mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label ict sbp. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label ict sbp. Papar semua catatan

Sabtu, 19 September 2009

Pertandingan Nasyid dan Pakaian Beragam Pelajar Tahun 6

Pic and video taken by mknace using Sony Ericson K750



Pagi ni boleh tahan gak la aktiviti kat sekolah. Bermula pagi lagi, pelajar tahun 6 yang nak mohon ke SBP semua aku kumpulkan kat Makmal Komputer untuk sesi pengisian borang online SBP. Kelakar jugak kan. Dulu aku kat SBP pun selalu gak terlibat dengan benda ni. Tapi isi data orang lain; data sekolah daerah Kuala Selangor, isi data sekolah lain yang nak masuk SBP. Sekarang aku handle data budak sekolah sendiri yang nak masuk ke SBP. Lain le tekanannya. Pas habis jer, bebudak tahun 6 semua ke dewan untuk pertandingan pakaian beragam. Leh ler tahan. Bergaya sakan.















Habis jer saringan pakaian beragam, pertandingan nasyid pun bermula. Memacam lagu dan style dapat dilihat. Menarik gak. Boleh la. Sesambil tu ambil gambo aksi bebudak yang kusyuk dok layan sekali.





Habis jer dua-dua tu. Perhimpunan resaksa pun bermula. Taklimat demi taklimat dijalankan. Ye la nak cuti panjang kan. Dah habis tu murid-murd semua beratur untuk bersalam-salaman bersama guru. Hari ni rasa enjoy betul. Pelajar lagi enjoy kot rasanya. Selamat Hari Raya...


Video


Rabu, 5 Ogos 2009

Mesyuarat Verifikasi Data SBP 2009 - penutup


Aku tak pasti sapa yang ambik kamera aku dan snap gambo ni. Tapi aku nak ucapkan terima kasih pasal jarang aku nengok gambo aku sendiri camni. Hahaha.

Dah sampai hari last dah. Pengumuman pertama aku seperti biasa, ada versi 3; sila ambil di depan. Sian semua. Tapi kan dah ajar copy kan semalam. So masuk yang lama copy data guru, paste lam yang baru. Dan seperti biasa masih ada 2 error yang aku terlepas pandang. Terus betulkan dan buat versi 4. Tapi lepas borak-borak, kita maybe gabung 3 jenis SBP jadi satu fail besar saja. So, error ni carried forward jer ler kan.

Sebelum balik, ada majlis penutup. Banyak juga perkara yang dibincangkan. Lepas tu makan, n sebelum balik sempat lagi aku singgah Low Yat. Hari last biasanya aku memang berbelanja pastu terus chow. Bye-bye KL.

Paling tak tahan nengok si Lan Rasso la. Apasal tak cakap awal-awal balik JB. Kalau tidak tumpag ajer keter aku. Ini semalam gi survey hotel la, apa-apa la. Hehehe

Foto Montaj


Mesyuarat Verifikasi Data SBP 2009 - pecutan



Hari kedua aku mula edarkan fail-fail pada guru-guru data ni. Sekali dah isi memacam masalah timbul. Aku sibuk dok mencatit masalah-masalah yang wujud. Lepas jer rehat tengahari tu aku kuarkan versi kedua untuk mengatasi masalah-masalah yang wujud.

Yang bestnyer, staf sokongan aku terlepas pandang so.. kena la buat pembetulan lagi.
Sebelah petang sempat kuar merayap jap. Survey harga dulu. Cam biasa la. Pastu masa nak naik kunci tak leh pakai. Hampeh tul la.

Nasib baik sebelah malamnya pengarah turun. Cam biasa cerita pasal pekeliling, pastu pasal fail dan tak dilupakan cerita ayamnya. Siap aku amik gambo lagi sebagai bukti.
Yang bestnya setiap guru kena perkenalkan diri. Yang lagi best beberapa guru kena berdiri nyanyi lagu negeri masing-masing.

Pastu aku kuar nak makan chicken chop pasal semalam tak dapat; kena tipu lak tu roti telur disamakan dengan roti tampal. Hampeh. Sebelum tidur aku wat versi tiga lak.

Foto montaj



Mesyuarat Verifikasi Data SBP 2009 - permulaan



Hihihi... Baru free sikit nak haplod gambo-gambo ni. Memulakan hari dengan perjalanan aku diri JB ke Kuala Lumpur. Macam biasa aku berenti kat R&R Ayer Keroh. Cuba teka berapa ringgit aku kena bayar untuk makanan ni. Huiihh.. belasah ajer ler. Nak tahu try la ambik camtu tengok dia caj berapa. Cam tak berbaloi pun ada. Tapi asal tekak leh terima aku kira on jer..

