mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label competition. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label competition. Papar semua catatan

Khamis, 19 Januari 2017

School Lab 2017 Malaysia


School Lab 2017 Malaysia. Adakah anda Komunikator Sains yang terbaik? Adakah anda sedang menunggu peluang untuk berkongsi topik STEM kegemaran anda dengan dunia? Sekarang inilah peluang anda untuk berbuat demikian dengan cara yang menarik dan inovatif!

School Lab ialah satu pertandingan yang membawa kembali keseronokan kepada sains dengan menghuraikan konsep STEM (sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik) dalam penyampaian yang ringkas dan mudah.

Cara Penyertaan

LANGKAH 1 : Wujudkan satu pasukan (2-5 orang ahli yang berumur 13-15 tahun) dan melantik guru anda.
LANGKAH 2 : Pilih topik STEM anda
LANGKAH 3 : Tonton tutorial video pautan di www.britishcouncil.my/schoollab
LANGKAH 4 : Rakam pembentangan 3 – 5 minit anda
LANGKAH 5 : Daftar dan hantar video anda di www.britishcouncil.my/schoollab
LANGKAH 6 : Hantar borang persetujuan dengan segera ke schoollab@britishcouncil.org.my

Peluang untuk memenangi:

  • Hadiah yang menarik
  • Bengkel Komunikasi Sains
Tarikh penting


Tarikh tutup : 
2 Mac 2017, Khamis

Pengumuman 48 Pasukan Peringkat Awal
20 Mac 2017, Isnin

Pengumuman 5 Pasukan Peringkat Akhir
24 Mac 2017, Jumaat

Bengkel Komunikasi Sains
5 Mei 2017, Jumaat

Peringkat Akhir School Lab
6 Mei 2017, Sabtu

---
#terbaeekkk ‎#kipidap #‎mknaceunlimited‬ #‎mknace‬ ‎#blogger‬ #‎photography‬ #‎photoblog‬ ‎#‎SJCAM‬ ‎#SJ4000‬ #‎Asus‬ #‎Zen4‬ ‎#Samsung‬ ‎#GalaxyCamera ‎#altek ‬#‎cubic‬ #love‬ ‎#followme‬ #‎beautiful‬ #‎blogoftheday‬ #fun‬ #like‬‎ #life‬ #colorful‬‎ #photooftheday‬ #‎MyExperience #‎mknaceunlimited,‬ #‎mknace‬, ‎#blogger,‬ #‎photography,‬ #‎photoblog,‬ #‎MyExperience‬,

Ahad, 11 Oktober 2015

Leaps of Knowledge: The Classroom Reimagined Doodle Competition

Leaps of Knowledge: The Classroom Reimagined Doodle Competition


For this year’s Leaps of Knowledge: The Classroom Reimagined, we’re having a competition! Reimagine everyday objects, by doodling on them.

Here’s what you need to do:

Step 1: Download a picture from this link: http://bit.ly/leapsdoodle
Step2: Be creative! Doodle it with marker pens or anything you like.
Step3: Scan. or take a photo of i and send it to us at leapsofknowledge@frogasia.com

We’ll feature your Doodle on our Social Media! You’ll also stand a chance to win a FREE ticket to our Leaps of Knowledge Conference.

Don’t forget to register for the Leaps of Knowledge conference here at: http://www.leapsofknowledge.com/

Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Jumaat, 3 Julai 2015

2015 SEAMEO-JAPAN ESD AWARDS

2015 SEAMEO-JAPAN ESD AWARDS


Kembali sekali lagi. Bagi yang berminat, boleh layari www.seameo.org untuk keterangan lanjut. Untuk mendapatkan perkara berkaitan sila layari url seperti berikut :

  1. SEAMEO Japan ESD Awards 2015 Flyer - http://moe.gov.my/cms/upload_files/articlefile/2015/articlefile_file_004138.pdf
  2. SEAMEO Japan ESD Awards 2015 Full Info - http://moe.gov.my/cms/upload_files/articlefile/2015/articlefile_file_004137.pdf
  3. Submission Form - http://moe.gov.my/cms/upload_files/articlefile/2015/articlefile_file_004139.docx



Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Jumaat, 13 Jun 2014

FLORIA Putrajaya 2014 Photography Competition


FLORIA Putrajaya 2014 Photography Competition. Apa lagi beb. Sesapa yang tinggal di kawasan Putrajaya dan berhampiran dengannya, masuk ajer lah. Rugi biar kamera tu berabuk ja. Betul tak. Ada dua kategori dipertandingkan. Bawah 17 tahun dan terbuka. Hadiah boleh tahan jugak tu. Apa pun layari web rasmi untuk info lanjut. http://floriaputrajaya.com.my/

