mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label photobucket. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label photobucket. Papar semua catatan

Ahad, 10 Oktober 2010

Aktiviti rutin lepas habis outing/majlis

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Tarikh : 9 Oktober 2010
Masa : 12.00 tengahari
Tempat : Depan PC.. kalau dulu aku selalu sebut tochamputer hehehe
Mood : apasal lambat sangat nak haplod nih

Macam biasa, lepas habis aktiviti atau majlis atau acara; mesti aku dok depan pc. Paling bodoh transfer kuar gambar dulu ke pc. Pelik nengok sesetengah orang yang boleh simpan foto/video lam device memasing sampai sebulan dua, ada yang lagi teruk sampai setahun pun ada. Kalau rajin terus aku wat image prosessor and terus haplod ke photobucket. Kalau tak wat image prosessor ja. Ni aku tengah select gambo nak haplod ke panoramio. Gambo-gambo ganu kite itu hari. Kebetulan si cha tanya pasal HDR.. Pastu dia amik gambo aku nak wat sample.. Belasah aje la..

Cerita pasal haplod nih, ada 3 tempat yang biasanya aku akan haplod. Kalau bideo of course la ke youtube. Sekarang ni pun youtube dah naikkan dia punya kapasiti, kalau dulu sepuluh minit ja; la ni dah 15 minit. TQ TQ.. tapi aku nyer bideo memang lama sikit haplod; pasal aku tak suka haplod cincai-cincai. Bodoh-bodoh mesti HD, biarpun bideocam aku masih tak HD, hehehehe.. kaming soon la tu.

Klik untuk cerita penuh


Tempat kedua yang mesti aku haplod adalah photobucket. Jap ja akaun aku dah full. Tahun lepas aku mula guna pro punya akaun. Tu pun pasal dia kasi aku diskaun promosi tahun lepas. USD10. Belasah ja duit paypal baya.. baru USD10 kan.. Tahun ni aku renew lam USD30. Tak kisah la.. Hasil juai gambar kat fotolia masih banyak. Kasi hantam saja.. Photobucket ni tempat utama untuk penyimpanan fail aku. Dan semua orang yang kenal aku tahu, aku bukan jenis simpan gambar / video. Step aku.. transfer, proses, haplod, delete terus dari penyimpanan aku. Sama la cam movie-movie aku tuh.. hahahaha

Last tempat aku hapdet of course la panoramio. Panoramio ni tempat gambar-gambar landscape yang aku ambik sepanjang aku berada di mana-mana. Syarat utama tak leh letak watermark. Saiz mesti asal. Tarak edit-edit. Pastu, pengurusan google maps akan pilih samada sesuai atau tak nak diletak kat google earth. hehehehe.. belasah saja.. Tu sebab aku gi memana, first gambo aku ambik mesti gambo bangunan..
Enjoice...Sharing is power!!!

Khamis, 18 Februari 2010

Photobucket vs Imageshack : satu perbandingan

Alang-alang nak test laju tak laju antara photobucket dengan imageshack, aku haplod jer lencana sekolah aku kat sini. Bukannya apa satu.. memang dedua fail yang sama kan; dari segi saiz dan jenis. Keduanya, senang aku nak carik lepas ni. Asik kejap kat pendrive ni la, kejap kat hdd sana la. Cenggini senang sikit aku nak cari. Search jer lencana sktta kat blog aku kan.. hahahaha.. ni nama dia sambil menyelam minum airnya..

Photobucket

©2010mknaceunlimited©2010mknaceunlimited


Imageshack

©2010mknaceunlimited©2010mknaceunlimited



Testing akaun Imageshack

©2010mknaceunlimitedWaaa.. tadi baru terbaca komen dari tubelawak, katanya imej yang hosting kat photobucket tu slow, better try pakai imageshack yang lebih laju. Why not.. Aku memang suka mengetest pun kan. Lagipun imageshck la sesatunya tempat imej hosting otai yang aku belum pernah try.

So aku bukak la laman dia.. Waaa.. ada .us lak tu belakang dia. Daftar ajer la. Bukannya kena bayar pun kan. Sekali aku dah daftar.. Waaa.. marbeles.. marbeles.. lebih kurang akaun photobucket aku jugak ler. Boleh haplod bideo, leh apload gambo. Ni foto atas ni pun aku haplod ke imageshack. Ada beza tak laju dia. Nanti tunggu aku haplod foto-foto lain lak yer..

Kenapa aku test? Aku memang dah pakai photobucket. Akaun pro lak tu. Sebabnya, orang lain sebenarnya yang nengok blog aku. So, apa saja sajesyen dari pengunjung aku akan ambik kira. Ingat tak dulu blog aku pernah hilang lagu ni kejap.. sebab ada yang komen lagu ni menyemak. Pastu masuk lak yang nak dengar balik lagu ni. So aku kena la taruk balik. Pasal yang mintak ada balik tu yang tegar punya.. hahaha.. Walaupun pada dasarnya aku menulis blog hanya untuk meluahkan apa yang aku rasa, tapi blog aku ni bukan untuk aku jer. Bila dah letak tak internet, maknanya untuk semua orang. Jadi semua orang ada sikit syer dalam perubahan dalam blog aku ni. Tapi kuasa tetap ditangan aku kan..

ps : nanti aku akan test kat sekolah aku lak.. laju ker tak imej dari kedua-dua webhosting ni.. tunggu..


Khamis, 1 Oktober 2009

Now, I'm a Photobucket Pro user



Day by day, I'm feel quite worried with my Photobucket account as it was my only photo sharing hosting that I used since I'm not using Fotopages anymore. The thing is, I used my account storage for 89% for now and its really worried me.

As I browse on how to max out my storage, it came with this promotion. Just bought something from 4 option made by Trialpay and I'll get my Photobucket upgraded to pro. So, I just browse through each option and came with this Stopzilla Antispyware. With just US9.99 I'll get it and my account will be at Pro.

So, after cashing out US50 from my fotolia account, I immedietly sign up for Stopzilla and whoopppieee!! my account just go to Pro and my storage just at 0% with 176Mb of storage. I was really eager to use the Stopzilla software, and to my surprise it got 56 threats from my pc with 1 virus. Cool.

But the not so cool thing is, when I opened my email; I got 1 receipt from paypal and on it, stated that I just pay US39.99 for Stopzilla.

***** *** ***** *** *** ************. (Sensored due to maintaining the U rating for my blog. Hehehehe)

So, the morale of the story is, PLEASE READ CAREFULLY before you completed some internet transaction. And for me... Arrrrgggghhh... @#%$!!! Dont worry. I'm just blaming myself coz not really carefully read the contract.

Jumaat, 24 April 2009

Lambat la sikit nak hapdet

Apa la pulak bengongnya photobucket ni
Banyak foto yang tak dapat nak haplod
Masih ternanti bila masalah nak haplod ni akan settle