mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label 2008. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label 2008. Papar semua catatan

Rabu, 9 Februari 2011

Drama Review : The Little Nyonya (2008)

Klik untuk gambar yang lebih besar
Really like this... 4 bintang setengah
Nice la drama nih. Mula ditayang di Suria Singapore bermula Februari tahun ni, drama ni sebenarnya dah ditayang di Channel 8 Singapore November 2008 dan mendapat sambutan yang memang tip top. Highest rating tu beb. Dan jugak jadi sejarah bila di buat dual sound, sekarang ni kat singapore memang tengah giler ngan dual sound nih; best gak tu. Tengok citer ni lam bahasa melayu, nak feel balik leh tukar jadik bahasa cina balik.. hehehe..

Cerita pasal 4 generasi keluarga huang. Main watak buat masa ni Huang Juxiang, yang lahir dalam satu keluarga peranakan. Sebab ibu dia bekas orang gaji bapak dia, dia dipandang hina. Nak tambah tragis lagi, dia bisu la pulak. So, dia bercinta ngan sorang photografer jepun, Yamamoto Yousuke. Sekarang ni cerita ni lam progress dia melarikan diri ngan Yousuke sebab dia tak nak kawin dengan pilihan bapak dia, Charlie Zhang hartawan yang super licik.

So, dah jadik bengong la pulak sejak suria mula tayang drama ni awal feb lepas. Mana taknya senin sampai rabu setiap minggu, dah terpacak depan tv layan drama cina. Memang aku kasi 4 bintang setengah untuk setakat hari ni. Memang syiok wooo. Atau memang dari dulu aku memang hantu cerita cina gamaknya.. Lu jangan main main dengan gua haaa.. (sekadar meniru gaya translation dari drama nih, memang baba nyonya ni suka tul guna ayat lu gua ni.. tapi lembut gaya bahasa dia).

Enjoice...Sharing is power!!!

Khamis, 3 Februari 2011

Movie Review - Red Cliff Part 1 (2008) & Part 2 (2009)

Klik untuk gambar yang lebih besar
Wahlaoweiii.. Walau banyak kali nengok pun aku still bagi 5 bintang
Maybe aku memang suka dengan cerita Romance of three kingdoms sejak aku di bangku sekolah lagi. Liu Bei, Cao Cao, Zhuge Liang memang tak asing lagi. Watak watak utama dari novel yang memang best bangat nih.. Sekali channel 8 singapore leh pulak tayang ini filem malam makan besar nih. Apa lagi.. terpacak aku depan tv. Cuma bila part to be continued tu yang tak puas hati tu.. Tu yang terpaksa sambung sendiri part 2 tuh.

Cerita dia memang tak lari dari novel asal. Cinematografi memang tak leh disangkal lagi. Cun habiss.. Pembinaan watak memang best. Filem ni ditumpukan ke Zhou Yu dan Zhuge Liang. Cao Cao dah mula menyerang ke negeri Wu. So, Zhuge Liang dah mula persuade Kerajaan Wu under Sun Quan yang memang dipandang rendah oleh Cao Cao untuk bergabung ngan team Liu Bei menahan serangan Cao Cao. Perghh.. memang betul betul diasimilasi dengan baik ke dalam filem.

Mula ngan peperangan Changban, pengunduran tentera, persuade Sun Quan, peperangan guna strategi kekura. Wau.. memang superb. Pastu to be continued. So, open up la part 2 pulak. Ni start ngan puteri Sun Shangxiang yang jadi spy kat kem Cao Cao, pastu jatuh cinta ngan sorang tentera Cao Cao, penghasilan 100,000 anak panah lam 3 hari, penukaran mendadak angin, dan peperangan terakhir di red cliff. Memang superb aaa.. Memang aku kasi 5 bintang.

Enjoice...Sharing is power!!!