mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label livina. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label livina. Papar semua catatan

Jumaat, 19 Ogos 2016

Sepetang di TCEAS Skudai


Sepetang di TCEAS Skudai. Perghhh.. Leh tahan aku kuar dari sini semalam. Last person beb. Jam 6.00pm++. Dah masuk pun last. Takkan kuar awal lak kan. So. Yang lamanya bukan kisah servis. Tapi ada job tambahan. Tukar kit inflator untuk air bag. Ni prevention awal yang nissan amik sebab kes air bag kereta Honda dulu tu. So. Nissan pun sebab amik kit dari provider yang sama pun turut amik langkah berjaga awal la. Tak tau pulak aku. Kekeke. Apapun. Layan la astro arena sampai muntah kat sini. Layannn...

Ahad, 10 Julai 2016

Livina Mandi Jua


Livina Mandi Jua. Sian. Tuan dia kena tahan, MC; dia pun lepak je kat hujung sana. Naik ke STF. Banyak masa terluang lam kereta. Baru la perasan betapa lamanya livina ni tak dibelai. Sian sian sian. 3 minggu aku melepek. 3 minggu jugak dia melepek. Petang tadi. Cuci sedaya mampu. Sian dia. NAk jugak melawa lawa. Kan.

Ahad, 26 Jun 2016

Livina bergerak jua


Livina bergerak jua. Hari ni. Genap 12 hari livina aku tak gerak. Kali kedua jugak baru aku panaskan enjinnya semula. Alhamdulillah. Semua berkeadaan baik. Cuba bawak sampai ke farmasi. Success. Beli beberapa jenis ubat dan pelekat untuk iqi dan adik inaz. But still. Aku akan lenguh dan penat sikit after that. Gugel sikit (baru reti nak gugel tu) pasal ubat aku. Rupanya semua yang aku alami adalah side effect ubat tu. Ish ish ish. Biasanya aku la yang paling rajin nak cari itu ini. Kali ni memang aku serah dan ikut bulat bulat apa doktor buat.

Hmmm.. Petang tu juga tetiba poslaju sampai. Dah dapat pen iPad untuk iqa ropenyer. Tu yang aku suka ngan poslaju nih.

Jumaat, 23 Januari 2015

TricoMax Silicon Wiper Blade for Livina


TricoMax Silicon Wiper Blade for Livina. Dah dekat setahun kot, baru aku reti nak tukar. Kalau tukar ituhari, alamat jahanam la wiper aku kan. Kes cermin depan retak. So, bertapa ajer ler ngan wiper lama yang makin lama makin teruk. Sampai aku tukar cermin. Kasi bertapa jap lam seminggu. Baru aku tukar wiper. Cam biasa. Beli kat kedai sparepart. Dapat la RM55 for both. Kira OK la tu. Kalau tapau kat brother dah sah sah la aku akan bayar harga tertera tu kan. Ekekeke...

Khamis, 15 Januari 2015

Claim Insuran cermin di Dr Cermin Nusa Bestari


Claim Insuran cermin di Dr Cermin Nusa Bestari. Hari ni lepak jap kat Dr Cermin Nusa Bestari. Nak claim cermin yang sepatutnya dah lama aku buat. Takpe lah kan. Kurang-kurang sampai jugak aku ke sini. So. Ada beberapa dokumen yang diperlukan sebelum dapat teruskan. Dokumen itu adalah :

  • Geran kereta (both side)
  • IC Owner (both side)
  • Lesen owner (both side)
  • Polisi insuran (of coz la kan dan pastikan yang korang memang cover insuran cermin)

Nak jadi cerita... dokumen aku tak lengkap. Kurang satu. Jeng jeng jeng... geran. So, apapun towkey tetap teruskan proceed the pre process. Semak ngan insuran gedebak gedebuk. Setel. Cuma aku kena bawak geran. So, buat new appointment esoknya. Balik. Cari geran. Sampai aku baru sedar yang aku tak pernah pegang pun geran nih. Pergghhh!!!! Call bank. Dia akan fax. Sib baik aku ada fax kat rumah. Banyak ni jasa fax aku nih. Cayang bucuk muah muah. Setel. Tinggal nak gi tukau cermin ja esok. Terbaeekkk!!!!