Info pertandingan :




Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


2014 SEAMEO-JAPAN ESD AWARDS

2014 SEAMEO-JAPAN ESD AWARDS. Kembali sekali lagi. Bagi yang berminat, boleh layari www.seameo.org untuk keterangan lanjut. Untuk mendapatkan perkara berkaitan sila layari url seperti berikut :


  1. SEAMEO Japan ESD Awards 2014 Flyer - http://www.moe.gov.my/cms/upload_files/articlefile/2014/articlefile_file_003445.pdf
  2. SEAMEO Japan ESD Awards 2014 Info Note - http://www.moe.gov.my/cms/upload_files/articlefile/2014/articlefile_file_003446.pdf
  3. Submission Form - http://www.moe.gov.my/cms/upload_files/articlefile/2014/articlefile_file_003447.doc



Secara umum, ianya seperti berikut : (direct dari webnya yer)

I. Introduction 

 As the period 2005-2014 has been declared the Decade of Education for Sustainable Development (DESD) by the United Nations – the Southeast Asian Ministers of Education Organization (SEAMEO); the Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology, Japan (MEXT); the UNESCO Asia and Pacific Regional Bureau for Education are pleased to announce the launch of the 2014 SEAMEO-Japan Education for Sustainable Development (ESD) Award with the theme of “Fostering Global Citizenship for Sustainable Future”. The award has been held since 2012 to promote and share best practices in ESD in schools across Southeast Asia.

The objectives of the SEAMEO-Japan ESD Award are:

  1. To raise awareness of Education for Sustainable Development (ESD) in schools and communities across Southeast Asia; 
  2. To promote ESD best practices in schools and communities across Southeast Asia; 
  3. To share and exchange knowledge and best practices on ESD in schools across Southeast Asia and Japan; and 
  4. To encourage networking among schools and communities which implement ESD practices in both Southeast Asian countries and Japan.


II. Theme for 2014: “Fostering Global Citizenship for Sustainable Future”      

Considering the regional integration as one community by 2015 and the challenges of globalization, the SEAMEO Japan ESD Award has selected “Fostering Global Citizenship for Sustainable Future” as the theme for 2014. The objectives of this year’s award scheme are:

  1. To raise awareness of the importance of education in advancing global citizenship for the promotion of sustainable development in schools and communities in Southeast Asia and Japan; 
  2. To promote and share initiatives and good practices that support sustainable development through related global citizenship programmes in schools; 
  3. To encourage schools to develop and improve current Education for Sustainable Development activities and programmes. 

Under the theme of “Fostering Global Citizenship for Sustainable Future”, schools that have good practices in policies, management plans, the curriculum, innovative teaching and learning methodologies, and
activities/programmes that promote and enhance skills, knowledge, and competencies for global citizenship will be recognized in this year’s award scheme. (See more details in the website)
   

 III. All schools in Southeast Asian countries are invited to enter the competition  

All public and private elementary/ secondary schools in 11 Southeast Asian countries namely Brunei Darussalam, Cambodia, Indonesia, Lao PDR, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand, Timor-Leste and Vietnam are invited to submit the information of the school’s programme/project/activity related to the theme.

IV. Prizes for the winning schools   

(Please see details in the website)

1 st  Prize
- US$1,500
- A study tour to Japan for four days
   
2nd Prize
- US$1,000

3rd Prize
- US$500

A Special Prize from the SEAMEO Secretariat for the best programme carried out in small schools of less than 250 students - US$1,000

All winning schools will receive a plaque of recognition and a certificate for teachers and students involved in
planning and implementing the school’s programme.  A representative of the winning schools will be sponsored to participate in the award presentation ceremony which will be held at the SEAMEO High Officials Meeting in November 2014 in Thailand.  

