mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label 2009. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label 2009. Papar semua catatan

Khamis, 3 Februari 2011

Movie Review - Red Cliff Part 1 (2008) & Part 2 (2009)

Klik untuk gambar yang lebih besar
Wahlaoweiii.. Walau banyak kali nengok pun aku still bagi 5 bintang
Maybe aku memang suka dengan cerita Romance of three kingdoms sejak aku di bangku sekolah lagi. Liu Bei, Cao Cao, Zhuge Liang memang tak asing lagi. Watak watak utama dari novel yang memang best bangat nih.. Sekali channel 8 singapore leh pulak tayang ini filem malam makan besar nih. Apa lagi.. terpacak aku depan tv. Cuma bila part to be continued tu yang tak puas hati tu.. Tu yang terpaksa sambung sendiri part 2 tuh.

Cerita dia memang tak lari dari novel asal. Cinematografi memang tak leh disangkal lagi. Cun habiss.. Pembinaan watak memang best. Filem ni ditumpukan ke Zhou Yu dan Zhuge Liang. Cao Cao dah mula menyerang ke negeri Wu. So, Zhuge Liang dah mula persuade Kerajaan Wu under Sun Quan yang memang dipandang rendah oleh Cao Cao untuk bergabung ngan team Liu Bei menahan serangan Cao Cao. Perghh.. memang betul betul diasimilasi dengan baik ke dalam filem.

Mula ngan peperangan Changban, pengunduran tentera, persuade Sun Quan, peperangan guna strategi kekura. Wau.. memang superb. Pastu to be continued. So, open up la part 2 pulak. Ni start ngan puteri Sun Shangxiang yang jadi spy kat kem Cao Cao, pastu jatuh cinta ngan sorang tentera Cao Cao, penghasilan 100,000 anak panah lam 3 hari, penukaran mendadak angin, dan peperangan terakhir di red cliff. Memang superb aaa.. Memang aku kasi 5 bintang.

Enjoice...Sharing is power!!!

Rabu, 16 September 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2009 | 1430h



Kali ni memang terpaksa meminta maaf bebanyak pada semua. Kad raya pun tak sempat nk gi kedai printing. Kengkonon sibuk la tu. Tak tau la nak jadi apa kan. Apapun minta maaf zahir dan batin pada semua ; yang mengenali diri ini, secara lahiriah atau maya. Selamat Hari Raya Aidilfitri. Kepada rengrakan blogger, copy paste lah kad raya ini seadanya. Muahhhsss..




Operasi Raya 09



Sebenarnya dah dua minggu operasi ni bermula, cuma 10 hari kebelakangan ni makin dipertingkatkan la. Yang paling best, lambat tul nak hapdet. Tak tau pasai pa. Yang pasti memang aku agak sibuk. Sibuk ngan presentation pengarah, sibuk ngan sekolah, sibuk ngan hal peribadi; mana ada manusia tak sibuk kan.



Iqa pun dah leh tolong wat kuih. Banyak jugak la yang dia tolong. Sapu telur, letak hiasan kat kuih. Boleh la kan. Tahun depan pun dah darjah satu; sekolah agama pun aku tak sempat daftar lagi ni. Aduiihhh..





Pastu sebelah petangnya, operasi pasang pelita pun bermula. Sebelumnya lagi aku dah kuar ngan ucu pergi cari pelita. Carik jer yang dah siap berkaki tu. Satu RM2, sepuluh baru RM20 kan. Bolehla.. Setahun sekali. Balik, ucu siap cat dulu n siap potong kaki. Bukan apa, tak nak tragedi taun lepas berulang lagi. Tahun lepas satu demi satu kena curik. Tahun ni aku nyer lain sikit, so senang nak carik nanti.



Malamnya pasang n ucu mula sibuk nak amik gambo. Yang tak best, malam ni sangat berangin. Dengan cuaca yang berangin, menyebabkan api pelita tak tetap; menyebabkan badan pun bertambah berangin. Tapi boleh la. Nanti malam lain kita cuba lagi.



