mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label klinik. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label klinik. Papar semua catatan

Jumaat, 14 April 2017

Get Well Soon Cikgu Kamil


Get Well Soon Cikgu Kamil. Aku sendiri pun dah tak ingat hari lagi dah. Petang tu aku mintak time off. Nak bawak inaz gi klinik. Dah dua hari kot dia sakit perut. Noti tul bapak dia. Ke dah masuk kategori jahat sikit dah ni. Leh tahan jugak ramai orangnya nih. Layan aje la. Dah masuk angin dah ni ha kata doktor. Dapat ubat dan MC. Balik. Petangnya. Mama ajak gi tengok Kamil. Member masa kat UTM dulu. Sekarang ngaja kat STF. Kalau ikut. Aku pun patut ke STF tapi aku dapat nolak-nolak manja gitu. Hehehe. Balik bab Kamil. Kamil dah disahkan mengidap Gullain Barre Disease. 1 dalam 100,000. Sampai aje dah penuh orang. Ramai ex student dan parent datang melawat. Sian nengok keadaan kamil. Nak gerak pun payah. Sesekali air mata mengalir. Hmmm.. Bak kata ustaz Azman. Setiap manusia ada rezeki masing-masing yang Tuhan dah tetapkan. Semoga Kamil dan isterinya tabah dalam menghadapi ujian Allah ni. Sapa nak gi melawat leh gi HSAJB, Blok D Tingkat 2 Katil 17. Sori ekk nurse. Aku pun amik gambo jugak tadi. :P

Isnin, 8 Disember 2014

Klinik Rozikin yang semakin sesak


Klinik Rozikin yang semakin sesak. Perghhh... Dah makin ramai orang sekarang ni. Repo makin naik tu. Aku sampai dapat nombor 20. Yang masuk baru nombor 9. Pergghhh...

Isnin, 16 Disember 2013

Jom ke klinik

Jom ke klinik. Dedua balqis demam la pulak. Nak buat cemana. Bawak ke klinik. Amik ubat. Si kakak lagi teruk. Ada ubat tekak. Selsema. Demam. Batuk.

Selasa, 26 Mac 2013

Dinar Burger Man, Baling

Dinar Burger Man, Baling memang famous. Letak dia depan pasaraya Aneka. Kat sini la memula aku kenal oblong tu apa. First time beli oblong daging biasa ja. Dah terbiasa mula la beli special, taruk telur. Pastu makin advanced mula la beli oblong cheese special. Masa ni dah tak beli daging biasa dah, dah hapgred ke kambing dah.


Selasa, 12 Jun 2012

Ziqri pun demam jugak

Ziqri pun demam jugak
Cian.. ada budak demam la pulak
Baru semalam aku setelkan hal adik inaz. Sekali pagi ni Ziqri pulak demam. Mama call tadi, katanya asyik nangis; badan panas. Setel jer kat Damansara Aliff, terus aku gerak balik nak ambik Ziqri bawak ke klinik. Cuma satu la benda yang paling aku tak gemar kat Gelang Patah nih... Klinik dia is so packed of people.. Pekerja kilang, ptp, semua ada kat sini. Dekat 3 jam jugak aku dok cam orang bodoh lam klinik tu. Ziqri dua kali terlelap. Bangun kali kedua terus nangis. Nak tak nak kena dukung dia. Berdiri ler cenggitu sampai nombor kena panggil. Diingatkan... Ni bukan klinik kerajaan yer.. Nak buat cemana.

Jumpa doktor, dia kata memang panas nih.. 38.4. Kasi ubat masuk bontot, pastu kasi ubat demam, selsema dan antibiotik. Kalau lusa tak sembuh lagi, kena datang semula untuk checkup lanjutan. Adoooyaii...

ps : penat, tak penat; yang aku tau, sampai rumah; dengan ziqri, dengan aku; sesama tumbang. Kekeke.. Sorry kalau ada panggilan yang aku tak jawab. Maybe terlalu penat. Baru habis buat khidmat bantu. Layan klinik sampai 3 jam. Memang la terbaeekkk!!!!

Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Sabtu, 19 Mei 2012

Klinik gigi yok

Hari ni ke klinik gigi. Mama ngan iqa nak cuci gigi. Appointment jam 3. Sekali sampai ada 5 lagi patient menunggu. Keluar dulu lah...

Posted via BloggerX8




Isnin, 9 Ogos 2010

Jom gi checkup

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Hari ni aku ambik half day. Lepas lam 1.15, dah setel semua kerja yang aku leh setel hari ni; aku terus punch kuar dan gerak balik. Waargghh.. Leh jem la pulak. Apa kes nih.. Baru sampai lima kedai, mama dah call.

Kat mana ni?
Lima kedai.. Dah dekat dah la ni..

Sekali nengok jam.. Lergghh dah jam 1.50. Patut la mama tepon. Dah lewat dah. Ingatkan dapat la amik nombor first petang nih. Sekali... Sampai depan kuil hindu lima kedai pulak ada roadblock polis. Adoi.. Memang sahih la aku sampai lewat ke klinik hari ni.

Dan aku pun berjaya sampai ke klinik jam 2.40 petang. Hahaha.. Tunggu jer la. Dapat nombor 160. Masa aku duduk baru nombor 142. Hahaha.. Layann.. Dah setel semua lebih kurang jam 4, baru gerak ke nusa. Nak cari makan tengahari. Posa lagi baik hari ni gamaknya. Hahaha.. Last-last beli pisang goreng jer.

Klik untuk cerita penuh



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Sampai klinik jer dah jam 2.40.. hmmm.. layan jer ler

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Haaa.. Yang nombor 160 tu ziqri yang punya, 161 tu inaz yang punya

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Tengok la waktu nombor tu di ambik.. dah 2.43 tu..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ni dah setel bab inaz.. 3.25.. dekat dekat sejam gak nunggu tu. Si ziqri lum setel lagi nih.. Dia nak kena injek.. Kata mama, baru pegang kaki dah nangis.. hahaha..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Sib baik cepat setelnya.. ala.. setakat injek jer kan.. ni masa nak amik ubat inaz

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Terer gak la kan.. jap jer

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Ada gak lam 2 orang didepan aku.. kira ok ler..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Pastu merayap jap ke nusa.. cari makan tengahari.. Apa-apa ajer la yang ada.. Inaz siap tarik kerusi panjat lagi nak nengok kuih apa yang dia leh pau..

Enjoice...Sharing is power!!!

Ahad, 6 Disember 2009

Klinik Gelang Patah

 
Lepas 5 bulan, baru mama setuju nak mendaftar kat klinik kerajaan. Bukan pasal birokrasi ke apa ka. Tapi pasal dok memikir pasal pemeriksaan baby semasa dan selepas lahir nanti. Maybe ada gak pasal kes masa gugur tahun lepas. Ditendang ke sana ke sini kan. Kejap ke HSA kejap ke Klinik Gelang Patah and vice versa. Sapa tak tensen kan..


Posted by PicasaUploaded via picassa

Rabu, 29 April 2009

Klinik Pesakit Luar Mahmoodiah

Photobucket

Pagi ni macam biasa. Bangun, mandi & siap-siap. Sekali masa ayang nak bangun tu dia terjerit-jerit. Belakang dia sakit balik. Tapi ni teruk lagi ni. Sampai takleh nak gerak ni. Hish.. Ingatkan semalam dah ok sikit lepas abah picit.

So, terus ajak ayang gi spital. Cam biasa taknak pergi, dok kisah nak gi sekolah jer. Gila apa. Dah sampai tahap tak kuasa nak gerak nak gi sekolah lagi. Sudah-sudah la. Jaga diri tu dulu. Aku bab ni aku memang dah tak leh terima dah. Komitmen apa lagi, sampai diri sendiri pun tak terjaga. Sekarang aku dah faham perasaan abah aku dulu pasal komitmen aku yang membabi buta suatu ketika dulu. No such thing as 200% komitmen. Orang gila jer yang bagi komitmen 200%.

