mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label personal. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label personal. Papar semua catatan

Jumaat, 15 Julai 2016

Lari dari habit


Lari dari habit. Memang aku lupa betul. Aku leh wat kerja macam biasa. Tetiba teringat. Tayar kereta tak setel lagi. Mama masih kat sekolah. Terus call. Betul la. Dah sah sah semua naik satu kereta ja. Terus gerak balik. Dalam kepala dah ingat untuk belok ke sekolah mama. Tapi sebab dah habit. Terlajak balik ke nusantara. Sib baik leh masuk ikut klinik 1malaysia. Sampai sekolah. Call mama. Sambil nunggu. Layan tucen oren ni ha. Kekeke. Bebetul la susah nak lari dari habit.

Another time-lapse project


Another time-lapse project. Bila dah sampai opis ja. Terus lupa masalah peribadi tadi. Terus jadi cam biasa balik. Kekeke. Pagi ni masuk ja. Terus pasang SJCAM. On. Sambung buat kerja. Tetiba bos panggil. Kena outstation jap. K. Offkan SJCAM. Perghh. Sedo tak sedo dah hampir separuh SD dah penuh. 8GB rakaman. Nanti nanti la proses. Tunggguuu... Sian sekolah teknik. Selalu jadi main subjek. Dah depan tingkap. Hahaha. Kalau nak buat bangunan jabatan. Ada kena lepak seharian kat depan. Tinggal pulak tu. Bahaya beb.

---
#terbaeekkk ‎#kipidap #‎mknaceunlimited‬ #‎mknace‬ ‎#blogger‬ #‎photography‬ #‎photoblog‬ ‎#‎SJCAM‬ ‎#SJ4000‬ #‎Asus‬ #‎Zen4‬ ‎#Samsung‬ ‎#GalaxyCamera ‎#altek ‬#‎cubic‬ #love‬ ‎#followme‬ #‎beautiful‬ #‎blogoftheday‬ #fun‬ #like‬‎ #life‬ #colorful‬‎ #photooftheday‬ #‎MyExperience #‎mknaceunlimited,‬ #‎mknace‬, ‎#blogger,‬ #‎photography,‬ #‎photoblog,‬ #‎MyExperience‬,

Livina Pancit


Livina Pancit. Alamak. Baru nak gerak semalam. Sekali sampai kat pintu. Ayoyo. Sudah kempis habis ni. Bukak pintu. Lepak jap mikio. Nak suruh mama hanto adik inaz. Cam pastu aku nak buat apa kat umah. Pikio. Pikio. Semua naik kereta mama. Aku hanto semua sebelum aku gi kerja. Livina aku tinggal dulu. Balik kerja nanti aku setelkan. Nak naik matahari baru aku sampai petronas. Keke.

Sektor bahaya


Sektor bahaya. Pasni kena hati-hati. Teruk kena paksa makan cenggini. Gi nak bincang benda lain. Kena paksa makan roti cicah sup cendawan. Baru setel. Kena paksa makan sandwich pulak. Adoila. Pasni kena gi sorok sorok la. Huhuhu.

---
#terbaeekkk ‎#kipidap #‎mknaceunlimited‬ #‎mknace‬ ‎#blogger‬ #‎photography‬ #‎photoblog‬ ‎#‎SJCAM‬ ‎#SJ4000‬ #‎Asus‬ #‎Zen4‬ ‎#Samsung‬ ‎#GalaxyCamera ‎#altek ‬#‎cubic‬ #love‬ ‎#followme‬ #‎beautiful‬ #‎blogoftheday‬ #fun‬ #like‬‎ #life‬ #colorful‬‎ #photooftheday‬ #‎MyExperience #‎mknaceunlimited,‬ #‎mknace‬, ‎#blogger,‬ #‎photography,‬ #‎photoblog,‬ #‎MyExperience‬,

Selasa, 12 Julai 2016

Lepak lepak @Distress Centre


Lepak lepak @Distress Centre. Hmmm... Cam serba tak kena pulops semalam. Apasal ntah ada sikit sikit sengal kat kaki tu. Tapi takde la rasa denyut cam sebelum urut tu. Tu pun rajin dok turun melepak kat lobi layan TV info dan kiosk. Tengok apa penambahbaikan kena buat then naik semula. Nak jadi cerita aku lupa bawak fan untuk laptop. Perghhh.. Dia punya suka on off sampai aku pun naik malas nak pakai. Lebih banyak guna PC dari laptop semalam. Waktu lunch dok pikir cam nak keluar ja cari tukang urut. Tapi lepas pikir pikir better aku try dulu kerusi gintell kat distress centre tu. Godak godak jumpa yang urut khas untuk kaki aje. Leh tahan jugak la. Naik merah balik hujung hujung jari kaki aku tu. Nice gak la walau tak menyeluruh cam tukang urut buat. Boleh la kan. HAri ni tengok keadaan. Kalau masih cenggitu. Kena susul lagi gamaknya.

