mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label PC. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label PC. Papar semua catatan

Sabtu, 16 Jun 2012

PC boleh bengong la pulak

 mknace unlimited™ | takde la sampai terbarai cenggini

Apakes ntah??? Lepas adik inaz chuk guna pagi tadi terus bergelap jer. Adoyaiii!!!!???!!!
Yang aku nyer app pun masih bingai. Last last kena buat cenggini. Pelik tul. Post tak boleh, update boleh pulak. Huhhh..???

Via mel updated by Blogger

Selasa, 2 Ogos 2011

Hidup semula

Hari ni, baru hari ni; pc aku ni dapat berfungsi semula, dah dekat sebulan dua gak gamaknya tersadai. Nak wat camner, tuannya pun jarang berdepan dengan dia. Alih alih keluar. Sikit sikit data. Asyik belasah laptop buruk dia aje.

Alhamdulillah, hari ni baru terbukak sikit ruang untuk repair balik pc aku nih. Alang alang window 7 ja. Sekali driver la pulak banyak yang tak support. Hambik kau. Dah terpaksa sepanjang pagi godak tenet carik driver compatible. Dah idup dedua monitor ni maknanya dah ok ler ni. Tinggal nak masuk opis, ps dan vegas ja lagi...
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sabtu, 20 Februari 2010

Tukar Graphic Card jadi fan..

©2010mknaceunlimitedBaca tajuk entri ni macam ye ye jer.. Takkan tukar graphic Card leh jadi fan lak kot? Sebenarnya semalam ucu sesaja dok godak balik pc lama aku yang kena petir itu hari.

Waaaa.. Pakai graphic card Nvidia laa..
La, dah guna lama pun tak sedo ke? Bengong tul la.
Kalau orang tukar masuk pc baru boleh tak?
Try la, kalau boleh, boleh la..

PC lama tu dah lama aku beli. Tahun 2002 dulu. Tahun lebas baru kena petir. Tensen giler masa tu. Aku beli mahal tu. Masa tu la. Beli body jer dah dekat-dekat 2k lebih. Mana taknya. Fully customized la kengkononnya. Sekali kena petir aku beli body baru yang hampir 100% built-in. Hahaha.. Tak sampai 1k pun. Hampeh tul aku ni. Maybe tensen sangat kot. So, bermula la episod memasukkan sparepart yang power dari pc lama ke yang baru tu..

::Klik untuk cerita penuh::


©2010mknaceunlimited
Meh kita buka pc baru ni. Sekali tarik kuar dari dalam meja. Ya Allah... berdebu beb.. Padahal baru jer lagi..

©2010mknaceunlimited
Dengan belakang, dengan depan; semua debu seinchi tu.. hiyeeee...!!!

©2010mknaceunlimited
Ni ler kad grafik yang ucu nak tukar masuk tu..

©2010mknaceunlimited
Alamak bang.. mana leh masuk ni bang.. Kaki AGP tarak la.. Adoiiihh.. Ucu terus tensen.. Tu la.. Graphic card ni ada dua jenis, satu PCI satu lagi AGP. Masa aku nak beli ni PCI Express baru launch, harga masih tak berbaloi lagi. So, aku beli AGP.

©2010mknaceunlimited
Alang-alang dah bukak, abang cadangkan ko tukau semua fan-fan dari pc lama masuk sini. Aku dulu memang suka beli fan pc. Siap beli extension tambahan lagi masuk pc..

©2010mknaceunlimited
Tengok.. semua tempat udara masuk berabuk. Semua debu ditarik masuk.. So, aku suruh ucu buat arah udara keluar lak..

©2010mknaceunlimited
So bermula la adegan memasukkan fan lam pc baru ni..

©2010mknaceunlimited
Waaa.. ngam la.. cam ni kita masukkan jelah semua fan lam pc ni. Ngan lampu biru sekali tukar boleh tak.. Sukati ko la..

©2010mknaceunlimited
Dah kena angkut pc lama tu.. Habis la dibarai pas ni..

©2010mknaceunlimited
Proses membarai fan bermula..

©2010mknaceunlimited
Fan dikedudukan barunya.. Yang lampu biru ni nak ambik tak.. Kalau ko leh ambik, ambik la.. Sekali susah la pulak dia nak ambik, terus tak jadi..

©2010mknaceunlimited
Last-last 3 fan jer yang diambik.. dari grafik kad terus tukar jadi fan jer...

©2010mknaceunlimited
Ubuntu?? ke I yang buntu.. Yang pasti aku pakai kejap jer.. Lagi best pakai Win 7. Ayat stenderd orang-orang malas.. hehehe

©2010mknaceunlimited
Tengok lampu biru ni pun jadi la.. Kalau letak kipas berlampu biru tu lagi best tau.. Habis, nak bukak pun susah..

©2010mknaceunlimited
Dah settle.. leh guna dah..

Selasa, 2 Jun 2009

Ngantuk tahap dewa

PhotobucketHari ni memang kena gi sekolah gak. Mana taknya, kunci aku yang pegang. Walaupun ada Dila tapi kunci kat aku. So, pepagi dah kuar ke sekolah. Masalah yang paling besar aku memang tak larat hari ni. Mana taknya, dari hari Rabu sampai ke Ahad; masih tak berehat. Dengan majlis bersaranya, dengan Karnival ICTnya. Pastu siap pergi Jom Heboh lagi lak tu. Memang penat Tuhan ajer yang tahu.

Pagi ni bukan sahaja kontraktor yang datang, GITN pun datang gak untuk update anti virus untuk PC-PC tertentu. Ha.. layan ajer la.. Paling gila aku boleh terlelap dua kali; dalam keadaan duduk lak tu. Aku kuar jap. Bersidai bawah sinaran matahari.

Sementara diaorang dok settle masalah-masalah yang ada tu memacam aku wat untuk memastikan diri aku masih terjaga. Defrag PC la, main game la, surf internet la, layan movie la. Tapi sumer tak jalan.

Lam kul 1, aku memang dah tak tahan lagi. Aku suruh Dila sorang jer la tunggu. Pasal 1 PC degil ni daru pagi tadi memang tak boleh nak install windows. Dari 1 bawa ke 2, dari 2 bawak ke 3 orang. MAsih tak settle. So suruh Dila ajer la nunggu. Aku nak balik tido. Bawak keter memang tak leh nak cakap, laju gila. Sesampai jer rumah memang tak cakap apa. Terus tido cam Pak Belalang kata adik inaz. hehehehe


Chiaoooo...
__________________________________________________________________________
Mohamad Khairul Nizam | 07-5101621 | 0163176350 | 0136042404 | mknace@gmail.com