mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label Pekan Nenas. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Pekan Nenas. Papar semua catatan

Selasa, 31 Januari 2017

Jenjalan Santai : Tanah Bakar @ Perniagaan Bumi Jaya, Pekan Nenas


Jenjalan Santai : Tanah Bakar @ Perniagaan Bumi Jaya, Pekan Nenas. Singgah sat kat sini. Biasa beli tanah bakar. Lima kampit RM10. Tapi. Hari ni. Nasib tarak ong meh. Tanah bakar habis. Lupa. Raya Cina. Habis semua dah kena beli. At last. Amik tanah baja komposit. Sekampit RM10. Layan aje apa yang ada.

Jenjalan Santai : Pasar Selasa Pekan Nenas


Jenjalan Santai : Pasar Selasa Pekan Nenas. Ni ler target kami hari ni. Pasal datang awal tak la rasa sangat bahang yang menyengat. Pun terasa juga lepas dah tawaf satu round. Aku banyak lepak ngan kebudaks aje. Lepak kedai jual apa nam ntah kuih tu. Yang bangla suka makan tu. Dulu familiar betul ngan nama dia. Tapi. Yang kat sini biasa biasa aje. Kalau nak yang best. Aku rekemen kat Pasar Tani Taman Nusantara, atau Pasar Tani Gelang Patah. Memang marbeles, Kalau hari ahad tu. Berderet pekerja kilang bangla beratur nak membeli. Kekeke.

Sambung jalan lagi. Masa ni dah jumpa semua dah, Lepak lagi kat ayam Uncle Best. Pun tak berapa best bagi aku. So so aje. Bahagian bertulang pun agak rare. Hehehe. Tapi. Boleh la. Apa yang best pasal kami ni. Perasan tak kami baru aje sarap tadi. Sambung lagi melantak. Ish ish ish. Jalan lagi sampai ke setiap ceruk. Baju JDT pun ada. Tanya berapa harga. RM38. Ish ish ish. Memang aku tak minat sangat ngan design kali ni. Tanya iqa nak yang merah idak. Mentang mentang rumah merah katakan. Iqa pun tak nak katanya. Tunggu la aku dapat baju merah kedah nanti. Kekeke.

Sempat borak dengan beberapa peniaga. Memang lain kata deme hari selasa. Penjual hari selasa banyak amik barang dari KL. Beza dengan peniaga hari sabtu. Patut la aku tengok orangnya tak sama bila aku return hari sabtu. Ni ropernyer kisahnya. Tahu la aku

Jenjalan Cari Makan : Kafeteria Anjung Dful, Pekan Nenas


Jenjalan Cari Makan : Kafeteria Anjung Dful, Pekan Nenas. Macam aku cakap semalam. Hari ni aku cuti. Cuti sebab nak bawa semua jenjalan ke Pasar Selasa kat Pekan Nenas ja. Sian sian sian. Jauhnya bawak bercuti kali ni. Sebelum masuk ke medan jual beli, kita singgah dulu sarap kat Kafe Dful. Bukannya susah. Park kat masjid. Dia satu-satunya kedai makan sebelum masuk ke Pasar Selasa tu. Kekeke. Nenek sama Angah memang sangat suka makan lempeng cicah asam pedas kat sini. Marbeles kata deme. Aku sama Iqa cam biasa. Roti Tampal. Hari ni memang tahap pecah panggung. Aku nyer order tu last roti tu. Wow. Tu aku keluar jam 7.30 pagi tu. Air kena sabar sikit ya. Memang air biasanya lambat. Dia dah cakap awal awal. Orang yang datang pun tak heran pasal air lewat tu. Memasing dok kejar makanan yang super variety kat sini.

Selasa, 5 Julai 2016

Misi Bunga Api @ Pasar Selasa, Pekan Nenas


Misi Bunga Api @ Pasar Selasa, Pekan Nenas. Mama ada benda nak cari. Tudung. Aku. Nak cari bunga api la. Kalau dapat kat sini. Aku amik kat sini la. Kalau idak. Pasnni misi berterusan sampai dapat. Alhamdulillah. Sempat meronda dua gerai. Amik ajer ler dua jenis lam tiga kotak. Malam ni baru namanya bako duit.

Rabu, 23 September 2015

Eating Out @Asam Pedas Madu Tiga, Pekan Nenas


Eating Out @Asam Pedas Madu Tiga, Pekan Nenas. Alang alang kat pekan nenas, makan aje kat asam pedas madu tiga. Leh tahan jugak ramainya orang masa kami singgah semalam. Dan makin bertambah bila masa berganjak ke tengahari.

Selasa, 22 September 2015

Pasar Selasa Pekan Nenas


Pasar Selasa Pekan Nenas. Lepak jap kat sini pagi tadi. Leh tahan luasnya kawasan ni. Penuh dengan segala jenis busana. Patutnya ianya juga dikenali dengan nama Pasar Tudung. Letaknya bebetul bersebelahan dengan Masjid Pekan Nenas. Ambil masa yang agak lama juga untuk tawaf keseluruhan kawasan ni. Pergghhh!!!! Layannn...

Lempeng Kelapa @Gerai #30 Siti Rafeah, Pekan Nenas


Lempeng Kelapa @Gerai #30 Siti Rafeah, Pekan Nenas. Singgah sarap jap. Semua pakat nak merasa lempeng kelapa ni. Layan ajer ler. Mulanya nak sarap nasi kerabu je kat usop ulu pulai. Sekali tutup daa.. dah sampai ke pekan nenas je nak sarap jer.

Jumaat, 3 Julai 2015

Bazar Ramadan Pekan Nenas, Pontian


Bazar Ramadan Pekan Nenas, Pontian. Letaknya bersebelahan dengan medan selera, berhadapan dengan masjid pekan nenas. Saja singgah sini on the way back. Quite something. Banyak variasi makanan yang berbeza. Memang lain pada yang lain. Yok kita layan.

Selasa, 17 Februari 2015

Late Lunch @ Asam Pedas Madu Tiga, Pekan Nenas


Late Lunch @ Asam Pedas Madu Tiga, Pekan Nenas. Saja singgah. Tunai hajat mama. First iced drink selepas bersalin.

Isnin, 8 Disember 2014

Jalan jalan cari makan : Asam Pedas Madu Tiga, Pekan Nenas


Jalan jalan cari makan : Asam Pedas Madu Tiga, Pekan Nenas. Ni masa konvo si Iqi ituhari. Alang alang lalu pekan nenas, sambar sekali asam pedas madu tiga kat situ. Memang boleh tahan la. Kuah kaw kaw pekat abis. Sampai ke tulang kena kekah.

Khamis, 22 November 2012

Nenas Pekan Nenas

Petang tadi, lepas selesai ja episod pasang khemah. Atuk ngan Abang Is serta Iqa ke Pekan Nenas. Ambik 100 biji buah nenas yang dah dibooking dari awal. Bila dah bawak balik memang comei comei nenasnya. Baru petik dari ladang.

ready the car

iqa dah lama ready

nenas yang baru dipetik

apa lagi

angkat masuk keter

comei comei kan

sebahagian

dah masuk keter

susun cantik cantik

dah bertimpa timpa

dah sampai destinasi

semua teruja nengok nenas comei

ok leh bawak turun dah

snap lagi sekeping sebelum wak turun

bawak masuk raga

jom punggah

pandangan dari dalam

side view

sesi memunggah

dah selesai dipunggah

susun kat tepi dinding

sonok nengokkan nenas cenggini

pandangan hadapan

close up


Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free