V.       Judging criteria  

The judging committee will consider the following criteria in selecting the winning schools:  
• Strategy/ Modality of Implementation  
• Innovation and Creativity
• Teaching and Learning Methodologies
• Partnership, Community Participation and International Connection
• Sustainability
• Impact
(Please see details in the website)

VI.      Guidelines for submission of entries  

• Schools must ensure that the SEAMEO Secretariat receives their entries by Monday 15 September 2014.
• The submission of the school’s programme must be done through the template “Submission Form of 2014
SEAMEO-Japan ESD Award”.
• Announcement of the winning schools will be on the SEAMEO website (www.seameo.org) on 10 November 2014.
The submission form, guidelines for submission of entries, and details of the judging criteria can be
downloaded from the SEAMEO website: www.seameo.org
or email to seameojapan.award@seameo.org

VIII.     Contact information 

 (More information, visit www.seameo.org)

SEAMEO Secretariat,
920 Sukhumvit Road,
Klongtoey District,
Bangkok 10110,
THAILAND

Email:  seameojapan.award@seameo.org
Tel: +66 (0) 2391 0144
Fax: +66 (0) 2381 2587



Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Khamis, 23 Mei 2013

IPCC2013 MSC Malaysia


IPCC2013 MSC Malaysia
MSC sedang menjalankan pertandingan IPCC untuk tahun 2013. Melalui bahagian Multimedia Kreatif, MDeC, 3 pertandingan kandungan kreatif telah dijalankan sejak 2006 lagi. Pada tahun ini pertandingan ini diteruskan lagi melalui 3 kategori iaitu :


  • Animasi
  • Permainan Kasual
  • Komik Interaktif Digital

Pertandingan ini terbuka pada semua; amatur dan professional. Apa lagi, moh la kita tonjolkan bakat sedia ada tu. Join them at  http://www.mscmalaysia.my/ipcc_2013. Read more for details.

Ahad, 24 Mei 2009

Nuri's Writing Competition @ Sutera Mall

PhotobucketHaru biru gak hari ni. Iqa nak kena ada kat Nuri lam jam 12 tengahari. Aku ada kokurikulum kat sekolah. Mama ada LDP. Ucu ada program motivasi (dah habis belajar pun sibuk ngan GPMS lagi). Atuk pun kerja. Nak tak nak kena la aku take over kes Iqa ni. Lam kul 12 aku sampai rumah. Iqa dah siap dah pun. Langsung jer bawak dia gi Nuri. Pastu tunggu la dia siap praktis lagi menulis, praktis menari. Lebih kurang kul 2 terus buat konvoi gi Sutera Mall. Nama jer konvoi. Tak lama sampa depan Petronas jer dah pecah dua. Sampai kat Mutiara Rini jer dah pecah lagi dua. Last-last semua wat lone ranger.

Sesampai kat sana terkejut gak. Haii.. Aku yang sampai dulu. Lawaknya. Aku yang bawak paling slow ni sampai dulu. Turunkan Iqa n mama n adik n teacher Tini, aku terus gi cari parking. Selamba jer parking kat open parking depan tu. Baru jer nak gerak ke main building, mama lak call. Iqa tinggal beg dia la. Alamak. Kena patah balik la ni.

PhotobucketSekali masuk kat dalam tu, aku terperanjat gak. Humang aiii.. Ramainya makhluk. Sekali tanya memang semua 11 cawangan Nuri ada kat sini. Mak datuk.. Apapa pun cari la ayang dulu. Mana lak dia ada kat dalam seramai-ramai makhluk ni. Jumpa gak akhirnya. Memula kena kasi dulu beg Iqa yang tertinggal tu. Lepas kasi tu aku ajak jer ayang naik atas. Malas nak bersesak kat bawah. Sekali kat eskeleter tu leh lak nampak makhluk yang kukenali.

Ini Wak Nizam ni.
Tak la bang
Iye..

Aku mula merapati dia. Pastu terperasan lak bini dia. Memang betul la ni. Ayang dah cuak. Orang pompuan ni memang gabra sikit. Takut tul salah orang. Aku buat derk jer. Aku cuit Wak. Dia terkejut tengok aku. Borak lebih kurang. Anak dia pun masuk gak. Aku tanya anak nombor dua ke. Haah katanya. Pasal aku ingat tahun lepas anak dia dah grad. Aku jumpa dia masa kat Johor Jaya tahun lepas. Yang ni J5. Masuk spelling bee katanya. Keyler.. Aku terus bergerak ke penjuru satu lagi pasal tak nampak syafiqah kat situ. Lagipun aku kesian kat aci sebelah wak tu. Marah dia karang.

Photobucket Photobucket

Masa ni ler ayang mula tensen pasal tengok ada bebudak lain pakai meja. Terus dia ajak aku gi beli meja kecik. Aku malas nak soal jawab ngan pak gad pasal aku bawak beg kamera beso hari ni. So, ayang sorang masuk. Pastu aku gi balik tengok iqa. Sekali ayang tepon.

