mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label kamera kompak. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label kamera kompak. Papar semua catatan

Khamis, 20 Januari 2011

Beza antara SLR ngan kamera kompak

Klik untuk gambar yang lebih besar
Belasah ajer la.. Patut aku amik kat traffic light mutiara rini.
Ramai orang selalu cakap, ngan aku la, amik pakai kamera mahal boleh la. Tu pasal gambo cantik. Kalau bebetul korang selak gambo aku satu satu, bukan semua gambo aku amik pakai kamera slr, henpon ada, kamera kompak ada, kamera cap ayam ada. Semua kamera yang aku ada, ada share dia lam blog ni.

Betul ka kalau kamera mahal gambo kita pasti cantik. Tak jugak. Cam member aku selalu cakap, it's the man behind the camera. Not the camera. Betulla tu. Kena asah skill dulu. Pahamkan semua konsep pengambilan gambo.

Apa beza kompak dengan SLR? Bagi aku yang pertama, BERAT. Hehehehe.. kelako.. tu memang betul tapi yang paling aku ketara bagi aku adalah KONTROL. Kompak kita tak boleh sesukasuki adjust the main thing about fotografi.. aparture dan shutterspeed. Walau kebanyakan kamera kompak sekarang dah ada fungsi adjust ni.. tapi lebih kepada digital. Kalau tanya orang lama memang tak feel adjust digital. Tak caya cuba ko layan zoom optical ngan zoom digital. Memang beza beb..

Apa beza dslr ngan slr lak. Aku dulu memang layan slr. Sampai bapak aku pun bising. Yaa.. beza paling ketara adalah filem yang kita pakai. Bising pasal apa.. Seminggu RM100 sure terbang.. Tu pasal kalau kita nengok orang yang pakai slr ni biasanya memang dia belajar bebetul pasal aparture ngan shutter. Kalau tak sesia ja amik gambo. Beza ngan sekarang. Taruk P snap, paling teruk taruk Auto snap.. Baik pakai compact kan..

Petang semalam langit punya la cantik. Cuma lokasi nak amik gambo ja tarak. Paling cun kat traffic light mutiara rini. Last last aku leh berenti kat flat lima kedai ja. Dah pasti nampak sawit ja kan. Dari terlepas baik amik ja kan. Cuma tu la.. aku memang tak bawak banyak equipment. Pakai yang sedia ada ja la>>>>



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni amik sekali lagi.. tapi terlebih sangat la pulak exposure

Enjoice...Sharing is power!!!

Sabtu, 15 Januari 2011

Habis riwayat kamera kompak den

Klik untuk gambar yang lebih besar
Tambah lagi satu koleksi kamera demam. huhuhu
Nampaknya tambah lagi satu koleksi kamera demam ke kamera kompak aku nih. Lastly after 6 years with me, kamera fuji nih pun kabishhh.. So aku lepakkan jer bersebelahan ngan kamera sony yang turut sama demam nih. Memenuhkan dry cabinet ku dengan 3 kamera kompak yang demam dan satu dslr yang masih setia bersama. Huhuhu.. lepas ni kena jengjalan ngan kamera besar je la nampaknya..

Bila aku kesan. Petang semalam, masa aku nak amik gambo JB Catering yang dalam proses perobohan. Yup.. Diaorang dah pindah sepenuhnya ke Stadium Larkin. So, aku nak amik la kenangan terakhir sebelum Tasik Merdeka nih jadi rata segalanya. Yang tak besh.. gambo aku berbelang.. cam kamera sony ni jugak.. Nampaknya the hunt for the new compact akan bermula semula. Maybe aku akan try panasonic pulak, walau aku pengguna setia fuji since 2000>>>>



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni la kamera free pertama aku. Dapat ni ja dari Click! magazine terus aku simpan kamera kompak fuji aku yang lama. Kebetulan kamera aku tu rosak flash. Tokei kedai kata tak berbaloi betulkan. Beli ja baru. Dan yang ni nasib dia sama cam kamera sony yang kat bawah nih.

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Kamera sony ni bapak aku punya sebenarnya. Rosak dia chip sensor katanya. Amik gambo jadik berbelang. Anto kedai sama jawapan. Beli baru ja beb, lebih berbaloi. OK fine. Aku meneruskan usaha aku mengarkib kamera aku; sama cam aku mengarkib henpon aku, beza.. henpon aku semua leh pakai lagi.

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Gambo kereta jabatan kesihatan sembur nyamuk.. dah nampak dah tanda tanda awal kamera aku mengong.. aku tak sedor sampai petang semalam..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni la JB Catering.. Pasal hujan aku malas nak kuar. Amik dari dalam keter ja. Sama hancur gambar ngan keadaan sebenar. Kikikiki.

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Amik gambo macro pasai tak puas hati.. sama ja.. sahih kaputt..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Balik sesaja bukak kamera sony ngan gambo yang aku testing dulu tu.. sama kan..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Lagi gambo dulu

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Lagi teruk aku rasa kamera sony nih

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni belang cenggini pasal aku rotate dia punya pix..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Sekali aku test tadi.. huhh!!! biaor betui

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Bawak keluar.. low light.. perghhh.. hancur terus nih

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
And  seterusnya..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
dan lagi.. memang sahih la rosak tak dapat betui.. false alarm ja gambo first tuh

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
low light memang hancus terus

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Aikk.. hihihi ni dari dslr aku daa.. sesaja test pakai nd filter yang ucu beli tempoh hari. hari ni ingat aku nak pakai balik aku nyer cpl filter amik gambo la pulak.. camner aku leh lupa aku nyer tamron 67mm jugak daa.. nampak sangat selalu pakai tokina jer tu yang memati aku dok rasa tamron aku 62mm

Enjoice...Sharing is power!!!