mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label food. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label food. Papar semua catatan

Jumaat, 15 Mei 2015

Steamboat GP lepaks


Steamboat GP lepaks. Lepas penat meronda satu gelang patah cari barang barang, lepaks sini jap. menapau. yok lantak.

Ahad, 21 September 2014

Tahu Bakar Kuah Rojak Bonda, Taman Nusantara, Gelang Patah, Johor


Tahu Bakar Kuah Rojak Bonda, Taman Nusantara, Gelang Patah, Johor. Semalam. Kuar ke Maybank. Nampak pulak brader ni. Mama dah mula ngidam balik. Beli satu set. Leh tahan kuah dia. Menjilat jari tuh. Pasni mama kata nak try rojak petis dia pulak.

Ahad, 31 Ogos 2014

Medan Cendol dan Laksa, Persisiran Sayong, Kuala Kangsar


Medan Cendol dan Laksa, Persisiran Sayong, Kuala Kangsar. Singgah jap kat sini. Sesaja nak bagi test laksa kuala kangsar. Kuah laksanya memang sedap. Cuma bagi yang tak biasa, a bit janggal bila laksa nya masuk ke mulut. Dia tak sama tang situ ja. Pastu kami pakat meronda jap ke gerai krafnya. Harga memang boleh tahan. Kena singgah sini lagi. Di akhiri dengan sesi melepak tepi persisiran sayong. Rupanya cetek ja sungai ni.

Khamis, 8 Mei 2014

Same old rutin, different point of view.

Same old rutin, different point of view. Masih ke pasar tani. Penat sikit. Baru sampai dari melaka. Solo journey. Beli hampir benda yang sama. Cuma. Sesaja ambik gambo lain yang tak berkaitan.

strawberi coklat pun ada kat gelang patah tau

Selasa, 26 Mac 2013

Dinar Burger Man, Baling

Dinar Burger Man, Baling memang famous. Letak dia depan pasaraya Aneka. Kat sini la memula aku kenal oblong tu apa. First time beli oblong daging biasa ja. Dah terbiasa mula la beli special, taruk telur. Pastu makin advanced mula la beli oblong cheese special. Masa ni dah tak beli daging biasa dah, dah hapgred ke kambing dah.


Sabtu, 7 Ogos 2010

Jom Ronda-Ronda : AI Cafe & Catering, Danga City Mall

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Balik dari pesta buku, mama sibuk ajak gi angsana; nak sopping raya kengkononnya. Aku cakap baik kita gi metrojaya jer. Langsung aku simpan semua buku-buku yang dibeli tadi kat keter. Maam aku suruh tunggu dulu. Leh tahan la sopping kat MJ. Lagipun dah lama aku tak gi MJ. Last masa tahun akhir 90an. Tu pun kat KL sana nu.

Habis jer sopping, gi kat bahagian food court. Carik punya carik sampai gak kat kedai ni. Aku saja nak test dia punya char koey teow. Tapi sayang.. tak best. Kering jer.. tapi lapar punya pasal, habis jugak sepinggan. Yang lain pun sama.. Bagi aku so-so la.. Tak pa la..

Klik untuk cerita penuh



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

Enjoice...Sharing is power!!!

Ahad, 11 Julai 2010

Nasi Goreng Bandar???

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Gambar ni aku amik masa sarapan pagi last kat Katerina ituhari. Memula tak perasan pun nama dia nasi goreng bandar.. Mentang-mentang dah ada nasi goreng kampung, bandar pun nak ada nasik goreng jugak la kan. Terus kuar hp amik gambo.. terkujat chef tu.. tapi rasa dia kira boleh la.. ngam hoo.. maybe sebab aku makan ngan telur apa ke nama ntah tu kot..

Enjoice...Sharing is power!!!

Ahad, 4 April 2010

Gerai Tomyam Seafood

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besarPetang jemaat lepas mama suruh kuar jugak untuk belanja bulan. Tak yah jejauh.. Pergi YOS jer.. OK ler.. Ajak ucu ngan iqa sekali. Banyak jugak yang aku nak beli sebenarnya. Dari hardware sampaila ke barang dapur. Memula pergi kedai sparepart. Nak beli minyak power stereng untuk keter sawi. Dah kering.. Pelik gak pasal leh kering tuh.. Beli minyak proton nyer. Dia kasi kat aku RM22 jer.. Kalau kat proton mesti lebih nyer.. Dah settle kat situ pergi belanja bulan kat Yos.

Tetiba iqa kata dia nak makan. Aku tanya nak makan apa? Ntah la.. Iqa tak tahu, tapi iqa nak makan. Hahaha.. Iqa ni kelakar la.. So terus aku bawak ke area Awana sana tu..

::Klik untuk cerita penuh::





Aku terus parking sebelah awana. Abah nak makan sini ker.. ha'ah.. iqa tak suka, iqa nak makan tempat lain. Pastu aku nengok kat depan ada gerai Char Kue Teow.. Nak makan kat sana. Nakk.. Eleh.. Takyah la.. Tu ada Char Kue Teow jer.. Iqa mana makan.. Last-last aku bawak ke kedai selang 2 pintu dari awana. Gerai tomyam. Aku tau iqa suka tomyam.. Tapi nama kedai aku pun dah tak ingat.

