mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label DASHBOARD. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label DASHBOARD. Papar semua catatan

Selasa, 11 November 2014

Hari kedua Bengkel pembangunan Dashboard KPI Pengarah JPN Johor Bil.2/2014


Hari kedua Bengkel pembangunan Dashboard KPI Pengarah JPN Johor Bil.2/2014. Setelkan paparan. Siap panggil pegawai meja KPI untuk jelaskan datanya. TQ ustaz Azman. Next kita akan buat bersama pegawai meja KPI yang lain pulak.

Isnin, 10 November 2014

Hari pertama Bengkel pembangunan Dashboard KPI Pengarah JPN Johor Bil.2/2014


Hari pertama Bengkel pembangunan Dashboard KPI Pengarah JPN Johor Bil.2/2014. Kali ni. Lebih ramai tenaga dimasukkan. Proses pembangunan API untuk tarik data dari sumber asal. Antaramuka lebih bertenaga. Paparan sektor.

Isnin, 20 Oktober 2014

Hari kedua Bengkel pembangunan Dashboard KPI Pengarah JPN Johor


Hari kedua Bengkel pembangunan Dashboard KPI Pengarah JPN Johor. Hari ni lebih mencabar. Nak gabungkan 70 sub kpi ke dalam satu table yang aku kasi kod nama "Jiwa lara". Pasal memang blank berkali kali. Nak cari solution. Ngan abam gediks yang masih mengganggu jiwa aku lagi. Walaubagaimanapun. Berjaya jugak kita dapat. Cuma pasni aku nak kena teliti balik formula terutama untuk kira decreace tu.

Ahad, 19 Oktober 2014

Hari pertama Bengkel pembangunan Dashboard KPI Pengarah JPN Johor


Hari pertama Bengkel pembangunan Dashboard KPI Pengarah JPN Johor. Tumpuan utama. Database. Semak. Teliti. SubKPI ada 70 rupanya. Boleh tahan. Sempat blank dua tiga kali. Esok. Pembangunan akan dimulakan. Caiyokk!!!

Khamis, 16 Oktober 2014

Prebengkel pembangunan Dashboard KPI Pengarah JPN Johor


Prebengkel pembangunan Dashboard KPI Pengarah JPN Johor. Seharian jugak buat mender ni. Nak setelkan table structure. Sebelum memasing masing KPI yang masing-masing berlainan kaedah tu. Kebetulan. Ipad pulak sampai. Berenti jap untuk urusan penerimaan dan penyemakan.

Isnin, 6 Oktober 2014

Template Flash Actionscript2.0 Dashboard for One Stop Centre completed


Template Flash Actionscript2.0 Dashboard for One Stop Centre completed. Alhamdulillah. Setel jugak templet ni petang tadi. So. Esok dah boleh mula tumpu pada design interface pulak lah kan lepas ni. Apa yang menarik. Memang cabaran bagi aku yang last godak flash zaman macromedia. Of coz la AS2.0. Sekali buka Flash CS6 dah pakai AS3.0. Memula cabar diri jugak untuk AS3 tapi... masa tak mengizinkan untuk aku teruskan.

Projek dimulakan pada 25 Sept yang lepas. Dekat dua minggu jugak la scratch, design, applied, sampai dapat yang latest ni. So. Kalau tengok sekarang ni, data just baca dari txt file ajer. So. Mudah untuk update data yang sentiasa berubah ikut kala yang berbeza tu. Last file aku ni tertulis 3av25, means... Versi 3a dah boleh masuk versi 4 dah pun dengan perubahan ke 5. Belasah ajer la.. Bukan mudah nak hasilkan konsep. Satu gagal buat yang lain, sampai dapat cenggini. Nak nengok hasil akhir. Just tengok yang kat bawah ni.

Khamis, 25 September 2014

Heat Map using Flash CS6 Actionscript 2.0


Heat Map using Flash CS6 Actionscript 2.0. Macam yang aku cerita. Aku blank dalam seminggu dua ni. Samada nak pakai javascript atau flash. Pasal dah terbiasa ngan flash aku pilih flash. Dapat ja flash CS6 aku terus mula buat. Stuck. Last aku guna flash adalah CS2. Punya la jauh dia nyer version. Actionscript 3.0 memang jauh berbeza ngan Actionscript 2.0. Blank 2 hari. Semalam. Tetiba dapat jumpa jalan Actionscript 2.0 balik. Gamaknya gopoh sangat nak siap, langsung dah salah pilih fail pemula.

OK. Setel bab tu. Masalah kedua. Kaedah nak buat heat map. First. Timeline in movie. Failure. Terlalu banyak movie menyebabkan actionscript tak dapat nak baca sehingga 3 lapis timeline movie in movie. Second. Try on selapis timeline. Failure jugak. Sebab map masing masing daerah so camner nak kaler ikut timeline. And lastly. 1 lapis 1 timeline Color changing object by query. Success. Setel part one. Sampai Iori pun dah keluar dok atas laptop ngan api biru dah menyala nyala di tangan dia. Hehehehe. Now... ready to move on baca data dari txt fail pulak. Semoga dipermudah. InsyaAllah.

Selasa, 6 Ogos 2013

BENGKEL PEMBINAAN MANUAL PENGGUNA DASHBOARD PRESTASI PPD ONLINE DAY 3


BENGKEL PEMBINAAN MANUAL PENGGUNA DASHBOARD PRESTASI PPD ONLINE DAY 3. Hari terakhir kat seromban. Alhamdulillah. Setel semua. Lebih faham tentang dashboard. Read on...

Ahad, 4 Ogos 2013

BENGKEL PEMBINAAN MANUAL PENGGUNA DASHBOARD PRESTASI PPD ONLINE DAY 2


BENGKEL PEMBINAAN MANUAL PENGGUNA DASHBOARD PRESTASI PPD ONLINE DAY 2. Hari kedua bermula rancak. Tak banyak gambo nak share, sebab banyak perlu disiapkan. Sampai ke malam dok menumpu. Yang banyak gambo, makanan... Ahahaha.. Read on...

BENGKEL PEMBINAAN MANUAL PENGGUNA DASHBOARD PRESTASI PPD ONLINE DAY 1


BENGKEL PEMBINAAN MANUAL PENGGUNA DASHBOARD PRESTASI PPD ONLINE DAY 1. 17 hingga 19 Julai, bertempat di Hotel Royale Bintang, Seremban; bermula la tugasan kami untuk membuat manual penggunaan sistem aplikasi dashboard prestasi ppd. Memang seronok. Tapi agak pack, sebabnya; sebelah siang ajer. yang malamnya memang belasah kat bilik untuk terus menyiapkan tugasan kami. Read on...