mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label Camera. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Camera. Papar semua catatan

Jumaat, 2 Oktober 2015

Unboxing New Altek Cubic


Unboxing New Altek Cubic. K. Setel unboxing. Nak ngetest? Bateri kena caj la dulu. Tunggu... Mau layan leh gi site rasmi dia. http://www.altek.com.tw/en/cubic/

Khamis, 26 Disember 2013

Another lesson learned

Another lesson learned. Yang ni selalu kena. Setiap kali tukar gadget mesti lupa turunkan saiz image. Dah gabak 5megapixel. Ni turunkan ke 2megapixel. Around 400k juga saiz tu.


Sent from Samsung Mobile

Rabu, 21 Ogos 2013

Soft Case for Samsung Galaxy Camera EK-GC100


Soft Case for Samsung Galaxy Camera EK-GC100. Petang tadi tengah dok syiok syiok luruihkan kaki kat katil, tetiba ada orang bagi salam. Sapa la pulak ni. Ropernyer poslaju maaa... anto parcel aku. Aku beli ni dari lelong minggu lepas. Ni baru sampai nih. Baru la syiok sikit pakai. Sedap tangan megangnya. Dah biasa pegang tab dalam casing sebelum ni, bila tukar gajet ke Galaxy Camera rasa lain la pulak. Tapi tu citer lain kali la, hari ni kita citer pasal soft case dia dulu... Read on...

Selasa, 20 Ogos 2013

Sesi ngetest firework mode


Sesi ngetest firework mode. Sebenarnya ada dua mode yang aku ngetest pada sebelah malamnya nih. First adalah firework dan yang kedua light trail. So, picas yang atas ni sebenarnya adalah light trail. Dia guna bukaan lama menyebabkan semua cahaya dapat dicapture dan menyebabkan apa sahaja yang bergerak jadi blur. So, read on... feast your eyes... ekekeke

Ahad, 28 Mac 2010

QClick!

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besarHari ni secara rasmi aku dah serahkan kedua-dua kamera fujifilm aku kat kedua-dua balqis nih. Si Iqa memang dah lama aku serahkan kat dia Fujifilm A340 aku nih. Kebetulan masa dok ngemas dry cabinet aku tadi, terjumpa jugak lagi dua kamera p&s aku yang lama sony s40 dan fujifilm A101. Sony tu mana leh release lagi, lum sampai masa lagi.

Tapi yang best fujifilm A101. Lama dah ni kamera ni. Kalau nengok memory card dia masih pakai smart media. 8mb jer lak tu. Leh ler untuk syafinaz. Belajar-belajar klik kan. Hari ni bagi dulu kebebasan untuk diaorang klik dulu apa yang diaorang suka. Nanti aku akan ajar sikit-sikit pasal komposisi.. Team ni aku namakan QClick! sebab kesemua nama anak aku ni ada Q dalam dia. So, senang nanti.

::Klik untuk cerita penuh::





©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Jumpa gak aku kamera fuji lama aku ni. Yang lam hitam tu la.. Dia punya casing pun oldschool.. kain jer.. yang sebelah dia dah casing keras..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Fujifilm finepix A340.. Ni kamera yang aku kasi kat Syafiqah.. Kamera ni aku dapat free dari majalah Click!

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Fujifilm finepix A101.. Ni kamera yang aku kasi untuk Syafinaz.. Kamera aku yang paling lama.. Smart media dia pun dah tak kuar lagi.. leh ler untuk syafinaz belasah 8mb tu

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Both fujifilm in action.. aku dulu sebelum pakai DSLR memang pengguna fuji tegar. Tak mampu nak beli fujifilm S2 tu pasal beli Nikon D70s.

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Memory card untuk kedua-dua.. Yang best pasal kamera fuji.. Bateri dia sama untuk semua.. Bateri dabel A jer.. Ingat masa aku pakai S5000.. 4 biji dabel A sekali jalan..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Alamak.. sekali tak leh baca la pulak kad smart media nih.. lama tak pakai kan.. Sekali taruk pemadam kat kepingan emas dia, ok ler pulak..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Adik salah pegang la kamera tu dikk.. Iqa dah biasa..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Baru betul dik.. nampak abah tak.. cuba snap..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Adik dah mula pandai dah...

