mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label Tahun 2014. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Tahun 2014. Papar semua catatan

Selasa, 30 Disember 2014

SURAT SIARAN KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA BILANGAN 24 TAHUN 2014 : PENANGGUHAN TARIKH MULA SESI PENGGAL PERSEKOLAHAN TAHUN 2015

SURAT SIARAN KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA BILANGAN 24 TAHUN 2014 : PENANGGUHAN TARIKH MULA SESI PENGGAL PERSEKOLAHAN TAHUN 2015


Berikut dilampirkan pautan ke surat siaran berkaitan :
http://moe.gov.my/cms/upload_files/circularfile/2014/circularfile_file_001197.pdf


Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Khamis, 25 Disember 2014

PENTAKSIRAN TINGKATAN 3 TAHUN 2014 KENYATAAN AKHBAR KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA

PENTAKSIRAN TINGKATAN 3 TAHUN 2014
KENYATAAN AKHBAR
KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA


Pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mengucapkan terima kasih kepada ibu bapa dan masyarakat umum yang telah memberikan pelbagai respon mengenai keputusan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) yang diumumkan pada 22 Disember 2014.

Sehubungan itu, KPM ingin menjelaskan sekali lagi bahawa keputusan melaksanakan PT3 untuk menggantikan Penilaian Menengah Rendah (PMR) dibuat setelah mendapat pandangan rakyat daripada pelbagai peringkat yang pada ketika itu rata-rata mahukan sistem pendidikan negara tidak terlalu bertumpu dan mementingkan peperiksaan semata-mata yang mengekang percambahan berfikir. Sebaliknya negara kita mesti melahirkan pelajar berkualiti yang mempunyai kemahiran berfikir yang lebih kritis, kreatif dan mendorong pelajar untuk berfikir di luar kotak.

Justeru itu, setelah meneliti dan membuat kajian terperinci, PT3 yang mengantikan PMR telah diperkenalkan pada tahun ini, ditambah baik dengan memberikan lebih penekanan kepada soalan-soalan yang memerlukan pemikiran aras tinggi.

Oleh itu, KPM ingin menekankan bahwa keputusan PT3 pada tahun ini tidak boleh dibandingkan dengan keputusan PMR yang dijalankan sebelum ini kerana format dan instrumen yang digunakan adalah berbeza.

Struktur soalan PT3 berbentuk subjektif (respon terbuka) berbeza dengan soalan PMR yang berbentuk objektif (aneka pilihan). Struktur soalan baharu ini memerlukan pelajar untuk menguasai kemahiran berfikir secara kritis dan benar-benar memahami sukatan pelajaran apabila menjawab soalan peperiksaan berbanding soalan objektif yang hanya memerlukan pelajar menghafal sukatan pelajaran untuk memperoleh keputusan cemerlang.

Nisbah aras kesukaran soalan juga adalah berbeza, iaitu PT3 : 3:4:3 (rendah : sederhana : sukar), manakala PMR : 5:3:2 (rendah : sederhana : sukar). Kaedah pengredan juga berbeza iaitu pengredan PT3 ditetapkan berdasarkan penetapan standard (kriteria tertentu mengikut mata pelajaran) dan pengredan PMR adalah berdasarkan penentuan standard (gred ditetapkan mengikut prestasi keseluruhan calon).

Murid-murid Tingkatan 3 yang menduduki PT3 mulai tahun ini telah ditaksir melalui empat komponen Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) iaitu Pentaksiran Sekolah (PS), Pentaksiran Aktiviti Jasmani Sukan dan Kokurikulum (PAJSK), Pentaksiran Psikometrik (PPsi) dan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3).

PT3 merupakan pentaksiran sumatif yang setara di Tingkatan 3 bagi menilai pencapaian akademik calon dari aspek pengetahuan, kemahiran dan nilai secara menyeluruh di peringkat menengah rendah. Melalui PT3, calon ditaksir untuk melihat penguasaan dan keupayaan intelek mereka di akhir sesuatu program pembelajaran. Pelaksanaan PT3 mengambil kira instrumen dan panduan penskoran setara yang disediakan oleh Lembaga Peperiksaan (LP) manakala pentadbiran dan penskoran oleh guru di sekolah masing-masing dibuat mengikut garis panduan yang telah ditetapkan oleh LP.

