mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label johor. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label johor. Papar semua catatan

Jumaat, 2 September 2016

Edisi Kompilasi Jalan Jalan Makan Makan Seminggu


Edisi Kompilasi Jalan Jalan Makan Makan Seminggu. Boleh gitu. Kekeke. Tapi bukan minggu ni. Dua minggu lepas punya cerita.

Selasa, 30 Ogos 2016

Pelancaran Lagu Muafakat Johor sempena Sambutan Ambang Kemerdekaan 2016


Pelancaran Lagu Muafakat Johor sempena Sambutan Ambang Kemerdekaan 2016 Semarakkan Semangat Muafakat Bangsa Johor. Kerajaan Negeri Johor bakal melancarkan lagu Muafakat Johor pada 30 Ogos ini secara serentak di seluruh daerah bagi menyemarakkan lagi semangat muafakat Bangsa Johor di negeri ini.

Majlis pelancarannya akan disempurnakan Menteri Besar Johor, Dato’ Mohamed Khaled Nordin sempena Malam Ambang Merdeka di Dataran Ledang, Tangkak.

Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan, Kebudayaan Dan Warisan Negeri Johor, Dato’ Zulkurnain Kamisan berkata, lagu tersebut akan disebar luas di semua stesen televisyen atas talian, sekolah selain akan dimainkan pada setiap sambutan acara di Johor seiring dengan konsep Bangsa Johor.

Beliau berkata setiap rangkap dalam lagu Muafakat Johor memberi inspirasi kepada rakyat untuk terus berjuang dengan penuh semangat sebagai satu bangsa bagi mencapai cita-cita gagasan Johor berkemajuan, kesetiaan Bangsa Johor kepada raja serta raja dan rakyat berpisah tiada.

Selain itu, ia juga memberi inspirasi kepada Bangsa Johor agar terus bermuafakat membina bangsa dan negeri bertunjangkan cara Johor.

Tambah beliau, lagu tersebut wajar dihayati dan perlu dimainkan di majlis-majlis rasmi sama ada di peringkat kerajaan mahupun korporat agar semangatnya terus dijiwai terutama golongan belia.

“Konsep lagu ini yang rancak dan bersemangat amat sesuai dan memenuhi cita rasa golongan muda tanpa meminggirkan budaya zapin dan ghazal.

“Semoga lagu ini akan membuka satu lagi lembaran baru dalam kita menyemai, menyubur dan memantapkan permuafakatan Bangsa Johor ke arah Johor berkemajuan,” katanya dalam satu kenyataan.

Sementara itu, mengulas mengenai kenyataan sesetengah pihak mendakwa bahawa konsep Bangsa Johor membawa kepada perpecahan perpaduan dan tidak sihat untuk negara, beliau berkata ia adalah sesuatu yang tidak berasas.

Jelas beliau, konsep dan istilah Bangsa Johor yang sudah diguna pakai sejak zaman pemerintahan Almarhum Sultan Sir Ibrahim Sultan Abu Bakar seawal tahun 1920 memang tidak perlu dinafikan.

Buktinya jelas ia sudah sinonim dalam diri setiap rakyat negeri Johor kerana berjaya membuahkan hasil menyatupadukan rakyat yang berbilang bangsa.

“Sultan Ibrahim Sultan Iskandar yang meneruskan legasi itu juga sentiasa memberi yang terbaik untuk Bangsa Johor, mana mungkin rakyat Johor akan mensia-siakan apa yang dilakukan Tuanku.

“Tuanku turut menghadiri pelbagai majlis sambutan perayaan pelbagai kaum dan agama di negeri ini membuktikan lambang perpaduan yang kukuh, bukan sahaja dalam kalangan rakyat, malah rakyat dan Institusi Kesultanan Johor,” katanya.

Tambah beliau, kesan daripada semangat Bangsa Johor juga dapat disaksikan hari ini, apabila belia-belia di Johor tanpa mengira kaum, fahaman dan agama boleh bersama melakukan aktiviti, bersukan dan beriadah dalam suasana muafakat.

