mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label Galaxy Tab 7.0. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Galaxy Tab 7.0. Papar semua catatan

Sabtu, 11 Februari 2012

Galaxy Tab 7.0 : Upgrading Froyo to Gingerbread



Yaaa... Akhirnya. Pasal gingerbread legal dah keluar untuk tab 7.0, maka aku pun terus la hapgred dari froyo yang super duper hang machine kepada Gingerbread 2.3.3. Kalau rajin pergi la search versi lain. Sebab kalau korang kaki search paling ngetop versi 2.3.7. Tapi aku memang pakai yang legal ajer (ceewahh la konon...).. So berikut adalah apa yang korang perlukan. Senang ja. Tak yah jumpa apek pun suruh kasi hapgred.



First of all, korang perlukan Samsung Kies yang terkini. Kalau pakai versi lama dia akan mintak korang hapgred jugak. Aku nyer dulu versi 1.5. Nampak sangat aku jarang pakai kies ni kan. So kena la hapgred ke 2.2. Hmmm.. Kalau perasan jam tu tunjuk pukul 5. 5 pagi yer. Sesambil aku semak ralat, sesambil aku hapgred tab aku. Ralat kat laptop, hapgred kat pc.. kekeke..



Dah setel. Dia semak lagi. Ada lagi hotfix baru kena donlod lagi. Donlod ajer la.



Sesi donlod dan install masih berlangsung..



Seterusnya sambung tab korang dan aktifkan penyambungan kies. Paparan ni akan keluar. Tungguuu...



Dia akan detect kita masih pakai froyo dan disuggest untuk hapgred. Terpulan la kalau korang masih penyokong setia froyo kan. Kalau tak just tekan kemaskini..



Bla bla bla.. yada yada yada.. tekan ajer la setuju. Pastikan korang check setuju..



Dia akan mula donlod gingerbread ke pc korang.. Tunggu lagi..



Masa ni dia akan mula masukkan gingerbread ke tab korang



Pastikan bateri cukup ya. Jangan sampai terputus hubungan masa kritikal ni.



Kemudian dia akan install gingerbread tersebut.. Masa ni korang tengok la tab korang.. jeng jeng jeng



Ni akan dipaparkan pada tab korang.. sekali lagi peringatan.. pastikan power dan sambungan mantopppss



Dah setel. Yippeee.. sekarang aku nak setelkan henpon aku la pulak.. Baca tadi macam nak install gingerbread 2.3.5 jer.. kekekeke