mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label 1437H. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label 1437H. Papar semua catatan

Sabtu, 10 September 2016

Salam Aidiladha 1437h 2016

Salam Aidiladha 1437h 2016 pada semua saudara, adik beradik, rakan taulan, dan tak dilupa pengunjung blog ini. Selamat hari raya! Esok den dah mulo cuti. Tapi tak balik kampung huhuhu. Tiga hari aje.


---
#terbaeekkk ‎#kipidap #‎mknaceunlimited‬ #‎mknace‬ ‎#blogger‬ #‎photography‬ #‎photoblog‬ ‎#‎SJCAM‬ ‎#SJ4000‬ #‎Asus‬ #‎Zen4‬ ‎#Samsung‬ ‎#GalaxyCamera ‎#altek ‬#‎cubic‬ #love‬ ‎#followme‬ #‎beautiful‬ #‎blogoftheday‬ #fun‬ #like‬‎ #life‬ #colorful‬‎ #photooftheday‬ #‎MyExperience #‎mknaceunlimited,‬ #‎mknace‬, ‎#blogger,‬ #‎photography,‬ #‎photoblog,‬ #‎MyExperience‬,

Sabtu, 9 Julai 2016

Aidilfitri 1437H : Our Memory on Day Four


Aidilfitri 1437H : Our Memory on Day Four. Hari ni dah makin reda sikit dah. Kalau ikut hari ni dah hari last. Sib baik MB sangat prihatin. Kalau tak... pagi ni aku dah terpacak kat STF ngantor iqa. Pagi ni Mak Long Tampin pulak sampai. Dah lama tak jumpa. Dayah pun pun form 5 dah. Hehehe. Gaya cakap macam la diri tu masih muda. Kui kui kui.

Aidilfitri 1437H : Our Memory on Day Three


Aidilfitri 1437H : Our Memory on Day Three. Lambat sikit update kali ni. Kaki ada sikit sengal. Kes naik tangga raya kedua tu. Tak tau la nak kata gatai ka apa ka. Ish ish ish. Hari ni hujan sepanjang pagi. Lepak je. Petang ke malam ramai yang berkunjung balas. Pak Lang, Cik Uji, Busu. Snap seround. Pastu. Malamnya. Semua dah balik, ajak ucu keluar jap. Cari Acustop. Hehehe. Sebelum melarat kan.

Jumaat, 8 Julai 2016

Aidilfitri 1437H : Our Memory on Day Two


Aidilfitri 1437H : Our Memory on Day Two. Terus gerak pulang tadi lepas dapat call dari mak yang. Sampai sampai deme semua dah ada kat depan rumah. Baru sampai dari kedah. Turun senai terus singgah sini. Siap bawak pelam epal ngan ketupat palas dari nenek kedah. Balik aje mak yang, abang izad sampai. Pun dari jauh jugak. Baru meronda gelang patah. Abang izad nak gerak, eppie pulak sampai. Full malam ni. Siap amik resepi tu. Kekeke.

Ahad, 3 Julai 2016

Zakat Fitrah negeri Johor 1437H / 2016M - Done!


Zakat Fitrah negeri Johor 1437H / 2016M - Done! 23 Jun tempohari mama ajak gi Mydin. Nak belanja bulan. Hari yang sama aku keluar gi perbaharui lesen. Tapi aku cakap aku memang tokleh drive. Aku leh dok sebelah. Neman. Tunjuk jalan ja. Jalan. Tahniah mama. Memang aku lenjan habih habih hari ni. Hehehe. Dah alang alang aku cari imam sekali. Nak bayar zakat. Biasanya sebelah petang memang dia bukak kaunter kat Mydin. Alhamdulillah. Selesai. Sambung borak jap. Dia tanya mana lama menghilang. Cerita la aku pun baru keluar wad. Kisahnya anak dia pun masuk wad jugak. Pasal dah ada yang beratur belakang aku, aku minta diri la. Lepas tu aku terus lepak kat kereta nunggu mama. Letih la. Terus baring je. Sambil bereksperimentasi. Hahaha.

Panduan Kadar Fitrah

Terdapat dua kadar fitrah iaitu :

Harga Fitrah RM 5.00 bagi Umat Islam di Negeri Johor yang makan beras gred/jenis super tempatan 15% hancur (beras nasional) sahaja yang berharga RM1.80 sekilogram.
Harga Fitrah RM 8.00 bagi Umat Islam di Negeri Johor yang makan beras gred/jenis selain daripada beras super tempatan 15% hancur (Beras Nasional).

Panduan Pembayar

Umat Islam yang bermukim di Negeri Johor wajib menunaikan zakat fitrah di Negeri Johor
Bayaran fitrah hendaklah dibayar kepada amil bertauliah dan mempunyai kad kuasa amil daripada Majlis Agama Islam Negeri Johor.
Pastikan setiap bayaran Zakat Fitrah mendapat resit rasmi Majlis Agama Islam Negeri Johor.
Anda digalakkan menunaikan Zakat Fitrah di awal Ramadhan bagi membolehkan agihan kepada fakir dan miskin disempurnakan sebelum Hari Raya.

Sabda Rasulullah S.A.W maksudnya:
” Rasulullah S.A.W mewajibkan Zakat Fitrah kerana ia membersihkan kekotoran (dosa) orang-orang yang berpuasa dan memberi makanan (juadah) kepada orang-orang miskin, dan barang siapa menunaikannya (Zakat Fitrah) sebelum solat hari raya, maka ia adalah zakat yang diterima dan barangsiapa yang menunaikannya (Zakat Fitrah) selepas solat hari raya, ia menjadi sedekah-sedekah biasa (bukan Zakat Fitrah)”
Hadith Riwayat: Abu Daud & Ibnu Majah

Kaunter Kutipan Zakat
Dibuka 7 Hari Seminggu:
Ahad – Rabu : 8.15 pagi – 4.00 petang
Khamis : 8.15 pagi – 2.30 petang
Jumaat & Sabtu: 9.00 pagi – 4.00 petang
Tempat: Semua Kaunter Zakat Harta, Pejabat Kadi Daerah di Seluruh Negeri Johor

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak
Semoga ibadah puasa yang dilaksanakan pada tahun ini lebih baik daripada tahun-tahun yang lalu.
Rebutlah Keberkatan Ramadhan Dengan Berpuasa dan Berzakat

Khamis, 24 Disember 2015

Salam Maulidur Rasul 1437H 2015M

Salam Maulidur Rasul 1437H 2015M
“Perpaduan Nadi Transformasi Negara”
Sabtu, 12 Rabiulawal 1436H / 24 Disember 2015M

Salam Maulidur Rasul 1437H 2015M


Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Selasa, 13 Oktober 2015

Salam Maal Hijrah 1437H


Salam Maal Hijrah 1437H pada semua rakan, keluarga dan pengunjung blog sekalian. Semoga tahun ini akan membawa seribu rahmat dan keberkatan kepada kita semua. Semoga kita dapat menjadi insan yang lebih baik daripada sebelumnya serta dapat menjalankan ibadah & tangunggjawab kita terhadap Allah, sesama insan dan makhluk-makhluk lain dengan baik.

Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free