“Kejayaan bola sepak di negeri ini misalnya, semua adalah hasil sokongan Bangsa Johor yang bersama menyokong tanpa berbelah bahagi untuk menaikkan nama Johor Darul Ta’zim sehingga ke persada dunia.

“Saya turut bersetuju dengan pandangan Menteri Besar Johor, Dato’ Mohamed Khaled Nordin yang mengatakan konsep berbangsa itu adalah manifestasi peradaban dan kemodenan selain agama Islam itu sendiri mengiktiraf kepelbagaian bangsa dan etnik,” katanya.

Menurut Zulkurnain lagi, Bangsa Johor yang sudah menjadi identiti rakyat Johor bukanlah satu usaha untuk ‘mencipta’ bangsa baharu atau melahirkan semangat kenegerian yang ekstrim, tetapi wadah menyatupadukan kerencaman bangsa yang menjadi kekuatan bagi sama-sama membangunkan Johor.

“Atas semangat perpaduan yang kukuh itu, meskipun dilontar dengan pelbagai dakwaan negatif sesetengah pihak, kerajaan Johor tetap akan mempertahankan dan terus mengangkat konsep Bangsa Johor untuk memastikan rakyat negeri ini hidup dalam suasana harmoni dan muafakat,” tegasnya lagi.

---
#terbaeekkk ‎#kipidap #‎mknaceunlimited‬ #‎mknace‬ ‎#blogger‬ #‎photography‬ #‎photoblog‬ ‎#‎SJCAM‬ ‎#SJ4000‬ #‎Asus‬ #‎Zen4‬ ‎#Samsung‬ ‎#GalaxyCamera ‎#altek ‬#‎cubic‬ #love‬ ‎#followme‬ #‎beautiful‬ #‎blogoftheday‬ #fun‬ #like‬‎ #life‬ #colorful‬‎ #photooftheday‬ #‎MyExperience #‎mknaceunlimited,‬ #‎mknace‬, ‎#blogger,‬ #‎photography,‬ #‎photoblog,‬ #‎MyExperience‬,

Sabtu, 13 Ogos 2016

Pokemon Go


Pokemon Go. So. Aku install jugak at last.Just nak nengok mender yang menarik sangat pasal Pokemon Go ni. Yang pasti game penuh kontroversi ni menarik pelbagai pendapat. Ada yang kelakar. Ada yang merepek. Ada yang bernas. For me. Anda kena faham apa yang anda buat. So. Aku share sikit apa yang aku paham dan dapat menerusi game ni.

Basic Gameplay
1st of all. Main dia simple. Base on GPS. Peta akan keluar ikut lokasi anda. Ada pokemon akan muncul pada map anda. Ready untuk tangkap. Tekan pokemon. Kalau jauh kena la jalan ke pokemon tu. Pokemon muncul. Baling bola pada bulatan yang timbul pada pokemon tu. Dah setel.

Samada just nak main bodo bodo ja tangkap apa ada depan mata. Atau sibuk nak jadi champion kejar semua menatang yang ada. Yang kes kedua tu yang jadi havoc. Sebab merata tempat sibuk nak cari menatang. Lagi satu bila dah masuk team dan dah seronok dok belasah pokemon lain kat gym. Aku setakat main kiri kanan kaki aje. Dok kat rumah je pun leh dapat bertabur seploh doploh. Tapi setakat tikuih ngan ayam la. Kekeke. Tapi jangan lupa. Tangkap juai pun dah leh dapat candy bebanyak. Evolve ayam 2 kali dah jadi super ayam. Jangan mara aaa.. aku pakai ayam tikuih aje, Tikuih pun sama. Sekali evolve leh jadi super tikuih. Jangan lupa up power sampai ujung dulu sebelum evolve. Bagi yang baru. Juai tu transfer lam game ni. Sekali transfer dapat la beberapa bijik candy untuk evolve yer.

Level
Level kita akan bertambah setiap kali XP bertambah dan penuh kuota untuk level tertentu. XP bertambah bila berjaya tangkap pokemon, gi pokestop, gi training atau battle kat gym.

