mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label technology. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label technology. Papar semua catatan

Sabtu, 25 April 2009

Aktiviti rutin Iqa

Photobucket

Hahaha
Dah hafal dah aktiviti rutin Iqa seharian
Tapi mama dia la paling bising
Dia siap cakap "like father like daughter"

Memula dia akan tepuk-tepuk kucin dia
Aku dah ajo
Nanti kucin tu akan suka dia
Tu yang balik jer dari memana dia tepuk-tepuk lu kucin dia

Photobucket
Photobucket

Pastu
Macam biasa
Dok menghadap komputer la, apa lagi
Siap adik pun dah join
Yang paling aku terkejut
Adik pun dah pandai search internet
Apa lagi yang dicari
kalau bukan katun kesukaan depa
Tom and Jerry

Photobucket
Photobucket

Isnin, 20 April 2009

Finally my Canon PIXMA MP145 come with CISS system

Photobucket

Dah lama sebenornya nak pasang CISS system ni
Tapi kat Johor ni kat mana aku nak buat
Jaman dok loyat toksah citer ler
Habis satu sekolah aku CISSkan

Sampai ke opis sampailer ke cecikgu
sapa nak wat aku anto jer ke loyat sana nun
Sebelum tu
apekebende CISS tu
CISS stand for Continuous Ink Supply System
Ink tak abis-abis ler tu
Mana tak abis
kerin sikit tuang jer ink lam tank tu
memang la tak abis-abis

So bila Cytech pun dah wat CISS ni
Aku pun anto jer ler aku nyer Canon ni
Hasil leh tahan la
Cuma hasil printing dia biasa la aku ni memang susah nak puas hati
Dah dekat 10 kepin gambo dah aku print
Aku beger dia nyer setting

Photobucket

satu-satu
pastu aku print pakai window nyer print
photoshop
picassa
sampai ker canon print
susah tul aku nak puas hati ngan warna ni
cerewet kan main
anak sapa la ni kan
last last aku rasa aku puas hati ngan canon nyer software dulu
nanti aku nak sambung pakai software lain lak
sampai bini aku pun dah sound
haa.. print jer lagi sampai kering tank tu
Eleh baru baper sen beli ink baru kan..

Photobucket

Tak pueh hati lagi ni
Ni hasil pakai window nyer print ngan setting vivid
Gila merah

Ucu's new toys - Nikon D60

Photobucket

Sibuk dari itu hari lagi nak beli nikon
Tapi tak dapat-dapat
Last-last semalam berjaya gak paksa aku kuar beli kamera ngan dia

Malam ni kena gak kuar
beli pampers murah kat giant
aku memang tak percaya pampers tu murah
sekali betul
nasib baik susu 456 murah
aku angkut jer sampai 6

Pastu baru berjalan cari kamera ucu
Pueh satu JB merayau cari D80
Memang nasib la
Sedih... tu
Last-last amik D60 jer la
Nak wat camner kan
Pau punya pau okeyler
Ngan aku pun pau strap jugak
Pastu pikir nyer pikir
Aku ni asik pau kedai jer
Pakainyer tak jugak
Aku pakai strap matin tu dari taun 2005
Tak pernah bukak sampai la
Semalam pau strap tu pun aku simpan jer lam dry cabinet
Masa simpan tu sempat nengok hasil pau aku kat kedai2 kamera
Seketoi pun tak pakai
Asik nak pau jer
Dah terbiasa agaknya
Hehehe

Photobucket

Nengok ucu ngan d60 nyer
Jenuh ler nak belajar balik
asik dok pulun d70s aku jer
pening gak kan
kena rebus buku minum air dia ler ni

Yang paling tak best
Tak leh set master kat kamera ni
Nak wat cls kena la pakai cable
Ala.. takpe la
Nanti masa amik job, pakai jer d70s aku tu
Aku tak kisah pakai D60
Small matter la

Photobucket

Nampak apa yang pelik ngan d60 ni
Ha.. lens dia aku kasi kit lens d70s aku
Dari dok berabuk lam dry cabinet tu
baik pakaikan jer kat d60 ni
Aku pun dah jarang pakai
Sejak pakai 17-50 tu
Yang best
Sekarang ni aku nyer 18-70 sudah kuar
Masuk lak si 18-55.. ala kit len d60 tu ler
Welcome to my cabinet
Muhahahaha

Sabtu, 18 April 2009

Rehearsal at Dewan Jabatan Laut Wilayah Selatan

Photobucket

Sebelah petangnya sekali lagi kami pergi ke Dewan Jabatan Laut
Pagi tadi dah pergi
Tapi tak siap pasang lagi

So petang ni kitaorang baru boleh full test
Sekali cik Jamal kata aturan penerima berubah
Adoii
Terpaksa aku ubah script on the dot

Photobucket

Lepak minum jap kat simpang luar sebelum balik
Apsal aku rasa panas semacam hari ni

Khamis, 16 April 2009

Proton Exora dilancarkan


Foto dipetik dari Bernama.com

Proton Exora telah dilancarkan hari ini oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak. Turut serta dalam majlis tersebut Penasihat Proton, Tun Dr Mahathir Mohamad.


