mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label gout. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label gout. Papar semua catatan

Selasa, 12 September 2017

Poliklinik Bio-Sucinas : The verdict


Poliklinik Bio-Sucinas : The verdict. Tadi. Lepas je waktu kerja, langsung aku singgah uda. Nak amik result tempohari. Rasanya. Calon UPSR waima SPM pun tak gementar cam aku. Kekeke. Sekali masuk. Doktor senyum aje. Gout. Adesss. Bacaan darah aku 5.8. Dapat ubat untuk sebulan. Allopurinol. Makan masa tak sakit aje doktor pesan. K. Balik. Mula la carik pakcik google. Aku carik ubat dulu. Adess.. Bila baca tang side effect tu dah mula rasa tak best.

Take each dose with a full glass of water. To reduce your risk of kidney stones forming, drink 8 to 10 full glasses of fluid every day, unless your doctor tells you otherwise. You may have gout attacks more often when you first start taking allopurinol.

Haisshhh... Ni yang tak besh ni. Harap OK jer ler hendaknya. Aku dah telan dah ni haa.. Yang penting. Esok dah tokleh lupa lagi tertinggal aku nyer botol air tu ha. Dah seminggu deret aku tinggal aje. Hampes tul. Setel part tu. Aku search pulak bab bacaan tu. 5.8. Borderline. Hmmm... Detail lagi..

Uric acid levels vary during the day, and from day to day. If your test result is from a “good” day, your average could be higher than 6mg/dL.
Uric acid can crystallize in joints where temperatures are lower. You should not be troubled by brief exposure to cold, as uric acid crystals grow very slowly. However, as we get older, joint temperatures get lower, and the risk of gout increases.
If you have kidney problems, or other health reasons why uric acid cannot be brought down to 5mg/dL or below, then you might have to settle for 6. As you are borderline, you must make the best efforts to stay warm and well hydrated. Getting as low as you can below 6mg/dL will give you a better safety margin. Also, you should get uric acid tested every three months to ensure it is not moving towards dangerous levels.

Haiyooo... Banyak la lagi mender yang aku kena buat ni. Apapun. Aku dah masuk geng la ni ha. Kui kui kui. Nasib nasib. Masa doktor tanya satu satu tadi pun, semuanya aku dah buat, dah melantak. Orang Baling kot. Membesar bagai johan dikelilingi semua sumber utama gout kot. Ikan gelama, ikan pekasam, laksa. You name it! Semua keliling pinggang ja kot. Sanggup aku tolak ayam golek demi seekor ikan gelama masin. Perggghhhhh!!!! Rindu kot. Yummy! Semua tinggal kenangan aje le. Dah setahun kot aku pantang. La ni. Aku nak tengok. Apa jadi lagi sebulan. See you sebulan lagi doc.

Sabtu, 4 Mac 2017

Lelepak Santai : Infografik Gout @ Farmasi AM PM


Lelepak Santai : Infografik Gout @ Farmasi AM PM. Petang 19 Feb aku lepak kat farmasi. Tapau ubat-ubat keperluan. Biasanya sebelum gi outstation memang aku akan topup balik ubat ubat. Takut tak jumpa macam kes kat Sabah satu ketika dulu. Tak nak lagi kes seret kaki jadi lagi. Sesambil nunggu set ubat aku sampai, sempat aku dok study mende alah ni. Perghhh... Makin banyak kot kena kurangkan. Entah la. Aku ni dah masuk geng terlalu takut pun boleh jadi jugak kot. Habih semua aku nak kawal kalau ikut. Ubat ni pun aku hanya makan bila terasa tanda-tanda je. Yang pasti. Semua makanan ruji aku, memang aku leh tengok lalu depan mata aje. Paling best bila mama cakap semalam, laksa kegemaran abang pun dah tokleh ehhh.. Sahih la lupa laksa tu ikan sebanyak-banyak tidak. Pelbagai gitu. Ish ish ish. Yang pasti. Faktor 1 dan 2 tu memang tokleh nak elak dah kot.

Sabtu, 19 November 2016

New Set of Medicines


New Set of Medicines. Kali ni aku bagi set berbeza ubat la pulops. Lepas masuk wad hari tu doktor dah masukkan aku lam list gout. Welcome to the group kata yang lain. Kekeke. Lepas balik dari taman tu makin menjadi jadi pulak sakit kat lutut aku ni. Tibai yang kecik tu. Sampai ke malam dok cenggitu. at last nak kena jugak la yang merah tu. Pastu terus hilang sakit. Dah terang lagi bersuluh la ubat tahan sakit super duper kan. Pagi tadi singgah farmasi untuk top-up. Yang merah tu jangan amalkan sangat kecuali kes cam semalam. Ye. Harga dia pun leh tahan weh. 5 bijik RM28 tuh. Yang gout tu pun aku hanya makan bila sakit aje. Baru makan sekali. Sahih la kes nasi goreng semalam kat Pasir Gudang. Tekak punya pasal dua kali aku sesah. Padan muka. Sesekali kena balik kan. Abis diet selama ni.

---
#terbaeekkk ‎#kipidap #‎mknaceunlimited‬ #‎mknace‬ ‎#blogger‬ #‎photography‬ #‎photoblog‬ ‎#‎SJCAM‬ ‎#SJ4000‬ #‎Asus‬ #‎Zen4‬ ‎#Samsung‬ ‎#GalaxyCamera ‎#altek ‬#‎cubic‬ #love‬ ‎#followme‬ #‎beautiful‬ #‎blogoftheday‬ #fun‬ #like‬‎ #life‬ #colorful‬‎ #photooftheday‬ #‎MyExperience #‎mknaceunlimited,‬ #‎mknace‬, ‎#blogger,‬ #‎photography,‬ #‎photoblog,‬ #‎MyExperience‬,

Ahad, 10 Mac 2013

Lamo botul den tak nulih

Lamo botul den tak nulih. Asik keluo ajo. Kojap kek kodah, kojap kek sabah. Mana den tak jojak sojak kobolakangan nih. Merepek la nulih nogori lak. Hehehehe.. Sekali hari Rabu itu hari, akhirnya; kaki aku sakit kat ibu jari. Pulak dah. Dah lama tak kena nih. Ni ler jadinya kalau aku selalu gerak. Minggu lepas antara minggu yang setiap hari aku travel 200++ km setiap hari, going and back. Akhirnya, akhirnya.

So, Khamis tu masih kena gi meeting di muo. Sesaja paksa lagi kaki tu. Masa balik memang sangat terasa. Tapi wat bodo jugak. Jemaat amik CRK. Masih ok. Maybe a little bit of flanil and some rest can heal the leg. Nak buat camno, Sabtu makin sakit. Dan pagi ni hampir aku tokleh gerak. Gi ler klinik, jugak. And get the MC for tomorrow, with a new set of medicine. Get well soon la for my leg...

ps : mula selasa ni nak travel merata lagi... for the whole two week... Boleh ker aku tanggung???

Lamo botul den tak nulih

Hari Jemaat, both of my leg are bungkus penuh... Melarat ke kiri sebab aku gunapakai kaki kiri penuh masa kaki kanan aku sakit

Lamo botul den tak nulih

hari ahad pun ramai orang jugak. kaki tengah perit ni memang memberi pengalaman best kat aku menahan sabar