Evolution
Pokemon boleh diupgrade atau dievolve. Syarat utama kena la ada stardust dan candy yang cukup. Stardust ni boleh kita dapat menerusi proses tangkap pokemon. Juga kita akan dapat candy. Candy ni juga kita leh dapat bila kita transfer pokemon kita. Macam aku sesaja ja upgrade dulu sampai max. Baru aku evolve. Memula main. Evolve je. Saja nak penuhkan pokedex ngan siri siri dari pokemon yang sama. Dah mula turun ke gym baru la rasa apsal la pokemon aku ni biasa biasa aje. Kes evolve awal awal. Kekekeke.

Pokestop
Bila asyik dok main tangkap je. Pokeball akan habis. Ada tiga cara nak dapat pokeball. Yang paling mudah adalah bila naik level. Tapi bukannya senang nak naik tetambah bila dah over level 10. XP makin panjang. Tu yang pakat reramai jenjalan cari pokestop ni. Ikut nasib. Bila sampai pokestop klik pokestop tu. Dan pusing gambar yang dalam bulatan tu. Cara dia. Slide ke kanan. Nanti bila pusing ada la bender bender akan keluar. Nanti aku listkan beberapa yang aku jumpa area yang selalu aku lepak. Kat sini juga kekadang kita akan dapat telur. Telur ni kena letak dalam incubator dan akan menetas setelah kita berjalan mengikut jarak yang ditetapkan. Ada 3 jenis telur iaitu 2km, 5km dan 10km. Of coz. Telur 10 km akan keluarkan menatang yang lebih supercool.

Pokemon Gym
Dah lebih level 5. Kita akan dapat masuk gym. Sebelum kita mula battle atau training dia akan minta kita pilih dulu warna team. Nak pilih warna tak perlu ada dekat. Asal tekan gym aje dia akan minta kita pilih team. Aku. Cam biasa la. Team merah. Kekeke. Tengok kat area ni penuh ngan team biru. Ni satu lagi sebab orang merayap dan duduk depan tempat tu.

Terms battle berlaku bila kita duduk depan gym yang tak sama kaler. Masuk kat battle ngan apa sahaja pokemon yang ada kat situ. Yang penting. Kena tau  kelemahan pokemon tersebut. Contoh. Api kalah ngan air. dsb... Cara lawan adalah tap untuk serang. Nak buat serangan spesel. tekan lama dan lepas. dan kita jugak boleh ngelak dengan cara slide pokemon ke kanan atau ke kiri. Bila dah menang kita boleh letak pokemon kita kat situ. Bila kita berjaya defend tempat tu. kita akan dapat gold. hmmm.. tapi bukannya senang tetambah kalau pokemon kita sekadar pokemon picisan. ramai yang datang untuk claim tempat tu. dan kita leh letak satu pokemon je. so kalau team kita ramai. gym tu akan jadi kuat. max 10 player leh conquer lam satu satu masa.

Term training pula hanya boleh jadi untuk gym yang sama kaler. nanti aku list jugak beberapa pokemon gym yang aku jumpa. hehehe. So. tu ler serba sikit pasal pokemon go yang aku leh share. kalau nak main pastikan keselamatan terjaga. dont over taksub. tak kemananya pun. last. ni tempat yang aku sempat observe. masa lepak lepak ja dapat benda ni. tu pun tak pergi pun. kalau sebelah aku memang gi la.

Pokemon gym

  • Taman Nusantara
    • Kuil Hindu di Nusaria 6
    • New Chua Kee di Nusaria 3
  • Anjung Nusajaya
    • Landmark Anjung depan Mydin
  • Educity
    • Tak ingat bangunan apa dalam University of Reading
  • Larkin
    • Taman depan STF
    • Tak ingat bangunan apa dalam IPGM 

 Pokestop pandai pandai la korang cari sebab benda ni bersepah kot. Yang list ni nanti aku update lagi dari semasa ke semasa. Tu pun kalau ada masa la. Bukan kerja nak nengok dia aje. Aku tengok masa santai je.

