek

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni pulak web portal pendidikan islam. Ni dah dapat anugerah sampai ke peringkat kebangsaan nih. Tahniah ustaz.

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Waa.. lama pengarah belek sijil penghargaan peringkat kebangsaan tu.

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ramai jugak yang berminat ni

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Dari Pasir Gudang. Paper sorter.

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Tak perasan dia buat demo ka tak pasal aku dah mula nak masuk ke dalam dewan.

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Dah bermula majlis.

Enjoice...Sharing is power!!!