mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label facebook. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label facebook. Papar semua catatan

Khamis, 12 November 2015

PERADUAN BERGAMBAR KREATIF MELALUI FACEBOOK REMAJA BENCI JENAYAH

PERADUAN BERGAMBAR KREATIF MELALUI FACEBOOK REMAJA BENCI JENAYAH


Perhatian kepada semua sekolah-sekolah di negeri Johor, Penang, Perak, Kuala Lumpur dan Selangor. Jom sertai peraduan ini. Berakhir pada 15 November 2015. ‪#‎remajabencijenayah‬ ‪#‎peraduan‬ ‪#‎sekolah‬

Terdapat 4 (Empat) kategori yang dipertandingkan iaitu ;

  1. Sekolah Rendah dengan jumlah ‘like’ tertinggi dan (Hadiah berupa dana berjumlah RM 500.00 akan disalurkan kepada Kelab Pencegahan Jenayah Sekolah berkenaan)
  2. Sekolah Rendah dengan gambar yang paling kreatif. (Hadiah berupa wang tunai berjumlah RM 500.00 akan diberikan kepada pelajar yang terlibat melalui Kelab Pencegahan Jenayah sekolah berkenaan)
  3. Sekolah Menengah dengan jumlah ‘like’ tertinggi dan (Hadiah berupa dana berjumlah RM 500.00 akan disalurkan kepada Kelab Pencegahan Jenayah Sekolah berkenaan)
  4. Sekolah Menengah dengan gambar yang paling kreatif. (Hadiah berupa wang tunai berjumlah RM 500.00 akan diberikan kepada pelajar yang terlibat melalui Kelab Pencegahan Jenayah sekolah berkenaan)
Layari facebook Remaja Benci Jenayah untuk keterangan lanjut. 


Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Ahad, 30 Ogos 2015

#UlangSejarah Bersama 1Malaysia

#UlangSejarah Bersama 1Malaysia


Malaysia kita penuh dengan detik dan sejarah bermakna dari zaman sebelum merdeka sehingga hari ini. Sempena 58 tahun merdeka serta sambutan Hari Malaysia, 1Malaysia mengajak anda mengulang semula sejarah kita melalui foto dan dengan interpretasi anda sendiri. Reka semula detik-detik bersejarah dari katalog foto di bawah dan kongsikan bersama kami menggunakan hashtag #UlangSejarah.

Layari laman sesawang http://1malaysia.com.my/special/ulangsejarah untuk keterangan lanjut.

Cara penyertaan amat mudah:
  1. Kunjungi 1malaysia.com.my/special/ulangsejarah
  2. Pilih foto dari katalog #UlangSejarah yang anda gemari.
  3. Reka semula foto tersebut dengan kreativiti dan imaginasi anda.
  4. Muat naik ke Instagram, Twitter atau Facebook anda dengan menggunakan hashtag #UlangSejarah (sila tetapkan privasi foto anda kepada "Public")

Anda boleh memuat naik seberapa banyak gambar berdasarkan 25 foto di dalam katalog #UlangSejarah tanpa had! Kami mengalu-alukan penyertaan dari anda, tentu amat menarik dan kreatif!

Jangan lupa kunjungi #UlangSejarah! 1malaysia.com.my/special/ulangsejarah

Terima kasih

Admin



Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Isnin, 17 Ogos 2015

Marvel : Avengers Alliance on Facebook - Hyperion Recruited!


Marvel : Avengers Alliance on Facebook - Hyperion Recruited! Malam ni setel jugak misi unlock mamat nih. Setel semua buku dikumpul. Tak lupa jugak adik beradik Scarlet Wicth dan Quicksilver Age of Ultron Edision. Tak tau la kenapa aku minat pulak kat dedua ni. Kebetulan Command Point tengah bertabur hasil Season 2 punya 4 kali level naik ituhari. Ngeh ngeh ngeh. Cuma lupa pulak nak snap Scarlet Witch tu...

Jumaat, 14 Ogos 2015

Official Yayasan Guru Malaysia Berhad - YGMB Facebook Pages

Official Yayasan Guru Malaysia Berhad - YGMB Facebook Pages


Selamat sejahtera & Salam 1 Malaysia. Dukacita dimaklumkan YGMB mengalami masalah teknikal dengan akaun facebook kami yang lama. Mohon rakan-rakan guru dan semua kakitangan Kementerian Pendidikan Malaysia untuk like dan follow page YGMB yang terbaru iaitu Official Yayasan Guru Malaysia Berhad - YGMB di url berikut :


YGMB mengalu-alukan perhatian dan maklum balas dari semua. Sebarang maklumat lanjut dan pertanyaan yang berkaitan juga boleh diperolehi di laman sesawang www.ygmb.com.my atau hantarkan emel kepada keahlian@ygmb.com.my atau kebajikan@ygmb.com.my Perhatian dan maklum balas para pendidik sekalian amat dihargai dan diucapkan ribuan terima kasih dari kami Yayasan Guru Malaysia Berhad.


Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Jumaat, 3 Januari 2014

Sekatan baru

Sekatan baru. Hmmm... Gini la pulak jadinya. Padahal boleh dikatakan FB adalah satu medium terbaik yang aku temui paling berkesan dalam pengkolaborasian. Ada fungsi kumpulan (group), laman (pages) dengan pelbagai fungsi tambahan yang dapat dimanfaatkan sebaiknya oleh guru. Aku sendiri dah lama menggunakan kedua dua fungsi ni dalam pengkolaborasian. 


Sekarang ni facebook dah jadi satu medium yang digunapakai hampir di seluruh Malaysia. KPM sendiri ada laman Facebook, GM1M, malahan agensi-agensi berkaitan; malah PM kita sendiri pun aktif. Kumpulan juga aktif, SPS Malaysia, FrogVLE. Cuma apa yang penting kita kena pandai gunakan dan didik pengguna untuk tahu cara penggunaan yang betul. Tindakan menyekat bagi aku semacam satu penyelesaian jangka pendek (sekiranya ada). 

Tanpa sebarang notis dan makluman rasmi sebegini, takut lain jadinya aje. Cam pepatah Inggeris menyebut, If you can't beat them, join them. Dan, jangan lupa join dan ubah pengguna ikut acuan kita. Hmmmm.... Orang lain berlumba lumba mengejar arus teknologi, kita pulak cam jadi terbalik la pulak. Bagi aku, sikap yang perlu dididik. Hmmm.. panjang pulak celoteh pagi ni. Apapun... ini cuma sekadar luahan peribadi dari aku sendiri. Apa pandangan anda? 



Isnin, 30 Disember 2013

Guru Muda 1 Malaysia

Guru Muda 1 Malaysia telah dilancarkan pada 8 Oktober 2012 bertempat di Pusat Kokurikulum Tasek Utara, Johor. Tujuan utama penubuhan Guru Muda 1 Malaysia (GM1M) ini adalah untuk mengukuhkan perpaduan guru muda untuk bersama Kementerian Pelajaran Malaysia dalam memacu dan melaksanakan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025. Selepas itu, pelancaran demi pelancaran mengikut zon telah dijalankan dalam memastikan guru-guru muda seluruh negara jelas berkaitan penubuhan pergerakan ini. GM1M menggunakan medium facebook sebagai medium perhubungan utama untuk memberi makluman berkaitan aktiviti yang sedang dan akan berlangsung. Facebook ini dapat dicapai melalui pautan berikut :



GM1M dikendalikan oleh Sekretariat Pusat yang terdiri daripada Ketua Penggerak GM1M dan seorang Pegawai Meja bagi setiap negeri. Diperingkat negeri, Sekretariat Negeri terdiri daripada Ketua Penggerak GM1M dan seorang Pegawai Meja bagi setiap daerah. Sekiranya guru-guru berminat untuk memberikan sumbangan dari segi tenaga dan buah fikiran, guru-guru digalakkan untuk menghubungi sekretariat diperingkat negeri ini. Kami amat mengalu-alukan dan menghargai setiap sumbangan yang disalurkan. Untuk berita yang lebih lanjut dan terkini, guru-guru dapat menyemak melalui blog rasmi GM1M di pautan berikut :

http://gm1monline.blogspot.com/


Kenangan semasa mesyuarat penaja - menentukan halatuju GM1M.

Khamis, 7 November 2013

Senarai PUASA SUNAT 2013-2014


*Senarai PUASA SUNAT 2013-2014*
Dipetik dari FB Ustaz Zahazan Mohamed

Sepanjang 1435 H

1. PUASA 1-9 MUHARAM
    bersamaan 5-13 NOV 2013

2. PUASA HARI ASYURA iaitu PADA 10 MUHARAM BERSERTA SEHARI SEBELUMNYA
    bersamaan 13 - 14 NOV 2013

3. PUASA HARI ISNIN DAN KHAMIS :
    MANA-MANA HARI ISNIN DAN KHAMIS KECUALI HARI TASYRIK 11 ZULHIJJAH
    bersamaan 6 OKT 2014 (ISNIN)

