mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label photographer. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label photographer. Papar semua catatan

Isnin, 14 Februari 2011

Pabila mama menguasai shutter

Klik untuk gambar yang lebih besar
Ziqri tido ngan kasut kasut sekali. Bila bukak dia marah
Semalam memang suasana sunyi ja kat rumah. Dengan penatnya, dengan bahangnya. Serba serbi nak mengajak mata lelap ja. Tambah pulak ngan kepala pun yang masih kenoning gara-gara kepenatan semalam, ngan amik gambonya, ngan edit bideonya.. Last last semua dah terbaring.

Asalnya mama suruh settingkan kamera aku untuk amik gambo ziqri dok melelap ngan kasut ni. Pasal nak bangun pun kepala berat, aku soh pakai auto ja. Sekali sebelah petang sedor.. bukan setakat ziqri, ngan iqa, ngan aku; semua kena snap>>>>



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
ni gambo sesi seterusnya.. tido ngan mata separuh terbuka, like father like son

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
the father daughter pun dah abis.. siap tampal koyok lagi kat kepala..

Enjoice...Sharing is power!!!

Ahad, 10 Oktober 2010

Aktiviti rutin lepas habis outing/majlis

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Tarikh : 9 Oktober 2010
Masa : 12.00 tengahari
Tempat : Depan PC.. kalau dulu aku selalu sebut tochamputer hehehe
Mood : apasal lambat sangat nak haplod nih

Macam biasa, lepas habis aktiviti atau majlis atau acara; mesti aku dok depan pc. Paling bodoh transfer kuar gambar dulu ke pc. Pelik nengok sesetengah orang yang boleh simpan foto/video lam device memasing sampai sebulan dua, ada yang lagi teruk sampai setahun pun ada. Kalau rajin terus aku wat image prosessor and terus haplod ke photobucket. Kalau tak wat image prosessor ja. Ni aku tengah select gambo nak haplod ke panoramio. Gambo-gambo ganu kite itu hari. Kebetulan si cha tanya pasal HDR.. Pastu dia amik gambo aku nak wat sample.. Belasah aje la..

Cerita pasal haplod nih, ada 3 tempat yang biasanya aku akan haplod. Kalau bideo of course la ke youtube. Sekarang ni pun youtube dah naikkan dia punya kapasiti, kalau dulu sepuluh minit ja; la ni dah 15 minit. TQ TQ.. tapi aku nyer bideo memang lama sikit haplod; pasal aku tak suka haplod cincai-cincai. Bodoh-bodoh mesti HD, biarpun bideocam aku masih tak HD, hehehehe.. kaming soon la tu.

Klik untuk cerita penuh


Tempat kedua yang mesti aku haplod adalah photobucket. Jap ja akaun aku dah full. Tahun lepas aku mula guna pro punya akaun. Tu pun pasal dia kasi aku diskaun promosi tahun lepas. USD10. Belasah ja duit paypal baya.. baru USD10 kan.. Tahun ni aku renew lam USD30. Tak kisah la.. Hasil juai gambar kat fotolia masih banyak. Kasi hantam saja.. Photobucket ni tempat utama untuk penyimpanan fail aku. Dan semua orang yang kenal aku tahu, aku bukan jenis simpan gambar / video. Step aku.. transfer, proses, haplod, delete terus dari penyimpanan aku. Sama la cam movie-movie aku tuh.. hahahaha

Last tempat aku hapdet of course la panoramio. Panoramio ni tempat gambar-gambar landscape yang aku ambik sepanjang aku berada di mana-mana. Syarat utama tak leh letak watermark. Saiz mesti asal. Tarak edit-edit. Pastu, pengurusan google maps akan pilih samada sesuai atau tak nak diletak kat google earth. hehehehe.. belasah saja.. Tu sebab aku gi memana, first gambo aku ambik mesti gambo bangunan..
Enjoice...Sharing is power!!!