Ahad, 10 Julai 2016

Urut kaki @Ivy6 Beauty Shop Julai


Urut kaki @Ivy6 Beauty Shop Julai. Lepak sini jap. Memang pas ni jadi rutin aku kot untuk urut kaki setiap bulan. Bila? Time Iqa balik semula ke asrama. Kekeke. Sementara dia beli makanan dan keperluan. Aku lepak sini. Tapi ni aku lepak lambat sikit. Kebetulan masa sampai Izwan gi turun makan. So. Aku turun dulu ke Johan. Setelkan pembelian kamera si Iqa tu. Naik. Izwan masih ada sedikit urusan. Lepak jap sambil nunggu. Dia sampai ja terus sesi urut bermula. Pedih gak kaki kiri aku kena urut. Bengkak sikit katanya. Kes naik tangga itu hari la. Tapi pastu dah sedap dah. Memang lepas ni idak ler lagi aku nak panjat tangga tanpa ada pertimbangan lengkap. Hahaha.

Sabtu, 9 Julai 2016

Aidilfitri 1437H : Our Memory on Day Four


Aidilfitri 1437H : Our Memory on Day Four. Hari ni dah makin reda sikit dah. Kalau ikut hari ni dah hari last. Sib baik MB sangat prihatin. Kalau tak... pagi ni aku dah terpacak kat STF ngantor iqa. Pagi ni Mak Long Tampin pulak sampai. Dah lama tak jumpa. Dayah pun pun form 5 dah. Hehehe. Gaya cakap macam la diri tu masih muda. Kui kui kui.

Aidilfitri 1437H : Our Memory on Day Three


Aidilfitri 1437H : Our Memory on Day Three. Lambat sikit update kali ni. Kaki ada sikit sengal. Kes naik tangga raya kedua tu. Tak tau la nak kata gatai ka apa ka. Ish ish ish. Hari ni hujan sepanjang pagi. Lepak je. Petang ke malam ramai yang berkunjung balas. Pak Lang, Cik Uji, Busu. Snap seround. Pastu. Malamnya. Semua dah balik, ajak ucu keluar jap. Cari Acustop. Hehehe. Sebelum melarat kan.

Jumaat, 8 Julai 2016

Aidilfitri 1437H : Our Memory on Day Two


Aidilfitri 1437H : Our Memory on Day Two. Terus gerak pulang tadi lepas dapat call dari mak yang. Sampai sampai deme semua dah ada kat depan rumah. Baru sampai dari kedah. Turun senai terus singgah sini. Siap bawak pelam epal ngan ketupat palas dari nenek kedah. Balik aje mak yang, abang izad sampai. Pun dari jauh jugak. Baru meronda gelang patah. Abang izad nak gerak, eppie pulak sampai. Full malam ni. Siap amik resepi tu. Kekeke.

Khamis, 7 Julai 2016

Sesi mula beraya bermula


Sesi mula beraya bermula. Petang ni nak keluar beraya pulak. Jom kita. Target. Skudai. Off we go. Apapun. Snap dulu sekeping depan rumah. Sesi selfie diungguli mama pulak kali ni selaku co-pilot. Pandai pun haaa... cumanya... baru aku perasan. Semua gambonya mirror. Terbalik.

Sesi lepaking bersama Fiqri


Sesi lepaking bersama Fiqri. Sesi hari raya kedua dimulakan dengan sesi fiqri nak tido. Kekeke. Mesti nak ada orang gentel, main ngan dia sikit sikit. Pasang lagu Nana ada happy bear. Pusing pusing. Posing posing. Baru la nak tido. Hehehehe.

Rabu, 6 Julai 2016

Aidilfitri 1437H : Our Memory


Aidilfitri 1437H : Our Memory. Selesai semua urusan di rumah, kami mula bergerak ke rumah nenek yang. Pak Busu bawak seguni derian khas untuk dimakan bersama. Layan. Rumah Pak Ngah comes next. Pastu ke rumah Mak Long. Selesai semua baru balik ke rumah. Aku tertidur jap. Krem paha dan rasa sengal kat tumit. Maybe a bit lama berdiri masa solat tadi. Iqa jadi leader keluar beraya ngan kebudaks. Sebelah petangnya pak ngah man sampai. Berborak panjang. Malam. Dah semua balik. Layan Mok Cun lah kami. Yok.