---
#terbaeekkk ‎#kipidap #‎mknaceunlimited‬ #‎mknace‬ ‎#blogger‬ #‎photography‬ #‎photoblog‬ ‎#‎SJCAM‬ ‎#SJ4000‬ #‎Asus‬ #‎Zen4‬ ‎#Samsung‬ ‎#GalaxyCamera ‎#altek ‬#‎cubic‬ #love‬ ‎#followme‬ #‎beautiful‬ #‎blogoftheday‬ #fun‬ #like‬‎ #life‬ #colorful‬‎ #photooftheday‬ #‎MyExperience #‎mknaceunlimited,‬ #‎mknace‬, ‎#blogger,‬ #‎photography,‬ #‎photoblog,‬ #‎MyExperience‬,

Jumaat, 29 Julai 2016

Kong Kong Laut : A little walkabout


Kong Kong Laut : A little walkabout. Sempat meronda sebelum dan selepas bengkel kat area ni. Kononnya nak sampai laaagi awal. Saja nak nengok sunrise. Kekeke. Rupa macam area Pendas Laut ja rupanya. Industri pun lebih kurang sama. Cuma sini lebih pada ikan. Ronda dari hujung ke hujung. Kebanyakannya sewa bot. Teksi air pun nanti akan diperkenalkan di kawasan ni ke Changi, Singapura. Selesai bengkel. Sambung jelajah lagi.

Jumaat, 22 Julai 2016

Bengkel Persediaan Bahan Pengarah Bil.2/2016


Bengkel Persediaan Bahan Pengarah Bil.2/2016. Hai. Lama jugak aku posa nulih ni. Dekat seminggu. Memang seminggu pun. Hehehe. Ni ahad lepas. Hari pertama masuk ke pejabat sebelum keluar ke Putrajaya dekat dekat seminggu. So. Pagi tu tumpu jap ke EKSA. Saja clear up things. Petangnya. Kononnya nak revise beberapa perkara berkaitan EMIS. Sebelum turun ke bengkel di Putrajaya esoknya. Sekali. Ada meetims ni. Huhuhu. Lari sikit tune aku petang ni. Bab sektor, semua clear. Cuma ada beberapa data yang perlu dikeluarkan untuk melengkapkan bahan pengarah. Pastu. Siap ada makan makan. Huiyo. Tapi. Aku teruskan aje puasa. Len kali la ye.

Ahad, 3 Julai 2016

Zakat Fitrah negeri Johor 1437H / 2016M - Done!


Zakat Fitrah negeri Johor 1437H / 2016M - Done! 23 Jun tempohari mama ajak gi Mydin. Nak belanja bulan. Hari yang sama aku keluar gi perbaharui lesen. Tapi aku cakap aku memang tokleh drive. Aku leh dok sebelah. Neman. Tunjuk jalan ja. Jalan. Tahniah mama. Memang aku lenjan habih habih hari ni. Hehehe. Dah alang alang aku cari imam sekali. Nak bayar zakat. Biasanya sebelah petang memang dia bukak kaunter kat Mydin. Alhamdulillah. Selesai. Sambung borak jap. Dia tanya mana lama menghilang. Cerita la aku pun baru keluar wad. Kisahnya anak dia pun masuk wad jugak. Pasal dah ada yang beratur belakang aku, aku minta diri la. Lepas tu aku terus lepak kat kereta nunggu mama. Letih la. Terus baring je. Sambil bereksperimentasi. Hahaha.

Panduan Kadar Fitrah

Terdapat dua kadar fitrah iaitu :

Harga Fitrah RM 5.00 bagi Umat Islam di Negeri Johor yang makan beras gred/jenis super tempatan 15% hancur (beras nasional) sahaja yang berharga RM1.80 sekilogram.
Harga Fitrah RM 8.00 bagi Umat Islam di Negeri Johor yang makan beras gred/jenis selain daripada beras super tempatan 15% hancur (Beras Nasional).

Panduan Pembayar

Umat Islam yang bermukim di Negeri Johor wajib menunaikan zakat fitrah di Negeri Johor
Bayaran fitrah hendaklah dibayar kepada amil bertauliah dan mempunyai kad kuasa amil daripada Majlis Agama Islam Negeri Johor.
Pastikan setiap bayaran Zakat Fitrah mendapat resit rasmi Majlis Agama Islam Negeri Johor.
Anda digalakkan menunaikan Zakat Fitrah di awal Ramadhan bagi membolehkan agihan kepada fakir dan miskin disempurnakan sebelum Hari Raya.