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ensem tak muka abah adik ni.. mesti ensem kan...



Enjoice...Sharing is power!!!

Sabtu, 24 Oktober 2009

Product Review | Lowepro Compudaypack



Now, after 3 day; carrying this bag to and fro, from work, to outdoor; I feel quite comfortable with it. It can carry all my techie things including my clickie-clickie dslr. But, I think the camera compartment are a bit smaller for my clickie, maybe I'll still bringing on my Lowepro Nova to any wedding job. Browse through as I will show you each inch of this backpack.



Specifications

Capacity:
Digital or 35mmSLR, 2-3 lenses (up to a 105mm f/2.8), flash and digital accessories, iPod or similar digital audio player and personal accessories. Fits most 17" Notebook Computers

Size(Exterior): 35 x 21.5 x 44.5 cm

Sideview



Topview



It got extra space at the exterior, maybe to put candy or asam (for me maybe). Don't ever thing to put your techie thing here, unless you're a millionaire. This space will be at your back when you use it, so think carefully.





The back looks really sturdy. Nicely done. Not only it has extra padding but it also has extra sangkut2 thing there; that you can sangkut your pen or maybe even your waterbottle









Camera Compartment Inner Dimensions: 29 x 13.5 x 14 cm

Camera compartment are a bit smaller for me. Now, I had to geared up my D70s only with this 18-55mm so it can fit the compartment well. I can fill the empty space with 1 11-16mm f2.8, 1 50mm f1.8 and my SB600 in bending mode. But if you got dslr with only kit-lens; this backpack is really suitable for you. Even I now can get use with this. But not when I had to attend wedding jobs, and you'll know why.













Notebook Compartment Inner Dimensions: 31 x 4.5 x 40.5 cm

Reaalyy reaaly big for the laptop. I mean it..











Top Compartment Inner Dimensions: 32 x 14 x 29 cm

Also big and you can put all the cable for both the camera and laptop. It also has a lot of smaller compartent to put your accessories.











Outer fabric: water-resistant 840D and 600D ripstop

And it's even got place for your ipod or walkman.. Coool. And its weight only at 1.34kg BTM (Berat tanpa muatan hehehehe)








Rabu, 1 Julai 2009

Lightsphere Chrome Dome

Benda ni dah lama dah ada. Aku nengok lam bideo Gary Fong. Cuma bebaru ni bila ucu beli bateri AAA untuk trigger Phottic dia, aku tumpang sekaki la beli Chrome Dome ni. Bukannya apa, sesaja nak cukupkan RM50 kan. Dari aku balik tadi aku letak jer dia kat atas Lightsphere aku. Tak larat la nak buat apa-apa. Tetambah aku dah minum ubat batuk lak tu memang layan tido la. Malam ni baru aku ada masa nak test dia.

Aku wat setting biasa-biasa jer untuk amik gambo mender. Tapi memang aku tak setting bebetul sangat pun. Just sekadar nak tengok beza dia jer.

Apature taruk 5.6
Shutter taruk 1/250
Iso taruk 400
Flash kasik off shoe, taruk lightsphere
Setting flash pada kamera TTL jer

Memula bukak penutup biasa lightsphere.

Photobucket

Gantikan Chrome dome kat situ

Photobucket

Mari kita menembak. Cuba nengok apa la beza pakai chrome dome ngan lightsphere sahaja.

Lightsphere sahaja

Photobucket Photobucket

Lightsphere + chrome dome

Photobucket Photobucket

Nampak betulla. Dia memang double the power. Cahaya di belakang nampak lebih dari tanpa chrome dome. Kira boleh la. Nanti bila ada masa baru aku amik gambo bebetul taruk kat sini. OK.