So, lepas call guru besar; amik cuti rehat 1 hari, terus aku bawa ayang gi GH. Dia boleh lagi dok borak pasal sekolah ngan aku. Kalau nak ngajar nanti camne. Tak yah banyak la. Nak panjat tangga naik punch cukupla. Tak sampai nyer.

Sampai jer kat depan Skudai Plaza, nampak lak bulan membelakangi Kolej Selatan. Fullauweii.. Cunnya.. Ni jer yang aku leh amik. Sesambil tu sempat ngajo ayang pasal adjust EV untuk amik gambo camni. Hehehe... Terus tak pikir sangat pasal sakit dia dah. Pegang kamere phone sambil dok cuba snap gambo kole selatan tu.

Photobucket

Teruskan perjalanan. Baru terperasan danga bay dah terbarai. Habis diaorang nak luaskan lagi kot kawasan dia. Memula tak perasan. Aku sebenarnya nak amik gambo rumah yang banyak bot tu, tapi ini yang dapat.. hampes.. Best jugak kan layan amik gambo lam jem ni kan..

Photobucket

Sesampai kat spital cam biasa turunkan ayang kat poliklinik. Pastu gi park. Haih.. Apasal kosong jer ni kan.. Sekali ayang call. Bang, kena gi klinik mahmoodiah la. Sudah.. mahmoodiah mana lak ni. Kecoh tul la.

Photobucket

Apa lagi, terus call abah tanya klinik mahmoodiah kat mana
Ala kat atas bukit
Bukit mana lak ni, kuar spital ker tak ni
Camner nak cakap aa, tapi dekat ngan umah mayat
Bah, dekat-dekat wad arwah pak long dulu eekk
Haa.. dekat-dekat situ la, tapi jangan sampai kuar spital tu
Haa.. Apa lagi terus pecut la. Sib aku baik. Jalan punya jalan terus nampak signboard. Sib baik belasah punya belasah kena lak tu.
Aku terus bawak keter sampai depan pintu. Aku sorang jer buat camtu tadi. Abis tu ayang ni mana leh gerak jejauh sangat kan. Sekarang tiba cabaran kedua, acara parking keter. Cari punya cari last last aku kena parking depan wad pompuan sana tu. Jenuh la nak menapak. Dah la tu masa kuar tadi tersenggol tayar kat divider. Sib baik tak pape.

Photobucket

Sekarang aku kena menapak ler pulak ke atas.
Apalagi.. jalan la..

Photobucket

Sekali sampai punya la ramai orang. Mana ayang ni. Aku usya punya usya, dia dah kat depan. Amik nombor. Terus jer aku gi kat dia. Nomor bape.
1105.
Mak aih baru 4 minit buka dah nomor 105.

Photobucket

Bawak ayang ke kaunter B
Kaunter ni baru tempat daftar sebenar
Ayang tunggu jap
Nak kuar yer
Tu mesti nak amik gambo ler tu
Biasa la
Aku amik shot ni dari atas bukit sebelah kubur sana tu

Photobucket

Pastu turun.
Masa nak masuk balik perasan kantin
Beli metro sama karipap sardin 6 ketoi
Nampak barisan tak pendek-pendek
Gila tul la

Photobucket

Sesambil nunggu tu makan karipap sambil baca metro
Nampak budak kecik dok usya jer kat aku
Aku bagi la seketoi karipap kat dia
Sekali nombor budak tu lak yang kuar
Aikk
Biar betoi
Aku yang sampai dulu
Tengok lagi
Nombor 1115
Nombor 1131
Gila apa
Au dah berangin la ni
Apa kejadahnyer ni
Pastu datang lak group Puspatri tak silap aku
Lam 8 orang terus potong jer Q
Hai
Ni dah lebih
Aku gi kaunter 3 tu
Terus jer mulut celupar aku dah menjalankan kewajipan dia
Mana nombor 1105 ni kak
Dah terbang ke dah kena jual ni
Dia kata dah kat kaunter 8 kot
Apa kot-kot ni kak
Baik saya tak yah amik nombor
Aku gi kaunter 8
Mulut aku takleh nak tutup lak
Kesian gak aku nengok kerani tu
Tak pandang langsung muka aku
Ingat kejap ker daftar sampai 1 jam ni
Last-last dapat gak kad ni
Apa kejadahnyer

Photobucket

Pastu gi bilik 19
check lebih kurang, kata bini aku la
main cuit-cuit itu jer
pastu kena suntik sekali
pastu baru gi amik ubat
Sempat lak borak ngan sorang uncle ni
Tapi aku rasa cam familiar lak muka dia
Pas amik ubat balik..