Beberapa kali aku memang nak terlelap jer. Gila betul aku bawak keter kali ni. Beberapa call dari memember menyedarkan aku balik. Sampai jer kajang rerupa SMAP kena kuarantin. Alamak.. Kena terus ke hotel la camni.

Sampai hotel lepak jap kat lobi. Aku memang suka tul tengok gelagat orang lalu lalang tu. Sesambil tu tangan sibuk dok beger Vegas dok wat video pengantin Ahad lepas. Lam 10 minit pastu Pak La sampai. So terus check-in. Sesambil tu dok nengok la program excel tu apa lagi yang boleh beger.

Bain sampai jer terus kitaorang kuar makan dulu kedai mamak. Aku sesajer nak test dia buat roti tampal. Hampeh tul. Roti tampal ngan roti telur pun tak dapat beza. Tak nak la aku makan kat sini lagi.

Sebelah malam sesi pengenalan bermula. Pas balik bilik jenuh aku dok beger excel ni untuk edaran esok. Hahaha..

Foto Montaj


Ahad, 28 Jun 2009

Data Operasi SBP v1.0



Haa.. Akhirnya siap gak buat DOS ni. Pakai excel jer. Guru ngan enrolmen dah settle, cuma masih perlu buat pilot kat beberapa SBP untuk kesahihan data. AKS masih perlu aku halusi norma dia. Takpe, slow-slow la. Balik lam kul 11.40 malam gak. Dan sekali lagi aku meredah jalan sunyi Gelang Patah untuk pulang. Esok aku enjoyyyy...


Rabu, 24 Jun 2009

Mesyuarat ICT SBP bil 1/2009

Ni lebih kepada kisah aku kat KL itu hari. Walaupun tak banyak amik gambo, adala sesikit yang boleh dijadikan bukti aku ke sana itu hari. Yang bestnyer, siap terformat lagi CF card aku tu. Lagi la bengang. Nasib baik tak terwipe. Kalau dah wipe hilang terus la buat selama-lamanya. So, tengok-tengok la apa yang ada.


Memula pergi ke SMAP Kajang dulu, amik bain. Sib baik amik dia dulu, kalau tak memang aku sesat lagi la masuk KL ni. Jalan dah banyak berubah. Tengok ler keter dia. Ala yang kaler biru kat belakang tu.

Photobucket

Pastu sampai terus parking kat Low Yat. Kalau yang tak biasa kat sini memang tak tau, kalau duduk hotel capitol atau federal memang kena parking kat low yat. Lepas parking jer terus gi check in kat federal. Dapat tingkat 4. Tengok view dari bilik aku, terus direct ke low yat tu. Pastu si bain sibuk dok ngetest kamera aku. Habis semua nak diamik gambonya, sampai aku semayang pakai kain pelekat pun kena amik. Ni semua salah hotel la ni. Suruh hanto sejadah pun tepon tak diangkatnya.

Photobucket Photobucket
Photobucket Photobucket
Photobucket Photobucket

Pastu kuar makan. Jumpa ramai memember lama. Semua terkejut nengok aku. Hehehehe.. Lantak la. Malam tu taklimat dari pegawai sektor, pengarah pun ada. Antara cerita menarik dia malam tu pasal ayam. Nak tahu cerita, tanya orang lain. Sesambil tu aku sibuk dok merangka struktur fail untuk data retan SBP.

Photobucket Photobucket
Photobucket Photobucket

Pas habis taklimat, keluar merayau jap. Sesambil tu boleh gak berborak ngan memember lama kan. Lama gak kitaorang merayap. Kedai kat sini memang sentiasa hidup. Pelik tul. Sekali nengok dah jam 12 lebih. Balik tido la.

Photobucket Photobucket

Esok takde pa per. Program jalan cam biasa. Cuma sesekali kepala aku jadi sesak, dok memikir camner nak memudahkan lagi pemasukan data dan output dia nanti. Siap berendam air panas lagi sambil dok memikir. Pastu gi semayang jemaat kat masjid sebelah VI. Sesaknya. memang ramai giler orang.

Photobucket Photobucket
Photobucket

Esoknya pas siap buat data staf, terus copy bagi kat Pak Lah. Pastu lepas check out baru gi Low Yat. Lepas belanja lebih kurang baru gi kaunter parking. Tu dia.. RM87 untuk parking tiga hari. Sib baik hotel dah chop. Kira free jer ler.

Photobucket

Kuar jer hotel mula la masuk lam jem biasa kat sini. Huhuhu.. Sib baik aku tak duduk kat KL lagi.. Aku sampai ke JB lebih kurang jam 7 malam. Penat weiii...

Photobucket Photobucket



Chiaoooo...
_________________________________________________________________________
Mohamad Khairul Nizam | 07-5101621 | 0163176350 | 0136042404 | mknace@gmail.com