Khamis, 19 Disember 2013

Cabaran kereta putih

Cabaran kereta putih. Dah jadi cam dulu balik. Balik lam hujan. Ada lecah sikit. Ada selut sikit. Berdamo ler keter. Balik menyimbah ler apa lagi.

Calculating the shortest route

Calculating the shortest route. Sekarang dah banyak cabang jalan dari rumah di gelang patah dengan tempat kerja. Cabaran utama... jalan paling dekat dan tak banyak trafik. Yang biasa ni lah. 24km++. Lalu jalan sayur. Gelang patah. Nusa perintis. Medini. Horizon hill. Pagi tadi aku lalu route b. 22km++. Nusantara. Nusa cemerlang. Horizon hill. Esok ada dua route lagi nak ngetest.

Isnin, 16 Disember 2013

Kembali ke pangkuan

Kembali ke pangkuan semula. Setelah hampir tiga tahun bersama mama, hari ni secara rasmi livina jadi kenderaan utama aku semula. Welcome back bro.

Sabtu, 4 Februari 2012

TCEAS Skudai



Pagi ni sepagian lepak kat pusat servis nissan skudai. Mula masuk keter jam 10 pagi. Tapi banyak yang kena untuk 30k ni. Enjin, align, balance and service. Tapi paling lama nunggu queue nak basuh keter. Tengok ler deretan livina yang nak servis hari ni. Tu yang menarik tu.



Kalau kat luar pun dah banyak keter, kat dalam apatah lagi. Tapi dia dah hapgred pusat menunggu pelanggan nih. Terbaeekkk!!!! Cuma... sejuk sangat. Kekadang keluar just untuk panaskan badan balik.



Haa... ni ler kijer cikgu hairosniza sementara nunggukan keter diservis. Habis semua buku ditanda hari ni.



Lam jam 12.30pm, semua part keter aku dah setel. Sekarang tinggal nak masuk queue car wash jer.



Around one, ni ler yang tinggal. Aku nyer keter dah masuk car wash dah. Sekarang tengah tunggu siap jer. Jam kul 2 baru aku tinggalkan pusat servis nih. Yang paling best. Sampai kat uda utama ja hujan dah mencurah curah.. Cam tak berbaloi jer nunggukan car wash tadi.

Khamis, 8 Disember 2011

Livina polished



Balik dari kroh, singgah cyclone. Memula nak cuci ja. Sekali boleh sambung wax n polish sekali la pulak. Dia kasi aku rm130 untuk semua tu, wash, vacuum,wax,polish.

^_^ Terbaeekkk!!!!
by mknace
Posted via Blogaway

Sabtu, 4 September 2010

Katerina - Last Day

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Tarikh : 3 September 2010
Masa : 7.00 pagi
Tempat : Parking keter
Mood : Segar bugar

Pagi ni kena la panaskan enjin keter sikit. Sesambil ambik beberapa shot kat depan katerina. Ingatkan nak jengjalan sampai ke stesen bas, amik panorama sekeliling BP; nasib la pulak hujan rintik-rintik. Tangguh dulu la projek gila aku pagi ni.

Klik untuk cerita penuh



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Sekali berkabus la len aku nih

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Masa aku amik gambo ni baru aku perasan

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Lepas lap ngan tisu, amik sekali lagi.. baru clear

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Keter aku depan katerina

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni ler hotel katerina yang glamer tu.. glamer murahan lam tv

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Dari side sebelah sana

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Nissan sebelah dia jer

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Prudential lak sebelah lagi satu

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Depan lobby siap ada air pancut ngan batu asas gitu

Enjoice...Sharing is power!!!

Sabtu, 21 Ogos 2010

Pusing-pusing keliling Nusajaya

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Petang Ahad tu masa nak gi pasar ramadan, sesaja bagi mama yang bawak keter livina nih. Bila lagi nak bawak kan. Tu pun tukar driver dekat highway. Mama tak berani lagi nak bawak lam kampung. So kat highway baru tukar. Jengjalan sekeliling nusajaya pastu terus biar mama bawak sampai pasar ramadan. Best kata mama. Ye la.. cc pun dah beso kan.. Tapi aku yang ngeri.. Tu yang ingatkan kata sorang member nih.. Orang yang biasa bawak keter, selalunya akan rasa gabra bila jadik co-pilot jer.. Betul betul betul

Enjoice...Sharing is power!!!