PT3 bukan menjadikan murid sebagai bahan ujikaji dan juga bukan disediakan dalam masa yang singkat. Soalan PT3 adalah berdasarkan kurikulum sedia ada yang telah digunapakai untuk PMR. Format soalan PT3 juga adalah selari dengan format instrumen Pentaksiran Sekolah (PS). PS yang dilaksanakan mulai Tingkatan Satu menggalakkan guru mentaksir murid dengan menggunakan pelbagai instrumen seperti lisan, ujian bertulis, kajian lapangan , kuiz, kajian di makmal sains dan senarai semak. Ini bermakna murid telah didedahkan dengan pelbagai format instrumen ujian sejak tahun 2012.

Keputusan PT3 juga tidak menjejaskan kemasukan murid ke Sekolah Berasrama Penuh dan ke aliran sains atau sastera. Pemilihan ke aliran tersebut dibuat bukan sahaja berdasarkan keputusan PT3, tetapi juga mengambilkira pelaporan keempat-empat komponen PBS.

Pihak KPM ingin menegaskan bahawa soalan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) yang dinyatakan sebagai penyebab kemerosotan pencapaian murid adalah tidak benar, kerana soalan KBAT menggalakkan calon berfikir secara kreatif dan kritis.

Selain itu, LP amat mementingkan kesahan dan kebolehpercayaan skor. Untuk memastikan ketekalan pemeriksaan oleh guru, LP telah menyediakan panduan penskoran yang setara, melatih guru-guru untuk memeriksa skrip jawapan calon, serta melantik pentaksir luar yang berkecuali untuk menjalankan moderasi pemeriksaan dan verifikasi skor calon.

KPM juga ingin menjelaskan makluman mengenai empat komponen PBS telah disampaikan kepada Persatuan Ibu Bapa dan Guru-guru (PIBG) dan pihak sekolah sejak tahun 2012 lagi. Manakala makluman mengenai PBS dan PT3 sekali lagi telah disampaikan kepada PIBG dan pihak sekolah melalui program turun padang Outreach PBS Public Engagement PIBG.

KPM juga telah membuat siri Program Outreach PBS dan Public Engagement PIBG untuk menerangkan tentang empat komponen PBS kepada ibu bapa dan pentadbir sekolah sejak bulan Februari tahun lepas lagi manakala Public Engagement PIBG yang menerangkan mengenai Pentaksiran Tingkatan 3 (Format instrumen, pentadbiran, penjaminan kualiti) dan empat bentuk pelaporan PBS yang akan diterima oleh calon telah dijalankan pada April hingga Jun 2014.

Di samping itu, KPM juga telah melaksanakan hebahan dan memberi kefahaman tentang PT3 kepada pelbagai pihak melalui pelan komunikasi iaitu penerangan tentang PBS kepada masyarakat umum melalui media elektronik seperti radio, televisyen dan portal LP.

Program bual bicara di radio dan televisyen utama telah membincangkan PBS dan PT3 dalam Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Cina dan Bahasa Tamil bagi memberi kefahaman kepada pelbagai pihak berkepentingan. Begitu juga dengan iklan PT3 dalam empat bahasa telah disiarkan dalam radio juga media massa lain. Penerangan bagi memberi kefahaman tentang PT3 kepada masyarakat umum juga dibuat melalui media cetak. Artikel dan maklumat tentang PT3 telah disiarkan dalam akhbar Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Cina dan Bahasa Tamil.

KPM sentiasa menerima pandangan dan maklumbalas daripada semua pihak untuk meningkatkan kualiti pendidikan secara amnya dan pentaksiran secara khususnya.

Sehubungan itu, KPM akan terus meneliti dan mengambil langkah-langkah wajar utuk memperbaiki sebarang kelemahan dengan mengambil kira pandangan dan input daripada semua pihak demi memastikan pelajar-pelajar mendapat pendidikan yang terbaik.

