mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label beza. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label beza. Papar semua catatan

Sabtu, 4 Julai 2015

Beza logo baharu dan logo lama Jabatan Pendidikan Negeri Johor


Beza logo baharu dan logo lama Jabatan Pendidikan Negeri Johor. Saja dinaikkan semula berkaitan isu logo baharu dan logo lama JPN Johor ni. Tu pun sebab dah beberapa kali terserempak insiden penggunaan logo lama di penerbitan. Setelah menemubual beberapa orang pun aku dapati memang mudah pengguna tersalah guna logo, salah satu sebabnya adalah disebabkan kebersamaan antara dua logo dari segi bentuk dan warna. Sekiranya tidak berhati-hati memang pasti akan terpakai logo lama.

Beza logo yang paling ketara dan satu-satunya beza adalah penggunaan perkataan khat PENDIDIKAN pada logo baharu berbanding khat PELAJARAN pada logo lama. Pastikan anda menggunakan logo yang betul selepas ini.

Khamis, 20 Januari 2011

Beza antara SLR ngan kamera kompak

Klik untuk gambar yang lebih besar
Belasah ajer la.. Patut aku amik kat traffic light mutiara rini.
Ramai orang selalu cakap, ngan aku la, amik pakai kamera mahal boleh la. Tu pasal gambo cantik. Kalau bebetul korang selak gambo aku satu satu, bukan semua gambo aku amik pakai kamera slr, henpon ada, kamera kompak ada, kamera cap ayam ada. Semua kamera yang aku ada, ada share dia lam blog ni.

Betul ka kalau kamera mahal gambo kita pasti cantik. Tak jugak. Cam member aku selalu cakap, it's the man behind the camera. Not the camera. Betulla tu. Kena asah skill dulu. Pahamkan semua konsep pengambilan gambo.

Apa beza kompak dengan SLR? Bagi aku yang pertama, BERAT. Hehehehe.. kelako.. tu memang betul tapi yang paling aku ketara bagi aku adalah KONTROL. Kompak kita tak boleh sesukasuki adjust the main thing about fotografi.. aparture dan shutterspeed. Walau kebanyakan kamera kompak sekarang dah ada fungsi adjust ni.. tapi lebih kepada digital. Kalau tanya orang lama memang tak feel adjust digital. Tak caya cuba ko layan zoom optical ngan zoom digital. Memang beza beb..

Apa beza dslr ngan slr lak. Aku dulu memang layan slr. Sampai bapak aku pun bising. Yaa.. beza paling ketara adalah filem yang kita pakai. Bising pasal apa.. Seminggu RM100 sure terbang.. Tu pasal kalau kita nengok orang yang pakai slr ni biasanya memang dia belajar bebetul pasal aparture ngan shutter. Kalau tak sesia ja amik gambo. Beza ngan sekarang. Taruk P snap, paling teruk taruk Auto snap.. Baik pakai compact kan..

Petang semalam langit punya la cantik. Cuma lokasi nak amik gambo ja tarak. Paling cun kat traffic light mutiara rini. Last last aku leh berenti kat flat lima kedai ja. Dah pasti nampak sawit ja kan. Dari terlepas baik amik ja kan. Cuma tu la.. aku memang tak bawak banyak equipment. Pakai yang sedia ada ja la>>>>



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni amik sekali lagi.. tapi terlebih sangat la pulak exposure

Enjoice...Sharing is power!!!