mknace unlimited™|The Colours of Life

Welcome to a small world around me and a simple life of mine in full colours. Together we share the beauty of the world. Sharing since '04 on fotopages, blogger on '07.

mknace unlimited™|The Colours of Life

With warmest regards and wishes joy for all.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Kufic square art practitioner.

mknace unlimited™|The Colours of Life

Some of the figurines as the hobbies of collecting them.

mknace unlimited™|The Colours of Life

All of us | the colours of life.

Memaparkan catatan dengan label Crash on save. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Crash on save. Papar semua catatan

Jumaat, 25 Disember 2015

Illustrator Problem Crash on save : Solved

Illustrator Problem Crash on save : Solved
Illustrator Problem Crash on save : Solved

Dah setel artwork, asal nak save jer mesti crash. Asal nak save crash. Sampai seketika, aku sendiri dah tensen. Memang bebetul tensen. Hangin satu badan. Dahlah nak kena submit artwork urgent. Seharian buat. Nak save crash. Seharian bengong. Mr.F kata maybe tak cukup memory. RAM kena tambah. Aku rasa tak kot. Sebab aku pulun pakai Photoshop OK jer.

Dua hari kebelakangan ni aku pulun lagi. Simple artwork jer. Tetap crash, Pusing kepala nak cari solution. Ubah scratch disk. Tetap jadi. google nyer google. Gigih baca forum. Akhirnya. Masalah PRINTER! Cam tak logik kan. Tapi itu lah solutionnya.

Illustrator jadi bengong bila dia tak jumpa valid printer. Dan memang aku pakai network printer. So. Solution dia. Tukar Adobe PDF sebagai Default Printer. Just open printer nyer list. Select dan tukar printer tu. Setel. Alhamdulillah. Baru clear sikit kepala aku.

PS : Gambo tu takdo kono mengeno. Just sesaja pakai sebagai bukti aku dah setel problem. Wakakaka.