mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label upgrade. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label upgrade. Papar semua catatan

Khamis, 6 Ogos 2015

Dari Windows 7 ke Windows 10

Dari Windows 7 ke Windows 10


Lama betul desktop aku guna Windows 7 ni. Sejak 2010. Desktop kesayangan aku ni la tempat aku dan seluruh famili aku buat kerja kat sini. Dah lama dah keluar logo Windows 10 kat hujung bawah tu. Tapi baru pagi ni aku terdetik nak teruskan proses upgrade. Kalau nak ikut, aku memang suka tukar OS, tapi tidak untuk desktop yang satu ni. Kita tengok ler camno kan.


Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Sabtu, 20 Februari 2010

Tukar Graphic Card jadi fan..

©2010mknaceunlimitedBaca tajuk entri ni macam ye ye jer.. Takkan tukar graphic Card leh jadi fan lak kot? Sebenarnya semalam ucu sesaja dok godak balik pc lama aku yang kena petir itu hari.

Waaaa.. Pakai graphic card Nvidia laa..
La, dah guna lama pun tak sedo ke? Bengong tul la.
Kalau orang tukar masuk pc baru boleh tak?
Try la, kalau boleh, boleh la..

PC lama tu dah lama aku beli. Tahun 2002 dulu. Tahun lebas baru kena petir. Tensen giler masa tu. Aku beli mahal tu. Masa tu la. Beli body jer dah dekat-dekat 2k lebih. Mana taknya. Fully customized la kengkononnya. Sekali kena petir aku beli body baru yang hampir 100% built-in. Hahaha.. Tak sampai 1k pun. Hampeh tul aku ni. Maybe tensen sangat kot. So, bermula la episod memasukkan sparepart yang power dari pc lama ke yang baru tu..

::Klik untuk cerita penuh::


©2010mknaceunlimited
Meh kita buka pc baru ni. Sekali tarik kuar dari dalam meja. Ya Allah... berdebu beb.. Padahal baru jer lagi..

©2010mknaceunlimited
Dengan belakang, dengan depan; semua debu seinchi tu.. hiyeeee...!!!

©2010mknaceunlimited
Ni ler kad grafik yang ucu nak tukar masuk tu..

©2010mknaceunlimited
Alamak bang.. mana leh masuk ni bang.. Kaki AGP tarak la.. Adoiiihh.. Ucu terus tensen.. Tu la.. Graphic card ni ada dua jenis, satu PCI satu lagi AGP. Masa aku nak beli ni PCI Express baru launch, harga masih tak berbaloi lagi. So, aku beli AGP.

©2010mknaceunlimited
Alang-alang dah bukak, abang cadangkan ko tukau semua fan-fan dari pc lama masuk sini. Aku dulu memang suka beli fan pc. Siap beli extension tambahan lagi masuk pc..

©2010mknaceunlimited
Tengok.. semua tempat udara masuk berabuk. Semua debu ditarik masuk.. So, aku suruh ucu buat arah udara keluar lak..

©2010mknaceunlimited
So bermula la adegan memasukkan fan lam pc baru ni..

©2010mknaceunlimited
Waaa.. ngam la.. cam ni kita masukkan jelah semua fan lam pc ni. Ngan lampu biru sekali tukar boleh tak.. Sukati ko la..

©2010mknaceunlimited
Dah kena angkut pc lama tu.. Habis la dibarai pas ni..

©2010mknaceunlimited
Proses membarai fan bermula..

©2010mknaceunlimited
Fan dikedudukan barunya.. Yang lampu biru ni nak ambik tak.. Kalau ko leh ambik, ambik la.. Sekali susah la pulak dia nak ambik, terus tak jadi..

©2010mknaceunlimited
Last-last 3 fan jer yang diambik.. dari grafik kad terus tukar jadi fan jer...

©2010mknaceunlimited
Ubuntu?? ke I yang buntu.. Yang pasti aku pakai kejap jer.. Lagi best pakai Win 7. Ayat stenderd orang-orang malas.. hehehe

©2010mknaceunlimited
Tengok lampu biru ni pun jadi la.. Kalau letak kipas berlampu biru tu lagi best tau.. Habis, nak bukak pun susah..

©2010mknaceunlimited
Dah settle.. leh guna dah..