Sabda Rasulullah S.A.W maksudnya:
” Rasulullah S.A.W mewajibkan Zakat Fitrah kerana ia membersihkan kekotoran (dosa) orang-orang yang berpuasa dan memberi makanan (juadah) kepada orang-orang miskin, dan barang siapa menunaikannya (Zakat Fitrah) sebelum solat hari raya, maka ia adalah zakat yang diterima dan barangsiapa yang menunaikannya (Zakat Fitrah) selepas solat hari raya, ia menjadi sedekah-sedekah biasa (bukan Zakat Fitrah)”
Hadith Riwayat: Abu Daud & Ibnu Majah

Kaunter Kutipan Zakat
Dibuka 7 Hari Seminggu:
Ahad – Rabu : 8.15 pagi – 4.00 petang
Khamis : 8.15 pagi – 2.30 petang
Jumaat & Sabtu: 9.00 pagi – 4.00 petang
Tempat: Semua Kaunter Zakat Harta, Pejabat Kadi Daerah di Seluruh Negeri Johor

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak
Semoga ibadah puasa yang dilaksanakan pada tahun ini lebih baik daripada tahun-tahun yang lalu.
Rebutlah Keberkatan Ramadhan Dengan Berpuasa dan Berzakat

Jumaat, 1 Julai 2016

Kerajaan Johor setuju beri pelepasan khas 10 Julai kepada penjawat awam


Kerajaan Johor bersetuju memberi pelepasan khas daripada bertugas pada 10 Julai ini kepada penjawat awam negeri ini jika Hari Raya Aidilfitri diisytiharkan pada 6 Julai.
Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin mengumumkan perkara berkenaan pada majlis berbuka puasa bersama media Johor di kediaman beliau di Saujana, di sini, malam ini.
"Berhubung cuti peristiwa yang diumumkan oleh Kerajaan Persekutuan, sukacita diumumkan kerajaan negeri Johor juga akan mengambil pendekatan yang sama memberi cuti peristiwa.
"Oleh itu, cuti yang jatuh pada hari Jumaat, 8 Julai akan dibawa kepada Ahad, 10 Julai," kata beliau.
Cuti hujung minggu di Johor adalah pada Jumaat dan Sabtu sejak 2014 dan berikutan itu, cuti pada Jumaat depan (8 Julai) akan dibawa ke Ahad depan (10 Julai).
Kerajaan Persekutuan baru-baru ini bersetuju memberi pelepasan khas daripada bertugas pada 8 Julai ini kepada penjawat awam jika Aidifitri diisytiharkan pada 6 Julai.
Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa, bagaimanapun berkata, pelepasan itu tidak terpakai jika Aidilfitri diisytiharkan pada 5 Julai.

Ahad, 26 Jun 2016

Muafakat Johor : Touch N Go percuma sempena Syawal


Muafakat Johor : Touch N Go percuma sempena Syawal
1.Muat naik gambar dan cerita /kenangan tentang keceriaan, kemeriahan dan keunikan menyambut Syawal di negeri Johor.
Sila hashtag: #Raikansyawaldenganmuafakat #teamrayajohor #muafakatjohor di setiap penyertaan anda.
2. Print screen gambar yang telah anda upload dan slogan yang dimuatnaik di media sosial anda samada  FB, Instagram dan Twitter anda, dan emailkan kepada johorjauhar@gmail.com
Sila letakkan subjek email: #RaikanSyawaldenganMuafakat dan butiran peribadi seperti berikut:
➢ Nama
➢ Alamat Rumah / Daerah
➢ No. Telefon
* Satu email bagi satu penyertaan sahaja.Satu Touch N Go PERCUMA menanti anda bagi setiap email bertuah.Pemenang bertuah akan dihubungi menerusi email.Tarikh Tutup : 29 Jun 2016
Terima kasih

Selasa, 24 Mei 2016

Jom Belajar Koding (JBK) Johor

Jom Belajar Koding (JBK) Johor

Jom Belajar Koding (JBK) Johor. Jom Belajar Koding (JBK) adalah sebuah program yang dicadangkan oleh Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia yang dikelolakan oleh Biro Profesional Muda (BPM) selama dua (2) hari untuk setiap sesi. Program ini mensasarkan 2,000 penyertaan anak muda di seluruh negara secara keseluruhan bertujuan bagi memberi pendedahan awal dalam penerokaan platform IT seterusnya menarik minat mereka meneraju ke arah masa hadapan IT.