4. PUASA HARI PUTIH PADA 13, 14 DAN 15 HARI BULAN SETIAP BULAN HIJRAH SEPERTI BERIKUT:

MUHARAM = 17-19 NOV 2013
SAFAR = 16 -18 DIS 2013
RABIULAWAL = 15-17 JAN 2014
RABIULAKHIR = 13-15 FAB 2014
JAMADILAWAL = 15-17 MAC 2014
JAMADILAKHIR = 13-15 APR 2014
REJAB = 13-15 MEI 2014
SYAABAN = 11-13 JUN 2014
SYAWAL = 09-11 OGOS 2014
ZULKAEDAH = 08-10 SEPT 2014
ZULHIJJAH = 08-10 OKT 2014

5. PUASA SUNAT REJAB
    bersamaan 1-29 MEI 2014

6. PUASA SUNAT SYAABAN ( KECUALI HARI SYAK 30 SYAABAN)
    bersamaan 30 MEI- 27 JUN 2014

7. PUASA ENAM ( PUASA MANA-MANA ENAM HARI SYAWAL KECUALI 1 SYAWAL)
    antara 29 JULAI - 26 OGOS 2014

8. PUASA 1- 8 ZULHIJJAH
    bersamaan 26 SEPT-3 OKT 2014

9. PUASA HARI WUQUF (BAGI MEREKA YANG TIDAK MENUNAIKAN HAJI)
    bersamaan 4 OKT 2014 

Semoga Allah mempermudahkan urusan ibadat kita kepadaNya dan menerima amalan puasa kita. Allah telah memberitahu kepada Nabi saw di dalam sebuah hadith yang maksudnya, “Setiap amalan anak Adam adalah untuk dirinya sendiri kecuali puasa, sesungguhnya puasa itu untuk aku (Allah) dan akulah yang langsung membalasnya.” (riwayat al-Imam al Bukhari dan Imam Muslim)

Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Selasa, 20 Ogos 2013

Facebook Official Jabatan Pendidikan Johor


Facebook Official Jabatan Pendidikan Johor. Bermula 20 Ogos 2013 url facebok official Jabatan Pendidikan Johor telah bertukar ke https://www.facebook.com/pages/Jabatan-Pendidikan-Johor/151609215037495. Jom pakat 'like'...

Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Isnin, 11 Februari 2013

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

Dah sampai masa untuk kami tinggalkan bumi sarawak. Apa yang nak beli sebagai ole ole? Hmmmm.... jenjalan kat sibu central market jap. tengok ler apa yang ada.

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

Bangun lewat sikit ini hari... penat. semalam siap gi layan movie hansel and gretel 3D tuh...

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

cam biasa... ngoder omelette

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

pagi ni habih aku repair makanan aku.. kekeke

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

sempat baca sokkabar. layan muka dayang tido kat front page gitu... kekeke..

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

beruk eksen pun dah bertambah eksen... huh

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

ulat mulung kegemaran penduduk setempat... seraga seploh... mau...

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

ni rupa stok ulat mulung.. abis dia topup dari baldi ni ler

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

aku pun tak tau pasai tak tanya pun

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

rupa pasar sibu

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

nampak dia tengah topup ulat mulung

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

ikan terubuk masin

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

dan lelain bende bende exotic sarawak

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

beli ikan terubuk sikit

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

siap bungkuskan

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

gambir sarawak anyone... siap ada minyak lagi tuh

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

kek lapis sarawak.. beli kat juara lagi

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

jenjalan lagi

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

tengok ayam ni teringat cerita en. zaki. memang kena sembelih sendiri. cemana la aku nak idup kat sini. tapi kalau dah terpaksa memang kena la jugak kan..

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

ayam dijual hidup hidup tu

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

nak beli tak.. kalau aku beli takkan nak bawak naik flight kot.. kekeke

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

jumpa lagi

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

bukan setakat ayam, itik pun ada... nasib baik tak jumpa encik oink oink

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

babai sibu

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

sempat posing sementara menantikan flight

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

dah sampai pun

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

masa balik ni kami dapat tempat yang luas la pulak 

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

rupanya sebab jalan keluar daaa... bebetul atas sayap

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

takde pramugari live, layan bideo ja

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

kan... pramugara ja layan

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

makanan tengahari ni

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

layan awan.. uh uh.. ada kapei terbang lain join rempit tuh

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

dah tiba ke klia... alhamdulillah

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6

Himpunan Guru Muda 1Malaysia, Zon Sarawak, My journey Part 6


Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free