Selasa, 14 April 2009

Anugerah Q 2008 - First concept

Photobucket

Seharian di PKG hari ni
Penat memikirkan konsep nak bawak untuk Anugerah Q
Starter dah siap 80%

Tinggal background jer lagi
Untuk skrin penerima anugerah
Aku baru buat konsep pertama

Takpe
Nanti hari Rabu aku kembangkan lagi

Isnin, 13 April 2009

Pemula hari

Photobucket

Sarapan merupakan diet pemula hari yang penting
Walaupun aku tak berapa suka bersarapan
Namun sekarang, ianya sudah kembali kepadaku

Pagi ni nampaknya
Nasi lemak dan kopi o kaw menjadi santapan
Kopi lagi
Tiap-tiap pagi nampaknya kopi jadi pemula
Macam manalah aku nak maintain kesihatan aku ni
Belasah aje la

Isnin, 6 April 2009

Handphone TV

Photobucket

Sesambil dok jengjalan window shopping itu hari
Ternampak lak handphone tv ni
Pasal dia kasik offer baik punyer

Ambik ajer ler
Harap-harap boleh bertahan lama la
InsyaAllah...

Apa yang best pasal henpon ni
1. Kamera depan belakang
2. Antena TV
3. Touchscreen [aku pakai jari jer]
4. Pen untuk touchscreen dia
5. 6 bijik speaker
6. Bluetooth

Kira bolehla kan
Memula pun aku tak caya sangat pasal touch screen tu
Lepas godak setting dia, baru aku percaya
Aku memang senang percaya; selepas aku nampak sendiri..

Selasa, 31 Mac 2009

Worm Conficker.C



Berhati-hati dengan 1 April
Variant terbaru Conficker worm, dikenali Conficker.C, akan menjadi aktif pada 1 April
Apa yang penting..
Pastikan Windows update up-to-date
Pastikan antivirus pun up-to-date
InsyaAllah...

For technical detail click here


Sabtu, 28 Mac 2009

Samsung 740nw 17" Wide TFT-LCD Monitor

Photobucket

Selepas berjalan-jalan jap kat Cytech tadi
Membeli barang-barang it untuk makmal komputer
Nampak lak monitor ni

Photobucket

So, apa lagi
Cambest jer
Sebab tokei tu kasi harga best
Ambik jer ler eekk tokei
Lagipun aku nyer LCD monitor tu pun dah uzur
Dah main ketuk-ketuk dah tu (ini technician Intelux yg ajo ni, cam haram jer)

Photobucket

Bila balik test
Memang cambest
OK ler
Cuma iqa cakap
apasal monitor ni kecik
takkk... ini wide screen
mama dia pulak nengok
ayat sama
jawapan pun sama juga
wide la wideee

Cuma pelik dengan ayat kat kotak ni
Cam lawak lak
Khas untuk malaysia jer

Photobucket

Ahad, 22 Mac 2009

Setting D-Link DSL-2640T Wireless G ADSL Router for Streamyx

Photobucket

Pagi ni cha baru balik dari KL
Semalam dia lepak-lepak kat Low Yat
So aku suruh beli AP baru

Photobucket
Photobucket

Lepas AP Level One aku kena kilat itu hari
memang tak pernah berganti
So alang-alang dah gi kl pergi ler lowyat sekali
Router Dlink ni agak menarik sikit
cuit punya cuit
masih tak leh nak sambung ngan isp

So untuk setting router ni
apa yang perlu korang tukar adalah value vpi dia
korang link dia ngan laptop @ pc korang
pastu bukak ie @ firefox @ apa-apa browser
taip 192.168.1.1
tekan enter
bila kuar window user
taip admin pada username
taip admin pada password
dia akan masuk ke menu utama
dah tu klik pada button wizard
ikutjer on-screen instruction
klik next jer
pastu connection pilih PPPoE
masukkan user dan password streamyx korang
then masukkan value VPI seperti dibawah

Photobucket

dah siap
yang lain semua default jer
lepas dah restart semua jalan ok
selamat mencuba

Photobucket
Photobucket Photobucket
Photobucket

Dah siap.. jom main Counter strike!!!

Isnin, 16 Mac 2009

Jom jengjalan pegi kenduri

Photobucket

Hari ni ada dua kenduri
satu kat kampung
satu kat mutiara rini

Photobucket
Photobucket PhotobucketPhotobucket Photobucket
Photobucket
Photobucket

Mama ajak gi yang kat kampung dulu
iqa makan banyak tau
adik jeling-jeling jer

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket Photobucket
Photobucket
Photobucket

pastu kitaorang mula gi mutiara rini lak
rumah kawan mama
selamat pengantin baru
kat sini adik lak makan banyak
iqa pulak jeling-jeling

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

pastu kitaorang gi jengjalan tengok rumah baru
leh tahan
dia dah pasang pintu kabinet
abah masukkan lampu kat lampu jambu kat dapur

Photobucket Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket Photobucket
Photobucket Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

dah tu mama ajak gi pulai perdana 2
tengok rumah contoh dia
abah curi2 snap gambo meja
nanti nak wat untuk iqa
yipaa

Photobucket
Photobucket