KETUA PENGARAH PELAJARAN MALAYSIA
24 DISEMBER 2014

Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Sabtu, 29 November 2014

Mesyuarat JK Penyelarasan Maklumat Asas Pendidikan (MAP) bil 3 tahun 2014 Day 3


Mesyuarat JK Penyelarasan Maklumat Asas Pendidikan (MAP) bil 3 tahun 2014 Day 3. The finale.

Mesyuarat JK Penyelarasan Maklumat Asas Pendidikan (MAP) bil 3 tahun 2014 Day 2


Mesyuarat JK Penyelarasan Maklumat Asas Pendidikan (MAP) bil 3 tahun 2014 Day 2. Foto foto sekitar hari kedua. Layanzzz...

Khamis, 27 November 2014

Mesyuarat JK Penyelarasan Maklumat Asas Pendidikan (MAP) bil 3 tahun 2014 Day 1


Mesyuarat JK Penyelarasan Maklumat Asas Pendidikan (MAP) bil 3 tahun 2014 Day 1. Bertempat di A Famosa Resort, Melaka. Sampai a little bit early. Kena tunggu sampai jam 2 baru boleh check-in. Sekali masa nak check-in, rupanya ada dua tempat. Gerak ke apartment sebab aku kat sana. Tak kisah ler. Tanya receptionist. Jarak berjalan untuk hotel dan apartment ke golf club sama sekiranya berjalan. Tapi kalau bawak kereta, memang tawaf satu a famosa la kan. So, petangnya; jam 2.30 pm dah mula dah meeting ni. Berenti jap untuk makan malam. Then sambung semula meeting sebelah malamnya. Feel free to browse through the picas...

Jumaat, 12 September 2014

PENJELASAN KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA BERKAITAN PENANGGUHAN UJIAN MATA PELAJARAN SCIENCE & BAHASA INGGERIS UJIAN PENCAPAIAN SEKOLAH RENDAH (UPSR) TAHUN 2014

PENJELASAN KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA
BERKAITAN PENANGGUHAN UJIAN MATA PELAJARAN
SCIENCE & BAHASA INGGERIS
UJIAN PENCAPAIAN SEKOLAH RENDAH (UPSR) TAHUN 2014


1. Pada tarikh 10.9.2014 pihak Lembaga Peperiksaan (LP) telah membuat kenyataan media berkaitan Peperiksaan Science 018 (SK), 028 (SJKC), 038 (SJKT) bagi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2014 yang dijadualkan pada 11 September 2014 telah didapati bocor.

2. Ekoran kebocoran tersebut, pihak LP telah menangguhkan peperiksaan kertas tersebut dan akan diadakan pada 30 September 2014.

3. Pada 11.9.2014, pihak LP juga telah menerima laporan bahawa Kertas Peperiksaan Bahasa Inggeris 014/1 dan Bahasa Inggeris 014/2, bagi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2014 yang berlangsung pada 11 September 2014 telah juga dilaporkan bocor. LP telah menjalankan siasatan dan mendapati perkara ini adalah benar. Kertas Bahasa Inggeris 014/1 dan 014/2 adalah untuk Sekolah Kebangsaan sahaja dan tidak ada kesan terhadap kertas Bahasa Inggeris yang diduduki di SJKC dan SJKT.

4. Sehubungan dengan ini, pihak LP memaklumkan bahawa kertas peperiksaan Bahasa Inggeris 014/1 dan Bahasa Inggeris 014/2 bagi UPSR tahun 2014 yang berlangsung pada 11 September 2014 adalah DIBATALKAN. Tarikh baharu bagi peperiksaan Bahasa Inggeris 014/1 dan Bahasa Inggeris 014/2 adalah pada 30 September 2014 bersekali dengan Science 018, 028 dan 038.

5. Pihak LP menyedari bahawa tindakan selepas keputusan di atas perlu dilaksanakan secepat mungkin. Tarikh 30 September 2014 adalah tarikh yang paling sesuai bagi membolehkan pihak LP melaksanakannya kerana isu logistic (percetakan dan pengedaran) dan teknikal, termasuk keselamatan soalan dan integriti. Proses ini melibatkan seramai 473,175 calon, 51,438 petugas, 8,299 pusat, dan 382 bilik kebal di seluruh Negara.