JBK Johor akan dijalankan pada 27-28 MEI 2016 bertempat di UTM Skudai.

Jom daftar sekarang. Tempat adalah terhad! Layari http://jbk.my/johor untuk mendaftar dan keterangan lanjut.

Kepentingan Belajar Koding

Di zaman moden ini, ilmu koding bukan lagi satu kepentingan tetapi merupakan kemahiran asas bagi setiap individu. Untuk mara kehadapan, anak-anak muda Melayu tidak boleh tertinggal lagi dalam M keempat ini. (Membaca, Menulis, Mengira, Mereka Kod). Kekurangan individu dalam kemahiran ini menyebabkan permintaan yang tinggi untuk pereka koding di negara ini.

INTIPATI JOM BELAJAR KODING

HARI PERTAMA (HTML & CSS)

8.00 AM Sarapan
8.45 AM Pengenalan Program Jom Belajar Koding
9.00 AM Internet : Signifikan Dalam Kehidupan
9.15 AM Pengenalan Frontend
9.45 AM Penstrukturan HTML (Hypertext Markup Language)
10.45 AM Minum Pagi
11.15 AM Koding 1 - HTML
12.30 PM Rehat, Makan Tengah Hari
2.15 PM Rekabentuk Visual: Pengenalan CSS (Cascading Style Sheets)
2.30 PM CSS: Class, ID, Tag
3.30 PM Koding 2 - Integrasi HTML & CSS
5.00 PM Tamat

HARI KEDUA (PHP)

8.00 AM Sarapan
9.00 AM Kod Bersifat Dinamik: Pengenalan PHP (Hypertext Preprocessor)
9.20 AM Cara Mengeluarkan Output: Echo
9.45 AM Variables: Pemboleh Ubah
10.30 AM Matematik Dalam PHP
11.15 AM Koding 3 - PHP
12.30 PM Rehat, Makan Tengah Hari
2.15 PM Menerima Nilai Dari Borang
2.30 PM Syarat Dalam PHP (Conditional Statement)
3.00 PM //Komen & ;
3.30 PM Koding 4 - Mini Projek (HTML, CSS, PHP)
5.00 PM Tamat

---
#terbaeekkk ‎#kipidap #‎mknaceunlimited‬ #‎mknace‬ ‎#blogger‬ #‎photography‬ #‎photoblog‬ ‎#‎SJCAM‬ ‎#SJ4000‬ #‎Asus‬ #‎Zen4‬ ‎#Samsung‬ ‎#GalaxyCamera ‎#altek ‬#‎cubic‬ #love‬ ‎#followme‬ #‎beautiful‬ #‎blogoftheday‬ #fun‬ #like‬‎ #life‬ #colorful‬‎ #photooftheday‬ #‎MyExperience #‎mknaceunlimited,‬ #‎mknace‬, ‎#blogger,‬ #‎photography,‬ #‎photoblog,‬ #‎MyExperience‬,

Sabtu, 21 Mei 2016

Jabatan Pendidikan Negeri Johor 20160508

Jabatan Pendidikan Negeri Johor 20160508

Jabatan Pendidikan Negeri Johor 20160508. Tengah clear out dropbox. Ada gambar gambar lama. Amik masa dok buat detailing vectorise bangunan jabatan tempohari. Layankan aje yer.

Jumaat, 5 Februari 2016

KL GM1M4VLE Getaway : Murtabak Singapore, Ayer Hitam, Johor

KL GM1M4VLE Getaway : Murtabak Singapore, Ayer Hitam, Johor

KL GM1M4VLE Getaway : Murtabak Singapore, Ayer Hitam, Johor. Singgah jap kat sini. Selalu aku lalu sini. Cuma tak singgah sebab aku sorang ja makan daging. Hari ni sebab semua pemakan daging kira on aje ler. Portion satu sangat besar. Cukup untuk dimakan bertiga. Marbeles.

