mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label repair. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label repair. Papar semua catatan

Isnin, 20 April 2015

Abam Lepi masuk spital lagi


Abam Lepi masuk spital lagi. Huhuhuhu. Sadis wooo... Dalam masa tak sampai seminggu abam lepi masuk spital lagi. Kali ni harddisk terus kaput nih. Sedis tu. Baru buat query untuk SPS. Dah cantik dah pun. Pusss... Sib baik ada abam firdaus n abam pizal. Tu pun tak tau la berapa lama kan. So. Kena bergembira jap tanpa mengelek abam lepi ... dalam masa verify lak tu... kena belajar bergumbira tanpanya, kena belajar

Khamis, 15 November 2012

Mesin jahit recovery

Actually, nak betulkan semalam. Tapi pasal semalam takde orang, so; mintak repairman datang pagi tadi. Tengok nyer tengok, tuning sudah lari. Kes salah jarum. Beli mesin mahal, pakai jarum meden. Mana tak kenanya. Dia cakap, jarum tu untuk mesin jahit biasa, bukan untuk yang high speed cenggini. Mesti beli jarum. OK, kena sedas. Pastu sekoci pun salah jugak... Mesti pakai untuk high speed jugak. Tu yang habis lari tu. Pastu masa bukak tengok minyak pun sudah kotor. Ganti baru jugak. Sebotol lam RM10, jarum RM5. Setel semua. Kena RM85 semua termasuk upah servis.

apasal lari semua nih

kasi bukak tengok dulu aaa

bak sini jarum

aiyaa... pakai jarum salah daa... pakai ini hijau muda maaa

kasi tukar yang betul punya

ingat... hijau gelap untuk mesin jahit biasa ya

ok, kita tengok dalam pulak

aiyooo... 

minyak pun sudah kotor maaa

takpa, tuning dulu

adjust

adjust lagi

kasi adjust dalam jugak

ok.. setel

bak sekoci... aiyaaa

salah jugak meeeiii

lain kali pakai yang sepatutnya ya

kasi test aaaa

dah ok

ni yang paling atas pastikan 11 ajer aaa

sekarang kita tukar minyak aaa

bukak skru ni untuk alirkan minyak keluar

dah aaaa

sekarang tunggu dia keluar semua

dah tinggal sikit lagi

setel

skru balik

tuang yang baru

dah berjalan lancar macam baru balik... yihaaa...


Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Ahad, 5 Julai 2009

To do list : Membaiki kasut



Masa sebelum koir lagi aku dah perasan ada sikit crack kat kasut ni. Masa kat Tanjung Puteri dia dah makin teruk, cam nak terkopak pun ada. So, hari ni bender ni memang kena masuk lam to do list aku untuk hari ni; perki kedai baiki kasut.

Target asal aku nak anto kat kedai baiki kasut kat Gelang Patah jer, kebetulan mama nak potostat kerja untuk murid-murid dia kat Taman U. Aku memang ingat ada kedai baiki kasut sebelah kedai buku ni, lagi satu ada kat sebelah Maybank sana nun.

Boleh baiki kasut ni tak?
Boleh, abang nak wat camner. Kalau gam jer tak kuat ni. Jap aje terbuka balik.
Kalau camtu jahit jer ler. Brape?
RM 15 sepasang.
OK ler.

Terus aje aku bukak kasut bagi kat dia. Pastu layan jer nengok dia wat kerja. Ni la kali pertama aku jahit kasut aku semasa aku dah kerja. Sebelum ni takde lagi kasut aku yang tercabut tapak camni. Semua terkopak terus jer. Hehehe. Kalau dulu masa dok kat Beseri leh kata 3 bulan sekali mesti aku gi jahit tapak balik. Lasak tul aku masa tu. Kira RM15 sepasang tu agak murah la kot. Dulu pun aku kena RM 13. Tapi tu aku soh jahit double la. Ha'ah. Kenapa aku tak suruh dia jahit double cam dedulu ekk.. Maybe dah lama sangat kot. Kepala aku pun dah tak baper ingat sangat dah. Tahun 1993 .. emm.. baper lama aaa.. puhhh.. dekat2 15 taun yang lampau tu...




Memula dia taruk gam dulu. Lepas dah kering baru dia mula kerja menjahit. Layan jer ler.. Pastu dia tarah satu longkang kat tapak bawah. Longkang ni bertujuan untuk dijadikan tempat letak benang baru tu. Pastu baru dia jahit. Pas siap semua dia siap kiwikan lagi kasut aku. OK ler kot. Apa yang penting... kasut aku dah comeii semula.. Hehehe



Next to do list...

Ganti bateri jam aku .. kat mana pun tak tahu lagi ni..