mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label raya. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label raya. Papar semua catatan

Ahad, 10 Julai 2016

Tetamu dari jauh


Tetamu dari jauh. Tak sangka boleh jumpa abang wan. KUM Sabah. Kat Asam Pedas depan medan selera. Turun ja dari lif tengok tengah berselfie dengan cucu dia. Saja gi interface kat belakang. Photobomb gitu. Hehehe. Terkejut dia nengok aku. Selamat Hari Raya. Meh Johor tak cakap pun. Rupanya dah berjalan satu semenanjung. Dari utara sampai selatan. Esok petang baru balik. Alhamdulillah. Dapat kesempatan beraya bersama ye. Ada jodoh jumpa lagi.

Isnin, 4 Julai 2016

Rambut Raya di Aza Green Hairstyle


Rambut Raya di Aza Green Hairstyle. Tetiba ja mama soh gi potong rambut anak beranak. Layan aje ler. Jarang bebeno aku gunting setakat rambut sedang sedang gini. Yang bestnyer. Nak pulak si qi ngikut. Relaks jer dia motong. Alhamdulillah. Harga dah up sikit. RM9 untuk dewasa. RM6 untuk kebudaks. So. Total up for RM15. OK ler. Sambil nunggu sambil dok configure semula henpon tu. Ekekeke. Dah lollipop ler katakan.

Bunga Api Malam 3 Julai


Bunga Api Malam 3 Julai. Sambung lagi dengan lebih ramai orang. Ucu pun ada. Wani pun join pada awalnya. Sekali dah keluar api terus dia takut. Lari masuk dalam. Iqa langsung tak join malam ni. Sibuk dok buat kad raya nak kasi mentor dia. Last last tinggal iqi ngan inaz ja. Layan jer ler.

Ahad, 3 Julai 2016

Bunga Api Malam 2 Julai


Bunga Api Malam 2 Julai. Dah mula dah sesi bermain. Fiqri pun join. Tapi jap je. Yang banyaknya si iqi ngan si inaz. Iqa sibuk berselfie ja. Hehehehe. Dah nampak menurun dari sapa la pulops. Bukan part selfie tu. Part amik gambo tu.

Jumaat, 1 Ogos 2014

Beraya bersama moyang melaka


Beraya bersama moyang melaka. Habih ja keja terus gerak balik ke rumah. Hari ni plan dalam 4 buah rumah jugak nak singgah beraya. Memula gi rumah cik wi dulu. Pastu gerak ke Taman Gembira nengok nenek yang. Sekali call lagi dua rumah. Tadak orang la pulak di rumah. Semua pakat gi Melaka. So, kita dok lama sikit la dengan nenek yang. Layanzzz

Khamis, 31 Julai 2014

Lagi tetamu dari jauh


Lagi tetamu dari jauh. Kali ni giliran pak ngah man dari port dickson pulak. Lama kami bersembang. Seronok lama tak bertemu. Dalam nak balik, cik uji pulak sampai ngan cik wi. tapi kes tersesat. alang alang dah sampai, terus singgah. Sambung lagi alkisah. memang meriah malam semalam.

Rabu, 30 Julai 2014

Ole ole dari Baling : Ketupat daun palas, mazola dan semperit


Ole ole dari Baling : Ketupat daun palas, mazola dan semperit. Dapat jugak makan kuih kuih dari Baling. Adik bawakkan dari kampung. Ziqri paling suka makan ketupat daun palas. Siap cakap. Iqi suka makan triangle. Triangle sedap, senang bukak. Tak macam square. Memula pikir jugak. Mender dia cakap ni. Baru perasan dia dok banding dua jenis ketupat nih. Yelah. Yang satu ni pakai tangan ja bukak. Yang satu lagi kan kena potong dulu. Hehehe...

Selasa, 29 Julai 2014

Raya kedua yang hampir non-stop


Raya kedua yang hampir non-stop. Perghhh... Hampir non-stop tetamu hadir hari ni. Yang bestnya ngam ngam dan tak bertembung. Satu demi satu hadir. Baru pulang. Datang yang next. Terus kensel nak jalan raya hari ni. Malam ni tak tahu lagi ler. Meriah tul ini tahun.

Aidilfitri 1435h 2014m | Our first day of eid


Aidilfitri 1435h 2014m | Our first day of eid. Ni belen gambo raya. Gabung gabung dari kamera kamera yang ada. Yang tak best, function smart samsung cinonet dah out. Huhuhu... malam siap return lagi siri painting with light. Layan aje la.

Sabtu, 26 Julai 2014

Edisi jenjalan sabtu


Edisi jenjalan sabtu. Paginya pakat merayap berbasikal. Pastu jenjalan cari barang kelengkapan dan persiapan untuk raya ni. Satu Gelang Patah kami merayap. Satu satu kami setelkan. Dah setel, giliran rumah la pulak. Kami setel semua. Esok dah boleh masak masak la pulak kan.

Isnin, 26 Ogos 2013

Edisi terlepas jauh - Last day before raya


Edisi terlepas jauh - Last day before raya. Ntah cemana la boleh terlepas. Nak buat lagu mana, kamera banyak. Gambar jadi terabur jap masa internet kat rumah aku bengong itu hari. Pengurusan cloud fail aku bercelaru. Kalau tak auto ja, tapi sebab LAN dan WAN hilang fungsi, bengong si tokei nih.. Ahahaha... Layan aje la. Read on...

Jumaat, 16 Ogos 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1434H 2013M


Selamat Hari Raya Aidilfitri 1434H 2013M. Selamat hari raya Aidilfitri pada semua pengunjung blog ini. Sampai terlupa la pulak nak masukkan. Maaf zahir dan batin sekiranya ada yang terasa hati, terkasar bahasa, menyinggung perasaan.



Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Ahad, 9 September 2012

Hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | edisi xperia

Tadi aku dah share edisi tab, la ni; edisi xperia la pulak kan. Edisi ni lebih banyak gambo edisi terhad; yang mana susah aku nak dapat guna tab, sebab tab kena guna dua tangan maa... xperia just simply one hand with a lot of magic button. Syok maaa... So kita layan start dari aku balik ke baling...

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | jem at slim river
ni kat slim river, agak slow. ketika aku amik ni terhenti henti sebab 3 lane jadi dua lane maa.. jeles nengok lane sebelah

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | gunung baling
Dah sampai ke baling... yihaaa

Macam aku kata tadi. Raya kat baling ni sehari ja. Raya kedua dan ketiga untuk sedara dari jauh, termasuk la aku. Ni sedara dari sebelah mak cik jun, dari perak sana. Datang pada raya ketiga.

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | edisi beraya
leh tahan havoc petang ni

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | edisi beraya
more and more

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | edisi beraya
atuk n nenek kedah sibuk melayan tetamu

Hari rabu memang tok sah cari kami kat tempat lain. jamin ke pasar tani. hari membeli belah sedunia. malang untuk mama; banyak kedai jual tudung closed on that day. apa yang ada aje la.

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | pasar tani baling
hari layan pasar tani

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | pasar tani baling
ziqri pun nyibuk pilih tudung

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | pasar tani baling
beli kopok lekor

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | pasar tani baling
tak pernah lama, kosong, topup balik, kosong semula

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | pasar tani baling
steady la brader kopok lekor nih

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | pasar tani baling
jom kelik rumah

Hari khamis tu gi melawat pak long kat atas bukit. pak long kena gout. langsung tak leh gerak lagi dah. masa balik, singgah nengok tanah si haiza kat sebelah sekolah tu. pergghhh... kena turap jalan nak naik ke rumah tu. afif tak lepas naik ngan kancil dia.. yang best siap ada getah tu. Disewakan dulu untuk orang menoreh..

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | tanah haiza
pemandangan dari sebelah tanah si haiza

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | tanah haiza
ni la tanah dia, tak buat apa lagi pun, tokei pun kat sarawak lagi. ladang getah kat atas tu disewakan untuk orang menoreh

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | tanah haiza
sebelah tepi dah smk baling.. terbaeekkk!!! tapi nak gi sekolah tetap kena turun bukit lalu ikut jalan besar jugak

Hari senin, dah kerja semula. jerebu teruk pagi tu. tak besh langsung. ye la. kat baling layan kabus, kat jb layan jerebu ajer.. chaiittt..

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | tanah haiza
asik layan kabus ajer, balik jb kita layan la pulak jerebu kan..

Ni masa balik dari pd tempohari. Masa beli makanan kat warung pit, sempat layan keter terbabas masuk longkang depan warung tu. Sib baik tuan dia tak pape, siap minum kat warung menunggukan tow truck sampai. memang betul cakap kakak tu, jalan depan warung dia ni memang licin. setakat ni dah 2 kali aku tengok live kenderaan terbabas. itu hari motor, ni keter.. jkr kena buat sesuatu kat sini

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | kereta terbabas
mintak simpang la dari berlaku pada kita semua..

Ni masa aku balik dari rengit ituhari, ngambikkan dryer yang baru sampai. layankan papan tanda raya janji ditepati. aku rasa memang si jason ni akan bertanding kat gelang patah nih. dulu ingatkan bn yang pasang. sekali nengok bebetul, si jason yang pasang. layannnzzz

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | raya janji ditepati
raya janji ditepati

ok. setel semua hari ni. siap basuh semua keter n moto lagi. enjoyyyy

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | basuh kereta
lepak beb hari ni, semua dah hapdet. janji ditepati


Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free


Hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | edisi tab

Hambik ko. Hampir sebulan trak ngapdet blog. Balik kampung, pastu outstation memanjang. Busy bebeno ler tu gamaknya. Hari ni baru rasa leh nafas. Basuh keter, 2 bijik termasuk moto, beli tiket legoland online (??!!?), and ... baru la boleh hapdet blog. kui kui kui.. Kita mula ngan balik kampung dulu.

Mula gerak balik ke Baling pada raya kedua. Jalan smooth dari JB sampai la ke Rawang. Pastu... baru la bermula aksi aksi kenderaan gerak slow bermula dari slim river, sampai la ke juru nu ha.. adoooiii la penat la bahu aku yang masih terkehel tuh... 