Jumaat, 4 Disember 2015

Mesyuarat dan Lawatan Tapak SJKC Pei Hwa 2, Permas Jaya

Mesyuarat dan Lawatan Tapak SJKC Pei Hwa 2, Permas Jaya

Mesyuarat dan Lawatan Tapak SJKC Pei Hwa 2, Permas Jaya. Pagi ni gerak ke PPD Pasir Gudang. Sekolah baru. Paling cepat dibina. Lengkap semua peralatan. Selesai mesyuarat. Terus ke sekolah. Memang terbaik. Awal tahun takde apa apa kat sini. Sekarang. Setel semua. Singgah minum jap kat permas jaya. Hilang haus.

Jumaat, 27 November 2015

Temuduga Kemasukan Pelajar Tingkatan 1 2016 Sekolah Tun Fatimah

Temuduga Kemasukan Pelajar Tingkatan 1 2016 Sekolah Tun Fatimah

Temuduga Kemasukan Pelajar Tingkatan 1 2016 Sekolah Tun Fatimah. Hari Selasa agak sibuk. Mana nak SDEA, Mana nak interview. Sib baik ada dua sesi. Sesi 1 mula 8 pagi, Sesi 2 mula 2 petang. Terus amik cuti hari ni. Paginya gi SDEA. Habis terus gi makan dan ke STF. Daftar kat Dewan Melati STF dah nombor 96. Ada 3 stesyen kena lalu. Jumpa ex student gitu. Ehehehe.

Lawatan tapak : SJK(C) Pei Cheng, Kulai

Lawatan tapak : SJK(C) Pei Cheng, Kulai

Lawatan tapak : SJK(C) Pei Cheng, Kulai. Sempat luangkan masa untuk meninjau bangunan baru sekolah ni. Sekolah ni berpindah dari Pengerang ke lokasi baru di Kulai. Dekat aje ngan PPD Kulai. Terletak di Bandar Putra. Tahun depan akan mula beroperasi di pertengahan tahun.

Rabu, 18 November 2015

Gerbang Mahkota Istana Bukit Serene 20151118

Gerbang Mahkota Istana Bukit Serene 20151118

Gerbang Mahkota Istana Bukit Serene 20151118. Berenti sini jap on the way back to Gelang Patah. Layan jap scenery kat sini. Adik inaz siap nak bergambar ngan abam guard.

Bateri @kilang bateri - Jenjalan cari makan 20151118

Bateri @kilang bateri - Jenjalan cari makan 20151118

Bateri @kilang bateri - Jenjalan cari makan 20151118. Mulanya nak gi Mydin ja kot. Nak beli susu Fiqri. Sekali terasa lapo. Ish. Lum makan tengahari la pulops. Yang pasti lepas zohor nak jalan punya pasal, sampai makan pun lupa. Lam kepala aku nak makan yee mee ja. Tapi sian kat yang lain. Cari tempat yang tak nah gi. Lam kepala memasing cam nak try Bateri. Belasah aje la.

Boleh tahan la makeover kilang ni jadi tempat yang jauh lebih tersendiri dan unik. Kedai lam kontena yang disusun lam bekas kilang Eveready nih. Makanan. Bagi aku, so so aje. Biasa biasa aje. Harga pun a bit high sikit berbanding luar. Tapi... ok la. Satu kelainan. Maybe leh datang lagi untuk cuci mata. Dah setel. Dah boleh gerak ke Mydin semula. Ehehehe.

ps : aku kempunan nak makan yee mee. Kat sini tarak! Huhuhuhu...