Photobucket

Dah.. takde mood dah nak nulis.
Penat..

Selasa, 28 April 2009

Klinik Ibu dan Kanak-kanak???

Photobucket

Hari ni memang aku balik awal. Pukul 2 petang aku dah punch out. Seawal pagi lagi aku dah pesan kat bebudak, petang ni Zoom-A takde. Aku nak balik awal sebab anak tak berapa sihat. So, dalam perjalanan balik tu nak kena singgah klinik ibu dan kanak-kanak dulu.

Aku dah gelak sakan dah dalam kete. Bior betul. Cam nama ubat batuk jer. Wujud ker klinik ni kat Gelang Patah. Ayang call mak. Mak kata kat depan pokok pelam. Tu dia.. Punya bagus dia punya landmark. Bukan main Stesen minyak shell ker, stesen bas ke. Main pokok jer. Ingat sepokok jer ker pokok pelam kat gelang patah ni.

Lam kepala aku satu jer pokok yang aku target. Pokok ni antara yang beso dan tua kat gelang patah. Pokok depan stesen shell tu. Tapi aku tak perasan la pokok apa. Bantai ajer la.

Sekali sampai betul la pulak. Huh. Terer gak aku ni kan. Masuk lam tunjuk IC sumer. Amik ubat jer. Pastu sebelum balik singgah kat kedai sengsei beli beberapa jenis ubat lagi.

Masa nak balik tu teringin lak nak makan buah potong. Singgah jap beli jambu batu sama tembikai susu. Sesambil tu mata dok meliar jer nengok pagoda ni. Ni target akan datang aku. Tunggu la ad perayaan apa-apa. Memang aku gi amik gambo nyer. Paling dekat ni Hari Wesak ni la. Huuu.. Tak sabonyerr..

Photobucket

Sampai rumah nenek. Nenek ngadu sakit. Nak gi klinik ibu dan kanak-kanak. Bawak jer ler. Perut memang dah bunyi ni. Mana makan lagi. Aku tak bajet makan langsung pasal hari ni balik awal kan. Sekali datang ramai la pulak orang kat dalam dia. Tadi kosong jer. Layan jer ler. Yang aku risau keter aku parking 3/4 dah kat jalan besau. So.. kejap-kejap kuar nengok keter.

Photobucket

Sekali masuk memang kecik jer klinik ni. Rasa cam jaman dedulu la pulak. Tengok alamat pun no 1, jalan raya, gelang patah. Kalau nengok klinik ni kat tengah-tengah. Maknanya dia terletak antara kedai tertua kat gelang patah ni.

Photobucket

Makcik ni sakit belakang rasanya. Kena RM15 jer. Uih. boleh tahan murahnya. Apasal aku tak pernah tau klinik ni ha..

Photobucket

Pasangan ni bawak anak dia demam + selsema. Kena RM23. Humang aih. Tengok ubat yang dia kasi pun cam memanis jer. Mesti adik suka kan.

Photobucket

Akhirnya sampai giliran nenek. Ubat dalam 4 jenis. Tahan sakit, angin, pastu lagi dua aku dah tak ingat. Kena RM20. Boleh la. Siap borak lagi.
Ni pelanggan tetap kat sini ni kata dia. Awak sapa.
Saya cucu dia la.
Ooo.. yaka. mana anak dia yang selalu hantar dia.
Ooo.. Yang tu ka. Tu dah meninggal la
Yaka.. saya tak tau pun.
Pastu apa-apa lagi la ayang dok layan dia cakap..

Photobucket

Sebelum balik beli lagi tembikai susu. Laponyer.. Yang tadi sumer dah abis aku balun tadi. Lapo beb...