Camner ni bang
Takyah la, diaorang dah mula dah pun.
ikut suka hati abang la
tak kisah la, lain kali kita bawak.

PhotobucketPastu ayang kuar. Terus dia gi dok sebelah iqa. aku nak snap gambo lagi. tak kisah la. Masa ni ler adik mula bising nak makan. lapar la bah. Jom.. kita cari makan dulu. sekali nampak la kedai roti. langsung jer masuk. adik boleh pilih roti kismis. tak caya tul aku dia akan makan. apapun beli jer ler. pastu kuar terus menyelit sebelah ayang. snap lagi gambo iqa. masa ni iqa dah nak siap. Photobucketaiii.. masa lama lagi la iqa. tahu nak cepat jer. masa ada lagi sejam tak salah aku

Pastu dok sengih-sengih pasal tak tahu nak wat apa. Last-last teacher dia ambik dia n bawak dia ke belakang. Sebab dia nak buat tarian lepas ni. Sementara diaorang bersiap ada persembahan kuda kepang dulu. Habis persembahan MC buat kezutan. Mana bapak bebudak ni. Kalau sayang anak naik atas pentas. Mampusss.. Siap bapa-bapa ni kena menari kuda kepang. Havoc beb.. Dah habis tu baru spelling bee dijalankan. Leh tahan. Sekali aku nengok dah leh tangkap mana satu anak wak nizam. Muka sejibik muka mak dia. Dapat ler nomor dua. Tapi cam tak adil sikit la diaorang buat. Yang menang dapat ayat senang nak mampus, chair, table. Yang lain siap dinosaur la, eraser la. Sian bebudak tu. Nak wat camner, kira takder nasib la.

Photobucket
Photobucket Photobucket
Photobucket Photobucket
Photobucket


Pastu giliran Iqa buat persembahan. Layan la. Ni kira arrangement baru. Dulu lima orang, ni empat orang jer. Lepas habis jer, terus jengok iqa kat belakang. PhotobucketPastu sambil dok nunggu keputusan kuar tu jengjalan lagi. Kali ni iqa lak nak roti. Cambiasa dia mesti nak roti sosej. Pas beli gi lelepak dekat pentas. Sekali nengok hakim dah pegang kertas yang menang. Aku terus naik atas sebab aku nak nengok kertas mana yang menang ngan jelas. Lepas dah nengok semua, call ayang suruh dia nengok. Iqa memang tak termasuk lam list pun. Tapi aku suruh dia nengok yang saguhati, sebab aku tak suka walau satu pun. Memang buruk gegila. Sekali ayang nengok lagi la. Siap cakap kalau ye pun nak kasi hadiah kat Taman Perling jer takkan yang beburuk ni pun leh menang. Parent kat situ semua pandang dia. Selamba jer caloo.. Memang betul pun. Aku nengok dengan ayat pun ntah apa-apa. Bengong tul. Memang leh kata dari sepuluh tu 8 dari taman perling, 1 dari impian emas lagi satu tak hingat.

Photobucket Photobucket
Photobucket Photobucket
Photobucket

PhotobucketPhotobucketPaling best masa adik ngan burung nuri ni. Sibuk dia nak bersalam. Tadi taknak. sekali nengok bebudak asik dok salam jer, dia pulak asik dok kejo burung ni, n burung ni pun pantang nengok adik.

dah habis semua baru ingat nak makan. Iqa nak KFC.. Sudah. Mata liar cam aku jugak. Maknanya apa yang aku leh nampak, iqa mesti leh nampak gak. Dah la. Tak nak. Kita makan seafood lagi best. Apasal takleh makan KFC, dulu selalu ler makan. Dulu lain, sekarang ni kita tak leh dah makan KFC. OK ler. Balik makan seafood kat gelang patah. sedap pun sedap. baru 30 hinggit. Ngan ikan siakap tiga rasa, kailan ikan masin ngan tomyam campur. Lagi bagus dari makan ayam yang baru 5 ketul tu.


Slideshow


Rabu, 22 April 2009

Teruskan usahamu, Iqa

Photobucket

Iqa sekarang, boleh kata tiap-tiap hari balik lewat
Teacher dia bagi extra exercise
Sempena nak masuk writing competition nanti

Photobucket

Dah sampai boleh hafal dah apa yang nak ditulis nanti
Yang best masuk English tu
Yang tak best aku tak suka cakap English ngan Iqa
Sian Iqa
Aku just tulis dan ajar dia baca
Tapi aku memang jarang cakap English ngan dia

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket