mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label tutorial. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label tutorial. Papar semua catatan

Isnin, 13 September 2010

Gengblogger?? Malware?? Camner nak buat??

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Perasan tak sejak tengah bulan lapan, terutama kepada team gengblogger ni; bila kita surf blog kita mesti kuar warning pasal malware. Pueh aku godak script blog.. tak jumpa la pulak script pasal gengblogger ni. Maybe sebab aku terlalu banyak letak script lam blog aku, aku sendiri dah lupa. Sekali hari ni aku sesaja go through blog aku.. maka terperasan la logo gengblogger ni kat blog.. Cheiitt.. penat aku search lam script, lam design jer letaknya. Terus bukak design.. Buang. Test balik.. Hmmmm.. Alhamdulillah.. setel.. Tunggu sampai gengblogger dah sembuh nanti, baru aku masukkan balik yerkk..

Klik untuk kaedah buang logo ini



©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Aku nyer gengblogger logo terlalu simple sampai aku sendiri tak perasan

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Log masuk ke menu admin, pilih design

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Pasal aku letak kat tepi, maka aku kena tengok gadget aku yang di bahagian tepi. Dah jumpa klik edit.

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Haaa.. kan jumpa script pasal gengblogger kat sini. Delete jer sumer script berkaitan. Dah sudah klik save..

©2010mknaceunlimited : Klik untuk melihat imej yang lebih besar
Dah setel. Blog aku dah bebas malware warning pasal gengblogger. Yihuuu..!!!

Enjoice...Sharing is power!!!

Rabu, 9 Disember 2009

Tutorial | Photoshop : Colour on Black and White aka magiknyaa..



In this tutorial you will learn how to make a picture with Colour on Black And White aka how they all did it, with some part are in colour. Warning | This tutorial are totally 100% in Malay. But you can just look at the picture to playing a very good guessing game. Hehehehe..




1. Memula bukak fail yang nak digunapakai. Lam tutorial ni foto keyboard dan mouse iqa akan digunakan.




2. Perkara pertama yang kita akan buat adalah duplicate layer.. Tekan Ctrl+J




3. Seterusnya kita akan memilih bahagian yang nak dikalerkan. Banyak cara yang boleh digunakan. Yang paling perfect adalah select sikit demi sedikit guna polygonal lasso. Tapi itu akan ambik masa sikit. Dalam tutorial ni, kita akan guna teknik masking dengan menggunakan colour range dan brush sebab cara ni adalah antara cara yang paling pantas. Memula pilih colour range.




4. Gerakkan fuzziness ke 100 dan klik ke objek yang nak di kekalkan warnanya.




5. Tekan OK dan bahagian yang dipilih tadi akan kekal dalam garis putus-putus.




6. Sekarang klik add vector mask di bahagian bawah layer. Selepas icon itu ditekan satu icon baru akan keluar disebelah layer 1 dalam warna hitam dan putih. Bahagian yang berwarna putih akan dikekalkan sementara yang berwarna hitam tidak kelihatan.




7. Pilih layer background dan tukarkan warnanya kepada black and white dengan menekan Ctrl+Shift+U. Kelihatan gambar yang dikekalkan tadi sahaja yang berwarna. Namun nampak masih tak kemas kerana colour range hanya memilih warna yang ditekan tadi sahaja dan bukannya objek yang kita nak kekalkan. Oleh itu kita akan mewarna objek yang kita nak kekalkan dengan menggunakan brush.




8. Pastikan anda klik icon hitam putih dalam layer 1.




9. Sekarang pilih brush. Pilih saiz brush secara berperingkat dari besar ke kecil. Pastikan warna putih yang dipilih untuk mewarna bahagian yang kita kehendaki dan warna hitam dipilih untuk mewarna bahagian yang kita tak nak.




10. Dah siap!!!

Isnin, 7 Disember 2009

Tutorial | Photoshop : Fake HDR aka saturation tahap gaban / Dave Hill



In this tutorial you will learn how to make a picture with HDR effect aka Warna/saturation naik dengan tona dan detail yang lebih ala-ala Dave Hill. Warning | This tutorial are totally 100% in Malay. But you can just look at the picture to playing a very good guessing game. Hehehehe..





1. Memula bukak gambo yang di edit. Pemilihan gambo untuk HDR amat penting, kerana bukan semua gambar sesuai untuk HDR. Melalui pemerhatian, foto-foto panorama atau foto yang diambil dengan lens ultra wide amat sesuai untuk teknik ini disebabkan oleh bukaan dan sudut fotografinya. Foto yang digunakan inipun kurang sesuai sangat, tapi.. letak jer ler kan..




2. Memula kita duplicate dahulu layer dengan menekan CTRL+J




3. Seterusnya pilih desaturate untuk menjadikan layer ini B&W. Shortcut yang boleh digunakan adalah Ctrl+Shift+U.




4. Langkah berikutnya adalah invert yakni menjadikan layer tadi negatif. Shortcut yang boleh digunakan adalah Ctrl+I




5. Seterusnya tukar layer option kepada overlay.




6. Sekarang tiba ke langkah terakhir iaitu Gaussian Blur.




7. Setiap perubahan nilai radius yang dilakukan dapat dilihat secara terus di canvas. Tukar radius mengikut kesedapan mata sambil melihat foto tadi berubah. Setelah siap klik OK.




