mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label android. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label android. Papar semua catatan

Isnin, 4 Julai 2016

Zen4 pun turut sama nak bermanja


Zen4 pun turut sama nak bermanja. Alamak. Gara-gara nak install kodi tak cukup storage. Habih segala benda aku clear. Lepas restart terus tak load os. Ish ish ish. Salah sendiri ni. So. Nak tak nak kena hard reset la. Untuk Zen4 just tekan power on + volume up je. Sekali lepas reset pun masih sama jugak. Hmmm... Ni nak kena buat something la. Terus aku cari latest img. Alang alang terus lollipop aje ler.sabo aje la download img. Alang alang root dan up sekali ler.

Rabu, 29 Jun 2016

Settling Down Zenfone Go


Settling Down Zenfone Go. Nyambil nyambil. Hapdet os. Hapdet apps. Sampai mama pun kata meh tukar ngan samsung dia kekeke.

Sabtu, 25 Jun 2016

Blogger Apps : the return

Blogger apps : the return. Nampaknya. Aku install kembali apps ni. Kes aku lepak aje di spital. Mati kutu weh. Henpon je ada. Blog bersawang. So. Akan nampak kelainan dari segi post aku semula la pasni.

Jumaat, 21 Ogos 2015

iMalaysia Android Apps sempena #Sehatisejiwa

iMalaysia Android Apps sempena #Sehatisejiwa


Apps dikeluarkan oleh ITD MDeC kini di Google Play. Anda boleh memuat turun aplikasi iMalaysia di pautan berikut : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mdec.imalaysia

Salam Sehati Sejiwa (One Heart, One Soul greetings for you in Malay language).
iMalaysia is designed exclusively to provide latest information and news pertaining to the annual Malaysia's National Day and Malaysia Day celebrations annually.

With iMalaysia, you can:

1. Learn the rationales of National Day theme and logo.

2. Get information on list of events, locations and time so you can join the celebrations with the rest of Malaysians.

3. Watch live telecast of selected events directly from the app.

4. Send your selfies with wishes for Malaysia. Selected entries will be featured on the official National Day portal.

5. Obtain list of promotions and sales activities to be held exclusively during the celebrations.

More features and information will be added in time.

We welcome comments to further improve this app in future versions.

iMalaysia is brought to you by the nation's Ministry of Communications and Multimedia and developed by Multimedia Development Corporation.


Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Selasa, 14 Julai 2015

My set for wireless casting


My set for wireless casting. Ada dua set sebenarnya dan 1 set connector. Yang pertamanya adalah apple tv. Yang keduanya adalah anycast. Both have pro and cons. Apple tv lebih stabil, tetapi ianya memerlukan sambungan wifi dengan internet yang mantap. Sebab device yang bersambung akan rely on the apple tv semata-mata. Tu yang aku sembat jadi despereta jap kat satu sekolah yang memang ke laut capaian internetnya. Anycast pula lebih mudah dan dapat bersambung dengan pelbagai os dan device. Dan ianya tidak memerlukan wifi or internet sebab ianya sendiri akan jadi AP untuk membolehkan user bersambung dengannya. Yang slack adalah ianya takde software khusus untuk device yang menggunakan windows 8 ke bawah. Windows 8.1 of course boleh menerusi setting wireless display. Ianya lebih kepada sambungan device to device.

ps : satu pun aku tak beli kat low yat. ekekeke

Sabtu, 3 Januari 2015

How about live blogging again

How about  live  blogging again. Peralatan semua dah ok semula. Hmmm... cambest juga kalau mula semula. Tapi takde watermark lah pulak. Pikio. Pikio.

Jumaat, 2 Januari 2015

Android Tips | Whatsapp hanging on initializing issue solved

Android Tips | Whatsapp hanging on initializing issue solved


Dari Oktober 2014 kot aku hadapi isu nih. Langsung tak dapat nak log masuk Whatsapp. Yang terbaeekkk!!!! dia hang dekat initializing page ajer. Tapi widget semua leh papar. Tapi just papar ajer la. Nak masuk baca tok leh.

Puas aku godak dari Oktober. Apasal masalah ni boleh berlaku, dan pelbagai solusi aku cuba. Hasilnya fail, fail dan terus fail. Apa aje yang aku tak cuba. Format phone. Done and failed dengan jayanya. Delete contact done. pun done and failed dengan jayanya.

Masalah besar adalah... kebanyakan group penting dekat organisasi aku, samada kecik sampai ke beso, aku ler adminnya. dah adminnya sendiri bingai whatsappnya nak jadi gape. At last. Petang ni. Aku gamble setelah jumpa satu solusi yang lain dari yang lain. Apa ayat dia... jeng jeng jeng...

Please try to to make sure of the version of the messenger you have is (Version 2.11.169), and then try to download the application manually from whatsapp website (http://www.whatsapp.com/android/) and install it manually, while installing it it will ask for replacement, hit yes and continue installing, this will give you the previlage to avoid losing all previous data and to recover whatsapp's data.

Pergghhh... just install apk direct dari web whatsapp. So aku pun donload. Install atas software sedia ada. Memang kira overwrite lah kan. Tu pun. Tiga kali cubaan overwrite jugak. Alhamdulillah. Selesai masalah. Yang pasti. Cerita lama semua hilang. Aku tak kisah pun. Yang penting semua group asal ada kan.

Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Sabtu, 4 Januari 2014

Meet Android 4.4 KitKat

Meet Android 4.4 KitKat. Dah masuk versi baru dah la ni noo.... Lebih mudah, ringan dan pantas!

Boleh check kat sini keterangan lanjut berkenaannya :

http://www.android.com/versions/kit-kat-4-4/

Ahad, 23 Disember 2012

Android Apps : Fotodanz

Tadi ngetest fotodanz. Best la pulak. Test pakai adik ngan ziqri sebagai subjek. Mudah ajer guna. Korang sendiri tentukan nak bahagian mana yang gerak. Try la.

Click to download Fotodanz for android



Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Sabtu, 25 Februari 2012

Android 101



Apa tu android? Sekarang ni antara os yang popular selain ios. So, hari ni saja aku nak borak pasal android. Android adalah os (bukan encik os tapi operating system) berasaskan linux yang dibangunkan oleh Open Handset Alliance yang diterajui oleh Google. So, bagi pengguna google, os ni memang sangat terbaeekkk!!!! pasal semua akaun yang berasaskan Google secara automatik akan di syncronize dalam phone korang. one phone one akaun, semua ada disitu. Yang kureng.. banyak apps google masih tak direlease untuk user malaysia. Tapii... carik jer kat tenet.. apa susah kan..

Perkembangan versi

Semua tahu android menggunakan nama os berasaskan turutan abjad. Bermula dengan A sehinggalah ke I sekarang ni. Mulanya android bermula dengan nama robot, tapi lepas versi ketiga dia tukar kepada nama makanan sehingga sekarang sebab nak elakkan isu trademark.

Versi permulaan Astro
Versi kedua Bender
Versi 1.5 Cupcake
Versi 1.6 Donut
Versi 2.0, 2.1 Eclair
Versi 2.2 Froyo - ni asal yang aku pakai untuk both aku nyer x8 dan tab 7.0
Versi 2.3.x Gingerbread - dah upgrade ke ni untuk tab
Versi 3.x.x Honeycomb
Versi 4.0.x Ice Cream Sandwich

Penggunaan setakat Februari 2012


Sumber dari wikipedia


Ahad, 11 Disember 2011

Google Latitude



Ni memang dah dua kali bantu aku. Bukannya tak bawak gps. Tapi certain time, aku lebih suka pakai latitude sebab dia guna google map yang lebih aku familiar.

Bils guna gps, kita lebih cepat untuk cari places. Tapi dalam keadaan yang aku pun tak tau aku kat mana and lebih familiar dengan map, better untuk guna latitude. Just klik tempat yang kita dah detect, dan ambik direction. Lebih kurang sama fungsi dia ngan gps, sebab dia akan show dimana kita berada.

Alhamdulillah...

^_^ Terbaeekkk!!!!
by mknace
Posted via Blogaway

Jumaat, 28 Oktober 2011

Apps : Bloggerdroid v2.0

Testing new interface for bloggerdroid. Nampak cam something. Banyak tambahan formating berbanding sebelumnya, 1.7.4. Just nice. Terbaeekkk!!!!


Published with Blogger-droid v2.0

Selasa, 25 Oktober 2011

Apa kes???

Sejak semalam asyik asyik kuar error nih. sekali dua takpe, ini taknyer... Setiap kali tab auto sync kuar, hampeh nyok tul la. Dah la aku set auto sync tahap dewa, dopopatjam.. Maunya tak tensen. Dahla android ni leh kata hampir 100 persen google alias gmail semata... Bengkerk tul la... Adakah ice cream makin hampir sehinggakan froyo ni makin bengong????!!??
Published with Blogger-droid v1.7.4

Nak Ice Cream Sandwich!!!!

Huhuhuhu..... Baru dok berangan nak hupgred dari froyo ke honeycomb, pastu pas borak tukar cita cita ke gingerbread.... Sekali dah kuar ice cream sandwich la pulak... Tak terkejor yop..

Bagi yang bukan pengguna android, ice cream sandwich ni os android 4.0. Froyo tu baru 2.2, gingerbread 2.3, honeycomb 3.0. Macam window la, dari 3.0 ke 97, pastu xp la, vista la, 7 la... Mana nak cekau ais krim yang satu nih...
Published with Blogger-droid v1.7.4

Ahad, 27 Februari 2011

X8 untuk mama

Klik untuk gambar yang lebih besar
Aku sajeskan henpon x8 ja, setakat nokia ni aku tak suka
Sian mama, henpon dulu yang aku kasi pun dah liao dah. Kaput oledi maa.. So, sempena besday dia, mam mintak henpon baru. Tapi taktau lagi nak model apa. Aku pun apa lagi. Sajes ajer la henpon yang paling aku suka.. Sony Ericson la.. Pilih xperia series..

Memula ingat nak amik x10 mini, tapi kecik sangat. So amik x8 ajer la. RM590 gak tu. Dah amik pun ap ajer. Boleh la. Setakat android tu boleh dihapgred jadi 2.1.. kalau nak ganas lagi letak 2.3 terus kan.. Apa yang best pasal se.. Entah.. tapi setakat ni aku masih tak pernah kecewa lagi ngan se.. Browse untuk nengok apa mender pertama mama buat guna x8 dia>>>>



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
mendr pertama yang dibuat adalah... browse facebook.. hahaha

Enjoice...Sharing is power!!!