mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label DSLR. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label DSLR. Papar semua catatan

Ahad, 17 Mei 2015

Fiqri Potraiture PNS first attempt


Fiqri Potraiture PNS first attempt. Aiyoo. Miss my D70s. Sekarang baru terasa. Susah jugak nak amik gambo baby pakai PNS ni. Pasal nak layan kaki sakit aku just pakai Apature mode. Serba tak kena la pulak rasanya. Ngan flash over. Sebab aku pun tak biasa sangat pakai flash ngan samsung smart camera ni. Jadi jarang aku explore. Ngan Fiqri pun agak bad mood hari tu. Takpa. Next time kita try lagi. Kali ni pakai full manual mode nyer.

Khamis, 20 Januari 2011

Beza antara SLR ngan kamera kompak

Klik untuk gambar yang lebih besar
Belasah ajer la.. Patut aku amik kat traffic light mutiara rini.
Ramai orang selalu cakap, ngan aku la, amik pakai kamera mahal boleh la. Tu pasal gambo cantik. Kalau bebetul korang selak gambo aku satu satu, bukan semua gambo aku amik pakai kamera slr, henpon ada, kamera kompak ada, kamera cap ayam ada. Semua kamera yang aku ada, ada share dia lam blog ni.

Betul ka kalau kamera mahal gambo kita pasti cantik. Tak jugak. Cam member aku selalu cakap, it's the man behind the camera. Not the camera. Betulla tu. Kena asah skill dulu. Pahamkan semua konsep pengambilan gambo.

Apa beza kompak dengan SLR? Bagi aku yang pertama, BERAT. Hehehehe.. kelako.. tu memang betul tapi yang paling aku ketara bagi aku adalah KONTROL. Kompak kita tak boleh sesukasuki adjust the main thing about fotografi.. aparture dan shutterspeed. Walau kebanyakan kamera kompak sekarang dah ada fungsi adjust ni.. tapi lebih kepada digital. Kalau tanya orang lama memang tak feel adjust digital. Tak caya cuba ko layan zoom optical ngan zoom digital. Memang beza beb..

Apa beza dslr ngan slr lak. Aku dulu memang layan slr. Sampai bapak aku pun bising. Yaa.. beza paling ketara adalah filem yang kita pakai. Bising pasal apa.. Seminggu RM100 sure terbang.. Tu pasal kalau kita nengok orang yang pakai slr ni biasanya memang dia belajar bebetul pasal aparture ngan shutter. Kalau tak sesia ja amik gambo. Beza ngan sekarang. Taruk P snap, paling teruk taruk Auto snap.. Baik pakai compact kan..

Petang semalam langit punya la cantik. Cuma lokasi nak amik gambo ja tarak. Paling cun kat traffic light mutiara rini. Last last aku leh berenti kat flat lima kedai ja. Dah pasti nampak sawit ja kan. Dari terlepas baik amik ja kan. Cuma tu la.. aku memang tak bawak banyak equipment. Pakai yang sedia ada ja la>>>>



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni amik sekali lagi.. tapi terlebih sangat la pulak exposure

Enjoice...Sharing is power!!!

Isnin, 20 April 2009

Ucu's new toys - Nikon D60

Photobucket

Sibuk dari itu hari lagi nak beli nikon
Tapi tak dapat-dapat
Last-last semalam berjaya gak paksa aku kuar beli kamera ngan dia

Malam ni kena gak kuar
beli pampers murah kat giant
aku memang tak percaya pampers tu murah
sekali betul
nasib baik susu 456 murah
aku angkut jer sampai 6

Pastu baru berjalan cari kamera ucu
Pueh satu JB merayau cari D80
Memang nasib la
Sedih... tu
Last-last amik D60 jer la
Nak wat camner kan
Pau punya pau okeyler
Ngan aku pun pau strap jugak
Pastu pikir nyer pikir
Aku ni asik pau kedai jer
Pakainyer tak jugak
Aku pakai strap matin tu dari taun 2005
Tak pernah bukak sampai la
Semalam pau strap tu pun aku simpan jer lam dry cabinet
Masa simpan tu sempat nengok hasil pau aku kat kedai2 kamera
Seketoi pun tak pakai
Asik nak pau jer
Dah terbiasa agaknya
Hehehe

Photobucket

Nengok ucu ngan d60 nyer
Jenuh ler nak belajar balik
asik dok pulun d70s aku jer
pening gak kan
kena rebus buku minum air dia ler ni

Yang paling tak best
Tak leh set master kat kamera ni
Nak wat cls kena la pakai cable
Ala.. takpe la
Nanti masa amik job, pakai jer d70s aku tu
Aku tak kisah pakai D60
Small matter la

Photobucket

Nampak apa yang pelik ngan d60 ni
Ha.. lens dia aku kasi kit lens d70s aku
Dari dok berabuk lam dry cabinet tu
baik pakaikan jer kat d60 ni
Aku pun dah jarang pakai
Sejak pakai 17-50 tu
Yang best
Sekarang ni aku nyer 18-70 sudah kuar
Masuk lak si 18-55.. ala kit len d60 tu ler
Welcome to my cabinet
Muhahahaha