6. Dengan perkembangan terbaharu ini, KPM akan membuat siasatan dalaman atas semua dakwaan kebocoran kertas peperiksaan. KPM memandang serius insiden ini dan akan mengambil tindakan tegas untuk memastikan perkara seperti ini tidak berlaku lagi. KPM akan bekerjasama dengan pihak berkuasa (PDRM, SKMM) untuk mengenalpasti pihak yang bertanggungjawab dan seterusnya membawa mereka ke muka pengadilan, termasuk kemungkinan pendakwaan jenayah di mahkamah terhadap mereka yang didapati bersalah. KPM berharap tindakan tegas dan semaksimum mungkin dikenakan kepada pengkhianat tersebut.

7. KPM amat berasa kesal dengan perbuatan tidak amanah dan tidak berintegriti yang dilakukan oleh pengkhianat ini. Sehubungan itu, laporan polis telah dibuat dan berharap satu siasatan dan tindakan keras dapat kita ambil tanpa mengira siapa pun yang bertanggungjawab dalam hal kebocoran ini.

8. Selain daripada kertas peperiksaan Bahasa Inggeris 014/1 dan 014/2 dan Science 018, 028 dan 038 sepertimana yang disebut di atas, TIADA PEMBATALAN untuk mana-mana kertas peperiksaan UPSR yang lain setakat ini.

9. Untuk mengelakkan sebarang kekeliruan dan penyebaran beritu palsu, pihak LP menyeru pihak awam untuk melayari laman web LP www.moe.gov.my/lp untuk maklumat rasmi dan terkini berhubung perkara ini. Pihak awam juga boleh hubungi HOTLINE UPSR 2014 LP di talian 03-88893601 @ 3551 @ 3809 @ 3520 @ 3030.

10. KPM akan menubuhkan satu Jawatankuasa Bebas bagi meneliti semula Prosedur Operasi Standard (SOP), pengendalian dan pengurusan peperiksaan awam. Ahli-ahlinya akan terdiri daripada pakar pelbagai bidang antaranya teknologi maklumat, keselamatan, dan logistic

11. Kementerian Pendidikan Malaysia ingin meminta maaf kepada mereka yang mengalami sebarang kesulitan akibat insiden ini.

Kementerian Pendidikan Malaysia
12 September 2014

Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Isnin, 30 Disember 2013

MISI KEMANUSIAAN BANTUAN KEPADA MANGSA BANJIR DISEMBER 2013 BAGI PEMBUKAAN AWAL PERSEKOLAHAN TAHUN 2014 SRA At-Taqwa

 
MISI KEMANUSIAAN BANTUAN KEPADA MANGSA BANJIR DISEMBER 2013 BAGI PEMBUKAAN AWAL PERSEKOLAHAN TAHUN 2014
30/12/2013 - SRA AL-TAQWA, SK TELUK IRA, SK GUAI & SK CHARUK PUTTING 

PROGRAM PENYERAHAN SUMBANGAN BEG SEKOLAH
Lokasi : SK Telok Ira
Disampaikan Oleh:
Ybg Dato Hj Mazlan B. Mohamad
Pengarah BPSH, KPM
Sumbangan Takaful Malaysia dan KPM

Pasukan yang terlibat memberi bantuan
1. GM1M : terdiri daripada Guru Muda 1Malaysia
2. Smart Support Team (SST-MOE) 
3. Badan Kebajikan Staf (BKS/BPSH-KPM)

Foto disumbangkan oleh Husmira KP GM1M Kelantan
 

 
 

 

 

 

 

 

 


Send via mobile cap ayam aje

MISI KEMANUSIAAN BANTUAN KEPADA MANGSA BANJIR DISEMBER 2013 BAGI PEMBUKAAN AWAL PERSEKOLAHAN TAHUN 2014 SK Telok Ira


MISI KEMANUSIAAN BANTUAN KEPADA MANGSA BANJIR DISEMBER 2013 BAGI PEMBUKAAN AWAL PERSEKOLAHAN TAHUN 2014
30/12/2013 - SRA AL-TAQWA, SK TELUK IRA, SK GUAI & SK CHARUK PUTTING 