Photoshoot Aidilfitri 2016


Photoshoot Aidilfitri 2016. Makanya, lepas sesi bersalaman kita terus buat sesi photoshoot ni. Memang cabaran besar, cam biasala. Bagi yang ada anak anak kecik la kan. Dua tiga kali itu biasa. Tu pun belum tentu la dapat apa yang dihajati. Hehehehe. Bertabah la.

Selasa, 5 Julai 2016

Persiapan lauk pauk raya bermula


Persiapan lauk pauk raya bermula. Tengahari tadi bermula la acara kat dapur. Bawang, halia dan segala yang diperlukan dipersiapkan, Target akhir, sup tulang, ayam masak kicap, rendang daging untuk petang ni. Alhamdulillah. Semua setel. Pak Ngah dan Mak Ngah pun ada. Meriah.

Misi Bunga Api @ Pasar Selasa, Pekan Nenas


Misi Bunga Api @ Pasar Selasa, Pekan Nenas. Mama ada benda nak cari. Tudung. Aku. Nak cari bunga api la. Kalau dapat kat sini. Aku amik kat sini la. Kalau idak. Pasnni misi berterusan sampai dapat. Alhamdulillah. Sempat meronda dua gerai. Amik ajer ler dua jenis lam tiga kotak. Malam ni baru namanya bako duit.

Isnin, 4 Julai 2016

Carian saat akhir bahan kuih


Carian saat akhir bahan kuih. Orang kata biar fresh sikit. Dah dekat dekat buat baru fresh sikit kan. Hehehe. Boleh tahan ramai jugak orang mencari benda yang sama. Awalnya nak gi Mydin. Leh aku usyar bunga api sekali. Tapi mama nak cepat. So. Pilih yang dekat aje. Setel bahan kuih. Singgah sebelah je untuk beli buah. Nenas dia jual sebijik RM1.50. Amik aje la.Pastu tak lupa segala bekas, pinggan mangkuk pakai buang kat kedai sebelah warung JDT sinun. Baru la aku tau kewujudan dua pintu stor barang dia aje sebelah menyebelah tu. Hehehe.

Rambut Raya di Aza Green Hairstyle


Rambut Raya di Aza Green Hairstyle. Tetiba ja mama soh gi potong rambut anak beranak. Layan aje ler. Jarang bebeno aku gunting setakat rambut sedang sedang gini. Yang bestnyer. Nak pulak si qi ngikut. Relaks jer dia motong. Alhamdulillah. Harga dah up sikit. RM9 untuk dewasa. RM6 untuk kebudaks. So. Total up for RM15. OK ler. Sambil nunggu sambil dok configure semula henpon tu. Ekekeke. Dah lollipop ler katakan.

Lollipop for Zen4


Lollipop for Zen4. Mulanya masih beri peluang untuk Jellybean still beraksi pada zen4. Root. Pastu try reset semula. Still masalah sama pada zen4. So. Takde rezekilah on jellybean. Siap ja download official Lollipop for Zen4 apalagi. Terus tak toleh belakang lagi. Setel. Alhamdulillah. Now zen4 aku dah lollipop ye. Hapgred 2 kali peningkatan. Cam gaji ler pulops. Aisehhh...

My last second batch medicine


My last second batch medicine. Sekali lagi tiba ke ubat terakhir. Kalau ikut plan asal dr. Lim, sepatutnya aku nyer MC sampai hari ni. Tapi... aku dah dua kali tawaf blok A kat opis aku tu. Semalam siap melilau, meeting sana sini. Tu ler masalah beso aku ni bila dapat kaki semula. Ish ish ish. Apapun. Harap lepas ni keadaan kaki aku akan dapat maintain. InsyaAllah.

---
#terbaeekkk ‎#kipidap #‎mknaceunlimited‬ #‎mknace‬ ‎#blogger‬ #‎photography‬ #‎photoblog‬ ‎#‎SJCAM‬ ‎#SJ4000‬ #‎Asus‬ #‎Zen4‬ ‎#Samsung‬ ‎#GalaxyCamera ‎#altek ‬#‎cubic‬ #love‬ ‎#followme‬ #‎beautiful‬ #‎blogoftheday‬ #fun‬ #like‬‎ #life‬ #colorful‬‎ #photooftheday‬ #‎MyExperience #‎mknaceunlimited,‬ #‎mknace‬, ‎#blogger,‬ #‎photography,‬ #‎photoblog,‬ #‎MyExperience‬,

Bunga Api Malam 3 Julai


Bunga Api Malam 3 Julai. Sambung lagi dengan lebih ramai orang. Ucu pun ada. Wani pun join pada awalnya. Sekali dah keluar api terus dia takut. Lari masuk dalam. Iqa langsung tak join malam ni. Sibuk dok buat kad raya nak kasi mentor dia. Last last tinggal iqi ngan inaz ja. Layan jer ler.