8. Jangan takut untuk bereksperimen. Setiap nilai radius memberikan hasil yang berbeza.. Selamat mencuba




ps : Tutorial ni sebenarnya dah lama saya buat kat fotopages. Tapi pasal ada lagi yang tanya.. apa lagi.. ulang tayang jer ler..

Ahad, 6 Disember 2009

Tutorial | Photoshop : Black Vigenette aka tepi hitam



In this tutorial you will learn how to make a picture with black vigenette aka tepi-tepi ala sikit-sikit hitam. Warning | This tutorial are totally 100% in Malay. But you can just look at the picture to playing a very good guessing game. Hehehehe..




1. Mula-mula bukak gambar yang hendak dimasukkan efek ini. Gambar yang digunakan ini bukan sahaja sesuai dijadikan contoh, malah sesuai juga digunakan untuk mengiklankan Mee Maggi dan coolant; setidak-tidaknya maggi sesuai dimakan bersama dengan coolant.




2. Sekarang pilih Eliptical Marquee.. ala.. yang gambo kotak putus-putus tu. Tekan jangan lepas dan kemudian dia akan keluar menu kat sebelah tu. Sekarang pilih yang garis putus-putus bentuk bulat tu..



3. Kalau pilih betul, maka kotak putus-putus akan jadi bulat putus-putus cam kat atas ni ha..




4. Sekarang tengok kat atas ni ha.. Ada tulis feather kan. Secara default nilai dia 0 px.. Tukar la ikut suka hati korang. Pasal gambo ni gambar asal yang tak diedit apa-apa lagi, maknanya saiz dia pun besau; maka kena ambik nilai yang besar jugak la. Feather ni bertujuan untuk menghasilkan kesan pilihan yang bertona. (Entah betul ke idak apa aku cakap ni. Makin besar nombor yang dipilih makin besar jarak kesan yang terhasil.




5. Sekarang kita akan memilih kawasan yang akan kita buat kesan tu. Klik dan tarik (Click and Drag) dari titik A sampai titik B. Setelah dilepaskan butang mouse anda, kesan bulatan seperti dalam gambar akan terhasil.




6. Sekarang tekan Ctrl+J. Ini bertujuan untuk mengcopy layer ye tuan-tuan. Tapi jangan terkejut pasal garis bulat tadi akan hilang. Layer 1 akan terhasil dengan keadaan gambar tadi dalam bentuk bulatan macam gambo kat atas.




7. Sekarang klik layer background, ala yang kat bawah tu..




8. Seterusnya tekan Ctrl+L. Ini untuk membolehkan kita mengubahsuai level untuk gambo ni. Apa yang akan kita ubah adalah slider putih pada output level. Yang kat nombor 255 tu..




9. Ubah lah mengikut citarasa masing-masing.. Makin digerak menghampiri slider hitam maka makin hitamla vigenette korang tu.. Dah settle klik OK.




10. Dah selesai klik Ctrl+E untuk menggabungkan semua layer yang korang ada. Dah siap.. Sekarang bolehla korang mengetest dengan pelbagai gambo yang korang ada.

Hasil akhir...



Sekian...

Isnin, 2 November 2009

Tutorial - Wordpress | Registration & Template



WORDPRESS
Pendaftaran & Template
Tutorial by : mknace | Pix credited to : EdwardKhoo.com

Warning
This tutorial are fully written in Malay for the Malaysian user.






Pendaftaran

1.
Log masuk ke laman web Wordpress. Anda cuma perlu menaip http://wordpress.com atau klik di sini.

2.
Paparan berikut akan keluar. Klik butang sign up now.



3.
Paparan berikut akan keluar.



4.
Isikan maklumat seperti yang tertera dibawah.



5.
Selepas anda mengklik butang next, paparan berikut akan keluar.



6.
Anda boleh menukar nilai default tadi kepada nilai seperti dibawah.



7.
Selepas anda mengklik butang sign up, akaun anda telah siap didaftarkan. Anda seterusnya perlu membuka akaun e-mail anda untuk proses pengaktifan.



8.
Sementara menunggu emel pengaktifan sampai, anda boleh melengkapkan borang profail anda. Klik butang save profile setelah anda selesai mengisi data yang dikehendaki.



9.
Buka emel anda. Emel pengaktifan sepatutnya telah pun dihantar. Klik pautan yang disediakan.



10.
Selepas pautan diklik, laman wordpress anda akan diaktifkan.



11.
Klik butang login. Paparan berikut akan terpapar.



12.
Isikan username dan password.



13.
Muka pertama yang anda akan temui adalah laman pemuka. Laman ini merupakan laman utama yang menyediakan maklumat dan setting bagi akaun wordpress anda. Tahniah!!! Blog anda telah berjaya disediakan.




REKA BENTUK BLOG | Template

1.
Klik lihat blog untuk melihat reka bentuk blog anda



2.
Blog anda akan dipaparkan.



3.
Klik My Dashboard untuk kembali ke laman pemuka anda



4.
Klik butang Reka bentuk untuk menukar reka bentuk laman anda



5.
Paparan template yang disediakan akan terpapar



6.
Selepas anda mengaktifkan template yang dikehendaki, paparan seperti di bawah akan muncul.



7.
Lihat blog baru anda. Kini anda telahpun tahu dimana tempat untuk anda menukar reka bentuk laman anda.