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | rnr bukit merah
Jenuh nak marking, sampai terpaksa parking kat parking tambahan
So, setel la cerita jengjalan balik ke balik. Dah sampai baling, enjoy la. Raya dekat dekat ja. Kedah mana raya sebulan cam kat johor. Kami raya pertama ja. Raya kedua untuk orang jauh. So, kira aku ler tu kan. So, after raya kat umah keluarga terdekat. Merayap ler apa lagi.

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | beli ais johari
beli ais, sesikit ja. ada orang jauh datang beraya ke rumah

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | tadika asyraff asmah
lelayan tadika asyraf and asmah.. masih lam renovation prosess

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | layan derian 24 jam
ni paling kebudak suka, layan 24 jam
mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | raya ke rumah abang hizam
gi umah abang hizam lawat pak long

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | reronda baling
reronda baling | jam beso merdeka baling

reronda baling | esso bawah gunung

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | jerat kucing
Edisi menjerat kucing nakal
mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | jerat kucing
kena ko...

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | gunung baling
gunung baling

zoom sikit

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | gunung baling
horizontal

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | gunung baling
kasi ada lalang sikit kat depan

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | gunung baling
More on the hill
mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | gunung baling
last before balik bando
mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | gunung baling
berkabus tu

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | atuk kedah
bersama atuk kedah

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | my family
my small famili
mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | my family
famili + atuk n nenek kedah

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | my family
more and more

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | my family
mama + ziqri

OK. Setel cerita balik kampung. Balik semula ke sini, no problem. Pasal aku balik awal. Jemaat dah gerak. Sabtu setelkan railing di rumah @ Pulai Perdana. Hari Sabtu dan Ahad boleh kata berkampung di Pulai Perdana kasi setel semua sebelum penyewa masuk.

Naik kerja dah mula semula menyibuk outstation. Kali ni ke Port Dickson. Bengkel Verifikasi EMiS. Kasi bersih semua ralat. Yang tak best nyer kat Permaisuri Resort ni adalah internet dia. Bukan nak kata internet dia ajer... ngan line henpon pun out. Sangat sesuai untuk bercuti tanpa gangguan. Tapi kalau nak buat kije... memang esok jadi option terakhir ajer..

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | jerebu di johor bahru
Leh tahan jerebu kat JB

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | kedai makan di yong peng
melantak @ yong peng on the way ke pd

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | pool di permaisuri resort port dickson
dah sampai sini.. uiyooo

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | scenery di permaisuri resort port dickson
port dickson scenery
Hari last kat PD, nyibuk semua nak beli daging salai. Best sangat ker? Sampai jer kat linggi, check harga. RM34 sekilo. leh tahan. tapi aku tak beli banyak. beli sepuluh hinggit jer, siap suruh potong kecik kecik nak makan lam keter. wak balik pun mana ada orang makan daging lembu kat rumah aku tu. Sangat nice ratah gitu ajer. n.. jelly kelapa dia sangat cool...

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | lomang linggi
sini ajer ada lomang, mana ada jual lomang kat jb. lemang ada la.. sib malang sebab ari ni tak jual..

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | daging salai linggi
daging salai yang superb

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | daging salai linggi
memang best daging dia

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | daging salai linggi
pakat membeli daging... enjoy sungguh korang yea
Rumah pun dah progress baik dah ni. Boleh la. Siap kena kuar lagi malamnya nak beli mentol dan lampu untuk dipasang kat ruang tamu baru nih. Layan ajer la.

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | new living room
dah siap plaster depan dah haa

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | new living room
nak beli lampu tiang sekali nih
Dah sampai minggu nih... So, minggu ni aku ke mersing la pulak. Jadi urusetia untuk kursus peningkatan profesionalisme untuk penolong kanan negeri johor. Ni aku tak nak cerita panjang. Korang boleh baca cerita penuh kat blog majlis perhubungan tkstppd ya.

Klik untuk ke Blog Majlis Perhubungan TKSTPPD | Hari Pertama | Hari Kedua | Hari Ketiga

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | kursus peningkatan profesionalisme
mesyuarat tkstppd
mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | kursus peningkatan profesionalisme
hotel seri malaysia mersing

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | kursus peningkatan profesionalisme
Sesi pendaftaran

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | kursus peningkatan profesionalisme
Ice breaking

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | kursus peningkatan profesionalisme
more











mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | kursus peningkatan profesionalisme
and more

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | kursus peningkatan profesionalisme
perasmian oleh timbalan pengarah

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | kursus peningkatan profesionalisme
instruksional

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | kursus peningkatan profesionalisme
budaya kerja cemerlang

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | kursus peningkatan profesionalisme
pengurusan stress

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | kursus peningkatan profesionalisme
Sesi perbengkelan

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | kursus peningkatan profesionalisme
Taklimat kewangan

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | kursus peningkatan profesionalisme
Taklimat Sekolah SBT

mknace unlimited™ | hasil pukat hampir sebulan tak ngapdet | kursus peningkatan profesionalisme
Perasmi penutup









































Via Blogger PC Edisen

Enjoice...Sharing is power!!!

Ping your blog, website, or RSS feed for Free