PROGRAM PENYERAHAN SUMBANGAN BEG SEKOLAH
Lokasi : SK Telok Ira
Disampaikan Oleh:
Ybg Dato Hj Mazlan B. Mohamad
Pengarah BPSH, KPM
Sumbangan Takaful Malaysia dan KPM

Pasukan yang terlibat memberi bantuan
1. GM1M : terdiri daripada Guru Muda 1Malaysia
2. Smart Support Team (SST-MOE) 
3. Badan Kebajikan Staf (BKS/BPSH-KPM)

Foto disumbangkan oleh Husmira KP GM1M Kelantan


 

 

 

 

 

 
 

 

 


 
Send via mobile cap ayam aje Send via mobile cap ayam aje

MISI KEMANUSIAAN BANTUAN KEPADA MANGSA BANJIR DISEMBER 2013 BAGI PEMBUKAAN AWAL PERSEKOLAHAN TAHUN 2014 SK Guai


MISI KEMANUSIAAN BANTUAN KEPADA MANGSA BANJIR DISEMBER 2013 BAGI PEMBUKAAN AWAL PERSEKOLAHAN TAHUN 2014
30/12/2013 - SRA AL-TAQWA, SK TELUK IRA, SK GUAI & SK CHARUK PUTTING 

PROGRAM PENYERAHAN SUMBANGAN BEG SEKOLAH
Lokasi : SK Guai
Disampaikan Oleh:
Ybg Dato Hj Mazlan B. Mohamad
Pengarah BPSH, KPM
Sumbangan Takaful Malaysia dan KPM

Pasukan yang terlibat memberi bantuan
1. GM1M : terdiri daripada Guru Muda 1Malaysia
2. Smart Support Team (SST-MOE) 
3. Badan Kebajikan Staf (BKS/BPSH-KPM)

Foto disumbangkan oleh Husmira KP GM1M Kelantan


 












Send via mobile cap ayam aje

MISI KEMANUSIAAN BANTUAN KEPADA MANGSA BANJIR DISEMBER 2013 BAGI PEMBUKAAN AWAL PERSEKOLAHAN TAHUN 2014 SK Charuk Puting


MISI KEMANUSIAAN BANTUAN KEPADA MANGSA BANJIR DISEMBER 2013 BAGI PEMBUKAAN AWAL PERSEKOLAHAN TAHUN 2014
30/12/2013 - SRA AL-TAQWA, SK TELUK IRA, SK GUAI & SK CHARUK PUTTING 

PROGRAM PENYERAHAN SUMBANGAN BEG SEKOLAH
Lokasi : SK Charuk Puting
Disampaikan Oleh:
Ybg Dato Hj Mazlan B. Mohamad
Pengarah BPSH, KPM
Sumbangan Takaful Malaysia dan KPM

Pasukan yang terlibat memberi bantuan
1. GM1M : terdiri daripada Guru Muda 1Malaysia
2. Smart Support Team (SST-MOE) 
3. Badan Kebajikan Staf (BKS/BPSH-KPM)

Foto disumbangkan oleh Husmira KP GM1M Kelantan





Isnin, 19 Ogos 2013

Taklimat Pengurusan Permohonan Murid ke Sekolah Berasrama Penuh Tingkatan 1 dan 4 Tahun 2014


Taklimat Pengurusan Permohonan Murid ke Sekolah Berasrama Penuh Tingkatan 1 dan 4 Tahun 2014. Pagi tadi bertempat di Bilik Mesyuarat Utama, taklimat berkaitan permohonan murid ke SBP telah disampaikan oleh wakil dari Bahagian SBP. Still, syarat yang sama, platform permohonan yang sama; cuma ditambahbaik kepada permohonan oleh ibu bapa melalui public portal moe iaitu public.moe.gov.my. Read on...