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

Kedai ni dia pakai satu kedai dia just untuk jadi dapur. Makan semua kat luar. So terus amik port depan tv besor.. Layan astro jer la. Pastu datang la sorang awek amik order.. Iqa order mihun tomyam sama teh ais.. ucu order kue teow tomyam sama air teh-o.. Aku??? aku order mango ice blended jer.. hahaha.. gila tul.. hujan-hujan pun bantai ais..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

Aku cakap boboi kan kerja kat lionmas sebelah ni. Panggil la dia join kita makan sekali.. Ucu sms jer.. Cheiitt.. haram la dia nak kuar.. Bukan jauh pun.. depan kedai jer..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

Kalau tak jumpa kedai ni, carik lionmas.. dia sebelah lionmas jer..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

Ada dua level tempat makan dia.. Ni level atas.. Tapi aku tak suka..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

Aku suka level bawak, sebab atas tar dan ada tv besor.. kekurangan cuma tak berbumbung jer..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

Haaa.. air dah sampai haaa.. tengok aku nyer mango..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

Tengok.. dah start mengacau dah..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

Buat-buat minum air teh dia balik..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

Dah sampai dah ucu nyer kue teow tomyam..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

Iqa nyer mihun tomyam pun dah sampai..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

Apa tunggu lagi.. makannn...

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

Banyak tul benda yang dia masukkan.. sotong la, udang la, ayam la, yang tak tahan ada kupang tu.. dalam 3 gak jumpa..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar

Close-up kue teow ucu. Dah habis makan tapau mihun tomyam untuk inaz yang tidur kat umah. Harga semua sekali RM10.. Kira leh tahan la tu. Dah tu pi tapau nasi kat awana untuk aku. hahaha..



Enjoice...Sharing is power!!!

Isnin, 15 Februari 2010

Ngidam air kelapa muda

©2010mknaceunlimitedPetang raya cina ni tetiba lak mama leh mengidam nak minum air kelapa muda. Biasa la orang berbadan dua ni. Tekak dia memang boleh teringin nak makan memacam. Semalam nak makan Yong Tau Fu, Kelmarin nak makan Cheese Cake.. Dah nama pun mengidam kan.

Atuk ambik galah jolokkan kelapa muda. Memula kelapa biasa tu. Ala yang warna hijau tu. Sekali mama minum, dia cakap tak best; nak kelapa gading. Ye la.. Atuk amikkan kelapa gading lak.. Hmmm.. baru best.. Iqa ngan adik tak kisah memana pun diaorang minum jer.. pastu dok sibuk makan isi kelapa dia. Hahahaha.. Bapak dia toksah citer laa.. apa lagi.. sibukkk dok mengamil gambo jer...

::Klik untuk cerita penuh::


©2010mknaceunlimited
Kelapa hijau ka, kelapa kuning ka, sumer iqa ngan adik taram.. tarak tolak nyer..

©2010mknaceunlimited
Iqa nak minum air kelapa sama isi dia..

©2010mknaceunlimited
Kelapa yang sudah ditebuk.. tinggal nak ambik isi jer lagi..

©2010mknaceunlimited
Atuk kopek kelapa gading lak.. adik seperti biasa, dah tak sabar..

©2010mknaceunlimited
Ni yang kedua untuk iqa dan inaz.. tadah yerr..

©2010mknaceunlimited
Hmmm.. yummy.. adik sukaaa...


Slideshow penuh



Rabu, 3 Jun 2009

Iqa's Recipes - Egg Sandwiches

PhotobucketHari ni Iqa sibuk tul mencari barang-barang yang dia nak. Kat Jusco tu sibuk ke hulu ke hilir, cari bahan-bahan yang dia nak. Memula dia cari roti dulu, pastu sibuk cari white pepper. Sebut pasal white pepper ni lawak gak masa aku dapat list dari teacher dia dulu sebab dia tulis white paper. Aku bagi la kertas A4 sekeping. Sekali Iqa balik dia membebel.

Apa la abah ni, teacher nak lada putih la.
Abis tu tulis kertas putih kenapa.
Ntah la bah.

Pastu mula cari timun dan tomato. Memula jumpa yang mahal, 6 bijik 2 hinggit. Mak oiii.. Ambik jer ler dulu. Sekali masa nak ambik mayonis jumpa lak local punya. Iqa pilih tomato dua bijik dan timun sebiji. Baru 70 sen.

OK pastu mula la acara membuatnya. Iqa suruh aku tolong hiris timun sama tomato jer. Yang lenglain semua dia buat. OK.

Photobucket Photobucket

Bahan-bahan

1. Roti
2. Timun
3. Tomato
4. Telur
5. Serbuk lada putih
6. Mayonis

Photobucket

Cara membuatnya

1. Hiris timun dan tomato

Photobucket Photobucket

2. Rebus dan buang kulit telur

Photobucket

3. Lenyekkan telur

Photobucket Photobucket

4. Masukkan dan gaul lada putih, mayonis, timun dan tomato bersama telur yang sudah dilenyek.

Photobucket Photobucket
Photobucket Photobucket
Photobucket

5. Sapukan bahan-bahan tadi kepada roti

Photobucket Photobucket

6. Siap.

Photobucket Photobucket

Hmmm. Pastu kena la kemas tempat tu ye. Iqa suka betul buat egg sandwich ni. Siap balik kedah nanti pun dia nak buat lagi.


Slideshow





Chiaoooo...
__________________________________________________________________________
Mohamad Khairul Nizam | 07-5101621 | 0163176350 | 0136042404 | mknace@gmail.com