Ni mama asik dok bising jer. Kang bakar kang. Ye lah. Pagi ni kuar gi beli tali rapia. Habis suku komik-komik aku ikat. Nanti hantar ke rumah baru. Nak bagi orang.. Sayang wooo...

Jumaat, 3 Julai 2009

Pertandingan Koir Sekolah Menengah peringkat Kebangsaan 2009 - Majlis Penutupan

Pertandingan Koir Sekolah Menengah peringkat Kebangsaan 2009 - Majlis Penutupan

Pada sebelah malamnya, Majlis penutupan dan penyampaian hadiah telah dilangsungkan bertempat di Dewan terbuka disebelah kolam renang resort. Majlis bermula dengan ketibaan Yang Berbahagia Tuan Jame Alip, Pengarah Bahagian Sukan, Seni dan Kokurikulum Kementerian Pelajaran Malaysia diiringi oleh Yang Berbahagia Tuan Haji Sufaat bin Tumin, Pengarah Pelajaran Johor.

Majlis diberkati lagi dengan bacaan doa; sebelum jamuan makan malam diteruskan. Tetamu kemudiannya dihiburkan dengan persembahan Ghazal, nyanyian dan tarian zapin yang dipersembahkan oleh pelajar-pelajar dari Sekolah Seni.




Majlis diteruskan lagi dengan ucapan alu-aluan dari Tuan Haji Sufaat bin Tumin dan diikuti dengan ucapan penutupan rasmi oleh Tuan Jame Alip. Seterusnya majlis penyampaian hadiah dijalankan.



Berikut merupakan keputusan rasmi pertandingan :

Juara :
Pulau Pinang




Naib Juara :
Sabah




Ketiga :
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur




Konduktor terbaik :
Sarawak




Slideshow



Hari pertama
Hari pertandingan
Majlis penutup
Kontijen

Rabu, 1 Julai 2009

Outstation. Again??!?

Hai.. Tak sampai seminggu, outstation lagi. Kali ni 3 hari kat Tanjung Puteri Golf Resort, Pasir Gudang untuk ambik gambar program Pertandingan Koir Sekolah Menengah peringkat Kebangsaan. Esok pepagi dah nak kumpul kat Pusat Kokurikulum sebelum bergerak ke Resort. Dengarnya wakil Sarawak dah sampai dah pun lam kul 4 petang tadi. Tak kisah la. Esok baru mula kerja. Kalau tak hapdet lam masa terdekat maknanya aku tak dapat online ler yer...

ps: Yang bestnya.. banyak lagi kerja yang masih aku lum selesai.. dari sistem DOS, bab AKS; hinggalah ke layout blog aku ni. Korang tak perasan ke betapa peliknye aku nyer layout sekarang ni. Bab sidebar tu la.. Bengong tul


Khamis, 14 Mei 2009

Perkhemahan Alam Semulajadi peringkat Kebangsaan 2009 - Hari Keempat

Photobucket

Perkhemahan Alam Semulajadi peringkat Kebangsaan 2009

Tarikh : 10 - 14 Mei 2009
Tempat : Kem Tasek Utara Pusat Kokurikulum Jabatan Pelajaran Johor

Hari Keempat

Coverage : Explorace, Hutan Bandar
Wartawan bersama : Rahimah

Hari ni nampaknya kena bertugas kat Hutan Bandar. Lam kepala dok berpusing ligat nak cari berita pasai apa. Pening gak. Pasal benda ni semua sama sahaja. Cuma kumpulan jer yang bertukar-tukar.

Photobucket

Photobucket
Photobucket

Lam dok menyambil dengar taklimat tu, terperasan lak satu kumpulan special kes. Haaa.. Kumpulan pendidikan khas. Borak nyer borak ngan jurulatih, dengar ada dua jer kumpulan ni. Satu petang semalam, satu lagi hari ni. Apa lagi. Idea sudah mari..

So, kita follow kumpulan ni. Memang takde berita pasal diaorang ni lagi. Lam dok mengekor tu kepala dok pusing lagi. Apa tajuk nak buat ni. Last-last dapat gak. Pengalaman berharga buat kami. Best gak. Apa lagi. Pulun la dok snap gambo diaorang ni jer.

Menyumpit
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Melastik botol
Photobucket
Photobucket

Bermain sementara menunggu rakan
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Mengayam daun pisang
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Lawatan ke Taman Orkid
Photobucket
Photobucket

Menyusun kad
Photobucket

Membuat serunai daun kelapa
Photobucket

Dah habis kat sini, jengjalan jap kat zoo. Tengok semua dah settle. Ada budak sorang tu dok sibuk cakap ngan aku dia dapat pegang ular hari ni.
Ada orang amik gambo tak?
Ada..
Baguih...
Kalau tak.. Siap ko Hakim.
Pas balik sibuk dok mengedit gambo ngan gambo kumpulan.

Photobucket
Photobucket

Slideshow


Rabu, 13 Mei 2009

Malam Pertama Malam Kebudayaan

Photobucket

Perkhemahan Alam Semulajadi peringkat Kebangsaan 2009

Tarikh : 10 - 14 Mei 2009
Tempat : Kem Tasek Utara Pusat Kokurikulum Jabatan Pelajaran Johor

Malam Pertama Malam Kebudayaan

Masa : 9.00 malam
Tempat : Dataran Kem Tasek Utara
Jurugambar bersama : Hakim, Hunaidi


Malam kebudayaan merupakan malam yang dinanti-nantikan oleh kesemua peserta perkhemahan. Masing-masing tidak sabar-sabar untuk menunjukkan persembahan dari negeri masing-masing. Malam pertama ini hanya 10 pasukan akan mempersembahkan lakonan atau tarian masing-masing.

Photobucket
Photobucket

Untuk team buletin, ini merupakan satu training ground yang agak menarik bagi kami. Aku terus bahagikan tugasan untuk setiap seorang. Hunaidi aku tugaskan dengan wide dan Hakim telezoom. Aku sendiri akan mengambil alih tugasan wartawan. So senang cerita aku lebih banyak dok sebelah peserta, jurulatih ataupun MC. Lupa nak cerita, aku pakai len normal. (Jahat la tu kan, pakai fast lens, orang lain pakai lens biasa.)

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Bagi segment pertama, semua beredar ikut sesedap hati sendiri. Aku lebih banyak dok sebelah MC. Senang nak korek berita. So, belasah jer ler ambik gambo memasing. Sesambil tu aku dok perati kat mana kedudukan Hakim dan Hunaidi.

Negeri Sembilan
Photobucket

Kedah
Photobucket

Putrajaya
Photobucket

Kuala Lumpur
Photobucket

Kat tengah-tengah persembahan, tetiba MC umum lepas ni ada persembahan khas dari jurulatih. Ini sudah bagus. So, aku ajak Hakim ngan Hunaidi lepak kat kantin jap. Sesambil minum kopi aku sembang-sembang ngan diaorang sambil betulkan beberapa kesalahan yang telah diaorang buat tadi. Bukan nak kata aku ni terer sangat tapi just share pengalaman. Aku jelaskan apa fungsi setiap lens yang diaorang pakai dan apa yang sepatutnya yang diaorang ambil.

Photobucket
Photobucket
Photobucket

So, segment kedua nampak kelainan sikit bagi kitaorang. Lebih terarah sikit la bagi aku. Memasing dah mula fokus pada apa yang aku cakap masa kat kantin tadi.

Perlis
Photobucket

Sabah
Photobucket

Sarawak
Photobucket

Selangor
Photobucket

Pahang
Photobucket

Labuan
Photobucket

Persembahan agak menarik bagi aku. Ada jugak sesetengah yang aku sendiri tak paham apa yang nak disampaikan. Macam aku selalu cakap dengan memember dulu. Persembahan syok sendiri. Tapi banyak jugak yang terkeluar aura X nya. Memang kelas la.

Apa-apa pun kita nantikan lagi malam esok pula. Oppss.. Malam esok aku la pulak takde. Nak prepare untuk meeting kat Kluang hari Khamisnya. Baru dok mimpi menembak pakai tele. Apa-apa aje la..


Slideshow