Hari Hol Johor 2015

Hari Hol Johor 2015

Hari Hol Johor 2015


Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Selasa, 1 September 2015

P.Ramlee The Musical 2015 “Dari Penang ke Singapura” Tour

P.Ramlee The Musical 2015 “Dari Penang ke Singapura” Tour


P Ramlee The Musical akan datang ke Johor Bahru pada 4 hingga 6 September 2015 ini bertempat di Pinewood Iskandar Malaysia Studios. Tiket boleh didapati melalui http://www.ticketpro.com.my/ di url berikut :

http://www.ticketpro.com.my/jnp/theatre/musical/1641076-PRamlee-Main.html

Jumaat, 28 Ogos 2015

Jabatan Pendaftaran Negara @UTC Johor


Jabatan Pendaftaran Negara @UTC Johor. Bagus la gi sini. Semuanya ada. Bukan JPN ja, malah hampir kebanyakannya ada kat sini. Tempatnya kat aras paling atas kat kotaraya yang kini dikenali sebagai Galeria @Kotaraya. A very good job from the government. Dibuka setiap hari dari jam 8.30 pagi sampai la ke jam 10.00 malam.

Sampai ja dapat tempat parking berdepan ngan pintu masuk. Terus park. Suruh mama masuk dulu. Amik nombor. Terus kena panggil. Cuma ada masalah sikit pasal cap jari, so; dalam 30 hari baru setel, kalau tak... 2 jam jer dah siap. Tak pe lah.

Selesai urusan lam jam 9 pagi. Terus merayau jap ke opis opis yang lain. Tapi pasal tak menjangka keadaan ini memang tak prepare apa apa. A bit of rugi masa kami la pagi ni. Kalau tau, banyak lagi mender kami nak bawak. Ehehehe. Dan sempat lagi menapau pappa roti kat aras LG. Chaiyokk..

Sabtu, 15 Ogos 2015

Lagu Negeri Dan Aku


Lagu Negeri Dan Aku. Malam ni pelik sikit bagi aku. Sangat pelik. Peristiwa lagu lari tempo ituhari tetiba berkumandang semula lam kepalaku. Nampak simple. Tapi. Bagi aku, yang ditugaskan mencari lagu dengan tempo sebenar dua tahun lepas; benda tu satu benda yang memalukan. Teringat lagi masa lagu tu dikumandangkan dua tahun lepas. Ni bukan lagu Johor. Selamba ja ayat tu terkeluar. Dan aku terus ditugaskan mencari lagu sebenarnya. Sampai ke Yayasan Warisan Johor aku berkampung, sampai aku dapat lagu dengan tempo sebenar.

Tapi itu bukan benda yang pelik bagi aku. Yang pelik adalah... dalam kepala aku pada ketika ini adalah lagu Allah Selamatkan Sultan. Tu yang pelik. Lain yang menghantui lain yang berkumandang. Nak cerita pasal lagu negeri pulak. Lam kepala aku ada 5 tempo lagu negeri. Boleh tahan jugak ye. Yang paling sentiasa terngiang adalah lagu asal jugaklah kan. Dan yang paling aku suka iramanya adalah lagu Selangor. Ada satu negeri lagi iaitu Perak, tapi masa tu interim; langsung tak nyanyi lagu negeri.

Lagu negeri Kedah, Allah Selamat Sultan untuk 15 tahun,

Allah selamat Sultan Mahkota
Berpanjangan usia di atas Takhta,
Memelihara ugama Nabi kita,
Negeri Kedah serata-rata

Lagu negeri Perlis, Amin Amin Ya Rabaljalil untuk 2 tahun

Amin amin ya Rabaljalil
Doa hamba yang sangat zalil
Tinggikan daulat serta adil
Kekal perintah Jamalullail

Lagu negeri Selangor, Duli Yang Maha Mulia untuk 7 tahun

Duli Yang Maha Mulia
Selamat di atas takhta
Allah lanjutkan usia Tuanku
Rakyat mohon restu
Bawah Duli Tuanku
Bahagia selama-lamanya
Aman dan sentosa
Duli Yang Maha Mulia

Lagu negeri Johor, Bangsa Johor untuk 14 tahun

Allah peliharakan Sultan
Anugerahkan dia segala kehormatan
Sihat dan ria kekal dan makmur
Luaskan kuasa menaungkan kami
Rakyat dipimpini berzaman lagi
Dengan merdeka bersatu hati
Allah berkati Johor
Allah selamatkan Sultan.




Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!
mknace unlimited™ | The Colours of Life

Ping your blog, website, or RSS feed for Free